Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Caesares
Nov uporabnik

Motorno kolo oz. kolo z motorjem

Napisal/-a Caesares Če jul 12, 2012 12:57 pm

Ker je bencin drag in ker se mi včasih zdi brezveze sam v avtu vozit v službo (sploh ob sončnih dneh), sem začel razmišljati o nakupu motorja do 50 ccm (ker nimam A kategorije). Vsak dan se vozim 15 km v službo in 15 km nazaj. Važno je, da je motor homologiran za 2 (če bi slučajno kdaj koga kam peljal) in da je vozen z rumeno tablico. Ker sem čisti laik glede motorjev (imel sem samo avtomatika) me zanima, kaj mi priporočate? Skuterji in cestni odpadejo, najrajši bi imel kaj v tem stilu:
http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=6116938 ali http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=6214003

Hvala za pomoč.

LP

Uporabniški avatar
_T_O_M_O_
Novinec

Re: Motorno kolo oz. kolo z motorjem

Napisal/-a _T_O_M_O_ Če jul 12, 2012 1:18 pm

Kolikor jaz vem rumenih tablic ni več imajo vsi iste. Ampak to je irelavantno. Moje mnenje je da kupi kaj močnejšega ali pa se še naprej vozi z avtomobilom. Ti se hočeš torej peljati 15 km v eno smer z 50ccm motrojem, ki doseže končno hitrost 45 km/h. To pomeni da se boš v eno smer vozil slabe pol ure :huh: , medtem ko bi z avtom porabil manj kot 10 min. Sej ko si mulc pa se ti zdi moped fajn se ni problema vsak dan vozit na take razdalje ampak se bojim da če si se sedaj nekaj časa vozil z avtom ti bo moped dopi**il po enem tednu. Drugo je varnost na cesti, če se misliš ti vsak dan voziti po neki prometni regionalki ti moped globoko odsvetujem, ker te bo nekdo eventualno povozil, ker si ovira na cesti. Če pa se voziš iz enega konca Ljubljane na drugega, potem pa se ti splača, pa še prej si najbrž z mopedom.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Če jul 12, 2012 5:31 pm

jaz imam za na šiht v lepem vremenu APN6 pa gre 65kmh. Sodelavec ima skuterja pa mu gre 90. Se pa ogromno pozna pri stroških servisiranja, npr. guma za skuter je 2x dražja, s tem da se zaradi višje hitrosti še hitreje obrablja. Tudi zavore so za skuter dražje kot za moped... Tako da zaradi stroškov priporočam dobro staro APN6.

Uporabniški avatar
207sport
Stalni uporabnik

Napisal/-a 207sport Če jul 12, 2012 5:45 pm

Klobasa je napisal/-a:jaz imam za na šiht v lepem vremenu APN6 pa gre 65kmh. Sodelavec ima skuterja pa mu gre 90. Se pa ogromno pozna pri stroških servisiranja, npr. guma za skuter je 2x dražja, s tem da se zaradi višje hitrosti še hitreje obrablja. Tudi zavore so za skuter dražje kot za moped... Tako da zaradi stroškov priporočam dobro staro APN6.

hej, jaz imam aprilio sr 50 factory 07, pa nimam glih velik stroškov! guma res dobra od save sporty 3 je 48€, motor ima direktni vbrizg ne tko kot apn6 in ima tudi veliko manjšo porabo z 5l naredim 250km+ odvisno kok ga tiščiš! olje naliješ vsake 3000km+ po potrebi!, kar je prednost pred skuterjem je da vanj ga lahko pospraviš čelado, ter še par zadev, luči veliko bol svetijo, kar je zame velik +...pa še kaj bi se našlo... servis če se ne motim pa pride okoli 60€.

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Če jul 12, 2012 5:51 pm

je pa tudi res, da bo za APN6 dal 100€ in če se bo naveličal, bo brez problema tudi za 100€ prodal naprej. Število lastnikov in letnik pri mopedih ne igrajo neke vloge, pomembna je samo ohranjenost.

Uporabniški avatar
Simon123
Nov uporabnik

Napisal/-a Simon123 Če jul 12, 2012 9:44 pm

Brez A kategorije lahko voziš samo 45km/h (al je 50?). Zna bit zanimivo, če te kje dobijo policaji. Men bi bilo malo tečno stalno gledat, če ni za kakim grmom slučajno policija. Drugače bi tud jaz za ta namen raje vzel skuter, je bolj praktičen, nima prestav, ma prostor pod sedežem, te ne prepiha tako kot s kakim drugim motorjem.

Jst sm ta teden vzel SYM Orbit 50 za dobrih 1000€, novega z dve letno garancijo. Zaenkrat, po prevoženih dobrih 200km, ma porabo cca 3.7l/100. Sm upal da bo tam do tri litre, bom videl če se bo kaj unesel še.Pospeške ma kot crknjen konj, če štartaš v breg je sploh zanimivo, tam do 20 še nekak, kam višje pa že raje ne kot ja. Na ravnem še nekako gre.
Registracija pride 27€ cestna taksa (8€ od tega je za novo tablico), zavarovanje pa dobrih 40€, če daš za celo leto - dobiš 40% popust na nevračilo premije.

Po kakih vasicah z avtom nisi nič kaj hitrejši, al pa po mestu, čeprav gre sam tistih 45-50. Na regionalkah je pa druga zgodba, folk nestrpen, prehitevanja v škarjice, tiščanja ob rob... Je super če gre vsaj ene 60-70, pol nisi taka ovira na cesti. Drugače pa mal opazuješ okolico, pa tud cajt hitro mine. 8)
Jst sm tega vzel ker do zdej nism mel nobenga skuterja, mi je ta v redu da mal vidim kaj me moti in kaj bi rabu pri naslednjem, čez kako leto dve.

Najprej sm sicer gledal Hondo ANF 125, pa jih pri nas ni nikjer za dobit, je treba v tujino. Po spritmonitor.de, majo porabo od 1.5-2l/100km. Je pa polavtomatik.

@Klobasa: Kolk ti pa pije ta APN6?

Uporabniški avatar
Klobasa
Novinec

Napisal/-a Klobasa Pe jul 13, 2012 12:19 am

Simon, za jurja bi jaz raje vzel tole: http://www.tomos.si/slo/modeli/moped/streetmate-45
poraba je manjša od skuterja (1,8l/100km), pa še izgleda bolje.
drugače original apn kuri okoli dva litra, koliko pa moj predelan, pa nimam pojma. Na mopedu porabe sploh ne gledam, ker je že tako nizka v primerjavi z mojim avtom ki kuri 8l :D

Caesares
Nov uporabnik

Napisal/-a Caesares Pe jul 13, 2012 7:44 am

Klobasa je napisal/-a:Simon, za jurja bi jaz raje vzel tole: http://www.tomos.si/slo/modeli/moped/streetmate-45
poraba je manjša od skuterja (1,8l/100km), pa še izgleda bolje.
drugače original apn kuri okoli dva litra, koliko pa moj predelan, pa nimam pojma. Na mopedu porabe sploh ne gledam, ker je že tako nizka v primerjavi z mojim avtom ki kuri 8l :D

Tale streetmate je kar zanimiv. Koliko pa je kaj garancije za nov motor?

andrejus
Nov uporabnik

Napisal/-a andrejus Pe jul 13, 2012 8:52 am

Živ!

Jaz ti predlagam nakup Piađo MP3. Gre za tricikel/skuter z 2 kolesima spredaj. Voziš ga z B kategorijo kot avto.

http://www.avto.net/_MOTO/ad.asp?ID=5884850

Imel sem testno vožnjo zadeva je bomba. 500ccm variomatik, 45 KM. Potegne isto kot ti manjši čoperji oz enduroti (prav zaradi variomatika) V ovinke gre pa kot CBRka oz Ninja.

He he he, za ovinek malce pretiravam :) mogoče gre CBRka boljše. Sam bo prej tebe strah kot pa da boš dosegel mejo tricikla. V ovinke greš sigurno boljše kot večina endurotov/čoperjev oz mora biti motorist res doebr da te prehiti v ovinkih. 500 ccm je največji, je komot za dva in se lahko odpelješ kamor hočeš ker gre pravzaprav za kar velik skuter/motocikel.

Edino draga je zadeva. Nov 500 ccm je 7.500€. Dobiš pa ful tehnike.

Za moje pojme mu manjka par stvari:

1. tempomat
2. ABS
3. večja šajba - original
4. nerodna narejen sekundarna nožna zavora
5. kakšen kovčke original bi lahko dali zraven za to ceno

E

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Napisal/-a Surts Pe jul 13, 2012 9:09 am

Sedaj je dosti odvisno od tega ali imaš od teh 15km več ali manj čez mesto ali pa regionalko.

Če želiš resnično prihranit si kupi kolo, vzdrževanja praktično ni in še zase nekaj dobrega naredil. Hitrost 20km/h dosežeš resnično brez da bi se sploh zašvical. Glede na to da si pripravljen žrtvovati hitrost za ceno (primerjava z avtomobilom). Minus je ta da je samo za enega.

Potem druga najcenejša možnost, za take malo bolj lene sorte, sploh če se gre za vožnjo čez mesto in možnost uporabe kolesarske steze, so trenutno izjemno popularni električni skuterji. Prednost je v tem da nimaš z njim skoraj nič stroškov. TEST http://www.eskuter.si/images/test-avtofokus2010.pdf Na kratko, hitrost 25km/h, domet 45km, čas polnjenja 6-10h. Ne potrebuješ čelade, veljajo ista pravila kot za kolo. Lahko se peljeta tudi dva.

Električni skuterji ki so močnejši in se lahko peljejo z izpitom za avto. Nizki stroški, dobri pospreški. Nekaj takega http://www.eskuter.si/sl/component/morf ... iew/3.html

Če bi posegal po bencinskih motorjih bi posegel šele po 250ccm, ker skoraj v nobenem segmentu ne upravičijo stroškovne učinkovitosti, saj so v osnovi namenjeni bolj užitku. Verjetno pa bi se odločil za nekaj takega http://www.piaggio.si/motor/mp3-300-lt-touring/25

Poleg tega moraš vedeti da je vsem motorjem skupno to da je z njimi relatvino bolj nevarno potovati. Velik faktor je vreme, ki se v 8ih urah lahko močno spremeni, sploh v poletnih mesecih. Naj ti kdo iz prve roke pove koliko dni na leto bi v poprečju lahko računal da bi se pripeljal in odpeljal s kolesom/motorjem. Moja ocena je okoli 70. Za druge dni potem spet potrebuješ alternativo.

Uporabniški avatar
106
Stalni uporabnik

Kraj: Tukaj

Napisal/-a 106 Pe jul 13, 2012 11:43 am

Vsak dan se vozim 15 km v službo in 15 km nazaj

Kratkomalo razmisli malo jaz ti ne svetujem nič na 2 kolesi ali pa 3 sploh pa za 30km sem in tja to pa samo zaradi vremena kot je že malo pred menoj nekdo napisal. Pred leti sem bil v podobni dilemi pa sem si kljub prigovarjanju kolegov vseeno kupil motor kateri je pol služil svojemu namenu za službo in nazaj le v kakih 10% pa sem mel sem in tja le kakih 10km. Prišparal kratkomalo nisem bogvekaj ,ker na dveh kolesih se ne moreš vozit brez čelade in neke nujne opreme katera tud ni zastonj ,dostikrat sem bil tudi moker kot miš pa ,da bi blo to vsaj na poti domov bi reko ajde ok. Kar se porabe tiče je bila v mojem primeru 1x višja kot je blo pričakovano :lol: ker svojih 640 ccm nisem ravno šparal ti s temi 50 pa boš umrl na zicu 15 sem in 15 tja tak ,da raje si sposodi za nekaj cajta od nekoga pa boš pol hitro videl al je to to al pa ni :)

Tečko
Nov uporabnik

Napisal/-a Tečko Ne jul 15, 2012 1:57 pm

Leto dni sem kupil novega 50 ccm 4 taktnega kitajčka za 700 eu ki kuri 2.6 lit. Vozil sem se celo leto tudi pozimi mam pa cca 10 km na šiht in 10 nazaj, se pravi 20 km.
zaenkrat mi ni žal in služi svojemu namenu.
Kupil sem še nepremočljiv sp in zg del za 20 eu za primer dežja v lidlu ki tudi odlično služi in nisem nič moker.
Priporočam ti, da si kupiš še jakno in hlače za bolj hladne jesenske dni, za katere boš v Avstriji odštel veliko manj kot pri nas, komplet dobiš že za dobrih 150 eu
link: http://www.louis.de/

Toliko z moje strani.

Uporabniški avatar
BS-speed
Novinec

Kraj: Sevnica

Napisal/-a BS-speed Ne jul 15, 2012 7:25 pm

Če bi sam kupoval moped, bi gledal scooter z piaggio(gilera, piaggio, aprilia nad 2005 letnikom) ali pa minarelli(yamaha aerox, aprilia pod 2000 letnikom, malaguti) agregati. Sej so tut mopedi na prestave zanimivi, samo to se samo dere in trese pod rit.
Lp, Boštjan

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po jul 16, 2012 3:51 pm

Eno morda off vprašanje iz firbca...

Se quad ''motorji'' vozijo z A ali B kategorijo :?:

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream To jul 17, 2012 2:11 pm

4 kolesniki oz. atv? Z B-jem:)

Zato pa jih toliko je.

Uporabniški avatar
janez80
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a janez80 Po jan 26, 2015 6:18 pm

Eno vprašanje ,ki me bega cel popoldan...
Na Yamahi wr450 letnik 2004 sem menjal akumulator. Vse ok, prvo minus itd,... vs ekot piše v knjigi, tudi nov aku je original yamahih istih oznak, moči.
Samo vedno ,ko priključim kontakt, mi zažiga varovalke poleg akumulatorja(plastični konektor). vse sem razstavil, počistil pa nič... po 3 skurjenih varovalkah raje vprašam.

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Sr jan 28, 2015 11:14 am

janez80 je napisal/-a:Eno vprašanje ,ki me bega cel popoldan...
Na Yamahi wr450 letnik 2004 sem menjal akumulator. Vse ok, prvo minus itd,... vs ekot piše v knjigi, tudi nov aku je original yamahih istih oznak, moči.
Samo vedno ,ko priključim kontakt, mi zažiga varovalke poleg akumulatorja(plastični konektor). vse sem razstavil, počistil pa nič... po 3 skurjenih varovalkah raje vprašam.

Premočan akumulator?

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr jan 28, 2015 1:11 pm

Mazda2 je napisal/-a:Premočan akumulator?

Zakaj odgovarjaš, če očitno nimaš pojma? :evil: :twisted: :roll:

Kot prvo - aku ne daje več toka kot ga porabniki zahtevajo - osnove elektrotehnike, fizike in še česa - npr zdrave kmečke pameti. Kako to, da po tvoji logiki sploh pišemo na forumu, če pa imamo v vtičnicah ogromno toka? Kako lahko npr žarnice svetijo?
Kot drugo - motorji (ali quadi) imajo malo prostora in ne moreš dat kar večji (močnejši je vedno večji ali pa mnogo dražji) aku gor
Predvsem pa to - "tudi nov aku je original yamahih istih oznak, moči." (kar si celo citiral, seveda nepotrebno). Je res nujno "odgovarjat", če niti vprašanja nisi sposoben natančno prebrat?

@janez80
Bo treba kar h kakemu solidnemu električarju stopit - če si res natančno delal. Če ti ne bi skurlo varovalk, bi ti lahko kaj precej dražjega. Dvomim, da je to neka pogosta težava, za katero kdo na forumu ve in bi ti pomagal, bolj verjetno je kaka okvara (morda samo kak zdrsan kabel in ima stik).
Zakaj si menjal aku - je imel kakšne simptome, podobne tem?

Mazda2
Stalni uporabnik

Napisal/-a Mazda2 Pe jan 30, 2015 11:03 am

Ni odgovor, bolj ugibanje, zato tudi vprašaj na koncu.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov