Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

6killer
Nov uporabnik

Kraj: okolica Maribora (JN76TL)

Vprasanje za policista.....(oz. katerokoli uradno osebo)

Napisal/-a 6killer Po maj 10, 2004 9:45 pm

Najprej lep pozdrav!

Torej vprasanje: Ali imate vase sluzbene frekvence zascitene z subtonom, ali ne?
Kajti pred cca 40min, sem delal z radijsko postajo in ko sem se imel namen javiti
vodecemu operaterju na radioamaterski sked S59ABC mi leta ni dal odgovora,
ob ponovni ponovitvi mojega klicnega znaka, pa sem ugotovil, da odajam na napacnem bandu (ICOM IC W32E ima dva sprejemnika iz z tipko main spreminjam oz. poslusam lahko socasno dve frekvenci, odajam pa samo na aktivni). Torej slo je za
napako z moje strani (nepozornost), sedaj pa me zanima, ce v MB okolisu
na vasih frekvencah uporabljate subton (ce je bila ta obcija v uporabi, me niso slisali), kateri
naj bi bil oz. njegova frekvenca mi je poznano, ampak me zanima ce ga uporabljate na siplex kanalih, ker OKC MB repetitor ga ima, saj bi bile motnje KKSja prevelike.
Torej pizdarija (SRY izrazu) je bila na frekvenci XXXX(nocem met se dodatnih pizdarij........), izslediti me niso mogli, ker sem odajal samo 2x po cca 5 sekund, le ce so me slisali, me lahko izsledijo po klicnem znaku. Kaksne sankcije lahko pricakujem? BTW: Sprejem drugih frekvenc, tudi uradnih sluzb, je dovoljen (ce do tega pride po nakljucju), v kolikor se pridobljene ne posredujejo naprej ali kakorkoli drugace zlorabijo...... (zakon o telekomunikacijah). Torej ce jih (vas) srecam na dvoriscu, kaj narediti? Imam licenco za radiooperaterja III:razreda in je sploh nimam zelje zgubiti (ce imam na izbiro, vam dam voznisko takoj brez nadaljnih vprasanj.......), pa se kazni so mi tudi poznane (zaplemba opreme z strani ATRPja, izguba licence, ......). Torej prvotno vprasanje: Imate tudi na simplex kanalih vkljucen subton, ker ce ga imate..........ni problemov, ker me niste slisali........ (sicer pa odajam standardni subton na 1725Hz za vkljucitev repetitorja (echolink 145.050MHz /145.650MHz (DTFM) in MB4 (pohorje) 145.125MZH / 145.725MHz (oba radioamaterska)) in za zaporo signala na 88.5Hz (vasi privzeti je nekje na nad 150+Hz (treba preverit)). Za uporabni info vnaprej TNX. In upam, da bom nocoj lahko zaspal......Za povzroceno "pizdarijo" pa vnaprej SRY!

73`s de S56ZWH Andrej, radioamaterski operater III. klase

PS: subton odaja ob zvezi nizko zvocno frekvenco, ki povzroci, da se sprejemnik odpre, ko jo slisi in je prepusten samo za ta signal........(zato ne cujete motenj od kabelske, ampak samo uporaben signal.......)

Po preverjanju na vseh MB frekvencah je vse tiho........morda mi je le ratalo in sem prisel skozi, kaj pa drugic? Ko pa je ta ICOM tako neroden za uporabo....

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Po maj 10, 2004 9:56 pm

Vsi policijski repetitorji so zaščiteni z subtonom, tako da brez njega ni mogoče odpreti RPT. Poleg subtona se uporablja tudi drugačen offset oz. zamik frekvence kot na radioamaterskem področju. Seveda to velja samo za frekvence, ki so podprte z repetitorji torej tiste frekvence, ki jih za svoje delo uporabljajo OKC-ji na VHF in UHF področju. Nekatere policijske postaje pa uporabljajo tudi druge frekvence, ki niso zaščitene z subtonom.

Če te zanima bolj konkretno mi na e-mail ali na PM napiši na kateri freq si oddajal pa ti povem, ali so te slišali ali ne!

PS: Subton 150Hz+ ni pravilen :)

Še to, očitno si nov med nami radioamaterji, tako da brez skrbi, nihče ti ne bo nič naredil, samo drugič bolj pazi!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

6killer
Nov uporabnik

Napisal/-a 6killer Po maj 10, 2004 10:13 pm

Za pomoc TNX vnaprej, ja med radoamaterji pa...........recimo da imam licenco pol leta, sicer pa imam staz med radioamaterji malce vec, med CB jasi pa sem tista skrita legenda, ki je mukala v eter.........(pred leti, ko sn se bil mulc..........saj sem se zmeraj ampak se vecji (staros je norost.......itd).

73 de S56ZWH Andrej

PS: med drugim je CB bil dezurni krivec za nesreco, ko sem fotru stemplal Corso od spredaj.......in skup zlamal 3 avte (za info.......v cetrtek naredil izpit (v prvo...po nakljucju - luckky day), naslednji teden v ponedeljek dvignil voznisko in v petek se isti ted zarezal, ker sem na CBju iskal fraj kanal............), razlog, prekratka varnostna razdalja.........

6killer
Nov uporabnik

Napisal/-a 6killer To maj 11, 2004 9:32 pm

No da nebom prevec tecen.......
Danes sem po zelo tehtnem premisleku ugotovil, da ima postaja subton scanner, zato sem poskeniral tisti "kriticni" kanal (bimmer - javil sem ti na PM, tudi frekvenco (baje "uradno") subtona) in ugotovil, da je ta simpex kanal zasciten z subtonom, od "uradne" frekvence pa je visji za 7.4Hz), tako da sem sedaj 100% ziher da me niso slisali. Tako da se ti zahvaljujem za pomoc, oz. da si me "pomiril"......
No saj glede tega, da bi sfalil band, sem se zmeraj preprical, ali sem na pravi frekvenci, ampak enkrat sem se pa le zajebal (SRY izrazu), ceprav sem bil okoli tega zmeraj previden........No temu je verjetno pripomoglo, da "tistih" frekvenc nisem poslusal (zvocnik bil na tiho) in nisem bil pozoren na to, pa se kateri odajnik je v Stand By......
No policajem se za nevsecnosti se enkrat opravicujem.......

73 de S56ZWH

PS: Po ponovnem skeniranju sem ugotovil, da na istem simplex kanalu uporabljajo vec subtonov socasno (ocitno vsaka enota svojega), saj je to mogoce (teoreticno), ampak zakaj bi se po nepotrebnem guzvali? Je pa zanimivo, kako je mozno spraviti toliko postaj na isto frekvenco pa se ne motijo med seboj (SRY da zalutal z teme..........sem pac radioamater......HI)....aja frekvenca novega subtona pa je od "uradne" (tvoj MP - bimmer) visja za 7.9Hz.........

PPS: Bimmer- no nevem z kod tocno si, ampak ce si z nasih krajev, upam, da mi bos javil svoj Call Sing in bova naredila kak dober QSO.......sicer QRP, ampak na QSL pa nem pozabil............HI Seveda ce si se aktiven.......... Na PM ti nisem javil, ker me tako konkretno zeza PC.........tako, da sem poiskal najhitrejso in najbolj ziher varjanto.......

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo To maj 11, 2004 9:36 pm

Ok.... Tole berem pa se mi zdi ku da se dva aliena pogovarjata!!!! :oops:

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER To maj 11, 2004 9:40 pm

@6killer nisem iz okolice MB tako da najbrž z zvezo najbrž na bo nič. Drugače naj ti pa povem, da nimam nobenga tvojga PM. Pošlji še enkrat!

@omelo: Za hitrejše in univerzalnejše sporazumevanjeuporabljamo v radioamaterstvu malo morje nekih Q-kod.. :)
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo To maj 11, 2004 9:45 pm

BiMMER je napisal/-a:@omelo: Za hitrejše in univerzalnejše sporazumevanjeuporabljamo v radioamaterstvu malo morje nekih Q-kod.. :)

Zdej vidm kako se moja sestra in mama počuta pr kosilu, ko se s fotrom pogovarjava o računalnikih :twisted: :roll:

6killer
Nov uporabnik

Napisal/-a 6killer To maj 11, 2004 10:08 pm

Omelo this is only for you.........: da bos vedel, zakaj se gre.... 8)

Q-KOD(CW+voice-Amaterji+RTTY):

QAP Ostani na frekvenci

QRA Moj pozivni znak

QRB Razdalja med dvema postajama

QRG Tocna frekvenca?

QRL Si zaposlen?

QRM Motnje drugih postaj

QRN Atmosferske motnje

QRO Povecaj izhodno moc

QRP Zmanjsaj izhodno moc

QRT Zapuscam frekvenco

QRV Si pripravljen?

QRX Pocakaj trenutek

QRZ Kdo klice?

QSB Nihanje signala

QSK Ali me slisis?

QSL Potrditev

QSO Zveza

QSY Sprememba frekvence

QTH Tvoja - moja lokacija

QTR Tocen cas

10-KOD(voice(U.S.Policija+CB)):

10 - 1 Slab sprejem

10 - 2 Dober sprejem

10 - 3 Prekini z oddajanjem

10 - 4 OK, sporočilo sprejel

10 - 5 Prenesi sporočilo

10 - 6 Zaseden počakaj

10 - 7 Zapuščam frekvenco

10 - 8 Pokliči

10 - 9 Ponovi

10 - 10 Oddajanje končano

10 - 11 Govoriš prehitro

10 - 12 Gosti navzoči

10 - 13 Vremensko cestni pogoji

10 - 16 Poberi na

10 - 17 Nujen opravek

10 - 18 Imaš kaj za nas

10 - 19 Nič za vas

10 - 20 Moja lokacija je

10 - 21 Telefonski klic

10 - 22 Prenesi za

10 - 23 Počakaj

10 - 24 Primerjaj sporočilo

10 - 25 Se lahko povežeš

10 - 26 Preklic zadnjega sporočila

10 - 27 Preidi na kanal

10 - 28 Predstavi se

10 - 29 Čas je za zvezo

10 - 30 Ni po FCC predpisih

10 - 32 Tvoj radio report

10 - 33 Nujen promet

10 - 34 Težave na tej postaji

10 - 35 Zaupno sporočilo

10 - 36 Točen čas

10 - 37 Potrebujemo vlačilca

10 - 38 Potrebujemo reševalce

10 - 39 Sporočilo sprejeto

10 - 41 Prestavi se na kanal

10 - 42 Prometna nezgoda

10 - 43 Gost promet

10 - 44 Imam sporčilo zate

10 - 45 Enote javite se

10 - 50 Break

10 - 60 Številka nasledjega sporočila

10 - 62 Ne razumem, uporabi telefon

10 - 63 Mreža za

10 - 64 Mreža prosta

10 - 65 Čakam na naslednje sporočilo

10 - 67 Enote potrdite

10 - 70 Požar

10 - 71 Nadaljuj sporočilo po sklopih

10 - 77 Slaba zveza

10 - 81 Rezerviraj hotelsko sobo

10 - 82 Rezerviraj sobo za

10 - 84 Moja tel. št. je

10 - 85 Moj naslov je

10 - 91 Govori bliže mikrofonu

10 - 93 Preveri mojo ofrekvenco

10 - 94 Preštej do 10

10 - 99 Naloga končana

10 - 200 Potrebujemo policijo

aLPHABET:

INTERNATIONAL: SLOVENIAN: GERMAN: SWEDISH: RUSSIAN: CZECH: POLISH:

ALPHA ANKARAN ANTON ADAM ANNA ADAM ADAM

BRAVO BLED BERTA BERTIL BORIS BOZENA BARBARA

CHARLIE CELJE CAESAR CESAR CENTR CYRIL CELINA

Č- ČATEŽ Č- Č- Č- Č- Č-

DELTA DRAVA DORA DAVID DMITRIJ DAVID DOROTA

ECHO EVROPA EMIL ERIK ELENA EMIL EVA

FOXTROT FALA FRIEDRICH FILIP FEDOR FRANTISEK FRANTISZEK

GOLF GORICA GUSTAV GUSTAV GALINA GUSTAV GENOWEFA

HOTEL HRASTNIK HEINRICH HELGE H- SHARITONHELENA HENRYK

INDIA IZOLA IDA IVAN IWAN IVAN IRENA

JULIET JADRAN JULIUS JOHAN J- IVAN KRATKIJ JOSEF JADWIGA

KILO KAMNIK KONRAD KALLE KILOWATT KAREL KAROL

LIMA LJUBLJANA LUDWIG LUDVIG LEONID LUDVIG LEON

MIKE MARIBOR MARTA MARTIN MARIJA MARIE MARIA

NOVEMBER NANOS NORPOL NIKLAS NIKOLAJ NERUDA NATALIA

OSCAR ORMOŽ OTTO OLOF OLGA OTO OLGA

PAPA PIRAN PAULA PETTER PAWEL PETR PAWEL

QUEBEC QUEEN QUELIE QVINTUS Q- SHUKA QUIDO Q-

ROMEO RAVNE RICHARD RUDOLF ROMAN ROBERT ROMAN

SIERRA SOČA SEIGFRIED SIGURD SERGEJ SVATOPLUK STANISLAV

Š- ŠMARJE Š- Š- Š- Š- Š-

TANGO TRIGLAV THEODOR TORE TATIANA TOMAS TADEUSZ

UNIFORM UNEC ULRICH URBAN ULIANA URBAN URSZULA

VICTOR VELENJE VIKTOR VIKTOR V- CHUK VACLAV VIOLETA

WHISKY W - DVOJNI V WILHELM WILHELM WASILIJ WILIAM WACLAV

X RAY X - IKS XANTIPPE XERXES X- IKS XAVER XANTYPA

YANKEE Y - IPSILON YPSILON YNGVE Y- IGREK YPSILON YPSILON

ZULU ZALOG ZEPPELIN ZATA ZINAIDA ZUZANA ZYGMUNT

Ž- ŽALEC Ž- Ž- Ž- Ž- Ž-

cb KANALI(OSNOVNI):

01 - 26.965 11 - 27.085 21 - 27.215 31 - 27.315
02 - 26.975 12 - 27.105 22 - 27.225 32 - 27.325
03 - 26.985 13 - 27.115 23 - 27.255 33 - 27.335
04 - 27.005 14 - 27.125 24 - 27.235 34 - 27.345
05 - 27.015 15 - 27.135 25 - 27.245 35 - 27.355
06 - 27.025 16 - 27.155 26 - 27.265 36 - 27.365
07 - 27.035 17 - 27.165 27 - 27.275 37 - 27.375
08 - 27.055 18 - 27.175 28 - 27.285 38 - 27.385
09 - 27.065 19 - 27.185 29 - 27.295 39 - 27.395
10 - 27.075 20 - 27.205 30 - 27.305 40 - 27.405

oSTALE FREKVENCE:

eVO TI LINK, KR JE LE PREVEC TEGA SHITA...

http://www.geocities.com/george_letnar/ ... zoril.html

dA BOS VEDEL, TO OPOZORILO NI NAPISANO ZARADI LEPSEGA......

To je bilo namenjeno sicer enemu drugemu, z katerim sva naredila kompezacijo za protokole zi fizikalnih vaj za maturo.............. sicer pa ce te zadeva zanima: www.hamradio.si (so gori vsi linki)

Bimmer upam, da ne zameris, ce to glih ni povezano z temo in zaradi kolicine podatkov.........

Mam pa obcutek, da te zadeva ne mika toliko (omelo), da bi ti se gor vrgel CW.......

73 (lep pozdrav) de (od) S56ZWH (moj klicni znak, podeljen od ATRP (agencija ki navija gor ceno impulzov za GSM telefone.........med drugim) HI = :D

Uporabniški avatar
tj
Novinec

Kraj: Polzela

Napisal/-a tj To maj 11, 2004 10:36 pm

Pred leti sem tud sam gnjavil folk na CB, pa mal sem ukvarjal z drugimi zadevami (noja, bolj sem gledal kolege, ki so to počeli), ampak po temle postu sem videl, kako se počuti moja punca, ko se s kolegi pogovarjamo o računalnikih, avtoakustiki ipd.; ---> povzetek: nč jasn;

lp
Slika
Caliber CA1375 + Blaupunkt VW300 + Missy Elliott: "Pass That Dutch" = 142dB

6killer
Nov uporabnik

Napisal/-a 6killer To maj 11, 2004 11:24 pm

Tj........ da ti povem tako.......CBja in radioamaterstva ne mesat med sabo, ker sta to dva povsem razlicna pojma (ni misljeno kot diskrimitacja do CBjasev), za HAM rabis licenco, za CB pa lahko stacjon (v HAM jeziku....piksno ali ikebano) kupis tudi na boljsahu za 5KSIT, vendar o kvaliteti te opreme nebi razpravljal. Razlika je v tem, da so CBjasi, kakor RMPjasi (koki-toki, ki jih dobis v intersparu za 15 jurjev 2 kom. in delajo na frekvenci cca 446MHz...8kanalov, plus neko kodiranje.....bla bla) iako imenovani "frebanderji" (kupis, saltas in tulis v eter, kako, pa je od tvojega bontona odvisno.........), ceprav pa moram pripomnit, da znajo biti med CBjasi tudi tezki profesionalci, ki z QRP (majhno odajno mocjo), delajo presenetljivo dolge DX zveze. Pripomnil bi glede dovoljenih moci: CB 4W max. (legalno(doseg odvisen od antene......navadna tovornjakarska vlece cca 20km), RMP 10mW (so tudi primerki z po nekaj 100mW(dosega cca nekaj km)v slo baje ilegalno......), radioamaterji pa ga lahko spananjo v skladu z licenco od 50W (III: klasa) pa do 1.5KW (I.Klasa), pa se frekvenc je navoljo malo morje (1.8,3.5,7,14,.......50,70,144,432,1200,2400,......MHz).

Ja ti verjamem, da je lusno zraven gledat (jaz trenutno samo zraven gledam na KV bandu.........in to na klubu, ko ti z nekaj 100W moci, klice indonezijo, avstralijo, ce mas sreco tudi ZDA,..........(ampak trenutno je poletna sezona, kar pa je za KV bande dokaj neugodno in se "zapirajo", le tu in tam se kaj prileti........mar ne Bimmer?, bo bolj zaj prevladal UKW in zgornji bandi in "kanalizacija" se bo spet prebudila HI)), veliko bolj zanimivo je zraven delat, ne pa gledat......... Ce imas izkusnje z CB, ti lahko povem, da to ni tisto tapravo (verjemi mi, ker sem to ze dal skozi, saj se mi trenutno doma prasijo cca 3 CBjke.....), ali pac.......za v avto, da malce poves, kje policaji stojijo (ponavadi imajo to prek "spediterji" (tovornjakarji) na CH 16 AM, ker tisto z "prometnim srevisom" na kaksni komercijalni radijski postaji...........recimo da zves, kje majo radar, ko ti ze dnarnico spraznijo...(slabe izkusnje).... :cry: , ali pa tako malce za iskanje po mestu.........manj GSMi trpijo.

No zaj sem spet nekaj napisal, kar ne sodi v temo, tako da Bimmer, ne me vbit..HI........ce si dobil PM, pa tisto za pir velja..........sam se prej najavi, ce se bos kaj zgubil gdaj v MB.........

73 de S56ZWH in CL(ugasa postajo, ups PCja......)

PS: koncno sel mirno spati, ko se mi je kamen odvalil z srca, zaradi policajev.........
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov