Napisal/-a SubaruFreak Če jun 09, 2005 10:25 pm
Jao sele zdejle sem nasel tole temo, ko sem iskal neko drugo...
No pa preidimo k stvari:
Srebro se da zelo lepo in kvalitetno pozlatiti... Prav tako razne druge barvne kovine, kot so :
baker, medenina, bron in se nekatere druge... Problem je zlatenje aluminija in njegovih zlitin - te se v glavnem eloksirajo in tu se da ustvariti zelo velik spekter raznih barv...
Kar se nikakor ne da pozlatiti so razne svincene zlitine in razne kositrove zlitine... To pa predvsem zaradi tega, ker se osnovna kovina v kopeli raztaplja in tako unicuje kopel...
Pa se odgovor na zgornji post:
Razno bizuterijo, kamor spadajo tudi debele ketne , zapestnice in ostale zadeve zlatijo na vec razlicnih nacinov. Najpogostejsi postopek je tako imenovano zlivanje pod pritiskom : Za osnovno kovino vzamejo ponavadi tombak ( vrsta medenine z vecjim procentom bakra) nato to osnovno kovino ''zavijejo v tanko zlato plocevino in tu pod temperaturo stisnejo, tako da se ti dve kovini sprimeta med seboj. Koncni izdelek oziroma na tak nacin pridobljena zlitina se imenuje Double. Poznamo dve vrsti Double-ja, ki se dandanes pojavljata za izdelavo poceni nakita :German Double in pa American Double... Razlika je samo v debelini uporabljene zlate prevleke... Nakit iz te kovine ima lepo zlato barvo, vreden pa ni pocenega grosa... TO pa zato, ker ko se zgornja plast obrabi udari ven osnovna kovina, ki pa hitro oksidira. Pojavijo se zelene lise oziroma fleki na nakitu. Ko se to zgodi je izdelek za v smeti. Obnova ni mogoca.
Najbolj razsirjen postopek zlatenja materialov pa je galvanizacija- se pravi z elektrolizo- To pomeni, da se obdelovanec potopi v takoimenovano zlato kopel.
Upam, da sem vsaj pribljizno odgovoril na vprasanje.
Kje v Sloveniji pa se da kaksno stvar pozlatiti? Lahko pri meni! Drugace pa se s tem ukvarja se nekaj firm.
Za ostale informacije v zvezi z zlatenjem pa mi lahko napisete privatno sporocilce in bom odgovoril...
splash imas Privatno Sporocilce...
Mejte se lepo
SubaruFreak