Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

elektro motorji

Napisal/-a FireSTORM Po sep 26, 2005 5:44 pm

zanima me če kdo ve koliko največ dosežejo vrtljajev elektro motorji?
taki kot so na kompresorju(primer) mislim, ta stil
elektro motor pa v velikosti kavnega avtomata
zanimajo me samo vrtljaji in nič drugega

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Po sep 26, 2005 6:57 pm

čisto odvisno, najbolj pa od premera rotorja in nazivnega toka. Taki na kompresorjih (če misliš tiste iz železnine, z rezervoarjem, za splošno uporabo) tam nekje med 1300 - 2500 se mi zdi. Kafe mlini pa kakih 4000 - 5000 nevem. Imaš pa tudi kakšne iz hobel mašin, do 20000.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To sep 27, 2005 2:22 pm

Premer rotorja nima nič povezave z obrati ( Če bi zanemarli sile) Ampak ker sile niso zanemarljive ima fizikalno gledano res premr rotorja povezavo s samimi obrati.....

Sami obrati pa so odvisn od konstrukcije motorja in napetosti.

Pri asinhronski motorjih je odvisno od frekvence in število zank v motorju.
Pri sinhronskih motorjih pa je odvisno od napetosti in zgradbe motorja

Asinhronski motor imaš na kompresorju....... in taki dosežejo max. število obratov lahko 3000 rpm ( teoretično u praksi mal manj ) spoznaš jih na hitr tko da imajo poleg kondenzator....

Sinhronske motorje pa imaš na raznih pormašinah,brusilkah.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Jackal81
Novinec

Kraj: SLP

Napisal/-a Jackal81 To sep 27, 2005 4:22 pm

Asinhronski motor imaš na kompresorju....... in taki dosežejo max. število obratov lahko 3000 rpm ( teoretično u praksi mal manj ) spoznaš jih na hitr tko da imajo poleg kondenzator....

Sinhronske motorje pa imaš na raznih pormašinah,brusilkah.....

Lisko, malo si zgrešil...

Asinhronski motorji dosežejo na naših 50 Hz res največ nekoliko pod 3000 vrt/min, ampak 3000 jih nikoli ne dosežejo.
Sinhronski motorji pa lahko delajo max. točno s 3000 vrt./min, samo so ti motorji zelo redki.

V vrtalnih strojih, brusilkah itd pa so KOLEKTORSKI motorji (to so tisti s krtačkami) - tam pa so lahko vrtljaji čisto poljubni... od 500 vrt/min pa do 40.000 vrt./min (kakšne mini brusilke aka Dremel), ker so vrtljaji odvisni od napalne napetosti, števila polov in še česa.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To sep 27, 2005 4:28 pm

Na hitr sem napisu...... itak se da okol motorjev nardit celo znanost.... :)

Sem napisu teoretično...... ker če bi pri 50Hz dosegu asinhronc 3000 obratov bi zgubil magnetno polje....... sinhronc pa žal ne more delat drugač kot pa na 3000 obratih ker je odvisn od frekvence.Govorim o motorjih z dvema poloma ( ena tokovna zanka).......

Se popravljam...... kolektorski motor sem mel u mislih..... sinhronski motor je u bistvu alternator.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM To sep 27, 2005 5:26 pm

sebaveh je napisal/-a:čisto odvisno, najbolj pa od premera rotorja in nazivnega toka. Taki na kompresorjih (če misliš tiste iz železnine, z rezervoarjem, za splošno uporabo) tam nekje med 1300 - 2500 se mi zdi. Kafe mlini pa kakih 4000 - 5000 nevem. Imaš pa tudi kakšne iz hobel mašin, do 20000.

20000rpm? :shock:

aja če se bo kdo vprašal zakaj bom to rabil...
to rabim da potešim svojo potrebo(radovednost) :lol:

nitro1
Uporabnik

Napisal/-a nitro1 To sep 27, 2005 10:09 pm

FireSTORM je napisal/-a:
sebaveh je napisal/-a:čisto odvisno, najbolj pa od premera rotorja in nazivnega toka. Taki na kompresorjih (če misliš tiste iz železnine, z rezervoarjem, za splošno uporabo) tam nekje med 1300 - 2500 se mi zdi. Kafe mlini pa kakih 4000 - 5000 nevem. Imaš pa tudi kakšne iz hobel mašin, do 20000.

20000rpm? :shock:

aja če se bo kdo vprašal zakaj bom to rabil...
to rabim da potešim svojo potrebo(radovednost) :lol:

Ponavadi modelarji iščejo elektro motorje z čim več obrati,pa sem mislu da te v to smer zanima..za kak čoln ali avion ;)
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov