Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

ZDA- Slovenija

Napisal/-a sonček To apr 17, 2007 11:44 pm

veliko sem bral o tem, da imajo v Ameriki višji standard, višje plače, v Sloveniji pa ravno kontra zna kdo kej več povedat. Zakaj Slovenci rinejo recimo v tujino(vrjetno ravno zaradi boljšega življenja), kaj je potem narobe z Slovenijo(premal produktivni al kaj,leni), da folk odhaja, kaj je res težko se preživeti skozi mesec normalno(hm jest že vem), zakaj je Sloenija v tako veliki dolgih in sam še slabš je, kdo bo to odplačveal menda smo že nekaj odplača ostalo bomo pa še mi, kam je potem šel ta denar... to sm na hitrca napisal zdej če kdo kej več ve pa naj napiše, ker me res zanima

Vas je kdaj zamikalo, da bi šli v tujino, kako ste do tega prišli
http://www.revija.mojedelo.com/revija/i ... showID=227

Naj bo to prosta debata, vprašanja so samo smrnice.
Osu gre samo enkrat na led.lp

fiatpowered
Novinec

Napisal/-a fiatpowered Sr apr 18, 2007 7:36 am

A veš zakaj smo v tako velikih dolgovih. Zato ker ko je v naših komunističnih časih zmanjkalo denarja so ga pa nanovo spet tolko natisnili kot so ga rabili, in spet in spet. Potem zato ker so se in se še vedno izplačujejo previsoke penzije nekaterim, predvsem bi izpostavil raznim borcem/partizanom, ti še danes dobivajo lepo borčevsko penzijo, pa marsi kdo nemca takrat niti v živo ni videl. Potem zato ker gre preveč denarja za kmetijstvo, kmet dela cel dan in dobi še lepe subvencije, zakaj mislite da se po cestah vozi toliko novih ogromnih fentov, john deerekov, stayerjev, fergusonov...itd, delavec pa dela cel mesec za tisto ušivo plačo, pa mu na koncu država še tisto vzame, absurd. Potem slovenska vojsak, kaj imamo mi od nje ? Razen enormnih stroškov. Če bijo v 80% ukinili bi bilo ravno prav, ker če vojska ni zmetavanje denarja stran potem ne vem kaj je, - nisem volil za nato.Pozanimaj se kolko stane našo državo en dan tistih slo vojakov ki so trenutno na kosovu, iraku, afganistanu. Potem pa še zato ker država ne zna delat z denarjem in ga troši za bedarije, se mi ne da naštavat kakšne bedarije.
A imaš sedaj dosti razlogov a ti še kakšnega naštejem, ker namreč ih imam še dosti na lagerju.
Kar se pa amerike tiče in višjega standarda. Moraš vedet da preko televizije ti vidiš več ali manj ameriški blišč, medtem ko je tam tudi ogromno revežev. Zdaj če greš z dobro izobrazbo v svet ni hudič da nebi uspel, če greš pa za fizičkega radnika, je pa fajn da tam delaš in tu živiš, če pa tam delaš in živiš, potem pa nisi kaj dosti naredil, ali pač.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr apr 18, 2007 8:19 am

to zakaj mamo mi manj denarja je stvar makroekonomije to bi ti priporoču kr knjigo za makro pa mal preber, ker je preveč obširna snov-tematika

Uporabniški avatar
Lonca84
Nov uporabnik

Napisal/-a Lonca84 Sr apr 18, 2007 9:22 am

na kakšen ekonomski faks se vpiš pa ti bodo to zelo hitro razložil!!ne moreš primerjati amerike pa slovenije.....slovenija obstaja šele od leta 1991....tist kar je blo prej ne šteje, nič nismo ˝podedovali˝, kmetje v sloveniji nimajo prov veliko veš...mal razmisl, pejt za en tedn na kmete pa boš vidu kaj je to deu, pa boš povedu a je dost denarja al ne...glede penzij pa tko, res je da so mal prevelike, ampak ne pa neki glumiti glede partizanov pa borcev.....če jih takrat ne bi bilo, vprašanje kje bi bili mi!!! ZDA so gospodarsko bolj razvite kot slovenija, se razvijajo, napredujejo....mi pa komaj sledimo evropskim državam...seveda gredo ljudje raje vn delat, ker za isto izobrazbo dobijo več denarja kot v sloveniji....pa se pol po 10ih letih vrenjo v slovenijo pa živijo k carji....o tem bi se dal še veliko povedat...sam mislim da je bolj da si kako knjigo prebereš!!!
Najlepše šele pride. :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr apr 18, 2007 2:59 pm

jst hodm na ekonomski faks pa ti lahk kvečjemu če te res to zanima posredujem kake prosojnice za makroekonomijo ker nam na faksu niso priporočl branja knjig ker so kr neki :shock:

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Sr apr 18, 2007 4:42 pm

Lonca84 je napisal/-a:na kakšen ekonomski faks se vpiš pa ti bodo to zelo hitro razložil!!ne moreš primerjati amerike pa slovenije.....slovenija obstaja šele od leta 1991....tist kar je blo prej ne šteje, nič nismo ˝podedovali˝, kmetje v sloveniji nimajo prov veliko veš...mal razmisl, pejt za en tedn na kmete pa boš vidu kaj je to deu, pa boš povedu a je dost denarja al ne...glede penzij pa tko, res je da so mal prevelike, ampak ne pa neki glumiti glede partizanov pa borcev.....če jih takrat ne bi bilo, vprašanje kje bi bili mi!!! ZDA so gospodarsko bolj razvite kot slovenija, se razvijajo, napredujejo....mi pa komaj sledimo evropskim državam...seveda gredo ljudje raje vn delat, ker za isto izobrazbo dobijo več denarja kot v sloveniji....pa se pol po 10ih letih vrenjo v slovenijo pa živijo k carji....o tem bi se dal še veliko povedat...sam mislim da je bolj da si kako knjigo prebereš!!!

hm tle sem pozabu omenjat, da sem iz kmetije doma cca 45ha mamo svojga +20 ha v najemu, imamo vse kar si poželiš kmal bo 50 govedi....mamo nabavljeno za več kot 20 milijonov priključkov,traktor, avto ampak kdor dela ma tud vse.Smo pa ravno pred kratkim kupil ovijalko cca 10-12000€.

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Sr apr 18, 2007 4:47 pm

adis je napisal/-a:jst hodm na ekonomski faks pa ti lahk kvečjemu če te res to zanima posredujem kake prosojnice za makroekonomijo ker nam na faksu niso priporočl branja knjig ker so kr neki :shock:

ti kr napiš kar veš.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr apr 18, 2007 6:05 pm

no kar bom zdele povedu ne več če bo glih res.moj sošolc ma eno vlko kmetijo.in ko delajo on, brat pa oče-gre vsak z svojem traktorjem.novi traktorji požrejo še pa še nafte, majo pa 3 avte in vsi so dizli in potem še za avto dobijo povrjen (na črno)-oni pa rečejo da so delal s traktorji...

no tut bi se kr neki miljonov € poznal, če zdaj ta vlada ne bi razsipala z denarjem...
Recimo:vladno letalo, ministri so potrebovali pisarne ( samo da so si zrihtali sobo-brez omar, računalnikov, miz itd.) so porabili slabih 15 MILJARD bivših SIT in še in še in še bi ti lahk naštevu.vsako leto smo vedno bol v pufah (krediti) pa vsako leto je večji davek... država še ni finančno dovolj močna kkr si domišljajo uni u LJ ko se jim reče VLADA.Ali pa velik delež denarja se daje v žep...kdo ve?

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Napisal/-a sonček Sr apr 18, 2007 6:09 pm

myster je napisal/-a:no kar bom zdele povedu ne več če bo glih res.moj sošolc ma eno vlko kmetijo.in ko delajo on, brat pa oče-gre vsak z svojem traktorjem.novi traktorji požrejo še pa še nafte, majo pa 3 avte in vsi so dizli in potem še za avto dobijo povrjen (na črno)-oni pa rečejo da so delal s traktorji...

no tut bi se kr neki miljonov € poznal, če zdaj ta vlada ne bi razsipala z denarjem...
Recimo:vladno letalo, ministri so potrebovali pisarne ( samo da so si zrihtali sobo-brez omar, računalnikov, miz itd.) so porabili slabih 15 MILJARD bivših SIT in še in še in še bi ti lahk naštevu.vsako leto smo vedno bol v pufah (krediti) pa vsako leto je večji davek... država še ni finančno dovolj močna kkr si domišljajo uni u LJ ko se jim reče VLADA.Ali pa velik delež denarja se daje v žep...kdo ve?

misliš trošarine, ja mi smo tud na tak način delal doma. Zaenkrat mamo pri nas 2 traktorja mel smo jih tri ampak smo enga prodal.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Sr apr 18, 2007 7:09 pm

ampak avto je samo prevozno sredstvo in se ne uporablja za neko delo...to se ne sme zravn uštevati...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr apr 18, 2007 7:35 pm

evo se bom mal razpisu na to temo:

glavni makroekonomski problemi so predvsem: rast BDP, zaposlenost, stabilnost cen, plačilna bil. ravnotežje
- zelo veliko stroškov predstavlja brezposelnost in visoka inflacija, pri brezposelnosti se mormo najprej obrnt na ljudi, ki ne delajo saj ti prejemajo zelo veliko socialno podporo, kar jih po eni strani odvrne od dela in si govorijo: " kaj bom delal če lahk dobim npr: cca. 250€ ".
- delali smo primerjavo evropskega gospodarstva z ameriškim in dobili smo sledeče:
največje razlike so se pokazale v stopnji obrestnih mer, ki jih dajejo banke; USA ima v primerjavi z evropo zelo majhno socialno podporo kar ljudi sili k delu in eden od glavnih prednosti USA pred evropo(SLO) je v tehnologiji, so preveč pred evropo zato imajo prednosti
-prebivalec v USA doseže skoraj 2x več BDP kot prebivalec v SLO
-poglej si stanje v zdravstvu naprimer: v USA ima vsak prebivalec samoplačniške storitve, kar pomeni, da za vsak pregled/obisk zdravnika plačajo, seveda razen tistih, ki so finančno močnejši in imajo sklenjeno zavarovanje pri zavarovalnicah in zato plačajo kar zajetne premije; tuki v slo ko greš k zdravniku ti tega ne plačaš razen če nisi zavarovan, seveda to plačajo tvoji starši (razen takrat ko si redno zaposlen nato si sam plačas) in del tega plača tudi država
nato si poglej stanje zdravil kjer nekatera zdravila dobiš kar tko na recept v primerjavi z USA se pa vse plača nič ni FOR FREE, zato pride do minusov ker ljudje v slo vzamejo zdravila katera tudi posledično ne potrebujejo in nabirajo prah in jih na koncu zavržejo ker imajo pretečen rok uporabe namesto da bi sami pri sebi razčistili stvari in si rekli: "kaj mi bodo ta zdravila če več nisem bolan?". upam da nebodo uvedli takega sistema kot je v usa, da si boš moral plačevati vse potem boš pa videl kako bodo ljudje šparali in kako bodo racionalno kupovali zdravila z premislekom
-res je tudi to da nekateri nakupi slo vlade zdajšnje in prejšnje ni bil racionalen predvsem nakup letala falcon, in potem 8 kolesnikov patria itd....čeprav so imeli cenejše variante
-eden od razlogov da je usa v primerjavi z slo v prednosti je tudi ta, da smo v slo odvisni od tega kar uvozimo namesto da bi te dobrine ki jih uvažamo sami proizvajali ter sami izvažali surovine/dobrine drugim (seveda je tuki problem globalizacije, kapitalizacije)
-in eden od razlogov je tudi dolg kateri je bil ustvarjen pri svetovni centralni banki v prejšnjih desetletjih
-pa še primer dela na črnem oz. siva ekonomija ki v slo kar cveti in zato tudi pride do manjših davkov v državni blagajni, treba je tudi povedat da bi slo z majšimi davki predvsem v gospodarstvu dosegal večje zanimanje tujcev za vlaganje v slo gospodarstvo, česar sedaj manjka
-kot sem povedal ta tema je zelo obširna in v obravnavo bi bilo treba tudi vključiti mikroekonomijo ki je kar v dobri navezavi z makroekonomijo, kar pa še dodatno razširi to temo

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Če apr 19, 2007 8:34 pm

no pol pa veselo na delo...kdo pa je na takem položaju da bi za SLO gospodarstvo skrbu???

obrnimo svet na bolje :lol:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe apr 20, 2007 8:40 am

le kdo?hm.... kdo le kot država ki je še zmeri večinski lastnik, ko pride do popolne privatizacije in ko se dokončno odmakne država iz slo gospod. bo šele takrat prišlo do napredka....
kolikor jaz vem je za popravo položaja določen tisti, ki vodi ministrstvo za gospodarstvo, se pravi sam minister za gospodarstvo, zakaj se stvari niso premaknile? ker očitno državi ni v interesu da se odmakne iz gospod. ker veliko pridobiva na denarju medtem ko je notri
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov