Že danes je tako, da delavec srednjih let, s srednješolsko ali poklicno izobrazbo težko dobi službo. Vsepovsod forsirajo da je treba imeti neko izobrazbo da te kam vzamejo. Če je že zdaj tako, kaj šele bo čez kakih 20 let. To so mi že tak starši pravili, tudi sam opažam to, in mislim da se splača da jim prisluhnem.
Da bi po končani srednji šoli delali kaj praktičnega in potem nadaljevali študij - ali pa še boljše - veliko prakse že med samim študijem, pa jaz seveda podpiram. Žal, zgleda da je v našem šolstvu/politiki/ministrstvu/državi bolj malo interesa za tak načrt.
To, da se želiš vpisat nekam in potem vidiš da je že vse zasedeno... Pa prideš na tak fax in prva dva tedna vse polno, tretji teden jih je že pol manj, naslednji mesec jih ostane le še tretjina. Pa še ta tretjina se nekako zvleče skozi prvi, drugi, tretji letnik. V četrtem letniku jih ostane le še 20 % resnih. To je čisto tipično. Najprej se vpiše en kup falirancev, nesposobnežev in lenuhov, samo zato da dobijo tisti status študenta, potem pa tak luftajo naokoli in počnejo vse drugega, ker se jim zdi pač faajn kao.

Videl v živo na začetku predavanj.
Jaz naprimer, študiram na feriju, univerzitetni program elektrotehnike-avtomatike, 4. letnik. Redno, vsi izpiti opravljeni v tekočih letih in semestrih, pa nas je le 7 v razredu. Žal pa imamo zelo malo praktičnega pouka. Tisto kar naredimo za oba seminarja in konec.
Seveda lahko greš študirat kadarkoli hočeš, ampak bolje da sedaj, ko si še mlad. Vsaj iz dveh dobrih razlogov: --mlajši človek se lažje in hitreje uči kot starejši --in ker je to reden študij, ni treba plačevati. Izredni študij pa ni poceni.
Kot zadnjo stvar pa bi omenil naval ne nekatere "klasične" fakultete: -ekonomska, pravna, pedagoška... To izbere praktično vsak drugi ali vsak tretji. Potem pa so kriteriji strogi, osip je visoki, profesorji zahtevajo veliko, potem pa jok in stok zakaj je tako težko

Nazadnje pa nič kaj uporabnega ne naučijo, povpraševanja po teh kadrih pa tako ali tako ni, saj je diplomatov iz teh faksov kot listja in smetja. Na drugi strani pa primanjkuje metalurgov, varilce, mesarjev, avtoličarjev... Ja, treba je tudi mislit kam naprej, kdo nas bo potreboval, kam se splača študirat...