Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Zakaj gre danes vsak srednješolec naprej na fax?

Napisal/-a žajfa Pe mar 07, 2008 10:45 pm

Vsako leto je na fax-ih tak navalj da joj. Lansko leto sem se vpisoval na fax-e in sem pri dveh željah po domače odletu na tretjo željo pa sem dal tako smer, k je zelo težka. Vsi bi hotel sam študirat, tud sam se poskušam pribit na fax a ne gre. Časa imam še saj sem mlad. Po študiju imet dobr šiht in dobro plačo a tako ne gre. Zadnjič sem bral, da je v tujini cenjeno to, kar znaš in, če dobro znaš delat imaš lahko višjo plačo od doktorata znanosti. Nekdo je celo govoril, da imajo navdni delavci po 3000 evrov plače v gradbeništvu.V tujini ne igra vloga izobrazba.
Je pa res, da se splača vlagat v znanje. Jaz sem hotel it študirat agronomijo vse lepo in prav, študij bi me zelo zanimal, ampak, ko pa sem šel na zavod in pogledal, če je kakšno razpisano delo za agronoma pa nič. Strojništvo jah, če si stručko potem go drugače raje ne. Sej strojna pravjo, da je težka, če ne delaš redno sam pa tud ni vse v izobrazbi problem je na delovnem mestu.

itd

Zakaj hočejo danes vsi študirat?
Odg.: Da bomo kreditno sposobni, ker navaden delavec z 500 evrov na mesec ne dobi niti 10 t evrov kredita in. :uf:...., če hočeš biti samostojen rabiš vsaj 100 t evrov kredita, da si lahko narediš vikend za hišo pa rabiš še enkrat več.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Pe mar 07, 2008 11:24 pm

Že danes je tako, da delavec srednjih let, s srednješolsko ali poklicno izobrazbo težko dobi službo. Vsepovsod forsirajo da je treba imeti neko izobrazbo da te kam vzamejo. Če je že zdaj tako, kaj šele bo čez kakih 20 let. To so mi že tak starši pravili, tudi sam opažam to, in mislim da se splača da jim prisluhnem.

Da bi po končani srednji šoli delali kaj praktičnega in potem nadaljevali študij - ali pa še boljše - veliko prakse že med samim študijem, pa jaz seveda podpiram. Žal, zgleda da je v našem šolstvu/politiki/ministrstvu/državi bolj malo interesa za tak načrt.

To, da se želiš vpisat nekam in potem vidiš da je že vse zasedeno... Pa prideš na tak fax in prva dva tedna vse polno, tretji teden jih je že pol manj, naslednji mesec jih ostane le še tretjina. Pa še ta tretjina se nekako zvleče skozi prvi, drugi, tretji letnik. V četrtem letniku jih ostane le še 20 % resnih. To je čisto tipično. Najprej se vpiše en kup falirancev, nesposobnežev in lenuhov, samo zato da dobijo tisti status študenta, potem pa tak luftajo naokoli in počnejo vse drugega, ker se jim zdi pač faajn kao. :roll: Videl v živo na začetku predavanj.

Jaz naprimer, študiram na feriju, univerzitetni program elektrotehnike-avtomatike, 4. letnik. Redno, vsi izpiti opravljeni v tekočih letih in semestrih, pa nas je le 7 v razredu. Žal pa imamo zelo malo praktičnega pouka. Tisto kar naredimo za oba seminarja in konec.

Seveda lahko greš študirat kadarkoli hočeš, ampak bolje da sedaj, ko si še mlad. Vsaj iz dveh dobrih razlogov: --mlajši človek se lažje in hitreje uči kot starejši --in ker je to reden študij, ni treba plačevati. Izredni študij pa ni poceni.

Kot zadnjo stvar pa bi omenil naval ne nekatere "klasične" fakultete: -ekonomska, pravna, pedagoška... To izbere praktično vsak drugi ali vsak tretji. Potem pa so kriteriji strogi, osip je visoki, profesorji zahtevajo veliko, potem pa jok in stok zakaj je tako težko :roll: Nazadnje pa nič kaj uporabnega ne naučijo, povpraševanja po teh kadrih pa tako ali tako ni, saj je diplomatov iz teh faksov kot listja in smetja. Na drugi strani pa primanjkuje metalurgov, varilce, mesarjev, avtoličarjev... Ja, treba je tudi mislit kam naprej, kdo nas bo potreboval, kam se splača študirat...
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Pe mar 07, 2008 11:31 pm

sm mislu da je to že @sonček spraševal :lol: :lol:

potreba po znanju in posledično po boljši službi kar privede do boljše plače kar se odraža na boljšem avtu kar privede do pogledov - je to zadovoljiv odgovor :?:

:roll:

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Pe mar 07, 2008 11:37 pm

točno, problem je v plačah. In samo s končano srednjo šolo praktično ne morš kj velik (sploh pa ne z gimnazijo).

Verjetno človek ne bo ravno zadovoljen s 500€, pa gre za študirat za boljšo izobrazbo, pa ma vsaj še enkrat višjo plačo.
Slika

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em So mar 08, 2008 12:24 pm

žajfa .. sej veš negdo mora tut kramp pa lopato vihtet tko da če hočeš kr prim za to .. mi bomo šli pa študerat pa da ti lahko pol komadiram kaj boš delu , ok? ;)

Zgrešeno je tvoje razmišljanje!Zakaj bi to če nebi to .. če ti hodš v šolo zato da boš manj delu ja pol pa res preberi takoj na začetku kaj sem ti napisu še enkrat ;)

V šolo se ponavad hod zato da boš znal neki delat ne pa zato da neboš delu, kapiš

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa So mar 08, 2008 8:57 pm

dj_em je napisal/-a:žajfa .. sej veš negdo mora tut kramp pa lopato vihtet tko da če hočeš kr prim za to .. mi bomo šli pa študerat pa da ti lahko pol komadiram kaj boš delu , ok? ;)

Zgrešeno je tvoje razmišljanje!Zakaj bi to če nebi to .. če ti hodš v šolo zato da boš manj delu ja pol pa res preberi takoj na začetku kaj sem ti napisu še enkrat ;)

V šolo se ponavad hod zato da boš znal neki delat ne pa zato da neboš delu, kapiš

Hm samo realnost je malo drugačna, fax te nauči samo teorijo, prakse pa nič in, ko prideš na novo del.mesto se šele začne.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So mar 08, 2008 8:59 pm

Ko pa pogledaš po oglasih za delo, pa jih 3/4 delodajalcev hoče, da imaš nevem kolko delovnih izkušenj. Ja ki jih boš te dobil, če niti začet nemoreš delat, tisti fax si pol v rit vtakneš lahko, ker nemoreš delat nečesa kar si želiš.
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa So mar 08, 2008 9:07 pm

Vsak začetek je težak.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So mar 08, 2008 9:13 pm

@žajfa: si pomislil mogoče, da si že lep čas v skupnosti, ki se ji reče EU. naredi faks, ki si ga prvotno mislil seveda če te ta še zanima in takoj se lahko ob prvi možnosti preseliš izven meja slovenije in se zaposliš v EU. že na samem faksu potekajo čez celo leto študija razne delavnice/posveti/sestanki z morebitnimi delodejalci...

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Ne mar 09, 2008 12:47 am

To sploh ni težko mislim Fax :-P poznam nekaj takih , ki niti ANG. ne znajo in pojma nimajo o splošnih stvareh pa imajo fax in celo diplomo behh. :twisted: Ps delajo pa za 700€ ali pa max 1200€ in to tudi odgovorna dela se razume ;)

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Ne mar 09, 2008 9:53 am

žajfa je napisal/-a:Hm samo realnost je malo drugačna, fax te nauči samo teorijo, prakse pa nič in, ko prideš na novo del.mesto se šele začne.

zato pa je po besedah enega pomembneža, da študij ob delu je zelo pametna stran iz več strani.maš prakso, delovno dobo, pa še šolo delaš.tisti ki gremo iz srednje šole v izredni študij jih je v sloveniji (na pamet govorim) 5%, pa vrjetn da nism vlk falil.moja šola pride dobrih 1600€ na letnik.letnika sta 2 torej 3200.za tak fax sm se odloču zaradi več razlogov: delovna doba mi že teče, za redni študij bi moral v MB(študenski dom je 60€ x 10mesecev=600€, potem ob vikendih za avtobus devat in še ter hrano itd.= prišel do ugotovitve da v vsakem primeru zagoniš okoli 1600€-na izredni ali redni). bolš je, če sm v bolj domačem okolju, kjer imam izredni fax 6km stran.u študentih pa tk, tisti ko so resni si dajo naglušnike in se učijo, drugi pa razgrajajo.štala u glavnem, ki ni za mene
Lep pozdrav :)

T2a
Uporabnik

Re: Zakaj gre danes vsak srednješolec naprej na fax?

Napisal/-a T2a Ne mar 09, 2008 3:06 pm

žajfa je napisal/-a:Zakaj hočejo danes vsi študirat?

zaradi žurov! :pij:

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne mar 09, 2008 3:12 pm

@TommyGun: ti zihr ne študiraš

Uporabniški avatar
SpunkyRacer
Uporabnik

Kraj: Logatec

Napisal/-a SpunkyRacer Ne mar 09, 2008 3:15 pm

pol folka gre samo zaradi tega da imajo status in da lahko delajo prek študenta
Rally is not for fun, rally is for LIFE!

Hendrix
Novinec

Napisal/-a Hendrix Ne mar 09, 2008 3:26 pm

Preprosto, študiranje ima več prednosti, kot slabosti, zato ljudje hodijo študirat. 8) Imam eno diplomo in delam že drug fax, zakaj pa ne? :lol:

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa Ne mar 09, 2008 9:29 pm

yugo_tuning je napisal/-a:pol folka gre samo zaradi tega da imajo status in da lahko delajo prek študenta

Ja to itak, samo je problem sedaj k pavzerji nimajo statusa.

Uporabniški avatar
žajfa
Nov uporabnik

Napisal/-a žajfa Ne mar 09, 2008 9:31 pm

Hendrix je napisal/-a:Preprosto, študiranje ima več prednosti, kot slabosti, zato ljudje hodijo študirat. 8) Imam eno diplomo in delam že drug fax, zakaj pa ne? :lol:

Treba je vlagat v znanje.

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Po mar 10, 2008 12:19 am

žajfa je napisal/-a:
yugo_tuning je napisal/-a:pol folka gre samo zaradi tega da imajo status in da lahko delajo prek študenta

Ja to itak, samo je problem sedaj k pavzerji nimajo statusa.
ampak pavzerji se pa prijavijo na zavod in zato ker pavzirajo jim ni treba aktivno iskat zaposlitve, morajo pa povedat kdaj okvirno bojo naredli ker izpit ;) Se izplača še bolj kot pa če maš status, ker ti ni treba nič delat da zaslužiš.
LP Rok

T2a
Uporabnik

Napisal/-a T2a Po mar 10, 2008 1:19 am

adis je napisal/-a:@TommyGun: ti zihr ne študiraš

ja,študiram.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost