blaz2013 je napisal/-a:................ je v intervjuju za ameriško televizijo dejal, da Kitajska sama po sebi ni problem, problem je pa to da cel svet zadnji dve desetletji vlaga v njo, saj ni problem stvar poceni kupit, problem je to da ko se seli proizvodnja se tam ustvarja novo delovno mesto. ......
blaz2013 je napisal/-a:Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.
nebivedu je napisal/-a:blaz2013 je napisal/-a:Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.
Ne drži. Če hočeš odpreti tovarno, moraš ceoten model proizvodnje razkriti kitajcem, drugače sploh ne dovolijo, da odpreš tovarno. Tako da jim ni problem potem narediti kopije vsega.
blaz2013 je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:blaz2013 je napisal/-a:Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.
Ne drži. Če hočeš odpreti tovarno, moraš ceoten model proizvodnje razkriti kitajcem, drugače sploh ne dovolijo, da odpreš tovarno. Tako da jim ni problem potem narediti kopije vsega.
A ti ne znaš brat al ne razumeš. Ravno to kar si napisal v repliki jaz govorim. Evropejci najamejo kitajske tovarne ali pa zgradijo svoje tovarne kjer so obvezno Kitajski nadzorniki notri in tako "ponudijo" vso znanje Kitajcem, Kitajci pa vzporedno odpirajo nove tovarne z istim sistemom z slabšo kvaliteto in 3/4 cenejšim proizvodom čungalunga, ki spodrine Evropejskega.
@darkside: Po moje pa niso problem kupci, bolj so problem korporacije ki imajo miljardne dobičke na račun poceni Kitajske delovne sile in se ne zadovoljijo z nekim normalnim dobičkom. Jaz če kupim na uradnem servisu plastiko, ki je bila nareta na Kitajskem ali pa v Sloveniji bo cena zame čisto ista le s to razliko da pri plastiki iz Slovenije bo marža 20% in Kitajske bo pa imel prodajalec 200% marže. Človeška požrešnost, ki na dolgi rok vodi v to da bodo sedaj Kitajci pokupili pol Evrope in ZDA in še marsikaj druga.
Potem pa berem da avtomobilska industrija uvaja modele nizkocenovne proizvodnje, dva dni pred to novico pa berem da ima predsednik uprave daimlerja vsaj 10 miljonov eur letne plače. Dvoličnost da ni večje.
blaz2013 je napisal/-a:@nebivedu: ne bom se razpravljal s tabo.... Večja podjetja tako samo najamejo Kitajske tovarne in nič ne postavljajo razen mašinerije in znanje. Si se obesu na en moj stavek kot da nimaš kaj bol pametnega za delat. Seveda imajo v vse tovarne dostop Kitajci tako ali drugače. In oni so tako pametni da so v njihovi državi še vedno oni glavni ne glede na tuje investicije. Še vedno je tam komunizem in vsak vrabec ve kako tam potekajo stvari, kjer je politika vpeta v vsako stvar. Drugače je pa drugih tem še dosti na tem portalu...
blaz2013 je napisal/-a:Katerokol obleko se kupi ko pise gor made in china pa je to nike al adidas al pa mana. Pa tut superge so v 90% made in china in to originali... Katerokol televizijo ce grem jutr kupit v trgovino bo pisal made in china. Jaz jutri kupim televizijo ki je narejena v Evropi, sam jo ne morm ker jo ni. Tudi ostala elektronika je v vecini iz Kitajske. Kaj je tukaj kriv povprecn kupec, ce nam to servirajo v trgovinah? Se zdnjic ko sem klincev fizol kupoval v sparu so ga mel sam iz kitajske. Krive so korporacije in hlastanje za dobickom.
čare je napisal/-a:Saj iphone tud ni vreden 600€ pa narod ob polnoči stoji na Čopovi v vrsti do Prešerna zanj,pa še na kitajskem je narejen.Sicer raje vidim da svet postane kitajski kot ameriški.
firebird je napisal/-a:čare je napisal/-a:Saj iphone tud ni vreden 600€ pa narod ob polnoči stoji na Čopovi v vrsti do Prešerna zanj,pa še na kitajskem je narejen.Sicer raje vidim da svet postane kitajski kot ameriški.
Seveda s tem,ko kupiš Kitajskega Appla pa podpiraš katero korporacijo? Pa če mi lahko razložiš v čem je Kitajski kapitalitem in neokolonializem boljši od ameriškega ali katerega drugega.
gasolinedream je napisal/-a:Jaz sem 2x prebral temo, pa me zanima, ali obstaja ponta te teme, ali kakšno vprašnje za si postavit, ali za kaj se gre? Nekako je izpostavljena kitajska kot problem, pa je res problem? Kaj točno je narobe z tovrstnim sistemom?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov