Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Peticija proti vladni bedariji - znižanje vrednosti šolanja

Napisal/-a nebivedu Po jul 24, 2006 7:24 am

Dragi prijatelji, sošolci, sodržavljani, vsi tisti, ki vidite
trezno............

Prejšnji teden je bila v državnem zboru sprejeta novela zakona, ki spreminja klasifikacijo izobrazbe, ki se pridobi na VSŠ. Verjetno ste le vsi slišali kaj o tem.

To, da bo država, kar se tice šolstva, od zdaj naprej funkcionirala ''po bolonjsko'' je lahko sprejemljivo.

To, da bodo vsem, ki so trenutno v teku izobraževanja, ga končujejo ali so koncali na VSŠ, odvzeli sedmo stopnjo in jo spremenili v šesto, pa je nezaslišano. Vecina jih študira ravno zato, da lahko obdržijo delovna mesta, za katera potrebujejo to 7.stopnjo ali zato, da bi napredovali.

Nemalo je takšnih, ki so 6. stopnjo imeli doseženo že pred vpisom na VSŠ, danes končujejo študij in imajo zopet samo 6. stopnjo.

Kdo ima denar in čas, da bo državi plačeval podaljške šolanja, ki prinesejo željeno stopnjo in hodil v šolo, ki se kar naprej pomika korak nazaj.

Vlada je izvedla nekaj konkretnih ukrepov na področju kulture, medijev, zdaj šolstva, jutri bog ve česa.......... in vse neusmiljeno.

Bolonjske reforme so neizbežne in mogoce niti niso napačne. Vendar upam, da se strinjate z mano, da vsi tisti, ki so vpisani v VSŠ programe, končajo svoje šolanje pod vpisnimi pogoji, ki so zagotavljali 7. stopnjo. In vsi, ki so že končali, obdržijo, kar so dosegli.

Prosimo vas, pripišite svoje ime na spodnji spletni strani in nam pomagajte.

Pošljite mail najširšem možnem krogu ljudi , ki jih poznate. Hvala, hvala,
hvala. (potrebno je namrec kar nekaj teh glasov)

lp

Svoj glas lahko oddate na sponji spletni strani:

http://www.peticija.info/
Zadnjič spremenil nebivedu, dne Po jul 24, 2006 7:38 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po jul 24, 2006 7:36 am

Da čisto na kratko povem, da boste vsi razumeli
1.) šolo si delal 3 leta in si prišel do 6 stopnje, potem si delal še 2 leti in si prišel do 7 stopnje,
2.) ali pa si šel direktno na 7 stopnjo z 4 letnim faxom

, danes pa so vam to zmanjšali in vam namesto 7 dali samo 6 stopnjo.

In po bolonjskem procesu in po tem kar so poslanci sprejeli bo sedaj nekdo, ki bo delal samo 2 in pol leti faxa imel enako stopnjo izobrazbe kot vi, ko bo pa naredil tok šole kot vi, pa bo imel 2x višjo izobrazbo kot vi.

TO PA NI FER DO NAS, KI SMO IN ŠE ŠTUDIRAMO!

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a mloncar Po jul 24, 2006 8:55 am

oddal sem svoj glas, komentiral pa raje ne bom... :x

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jul 24, 2006 12:21 pm

Meni še vedno ni jasno, kako hudiča lahko to velja za nazaj in ne z novim šolskim letom (vpisom na fax), če se že grejo take bedarije.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Po jul 24, 2006 12:35 pm

No, sej, po tej logiki lahko spremenijo zakon o kaznih in potem vsem, ki so bili že kaznovani in jo prestajajo oz. so že odplačali dolg državi, podredijo novim spremembam za nazaj...Pač da morajo še dodatno plačat ali pa pridet odsedet še kako leto ali dve... Sej ne moreš verjet kaj se gre ta politična garnitura... :roll:

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Po jul 24, 2006 12:44 pm

...Banana republik ... :?
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a Mrcina To jul 25, 2006 11:03 am

Jah glejte, stvar je po eni strani logična. Po bolonjski reformi bosta po stopnji izenačena dosedanji univerzitetni študij in bolonjski magisterij (strokovni magisteri). Če bi z njimi izenačili še visoko izobrazbo, potem bi imel isto stopnjo, kot da končaš triletno visoko, štiriletno univerzitetno ali pa petletno bolonjsko magistrsko šolo. Kar ne gre. Poleg tega moraš nekam vtakniti še končano prvo stopnjo po bolonjski reformi.

In zato je prav, da so po stopnji izenačeni tisti z visoko in tisti s prvo stopnjo po bolonjski. Ter na drugi strani univerzitetni in tisti z drugo stopnjo po bolonjski...

Se pa strinjam, da je način znižanje stopnje tistim, ki so končali visoko šolo neprijazen do njih in da bi lahko za spremembo stopenj država ubrala kakšen drug način. Ampak izobrazba kot taka ostane. Prej si imel tri leta šole in šesto stopnjo, sedaj pa imaš pet let in šesto stopnjo, ampak pač toliko večje znanje, da nisi zastonj teh dveh let stran vrgel. Če veste kaj hočem povedati.

Peticije pa ne bom podpisal. Ker je moje mnenje, da mora biti razlikovano med univerzitetno in visokošolsko izobrazbo. Seveda pa pričakujem, da bo država ustrezno prilagodila zakone (predvsem recimo Zakon o javnih uslužbencih), da tisti z visoko šolo zaradi zmanjšanja stopnje ne bodo na slabšem. Če bo referendum o tem, takoj podpišem ;)

LP Nejc
Pod pokrovom pa (že) 86 hrčkov...
dihtunga.press

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jul 25, 2006 11:16 am

Mrcina je napisal/-a:Jah glejte, stvar je po eni strani logična. Po bolonjski reformi bosta po stopnji izenačena dosedanji univerzitetni študij in bolonjski magisterij (strokovni magisteri). Če bi z njimi izenačili še visoko izobrazbo, potem bi imel isto stopnjo, kot da končaš triletno visoko, štiriletno univerzitetno ali pa petletno bolonjsko magistrsko šolo. Kar ne gre. Poleg tega moraš nekam vtakniti še končano prvo stopnjo po bolonjski reformi.

In zato je prav, da so po stopnji izenačeni tisti z visoko in tisti s prvo stopnjo po bolonjski. Ter na drugi strani univerzitetni in tisti z drugo stopnjo po bolonjski...

Se pa strinjam, da je način znižanje stopnje tistim, ki so končali visoko šolo neprijazen do njih in da bi lahko za spremembo stopenj država ubrala kakšen drug način. Ampak izobrazba kot taka ostane. Prej si imel tri leta šole in šesto stopnjo, sedaj pa imaš pet let in šesto stopnjo, ampak pač toliko večje znanje, da nisi zastonj teh dveh let stran vrgel. Če veste kaj hočem povedati.

Peticije pa ne bom podpisal. Ker je moje mnenje, da mora biti razlikovano med univerzitetno in visokošolsko izobrazbo. Seveda pa pričakujem, da bo država ustrezno prilagodila zakone (predvsem recimo Zakon o javnih uslužbencih), da tisti z visoko šolo zaradi zmanjšanja stopnje ne bodo na slabšem. Če bo referendum o tem, takoj podpišem ;)

LP Nejc

Kaj pa tisti, ki so imeli UNI izobrazbo in so šli zdej za 2 leti delat magisterij? Po končanem magisteriju bodo imeli pa isto stopnjo kot prej.

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky To jul 25, 2006 11:30 am

Mrcina je napisal/-a:Jah glejte, stvar je po eni strani logična. Po bolonjski reformi bosta po stopnji izenačena dosedanji univerzitetni študij in bolonjski magisterij (strokovni magisteri). Če bi z njimi izenačili še visoko izobrazbo, potem bi imel isto stopnjo, kot da končaš triletno visoko, štiriletno univerzitetno ali pa petletno bolonjsko magistrsko šolo. Kar ne gre. Poleg tega moraš nekam vtakniti še končano prvo stopnjo po bolonjski reformi.

LP Nejc

predvidevam da si/še hodiš na UNI...

da malo razsvetlimi če se že primerja stopnje...
višja šola traja 2 leti.
visoka poslovna v lj na primer traja 3 leta + pol leta obvezne prakse. Ekonomski faks pa traja 4 leta in ima točno 8 izpitov več ko vpš.

katera 2 programa imata več skupnega? višja in visoka ali visoka in uni?

sistem, kako narediti tako, da bojo vsi zadovoljni je čisto preprost:
višja šola: 6 stopnja
Visoka (1 bolonjska stopnja) :7/I
Uni : 7/II
2 bolonjska stopnja (strokovni magisterij) 7/III oz. 8/I
Magisterij po starem programu oz. UNI 8/II

Logično je da so razlike v študiju samo da je pa tako velika razlika med zelo sorodnim programom (kot sta EUNI in VPŠ) je pa vseeno preveč. sploh ker je 70% predmetov enakih in po istem programu kar za visoko in višjo ne moreš trditi a vseno trdiš , da se po tvoje more razlikovati.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Napisal/-a Mrcina To jul 25, 2006 12:20 pm

Jah, saj sem napisal, da bi po moje morali to rešiti drugače, kot pa z znižanjem na šesto. Tvoj sistem maky je recimo logičen. Ne vem sicer kako je z usklajenostjo z evropskimi programi, ker naj bi pač bil enak sistem kot v ostail evropski uniji, ampak predlog kot pač ni slab. Zakaj se je vlada sploh odločila za znižanje na šesto stopnjo mi ni jasno, najbrž pa zato, da bi bila razlika v stopnji pri bolonjskem študiju. Čudno bi bi bilo, da bi bi in po treh in po petih letih študija dobil sedmo stopnjo...

Zakaj pa mislim, da je razburjanje nepotrebno pa sledi: Izobrazbo ni nihče nikomur nič vzel. Če so doslej za določeno delovno mesto zahtevali visoko izobrazbo boš lahko še zmeraj kandidiral na isto delovno mesto, čeprav boš imel nižjo stopnjo. Prav tako v ZUP-u piše, kdo lahko vodi določene upravne postopke in kdo lahko odloča v njih, glede na izobrazbo in ne glede na stopnjo, če veste kaj mislim. Da ponazorim bom citiral Zako o javnih uslužbencih:
87. člen

(predpisana izobrazba za nazive)

(1) Predpisana izobrazba za nazive prvega kariernega razreda je univerzitetna izobrazba ali visoka strokovna izobrazba s specializacijo oziroma magisterijem.
(2) Predpisana izobrazba za nazive drugega in tretjega kariernega razreda je najmanj visoka strokovna izobrazba.
(3) Predpisana izobrazba za nazive četrtega kariernega razreda je najmanj višja strokovna izobrazba.
(4) Predpisana izobrazba za nazive petega kariernega razreda je najmanj srednja splošna ali srednja strokovna izobrazba.

Torej vidiš da recimo pri javnih uslužbencih sama stopnja ne vpliva na nič glede zaposlitve, ker stopnje ni omenjene v zakonu!

Naj ponazorim z avtomobilskim primerom: Naročil si Daewoo Nubiro, ker pa se je vmes spremenila označba si dobil Chevrolet Nubiro. Boš šel tožiti uvoznika, da te je ogoljufal? Dejansko si dobil popolnoma enak avto, samo označba je drugačan. Prav tako je izobrazba popolnoma enaka, samo označba stopnje je drugačna...

LP Mrcina
dihtunga.press

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To jul 25, 2006 12:58 pm

sej jaz se ne razburjam... jaz se šolam zato, da bom kej znal ne pa zato, da mi bo pisalo nekaj ob mojem imenu.

samo vseeno: ne more ti država vzeti nekaj, kar so ti že dali. jaz sem se vpisal pod vplivom, da bom imel naziv dipl. ekon in 7 stopnjo izobrazbe. zdej so me pa (oz. me še niso ker še nisem končal ampak se vpisan po starem sistemu) degradirali za nazaj. to je tisto ko me pogreje.

glede tega da sama stopnja ne vpliva nič... poglej si malo na zavod in kašni so pogoji: recimo primer: vsaj 7. stopnja ekonomske smeri. tu takoj odpade VPŠ ker je sedaj 6 stopnja, a razlika v smeri študija je pa minimalna in zelo primerljiva.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jul 25, 2006 1:00 pm

Mrcina je napisal/-a:Naj ponazorim z avtomobilskim primerom: Naročil si Daewoo Nubiro, ker pa se je vmes spremenila označba si dobil Chevrolet Nubiro. Boš šel tožiti uvoznika, da te je ogoljufal? Dejansko si dobil popolnoma enak avto, samo označba je drugačan. Prav tako je izobrazba popolnoma enaka, samo označba stopnje je drugačna...

LP Mrcina

Da še jaz dodam eno vprašanje.
To kar si tukaj napisal je že res, vendar kaj pa s tistimi, ki so imeli daewooja že 10 let - a imajo tisti sedaj po novem chervoleta ali jim ostane daewoo?
Isto je pri šoli in pri tem novem zakonu.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To jul 25, 2006 1:16 pm

hehe nebivedu pa še vprašanje zate.. a če imaš chevroleja, ki je v bistvu daewoo, je zdaj ta avto kaj boljši? Je kakšna sprememba razen značke? Je, avto je še vedno Daewoo, ampak pod vtisom, da je nekaj več..

lp
Slika

Uporabniški avatar
zupi13
Mojster foruma

Kraj: CE

Napisal/-a zupi13 To jul 25, 2006 1:30 pm

jst sem tut podpisal. mi tut ne gre v glavo, kako je lahko zakon retroverzen?!?!?
PIZDE!
Slika

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Napisal/-a Mrcina To jul 25, 2006 1:39 pm

maky je napisal/-a:sej jaz se ne razburjam... jaz se šolam zato, da bom kej znal ne pa zato, da mi bo pisalo nekaj ob mojem imenu.

samo vseeno: ne more ti država vzeti nekaj, kar so ti že dali. jaz sem se vpisal pod vplivom, da bom imel naziv dipl. ekon in 7 stopnjo izobrazbe. zdej so me pa (oz. me še niso ker še nisem končal ampak se vpisan po starem sistemu) degradirali za nazaj. to je tisto ko me pogreje.

glede tega da sama stopnja ne vpliva nič... poglej si malo na zavod in kašni so pogoji: recimo primer: vsaj 7. stopnja ekonomske smeri. tu takoj odpade VPŠ ker je sedaj 6 stopnja, a razlika v smeri študija je pa minimalna in zelo primerljiva.

tole se zavedam, ampak na zavodu bodo pač tole morali prilagoditi. Saj to sem napisal, da upam da bo država prilogodila zakone in sploh vse predpise. Visoka bo ostala visoka, samo stopnja bo sedaj šesta namesto sedma... Sicer seveda obstaja bojazen (ki pri naši vladi, pa četudi bi bila leva in ne desna :-P ni čisto neutemeljena) da tega ne bodo ustrezno prilagodili, potem pa boste tisti z visoko šolo resno oškodovani. Pač hotel sem ponazoriti, da je v zakonih to sedaj že urejeno. Ker se zavod mora ravnati po zakonu, mislim da problemov tukaj ne bo. Ne vem pa, če so vsi zakoni, kolektivne pogodbe ipd pisani enako, kot primer, ki sem ga podal. Če niso, srčno upam, da bodo...

@nebivedu: Eclipse-R je lepo napisal: Avto je isti, ne glede na značko. Izobrazba je ista, ne glede na stopnjo...

Pa ne zamerit fantje, vem zakaj ste raz*izdeni, na vašem mestu bi najbrž bil tudi jaz (maky ima prav, končujem univerzitetni študij). Poskušam vam predstaviti še drugo stran. In to, da govorim kar govorim in dejstvo da peticije ne bom podpisal ne pomeni, da se strinjam s to reformo. Zavračam je pa tudi ne. Obe strani se mi zdita nekako izravnani, plus in minus, če veste kaj hočem povedati.

Lp Mrcina
dihtunga.press

Uporabniški avatar
Mrcina
Uporabnik

Napisal/-a Mrcina To jul 25, 2006 1:39 pm

zupi13 je napisal/-a:jst sem tut podpisal. mi tut ne gre v glavo, kako je lahko zakon retroverzen?!?!?
PIZDE!

RETROAKTIVEN!!!!
:lol: :lol: :lol:

LP Mrcina
dihtunga.press

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To jul 25, 2006 3:07 pm

Mrcina je napisal/-a:
maky je napisal/-a:sej jaz se ne razburjam... jaz se šolam zato, da bom kej znal ne pa zato, da mi bo pisalo nekaj ob mojem imenu.

tole se zavedam, ampak na zavodu bodo pač tole morali prilagoditi. Saj to sem napisal, da upam da bo država prilogodila zakone in sploh vse predpise. Visoka bo ostala visoka, samo stopnja bo sedaj šesta namesto sedma... Sicer seveda obstaja bojazen (ki pri naši vladi, pa četudi bi bila leva in ne desna :-P ni čisto neutemeljena) da tega ne bodo ustrezno prilagodili, potem pa boste tisti z visoko šolo resno oškodovani. Pač hotel sem ponazoriti, da je v zakonih to sedaj že urejeno. Ker se zavod mora ravnati po zakonu, mislim da problemov tukaj ne bo. Ne vem pa, če so vsi zakoni, kolektivne pogodbe ipd pisani enako, kot primer, ki sem ga podal. Če niso, srčno upam, da bodo...

@nebivedu: Eclipse-R je lepo napisal: Avto je isti, ne glede na značko. Izobrazba je ista, ne glede na stopnjo...

Pa ne zamerit fantje, vem zakaj ste raz*izdeni, na vašem mestu bi najbrž bil tudi jaz (maky ima prav, končujem univerzitetni študij). Poskušam vam predstaviti še drugo stran. In to, da govorim kar govorim in dejstvo da peticije ne bom podpisal ne pomeni, da se strinjam s to reformo. Zavračam je pa tudi ne. Obe strani se mi zdita nekako izravnani, plus in minus, če veste kaj hočem povedati.

Lp Mrcina

Izobrazba je že ista, samo zdej boš na istem kot če bi delal dvoletni fax in bi tisto dodatno leto že lahko služil orenk denarce. Nekako se mi zdi makijeva zadeva najbolj fer
sistem, kako narediti tako, da bojo vsi zadovoljni je čisto preprost:

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To jul 25, 2006 3:58 pm

http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,150204

kako prikladno, da se podpisi zbirajo ravno v avgustu, ko je največ dopustov...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
pilgrim
Uporabnik

Napisal/-a pilgrim To jul 25, 2006 6:47 pm

problem v slo je v tem, da smo imeli dosedaj 4 stopenjski študij (strokovni, univerzitetni, znanstveni magisterij in doktorat znanosti), skupna evropa pa bo po bolonji imela splošno veljavne samo 3 stopnje. in nič več. in vsi novi nazivi morajo biti stlačeni v te tri stopnje. kar je dobro glede primerljivosti izobrazbe med državami. države z že dosedanji trostopenjskim študijem (največkrat brez znanstvenega magisterija) teh problemov sploh nimajo.

in 4 v 3 pač ne gre.
zato problemi.

za nazaj vam nihče izobrazbe ne more spreminjati, naziv, ki si ga pridobiš, je trajen!
problem bo nastal le v prevajanju sedanje ene od 4 stopenj v bolonjske 3.
tudi sedanji nekateri petletni uni programi bodo po novem dodeljevali naziv magister, kar je krivično za sedanje magistre znanosti, ki so po uni diplomi morali dodatno delati magisterij.
res pa je, da stari znanstveni magisterij in bolonjski magisterij nimata razen imena skorajda nič skupnega. delodajalci bodo to upoštevali in se - upam - ravnali po kompetencah kandidatov. bo pa res na zunaj zvenelo isto "magister"
in za sedanje doktorje znanosti bo krivično, ko bodo po novem dosedanji mag. znanosti in dr. znanosti (phd) oboji pristali na isti - tretji bolonjski stopnji.
in tako dalje.

je pa tako kot na ostalih segmentih te oblasti (zverove mahinacije v osnovnem in srednjem šolstvu :bonk pa npr tiste šlamastike okrog nakupa operacijskih miz :bonk,
da je tudi to zupanovo početje vprašljivo.
zato podpis pod peticijo.
lp pilgrim

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench To jul 25, 2006 7:53 pm

maky je napisal/-a:sistem, kako narediti tako, da bojo vsi zadovoljni je čisto preprost:

Tvoj predlog je dober,samo odebeljenega dela ne zastopim. Domenevam da enačiš stari magisterij in UNI program po bolonjskem sistemu.

maky je napisal/-a:Logično je da so razlike v študiju samo da je pa tako velika razlika med zelo sorodnim programom (kot sta EUNI in VPŠ) je pa vseeno preveč. sploh ker je 70% predmetov enakih in po istem programu kar za visoko in višjo ne moreš trditi a vseno trdiš , da se po tvoje more razlikovati.

To da sta pa VPŠ in UNI EKO podobna pa ne moremo trdit. Je štidij na UNI veliko bolj zahteven kot VPŠ, je res da je nekaj izpitov enakih, samo večina je na VPŠ lažjih in pokriva manj snovi, pa še študij je leto krajši. zato jih ne moreš primerjat. Sam pa hodim na UNI.

To pa je predlog za stopnje izobrazbe
Slika
In pa še en, ki mopgoče malo bolj pokaže.
Slika

Kar se tiče spreminjanja izobrazbe za nazaj se lahko nekatiri spomnite da so bili včasih študijski programi deljeni na 1 (višja šola). in 2. stopnjo (visoka šola). Potem so po reformi (nevem točno katerega leta je bila) tisti ki so končali prvo stopnjo ostali pri višjem nazivu ( inžiner), tistim ki so končali 2. stopnjo pa so spremenili naziv iz diplomiranega inžinerja na univerzitetnega diplomiranega inžinerja. Tako da spreminjanja naziva za nazaj nebodo delali prvič, s to razliko da bodo sedaj na papirju na slabšme tisti z visokimi šolami.

S sobotnem delu je bil članek v katerem je pisalo da bodo stopnje naziva pomebne samo statistično inda se z njimi ne bo določala višina plača. Za to so itak namenjeni tarifni razredi, kipa bodo ostali enaki. V njih ni klasifikacija po stopnji izbirazbe (6,7,8 itd) ampak po nazivu. Tako da načeloma glede plač in zahtev po strokovnosti ne bi smelo bit problemov. je pa res da bo enemupovprečnemu državljanu magister znanosti in strokovni magister eno in isto.
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov