Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Si krvodajalec?

Napisal/-a dejvi Pe okt 02, 2009 5:22 pm

Danes se mi je pripetila zanimiva situacija.

Krvi še nikoli nisem daroval. Sem pa že nekaj časa čutil, da enostavno to moram storiti, že zaradi dobrega občutka, da lahko komu rešiš življenje, če že ne kaj drugega...

No, torej sem se zgodaj zjutraj odpravil na Šlajmerjevo prvič dati kri. Doma sem pojedel sem nekaj kruha in spil en sok.

Moram priznati, da sem se včasih kar bal igel, danes na srečo ne več. Eino neugodno mi je bilo, ker nisem vedel, kaj me čaka. V glavnem, naredim teste, vse je bilo ok in grem končno, da mi vstavijo zadevo. Čez nekaj minut, ko si mi puščali kri, pa me je obšla slabost (medicinsko temu pravijo kolaps). Še zdaj ne vem zakaj oz. zaradi česa. Kar naenkrat sem občutil slabost in omotico. Seveda so takoj prekinili in me obrnili z glavo navzdol. Krvi ni bilo zadosti, saj je mora biti za predelavo najmanj 4dcl. Bilo pa je ni toliko. V glavnem, "zajebal" sem. Zdravnica je rekla, da za prvič to ni nič nenavadnega in so me zopet prijazno povabili, naj spet pridem. Že zaradi najredkejše krvne skupine AB, ki je včasih res primanjkuje. No, še vedno sem slab, pa je minilo že 12 ur, vendar sem cel dan v pogonu.

Normalno, da bom spet poskusil, pa upam, da se drugič to ne bo ponovilo, sicer pač očitno nisem človek za to.

Kakšne izkušnje imate vi? :oops:

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Pe okt 02, 2009 5:39 pm

No osebno take izkušnje še nisem imel ... menim pa, da vem zakaj ti je postalo slabo. Ob odvzemu take količine tekočine iz telesa (v tem primeru krvi) lahko pride do hitre spremembe v pritisku (pritisk v žilah pade) in zato so lahko možgani za trenutek slabše prekrvalvljeni, kar privede do omotičenosti, lahko pa celo do slabost in kolapsa. Vsekakor pa je k tvojemu kolapsu prispeval tudi ''strah'' ker si prvič dal kri. Tako, da nič bat ... če nimaš nekih kroničnih problemov s krvnim pritiskom lahko po moje greš spet darovat kri brez večjega strahu.
Je pa res, da moraš po odvzemu krvi popiti veliko tekočine, priporočljiv je tudi obilen in energetsko bogat obrok, ker telo potrebuje energijo za obnovitev ''zaloge'' krvi. Aja pa obvezno moraš tisti dan počivat in se izogibat fizičnim delom še posebej če ti je bilo slabo ... zato, pa tudi dobiš ob odvzemu krvi tudi potrjeno opravičilo za šolo/službo.

Upam, da ti odgovor koristi, če pa imaš še kakšno vprašanje pa piši na PM.

LP
Matej

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po okt 05, 2009 11:10 am

Sam nimam še nobene iskušnje s krvodajalstvom, razen ko gre za preiskave le-te. Niti jih še lep čas ne bom imel, ker me zaradi trenutnih in preteklih zdravsvenih problemov ne vzamejo. Ne, nisem alkoholik. :)
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po okt 05, 2009 1:22 pm

Jap, jaz tudi ne smem dajat krvi. Prenizek pritisk in mi ne dovolijo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Po okt 05, 2009 1:23 pm

Hvala Matej, za spodbudne besede. ;)

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Po okt 05, 2009 1:25 pm

tudi jaz ne smem dajati krvi zaradi nizkega pritiska
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Po okt 05, 2009 2:55 pm

Matey_ je napisal/-a:No osebno take izkušnje še nisem imel ... menim pa, da vem zakaj ti je postalo slabo. Ob odvzemu take količine tekočine iz telesa (v tem primeru krvi) lahko pride do hitre spremembe v pritisku (pritisk v žilah pade) in zato so lahko možgani za trenutek slabše prekrvalvljeni, kar privede do omotičenosti, lahko pa celo do slabost in kolapsa. Vsekakor pa je k tvojemu kolapsu prispeval tudi ''strah'' ker si prvič dal kri. Tako, da nič bat ... če nimaš nekih kroničnih problemov s krvnim pritiskom lahko po moje greš spet darovat kri brez večjega strahu.
Je pa res, da moraš po odvzemu krvi popiti veliko tekočine, priporočljiv je tudi obilen in energetsko bogat obrok, ker telo potrebuje energijo za obnovitev ''zaloge'' krvi. Aja pa obvezno moraš tisti dan počivat in se izogibat fizičnim delom še posebej če ti je bilo slabo ... zato, pa tudi dobiš ob odvzemu krvi tudi potrjeno opravičilo za šolo/službo.

Upam, da ti odgovor koristi, če pa imaš še kakšno vprašanje pa piši na PM.

LP
Matej

Tole bo kr pravi odgovor.
Meni se je zgodila še bolj čudna situacija....Prvič sem daroval kri kake 8 let nazaj. Takrat še s sošolci smo lepo na krvodajalsko v bolnico Mb. Lepo damo kri in nikomu ništa....vse lepo in prav in prav čudil sem se kako lahko človek "podari" skoraj pol litra krvi in mu ni nič....Čez kako leto sem ponovil postopek....spet nič. Ko pa sem šel tretjič dajat kri pa mi lepo opravijo teste.....me posadijo na tisti stol , mi pikne iglo in kri začne teči. Vse lepo in prav in tudi opravim odvzem krvi. Nato se s kolegi počasi sprehodimo do jedilnice ( na tise pol kranjske in par kosov kruha). Hodnik se mi je zdel neskočno dolg,vse nekam temno....spomnim se še da sem kolegu rekel če tu nimajo luči ali kaj....pridemo do kuhne ....potem pa se ne spomnim več. Ko sem prišel k sebi sem bil v neki sobi in okrog dva zdravnika. Eden mi je meril pritisk drugi pa mi je dal mislim da vitaminsko injekcijo.....potem pa sem kake par dni rabil da sem prišel res k sebi (slabost po jutrih,utrujenost čez dan....omotičnost...). Od tistega časa dalje pa nisem več daroval krvi.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po okt 05, 2009 3:45 pm

Ista izkušnja kot pri dejvi cca. 2 meseca nazaj.

Sicer ste pa včeri imeli na As ti tud not padu vidt krvodajalca, ki je dal že 398-krat kri. Mi pa ni jasno, na koliko časa je dajal kri - kot mi je kolegica pravila, naj bi bilo vsaj 3 al 4 mesece razmaka.
Slika

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Po okt 05, 2009 5:23 pm

Lisko, OMG. Si se mi kar zasmilil... :shock:
Ja un stric je pa, če izračunaš, da lahko daš 4x na leto, bi moral po tem izračunu dajat kri že 99 let. :lol: Ne vem, kako mu je to ratalo...
Pač svojevrsten heroj!

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST Po okt 05, 2009 8:27 pm

Ženske na 4 mesece, moški na 3 mesece... tisti z redkimi krvnimi skupinami (ne samo AB0) so včasih še dodatno klicani za krvne komponente...

Mehanizem zakaj pride do kolapsa ob odvzemu krvi je pa že zgoraj dovolj dobro napisan.
Drugače pa, ne izgubit poguma, poiskušaj ponovno! Kri lahko reši življenje!

LP U

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar To okt 06, 2009 6:51 am

Sem redni krvodajalec in se mi k sreči še ni zgodilo, da bi me sesulo, čeprav mi vedno jemljejo po pol litra krvi. Kri se res lahko daje na 3 mesece, vendar pa se za odvzem šteje tudi plazmafereza, kjer odvzamejo samo krvno plazmo (nosilna tekočina), vse krvne celice pa vrnejo v organizem. Postopek sicer traja približno eno uro, vendar pa telesu ni treba obnavljati manjkajočih krvnih celic ampak mora samo nadomestiti izgubljeno tekočino v krvi. Tak odvzem lahko opraviš na vsake 2-3 tedne.

Sam sem dal kri do sedaj 37krat in jo mislim darovati še naprej, dokler bom pač lahko. Upam, da se vas opogumi čimveč in postanete redni krvodajalci. Kot je že nekdo napisal - kri rešuje življenja.

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi To okt 06, 2009 7:08 am

Hm, imam idejo. Namesto, da iščemo kolege za "čipanje", bi pa lahko enkrat iskali kolege za dat kri. Bi se lahko organizirali forumaši, da bi šli dat kri, potem pa še na kakšen drink oz. kakšen after meeting. Tako bi lahko združili koristno s prijetnim, kaj pravite? ;) Pa še dobra gesta bi to bila v smislu "avtomobilisti - avtomobilistom ponujamo življenje" :P , oz. nekaj takega.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ To okt 06, 2009 8:08 am

dejvi je napisal/-a:Hm, imam idejo. Namesto, da iščemo kolege za "čipanje", bi pa lahko enkrat iskali kolege za dat kri. Bi se lahko organizirali forumaši, da bi šli dat kri, potem pa še na kakšen drink oz. kakšen after meeting. Tako bi lahko združili koristno s prijetnim, kaj pravite? ;) Pa še dobra gesta bi to bila v smislu "avtomobilisti - avtomobilistom ponujamo življenje" :P , oz. nekaj takega.

Se popolnoma strinjam. Definitivno dobra ideja, ki bi jo bilo potrebno uresničiti.

LP
Matej

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar To okt 06, 2009 10:52 am

Count me in!

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi To okt 06, 2009 11:41 am

Rjuhar je napisal/-a:Count me in!
:bow :tomidelej:

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ To okt 06, 2009 11:43 am

No ideja je taka ... da po forumu nrdimo mal reklame, da folk sploh vidi/prebere kaj poskušamo organizirat ... pol pa naj se enostavno pripišejo tej temi, da se bodo udeležili akcije.
Predlagam, da bi to naredili v Ljubljani na inštitutu za transfuzijsko medicino (pri porodnišnici). Za dan in uro pa se zmenimo, ko bo dovolj ljudi prijavljenih ...

P.S. Vsaka ideja je dobrodošla. Aja pa dejvi sorry ker smo si tvojo temo sposodli.

LP
Matej

Uporabniški avatar
Eazy-O
Uporabnik

Kraj: Somewhere Over The Rainbow...

Napisal/-a Eazy-O To okt 06, 2009 11:54 pm

Ma to se je že nekaj menilo pa se ni šlo: http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... highlight=

Upam, da tokrat več interesa.
Slika

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Sr okt 07, 2009 7:37 am

Jah, vidim ja, da akcija ni zaživela. Res pa je, da se nobeden noče gužvat.
Ja nč, bi vseeno poskusili. Temo bi odprl čez tri mesece, ko bom ponovno lahko daroval. Saj ni važno, če se nas zbere magari samo 5. Nekaj pa je le.

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Napisal/-a Matey_ Sr okt 07, 2009 8:47 am

Mislm sej zastopm ljudi, da se nečejo gužvat pa n vem kaj še ... sam to je žalostno. Tukaj na tem forumu smo se zbrali ker imamo radi avtomobile in vse kar spada zraven ... dekleta, bencinski hlapi, zažgana guma, hitra vožnja in nažalost vseprepogosto tudi nesreče. Je ni osebe na tem forumu, ki ni vsak enkrat v življenju si privoščila nekaj na hitro odpeljanih ovinkov, pa tudi, če je zdaj že starejša in se je zresnila in umirila.
Nesreča se lahko zgodi vsakemu izmed nas ... našim prijateljem ... sorodnikom ... Mogoče pa je ravno tvojih 0,4 l krvi rešilo tvojemu naboljšemu prijatelji življenje, ko je vanj priletel pijan voznik ali pa je sam precenil svoje sposobnosti. Tako, da ja to je ŽALOSTNO, da se je v prejšni temi o krvodajalstvu nabralo celi 6 odgovorov. Mislim, da si lahko vsak vzame 1 dan dopusta in naredi nekaj ne le zase ampak tudi za druge.

P.S. Tiste, ki pa skrbi služba, pa itaq dobiš opravičilo.

LP
Matej

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Sr okt 07, 2009 9:27 am

Ja Matej, žalostno. Upam, da nas bo kaj več.
LP
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov