Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

RC helikotper

Napisal/-a lisko Ne okt 16, 2011 4:40 pm

Je tu kak modelar/freak, ki ima v lasti RC helikopter....
Sicer sem objavil tudi na modelarstvo a še ni bilo odgovora...
Torej že od mladih nog si nekako želim imet pravi "če že ne kje orjaški" helikopter. Takrat pred časom je bil ta šport drag in zame nedostopen in tako je vse poniknilo....Sedaj, se je pokazala nova priložnost.
Čist za brezveze sem si kupil neko igračko za 15 ur (niti ne vem proizvajalca....vem sem len) in tako se je želja prebudila....
No po dosti "crash-ih" mi je uspelo ga že toliko osvojit, da ga brez večjih naporov vodim po sobi. Ker je mali in lahki tud občutljiv ni na padce preveč.
Ima pa (kot vse cenene stvari) omejene funkcije....Se pravi 2 kanala ("gas" ali gor dol, in pa upravljanje repnega rotorja- smer). Vse to je seveda postalo hitro premalo in si želim več....
Torej kot totaln laik vas sprašujem kaj bi sedaj bilo dobro kupit za stopnjo višje. Več komand oz. bolši heli in še vseeno dost poceni in enostaven, da ob morebitnih trkih ( ki jih bo še kar nekaj ) ne bom vrgel puške v koruzo....
In potem ( če bodo le finance in čas ter volja) v nekem času preit na pravi motorni heli s katerim lahko izvajaš vse ,kar lahko s pravim.

Nekoč mogoče nekaj podobnega....
http://www.youtube.com/watch?v=QGzL50OXh6A
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Kraj: Ankaran

Re: RC helikotper

Napisal/-a _furby_ Ne okt 16, 2011 5:04 pm

jaz imam takega http://www.bolha.com/oglas1276756610/sl ... eli-ostalo
ta na posnetku je kar precej podoben http://www.youtube.com/watch?v=4IOB-Iw2 ... r_embedded

za ga vozit ko je totalno brezveterje ni panike. res lepo leti, je stabilen itd. ampak cim malo zapiha ga ze zacne vlect okoli.
jaz se ga nisem navadu vozit na prostem. mi je blo prevec zal gledat kako pada ko kamen na tla, tko da zdej stoji na omari :lol:
v garazni hisi ni panike (za v sobo je prevelik), ampak zunaj pa je cisto drugo. moras probat pa bos videl kako ti gre.

zdrzi cca. 15 minut, gre pa konkretno visoko za ta denar :o
turbo inside

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Ne okt 16, 2011 5:18 pm

Prvo, ti toplo svetujem, da si na pc instaliraj kak simulator letenja ;)

Tudi jaz se podajam v RC hobi, ne na helikopter, ampak na letalo. Nekaj za popestrit nedeljsko popoldne :)

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši Ne okt 16, 2011 5:23 pm

Lisku tu si poglej malo ..mogoče si že videl ..kr velika izbira vsega ;)

http://www.rcsvet.si/

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Ne okt 16, 2011 5:30 pm

Mogoče kasneje prešaltaš na kaj takega :)

http://www.youtube.com/watch?v=Gn23zLlpLFo

Kaj mora to bit zakon doma na vrtu spuščat :D

Uporabniški avatar
gaši
Poznavalec foruma

Kraj: Šentilj

Napisal/-a gaši Ne okt 16, 2011 5:36 pm

hehe, bi sosedi mislili da je vojna :D

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Ne okt 16, 2011 5:51 pm

Jaz imam podobnega kot Furby, enake velikosti! Od začetka mi je bilo zlo zanimivo, sem ga vozil tudi zunaj, ampak samo v brezveterju. Enkrat je zapihalo, imel sem ga pa na višini cca 25m.... Sem ga lahko skoraj z dalnogledom gledov pa spuščov počas. Sedaj je na omari. Zalaufam ga enkrat na mesec, malo po sobi in to je to. Vseekakor pa ni to hec, da bi kar nabavil pa že obvladal. Sploh če misliš oz če imaš v mislih nekaj večjega. Bi ti pa skoraj priporočal da začneš z manjšim ;)

Uporabniški avatar
berlonso
Uporabnik

Napisal/-a berlonso Ne okt 16, 2011 5:58 pm

poznam tipa, ki doma izdeluje taka letalca in tudi heikopter, če te zanima, poglej malo tukej ima par posnetkov iz zraka:
http://www.youtube.com/user/ctslo#p/u/4/E6GYKrtylms
je vredu človek, se da marsikej zmenit, je pa iz Ljubljane.
če želiš stopit v kontakt:
http://www.aero-foto.si/

lp

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne okt 16, 2011 6:00 pm

tko sem jaz vozu od kolega, unega malega od 20cm, pa sem si reku, kaj je to takega. sem si tega od 80 cm nabavu...zdej so pa muke ga vozit :mrgreen:

moram si vzet kaj casa, samo kaj ko tle pri meni non stop piha :evil:
turbo inside

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne okt 16, 2011 6:05 pm

Gosic je napisal/-a:Jaz imam podobnega kot Furby, enake velikosti! Od začetka mi je bilo zlo zanimivo, sem ga vozil tudi zunaj, ampak samo v brezveterju. Enkrat je zapihalo, imel sem ga pa na višini cca 25m.... Sem ga lahko skoraj z dalnogledom gledov pa spuščov počas. Sedaj je na omari. Zalaufam ga enkrat na mesec, malo po sobi in to je to. Vseekakor pa ni to hec, da bi kar nabavil pa že obvladal. Sploh če misliš oz če imaš v mislih nekaj večjega. Bi ti pa skoraj priporočal da začneš z manjšim ;)

Da bi nabavil in obvladal je absurd sploh pomislit :)
Ampak pravim trenutno obvladam tega za 15 eur :D
Sprašujem pa kateri bi po velikosti/performansah in obvljadljivosti lahko bil za naslednika. Tale čeprav je bil komaj 15eur ,brez težav pade iz stropa na tla in preživi :) Ker pa bo takih trčen še kr nekaj ne bi zdaj dajal nekih blaznih denarjev....malo več kot ta ampak da ima kako funkcijo/dve več, da se lepo počasi naučim še ostalih manevrov.

jack86: Simulator letenja sem že dal skozi ko se mi je dalo :) Pa niti približno ni podobno ...tipkovnica, miška je le nekaj drugega kot ročice in realno spremljanje helija v prostoru/času.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

yani
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a yani Ne okt 16, 2011 6:09 pm

Pred leti sem imel 30cm velikega Apache Longbow :) sem bil čist nor... Dalo se ga je pa vozit samo ob reees mirnem vremenu, ker takoj ko je malo zapihalo, je bila velika muka ga obdržat v zraku, kaj šele na neki poziciji. No končal je v gobcu mojega psa :? pol pa ni bilo več časa ga popravljat, sem ga dal bratrancu, pa je imel ga točno 1 minuto :lol: pol pa je imel bližnje srečanje z drevesom.... Če si začetnik, potem je dobro si dol potegnit ( ali kupit) simulatorje za RC modelčke, so dokaj dobri, glavno je da dobiš pogled, kako to izgleda. Na začetku vsak reče to je pa ja lahko (še jaz sem to rekel), pol pa ko v zraku namesto levo pritisneš desno, ker helikopter gleda proti tebi, pa si v pi*** :D

Uporabniški avatar
_furby_
Mojster foruma

Napisal/-a _furby_ Ne okt 16, 2011 6:22 pm

tko nekako zgleda moja komanda. mas gumb za obcutljivost (zgoraj desno), gas (na levi), rotiranje levo desno in nagib naprej nazaj (na desni), rotacija oz. za ga umirit je se zgoraj desno
Priponke
Fotografija0245.jpg
turbo inside

Uporabniški avatar
matej1357
Novinec

Napisal/-a matej1357 Ne okt 16, 2011 6:43 pm

Sam sem se kakšno leto nazaj še ukvarjal z letalskim modelarstvom. Če se misliš bolj resno ukvarjat z tem ti priporočam najprej nakup kolikor toliko dobre komande(rang rabljene nekje 100€) in pa povezavo z pc. Skupaj z tem kablom ponavadi dobiš tudi simulator in potem vse upravljaš z komando. Lahko pa se dobi tudi malo boljši simulator in si nastaviš spremenljive pogoje vetra ter ostalih stvari. In potem treniraš z različnimi modeli dokler jih ne obvladuješ in pazi resnično letenje z modelom v naravi je težje od letenja na simulatorju :noro Ko pa enkrat obvladaš letenje z simulatorjem pa si privoščiš pravi model :DDD Najbolje da se pred tem z kom posvetuješ da si ne kupiš prezahteven prvi model....

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po okt 17, 2011 7:19 pm

matej1357 je napisal/-a:Sam sem se kakšno leto nazaj še ukvarjal z letalskim modelarstvom. Če se misliš bolj resno ukvarjat z tem ti priporočam najprej nakup kolikor toliko dobre komande(rang rabljene nekje 100€) in pa povezavo z pc. Skupaj z tem kablom ponavadi dobiš tudi simulator in potem vse upravljaš z komando. Lahko pa se dobi tudi malo boljši simulator in si nastaviš spremenljive pogoje vetra ter ostalih stvari. In potem treniraš z različnimi modeli dokler jih ne obvladuješ in pazi resnično letenje z modelom v naravi je težje od letenja na simulatorju :noro Ko pa enkrat obvladaš letenje z simulatorjem pa si privoščiš pravi model :DDD Najbolje da se pred tem z kom posvetuješ da si ne kupiš prezahteven prvi model....

Da je na simulatorju lažje že dobro vem :) Aja pa nekdo naj mi pove kaj bo delalo na P4 2.4Ghz in 256 Rama :D

Lih zato sem dal temo.....Sedaj ima gas in pa levo desno.....Torej kaj bi lahk bil nasljednji? gas,levo desno in bočni pomik? Ker nočem se nekam zagnat....začet z najlažjim in potem na težjega (ko prejšnega obvladaš v nulo). Drugač pa vidim , da bom si delovanje pravih helikopterjev moral malo pregledat. A ni pri pravih tako, da se rotor vrti vedno enako hitro in se potem spreminja naklon kril za vzlet oz. višino? Med tem ko pri teh el. modelčkih štelaš obrate nagib pa ostaja enak?
Slika

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo To okt 18, 2011 5:08 pm

za hec sem pred časom nabavil enega majhnega,za nekih 30 eu. po dveh dneh letanja in padanja po tleh( na njem smo se učili s parimi kolegi), smo si vsi nabavili večje,zahtevnejše,v rangu 90-150 eu. tile pa s tamalimi niso primerljivi,zaradi komand v vse smeri (torej gor-dol,levo-desno,naprej-nazaj,bočni nagib),in je zadeva malo težja za naučit. no da končam,po parih dneh vse sesuto in polomljeno,hehe.

sedaj me spet nekaj kuri,gledam pa ARdrone od Parrota:
http://www.youtube.com/watch?v=f_iJiRErexA

zanimiv mi je ker se ga upravlja z android telefonom oz. iphonom,gor ima kameri,kateri sliko posredujeta na telefon, pa tud deluje mi bl trotelziher zarad vseh teh senzorjev in avtomatskih stabilizatorjev.
finančno je pa na nivoju malo boljšega RC helikopterja s 3D letom,za nekih 300 eu. se pa da zadevo seveda na bolhi dobiti že za kakih 200.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po okt 24, 2011 2:20 pm

Je tu kak, ki se malo bolj zastopi? Sicer sem se prijavil na modelarstvo sam ni nekih resnih odgovorov.....
Torej kok sem razumel bi naj bil za začetnika najbolj priporočen 4 kanalni. Torej zdaj pa kaj kanali pomenijo?
Kok sem gledal po spletu so od 2 kanalnih pa do 6 kanalnih.
Tale moj je očitn dvo kanalc (gas in levo desno). Ga je pa silno težko vozit, ker ko mu dodaš gas se dvigne in leti naprej....ko popuščaš se spušča in leti nazaj....Ni mi treba posebej poudarjat, da ga mirno sploh ne moreš držat....poleg tega si z njim ne moreš nič resnega....igračka pač.
Zdaj za dosti mirnejši let priporočajo koaksialca (dvojni rotor) ampak tisti so meni nekak "posiljeni" helikopterji.....Torej iščem normalni modelček ( glavni in repni rotor).
Slika

KillerGas
Nov uporabnik

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a KillerGas Po okt 24, 2011 2:36 pm

s tistimi " igrackami" nimas kaj dosti packat :) Prvo ti priporocam kak simulator da sporbas malo bol konkretne modele : http://www.realflight.com/ dobis ga na tranviku,..+emulator joypada .Pa glede komande je tud odvisno ali si levicar ali desnicat,..odvisno kje ces met gas (http://www.heliguy.com/nexus/controlls.html ),..prvi koraki so najtezji in najdrazji ;)

A ni pri pravih tako, da se rotor vrti vedno enako hitro in se potem spreminja naklon kril za vzlet oz. višino? Med tem ko pri teh el. modelčkih štelaš obrate nagib pa ostaja enak?

zlasti pri 3d letenju imas zmeraj iste obrate,.samo naklon se spreminja,..

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Po okt 24, 2011 3:08 pm

KillerGas je napisal/-a:s tistimi " igrackami" nimas kaj dosti packat :) Prvo ti priporocam kak simulator da sporbas malo bol konkretne modele : http://www.realflight.com/ dobis ga na tranviku,..+emulator joypada .Pa glede komande je tud odvisno ali si levicar ali desnicat,..odvisno kje ces met gas (http://www.heliguy.com/nexus/controlls.html ),..prvi koraki so najtezji in najdrazji ;)

A ni pri pravih tako, da se rotor vrti vedno enako hitro in se potem spreminja naklon kril za vzlet oz. višino? Med tem ko pri teh el. modelčkih štelaš obrate nagib pa ostaja enak?

zlasti pri 3d letenju imas zmeraj iste obrate,.samo naklon se spreminja,..

Pozabi.....Že tale predstavitveni video je zmrznil cel komp....ne da bi še kaka igrca šla :D 11 let star komp pač ni za kaj drugega kot za brskanje po spletu :)
Poleg tega so men tile simulatorji tko.....vidiš samo zaslon in nič kaj drugega....Kter ima čas in se mu je ga nadrka v nulo....Men je bolj všeč realnost pa naj bo še tako kruta.
No smo že bližje.....torej morm iskat nekaj v smislu 3D letenja.
Slika

Uporabniški avatar
matej1357
Novinec

Napisal/-a matej1357 Po okt 24, 2011 8:29 pm

Glede na napisano bi ti priporočal nekaj v tem smislu: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/%5F%5F10998%5F%5FS%5FPro%5FFP%5FII%5F2%5F4Ghz%5FMicro%5FHeli%5Fw%5F2%5F4Ghz%5FTx%5FV2%5F.html. 3D helikopter se mi zdi da ti bo pretežko vozit ker je preveč okreten in hiter. Primer dokaj poceni 3D helija za nekje 150€ z komandami: http://www.youtube.com/watch?v=o0AOVY4tIB0&feature=player_embedded Mislim da preveč za tebe.

Za naslednjika tega ki ga imaš sedaj glej da ima heli 4 kanale: 1:gor/dol, 2:levo/desno, 3:zasuk levo/desno ter 4:naprej/nazaj. To boš imel po mojem polne roke dela dokler se ne boš res navadil. Pri teh mail helijih je zadeva glede glavnega rotorja še vedno več gasa se heli dvigne manj pa spusti.Ampak se vseeno da lepo leteti ;)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Pe nov 11, 2011 10:03 pm

Ne vem ali sem jaz super duper nadarjen ali pa vas je malo preveč paničnih.... :D
Po nekje 20-tih letih s poceni helijem (5 minutne etape) in samo dvema kanaloma (gor/dol, levo,desno), smer letenja pa kamor se mu je zljubljo....si ga obrnil desno in popustil ročico a on se je iz vstrajnosti še vrtel dalje....sem ga obvladal že tako, da mi ga je uspelo držat v smeri.....potem je na lepem zgubil vzgon.....Beri: motorček je upešal. Po uspešnem popravilo fi 5mm motorčka je stvar letela dalje (ščetka tanka kot las se je zvila in ni bilo dosti pritiska na kolektor)....No po nekaj letih s popravljenim motorčkom se je samo skadilo iz elektronike.....Skurlo je izhodni oz. kontrolni tranzistor. Heli je v fazi popravila čeprav dobro vem , da se ne splača niti malo ampak jaz kot jaz se lotim nemogočega....

No in tako sem nabavil 3 kanalni koaksialni heli....
Slika

Po pičlih 30tih sekundah sem prišel do spoznanja , da je to kinderšpil in da mi manjka bočni nagib....Heli je popolnoma miren, brez težav ga obdžim na mestu....vozim ga v bilokakem prostoru.....Letim med ovirami,pristajam, vzletam.....Ko sem bral komentarje sem dobil občutek, da mi nikoli ne bo uspelo ampak le ni tako težko čeprav priznam čisti kinderšpil tudi ni....sploh ko si nekje zelo blizu ovire...po možnosti 260 stopinj obrnjen stran od tebe.....ampak se da :D Je pa res, da dosti raje šravfam kak grob motor ali pa delam vrtni trakotrček z nule kot pa udobno sedim v naslonjaču in vozim helija po sobi :D

No ker mi bo ta očitno kaj kmalu postal tečen oz. nezanimiv imam nagledanega tega....
http://www.buzzflyer.co.uk/Sub-Micro-RC ... p-97-1763/

Če ima še kdo kak predlog pa prosim.
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 5 gostov