Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Denar

Napisal/-a Nejko87 Ne sep 02, 2012 4:23 pm

Naj bo tema nasplošno o denarju.

Kako denar zavarovati pred inflacijo, kako denar obračati, itd..

Kako je z zlatom? Naj povem da se čisto nič ne ukvarjam s tem, samo se mi zdi nelogično, da cene tako visoko rastejo... Koliko je potem realna vrednost? Kaj se bo zgodilo, ko bodo začele cene padati? Vsi bodo hoteli naenkrat prodati, zlata se bo prodajalo več kot bodo potrebe in bo cena padla v nižine... Imam prav?

Kako pa je s spletnimi stranmi kot so recimo http://www.plus500.si/

Kako je z davki pri omenjeni strani?

Ali pa drugače...

Kako iz 1000€ narediti 1200€ :)

Nekaj časa so bili aktualni skladi. Vsak drugi mesar je že oglaševal neke rastkote itd. Kako je v krizi s tem? Se bo splačalo vložiti denar v sklade po recesiji?

Kako se znajdete vi?
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
grahovc
Uporabnik

Kraj: notranjska

Re: Denar

Napisal/-a grahovc Ne sep 02, 2012 4:28 pm

ga zaslužim, dam v žep/banko in ga spet zapravim. Nimam časa niti volje ali znanja za razne sklade in ostale nategancije (ki so samo nekaterim dobičkonosne). Sem mnenja da če hočeš denar, delaj in ga zasluži.
OCD (Obsessive car detailer)
Poliranje by Grahovc

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Ne sep 02, 2012 5:06 pm

denar je samo en kos paprirja, pri katerem se cel svet obrača po njemu. Nastal je zato ker so ljudje preveč neumni in pohlepni, kasneje so "kretorji" opazili da lahko uporabijo denar tako kot vero. Po svoji volji obračat ljudi. tako da zdaj imamo ljudje kateri mislijo da so svobodni, ker si izberejo kakšne gate bodo zjutraj oblekli. ne razumejo pa, da so popolnoma odvisni od denarja in niti malo svobodni :)

zlato je kot denar. eno veliko sranje! 1/3 zlata ne obstaja v fizični obliki. če bo počil ta balonček ne bodo samo banke propadle, ampak celotne države.

po recesiji če se splača ulagat? game over je že. zdaj ima vse samo za se zrušit. ta in naslednji mesec se bo začelo za prav kazat kaj pomeni recesija. boš moral najprej preživet recesijo da biš lahko kaj vlagal.

trenutno se splača vlagat samo v nepremičnine in še to zdaj ni pravi moment.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Ne sep 02, 2012 5:09 pm

Spletne strani so po večini nateg in kot nepoznavalec lahko denar kvečjemu izgubiš. enako velja tudi za delnice, ki se v veliko primerih izkažejo za slabo naložbo.

Če imaš denar, ga čim bolj smotrno vlagaj in to v smiselne stvari, ker od samega denarja nimaš nič! Svetujem ti, da se začneš ukvarjati z nekim poslom, ki ni zgolj fiktiven. Lahko npr. začneš graditi hišo ipd.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Ne sep 02, 2012 5:15 pm

Če banka propade, a rabiš odplačevat kredit?

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Ne sep 02, 2012 5:27 pm

uff :) V mojem primeru ni ravno za hišo :) Govorimo o tisočaku recimo :)

Na splošno se lahko debatira tudi o večjih vsotah...
Zadnjič spremenil Nejko87, dne Ne sep 02, 2012 5:29 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Ne sep 02, 2012 5:28 pm

zundapp je napisal/-a:Če banka propade, a rabiš odplačevat kredit?

ne, a tudi banka ne bo propadla. prej ti ne bo pustila da prideš do denarja, tako ti lahko rubijo :)

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Napisal/-a dottore Ne sep 02, 2012 7:14 pm

Če pa govorimo le o tisočaku, lahko vse delnice, zlato,..... mirno pozabiš, kajti za trgovanje s temi stvaremi je potrebna še kakšna dodatna ničla. Tudi če bi kaj zaslužil, bi bilo zanemarljivo malo ;).

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne sep 02, 2012 7:24 pm

Zlatu bo cena začela padati, ko bo spet svetovna gospodarska rast. Zlato bi moral kupiti pred gospodarsko krizo, ter sedaj prodajati. Ko pa bo spet gospodarski razcvet, pa ne boš razmišljal o zlatu kot varčni naložbi za 20let. Ker bodo donosi manjši kot če vežeš v depozit.

Zlato sedaj kupiš samo če si paranoičen in misliš da se bodo denarne valute in gospodarstvo sesulo, kar pa pomeni da si niti z zlatom ne moreš nič pomagati. Zlato se vedno kupi kot zlatnik oz. v palicah, ne pa kot kos enega papirja za katerem stoji neka finančna hiša.

Če vse propade, banke, podjetja? Je najbolje imeti kos zemlje na katerem si lahko pridelaš hrano za sebe. Ker tudi zlata ne moreš jesti.

Uporabniški avatar
_T_O_M_O_
Novinec

Napisal/-a _T_O_M_O_ Ne sep 02, 2012 11:11 pm

Vikking je napisal/-a:Če vse propade, banke, podjetja? Je najbolje imeti kos zemlje na katerem si lahko pridelaš hrano za sebe. Ker tudi zlata ne moreš jesti.

Pa kakšen gozd tudi pride v poštev, mislim da bo les vedno aktualen. V bistvu če glih ni nekih škodljivcev al pa hudih suš je gozd doživljenjska renta. Meni je itak ta sistem katerega imamo sedaj, da je nek papir vreden toliko kolikor je velika številka na njem, malce nelogičen in po mojem dokaj tvegan. Prav tako vse številke ki se vrtijo na ekranih po borznih hišah so samo številke brez neke realne osnove, zato so možne mahinacije in na koncu se vse sesuje. Čudno mi je tudi, da im zlato tak pomen, ne razumem zakaj ima tako ceno in pa kdo se je odločil da bo zlato neka osnova za valute in raznorazne vrednostne papirje oz. da bo osnova cele ekonomije, sej so kovine ki so še dražje, a si predstavljate pride do lakote in vi vsi ponosni ker imate doma 20 zlatnikov in mislite da ste preskrbljeni, naslednji dan pa zlato povsem izgubi vrednost ker folk ugotovi da se ga ne da jest za njivo orat je pa tudi neprimeren, da ga sedaj vsi kopičijo. Se mi zdi nekako vse umetno, ta denar, ki ga imamo danes, vse lahko v trenutku propade in ostaneš brez vsega. Je že kr ura pa morda malo bluzim, upam da me bo kdo razumel.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po sep 03, 2012 7:34 am

mmikolj je napisal/-a:enako velja tudi za delnice, ki se v veliko primerih izkažejo za slabo naložbo.

nimaš izkušenj oz. baba čula bala kazala, kar se tiče delnic mar ne?

mmikolj je napisal/-a:Če imaš denar, ga čim bolj smotrno vlagaj in to v smiselne stvari, ker od samega denarja nimaš nič! Svetujem ti, da se začneš ukvarjati z nekim poslom, ki ni zgolj fiktiven. Lahko npr. začneš graditi hišo ipd.

za zagon posla oz. zagon ideje katero bi uspešno prodajal/tržil potrebuješ kar lep kapital pri katerem tvegaš ravno tako kot tvegaš z nakupom neke delnice ( če se navežem na tvoj zgornji stavek).

- omenjena je bila recesija? moj pogled:
dokler so trgovski centri polni takšnih in drugačnih vozil in dokler so blagajne v centrih polne potem ni recesije.

kam vlagati? odvisno kakšni so cilji in odvisno kolikšno tveganje bi prevzeli kot posameznik.

če koga kaj konkretno zanima naj pove pa se bom razpisal.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po sep 03, 2012 8:05 am

adis je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:enako velja tudi za delnice, ki se v veliko primerih izkažejo za slabo naložbo.

Vlagati sam v delnice (zato ker se ti zdi da so fajn) je nesmiselno če nimaš izkušenj.

Kako zgleda ko se slovencelj brez izkušenj in kar tako odloči da bo sam vlagal v delnice, veliko pove NKBM zgodba.

_T_O_M_O_ je napisal/-a:Čudno mi je tudi, da im zlato tak pomen, ne razumem zakaj ima tako ceno ... naslednji dan pa zlato povsem izgubi vrednost Se mi zdi nekako vse umetno...

Zlato bo vedno imelo nominalno vrednost in ne more povsem izgubiti celotne vrednosti. Glede na to da je kot plačilno sredstvo preživelo že 4000let, mu da to neko dobro referenco, kajne?

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Po sep 03, 2012 9:02 am

Glede na to, kako se danes gibljejo trgi imaš po moje še v kazinu več šans kot na borzi. Daš vse na rdečo in imaš 48,6% šanse da se podvojiš in 51,4% da vse izgubiš. Ali pa je črna tista taprava? hmmm :D :D :D
http://www.siol.net/novice/gospodarstvo/2012/09/nkbm_iz_1000_je_nastalo_45_evrov.aspx

Šalo na stran, če imaš odvečnega jurčka, ga dej na kakšen bonus oz. varčevalni račun, mogoče ga boš kdaj v prihodnosti še krvavo potreboval. Ker dandanes jurja ni nič, malo ti avto zakašlja in si lahko hitro ob tak znesek.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po sep 03, 2012 9:39 am

Vikking je napisal/-a:
adis je napisal/-a:

Vlagati sam v delnice (zato ker se ti zdi da so fajn) je nesmiselno če nimaš izkušenj.

Kako zgleda ko se slovencelj brez izkušenj in kar tako odloči da bo sam vlagal v delnice, veliko pove NKBM zgodba.

_T_O_M_O_ je napisal/-a:Čudno mi je tudi, da im zlato tak pomen, ne razumem zakaj ima tako ceno ... naslednji dan pa zlato povsem izgubi vrednost Se mi zdi nekako vse umetno...

Zlato bo vedno imelo nominalno vrednost in ne more povsem izgubiti celotne vrednosti. Glede na to da je kot plačilno sredstvo preživelo že 4000let, mu da to neko dobro referenco, kajne?

pa ste upoštevali nakupno/prodajne stroške pri zlatu? to da izgublja/dobiva zlato na ceni je zaradi špekulacije, ki pa odločno vpliva na trg predvsem pri ponudbi - povpraševanju ( tu vsi poznamo kakšno je sorazmerje).

namesto, da "gemblam" v kazinoju bi jaz ( osebno mnenje) izbral nakup vrednostnih papirjev v naftnih družbah predvsem sedaj ko so na "dokaj" nizki ravni... prihajajoča zima in morebitni napad na Sirijo bi znal dvigniti tečaj v nebo predvsem zaradi vidika ponudbe - povpraševanja.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Napisal/-a dottore Po sep 03, 2012 10:11 am

adis je napisal/-a:

Več izkušenj, kot si lahko sploh predstavljaš, insajderske informacije, poznam skoraj vse vodilne ljudi s tega področja; celotno ozadje, ki je ključnega pomena-skratka VSE. Ampak o teh poslih tukaj ne bom razpravljal, pa naj si vsak misli, kar si hoče.

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Po sep 03, 2012 11:07 am

Moje mnenje je, da če imaš nižji znesek potem je bolje, da ga imaš na varčevalnem računu ali pa npr. kratkoročne depozite. Pri višjih zneskih, ki jih ponavadi ravno ne potrebuješ v kratkem so pa na vrsti lahko dolgoročni depoziti, če nisi ravno nagnjen tveganju. Ostale opcije so še skladi, obveznice z malo večjim tveganjem in pa delnice z največjim tveganjem.

Za pokrivanje inflacije se ponavadi uporabljajo depoziti. So primeri za ljudi, ki niso nagnjeni k tveganju in realno pokrijejo samo inflacijo (npr. če vežeš danes 5000 eur za 200 dni je letna obrestna mera 3%). Skladi ti že prinašajo realnih 5-6 in več do15% in so namenjeni k ustvarjanje dolgoročne dodane vrednosti.

Vsak, ki začne vlagati se mora najprej vprašati kakšna je njegova stonja tveganja. Brez pomena je prepričevati nekoga, ki ima npr. 20.000 eur in ni nagnjen k tveganju, da naj kupuje delnice ali vlaga v sklade, obveznice, če ne želi. Za takega posameznika so depoziti, varčevanja in mogoče kakšna zavarovanja. Če bi ti rad iz 1000eur naredil 1200eur v 1 letu potem je tvoja stopnja tveganja zelo visoka in moraš iskati take naložbe, ki pa ravno ne padajo z neba, za klasične psameznike.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po sep 03, 2012 12:36 pm

mmikolj je napisal/-a:
adis je napisal/-a:

Več izkušenj, kot si lahko sploh predstavljaš, insajderske informacije, poznam skoraj vse vodilne ljudi s tega področja; celotno ozadje, ki je ključnega pomena-skratka VSE. Ampak o teh poslih tukaj ne bom razpravljal, pa naj si vsak misli, kar si hoče.

eno je če poznaš ljudi, ki poznajo ljudi, ki se s tem ukvarjajo drugo je, če se s tem sam ukvarjaš in verjemi mi, da vem o čem govorim saj delam na tem področju in mi ni treba poznati nikogar, da bi zvedel informacije saj sem zadolžen, da jih analiziram in procesiram naprej ;)

sem zelo alergičen na ljudi, ki menijo, da je gostilniška debata tista debata, ki izraža dejansko stanje.

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Po sep 03, 2012 1:39 pm

sej zato je samo 2% ljudi bogatih na svetu :)

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Po sep 03, 2012 1:59 pm

adis je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:
adis je napisal/-a:

eno je če poznaš ljudi, ki poznajo ljudi, ki se s tem ukvarjajo drugo je, če se s tem sam ukvarjaš in verjemi mi, da vem o čem govorim saj delam na tem področju in mi ni treba poznati nikogar, da bi zvedel informacije saj sem zadolžen, da jih analiziram in procesiram naprej ;)

sem zelo alergičen na ljudi, ki menijo, da je gostilniška debata tista debata, ki izraža dejansko stanje.

Meni se zdi izjava v smislu: "omenjena je bila recesija? moj pogled: dokler so trgovski centri polni takšnih in drugačnih vozil in dokler so blagajne v centrih polne potem ni recesije." zelo gostilniška in folk jo kar vleče v nedogled.

Če pa pogledaš dejanske podatke potrošnje, ki pada s tem pa seveda tudi BDP ti je takoj jasno, da folk prilagaja svoje potrebe po dobrinah. Je pa dejstvo, da pri nas razen propada nekih družb in pa povečana brezposelnost ni bilo nobenih drastičnih ukrepov do ljudi, kateri tudi po večini polnijo trgovske centre (srednji sloj). Je pa v današnjih razmerah zelo težko manjšim podjetjim, ki ne morejo npr. kupiti niti surovin (kljub temu, da imajo denar) zaradi tega, ker npr. Kitajci zakupijo surovine tudi 2 ali 3 leta vnaprej itd. Seveda je tudi to odvisno od panoge do panoge. Potem so pa podjetja prisiljena kupovati slabšo kvaliteto ali pa nepoznano kvaliteto surovin. Se bo pa itak, vsaj v Sloveniji pokazalo kako bo šlo v prihodnosti. Če se bomo prebili čez leto 2013 in 2014 brez pomoči mednarodnega denarnega sklada in evropske centralne banke potem bo še upanje na boljše čase v drugem primeru pa ......
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po sep 03, 2012 2:07 pm

@kamal: ja deloma se strinjam ampak še vedno so blagajne polne in hvala bogu, da je tako, da se denar obrača.

druga stvar kar bi povedal je, da sem nedavno nazaj slišal dober stavek na temo recesije/krize, ki gre nekako takole:

"ko se bom med vikendom zapeljal do obale in ko bom na avtocesti skoraj sam potem vem, da je kriza."
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov