Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

nooblette
Novinec

Selitev, iskanje boljše prihodnosti, itd...

Napisal/-a nooblette To sep 17, 2013 8:51 pm

Torej z besedo na dan kakšne so alternative glede selitve, prihodnosti, viri zaslužka, kakovosti življenja, uživanje, (dobre ceste :lol: ) itd...
Kam pravzaprav se dandanes splača odselit in zakaj? Razlogi, argumenti itd...

Še eno uprašanje: Kam bi odšli če ne rabite več delat, vendar drage države(švica,nemčija,USA,itd) ne pridejo v poštev?

Ker ste/smo ljudje v naši državi taki ,da se ne bo žal nič spremenilo je bolje,da kakšne stvari vem predno se čoln potopi. Torej konkretni predlogi?

Če začnem. Osebno zanimiv mi je kakšen jug španije.
-Toplo (ne plačuješ ogrevanja), "recimo"
-Povprečna plača okoli 900-1500eur. (je bil kolega z ženo dol, tako ,da je ta info preverjen)
-Problem z brezposelnostjo. Zelo težko dobiš delo.
-Birokracije ni veliko, v primerjavi z nami zelo malo.
-Ker spada v eu, torej je veliko stvari poenostavljenih za slovenca
-itd...
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Selitev, iskanje boljše prihodnosti, itd...

Napisal/-a cruiser1 Sr sep 18, 2013 12:57 am

Osebno sem mnenja, da moraš tja kjer boš lahko delal to kar želiš in znaš. Kjer boš lahko uresničil svoje sanje. S tem ne mislim neke pravljične službe kjer skoraj nič ne delaš in ogromno zaslužiš ampak deželo kjer lahko uresničiš svoje plane in unovčiš svoje znanje za kar v naši državi nimaš možnosti (primer slovenskega pivovarja, ki je šel v Avstrijo). Prav tako je pomembno okolje in družba, da se tam dobro počutiš, nenazadnje tudi podnebje. Zato je težko predlagati nekomu kam naj se seli. Najprej moraš vedeti kaj bi rad delal oziroma s čim se boš preživljal, imaš kakšno poslovno idejo ali obvladaš kakšno obrt za katero v SLO ni zanimanja... kar tako oditi v tujino v stilu bosanca za navadnega delavca kamorkoli samo, da je in brez vizije je pomojem brezveze saj ti na koncu ne bo nič bolje, kot zdaj. Vsak zase ve kaj bi rad od življenja in po tem ključu bi moral iskati deželo. Preseliti se samo zato, ker se je pri nas podražila vinjeta in podobno je neumno! Seliti se moraš zato, ker bi rad pošteno zaslužil za to vinjeto in to z delom ki te veseli pa ti ga naša država ne more/noče omogočit, ni ciljne skupine, ki bi potrebovala tvoje storitve ali pa je pri nas premalo cenjeno.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr sep 18, 2013 10:17 am

Zelo dobro povedano!

Kaj pa recimo selitev v kakšne cenejše kraje od predpostavki,da ne rabiš več delat in imaš z seboj dovolj premoženja za recimo nadaljnih cca.30 let? Kje je lepo, poceni, prijazni ljudje, malo kriminala, kolikor toliko dobro zdravstvo itd..? Recimo filipini, brazilija...? Mogoče kaj bližje evropi?

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx Sr sep 18, 2013 10:22 am

nooblette je napisal/-a:Zelo dobro povedano!

Kaj pa recimo selitev v kakšne cenejše kraje od predpostavki,da ne rabiš več delat in imaš z seboj dovolj premoženja za recimo nadaljnih cca.30 let? Kje je lepo, poceni, prijazni ljudje, malo kriminala, kolikor toliko dobro zdravstvo itd..? Recimo filipini, brazilija...? Mogoče kaj bližje evropi?

Brazilija pa malo kriminala :huh: Kaj ti to resno misliš?

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr sep 18, 2013 10:32 am

Ene dva prispevka iz te teme na drugem forumu, kjer poteka podobna debata:

rokigoki1 je 5. jun 2013 ob 20:15 izjavil:

Delal 16 let v slovenski industriji kot dipl.ing. tehnične smeri, zadnja mesecna plača je znašala 815 eurov.
prijatelj z poklicno solo na slovenskih železnicah 1500neto, drug prijatelj na neki razvojni agenciji 1500neto, naslednji prijatelj zaposlen javni upravi v civilni zaščiti 1300neto.
Dokurcilo...poslal diplomo na avstrijsko verifikacijo, po dveh tednih preko agencije dobil službo v Magni Steyr, po treh mescih dobil pogodbo za nedoločen čas.
Plača 1900 eurov neto+160 eurov potnih stroškovl+4000 eurov letno regres in božičnica+750 eurov dobicka ter za 750 eurov magninih delnic+2150 eurov letno za otroka+ 5-20% popust v malodane vsh avstrijskih trgovinah, ker sem zaposlen v Magni( za vse zaposlene v Magni in ne veste za to stvar, bone za popuste dobite pri Betriebsratu v pisarni.) Dobiš denarno pomoc pri rojstvu otroka oz. smrti svojca....itd.

v Sloveniji sem bil deležen žaljivk ter mobinga nadrejenih, tukajšni avstrijski šef me nagovarja z Herr, in se vsakodnevno rokuje z mano...vedo motivirati, službeno literaturo prebiram doma, ter se učim in dajem vse od sebe za zahvalo podjetju, katero mi omogoca vec kot zadovoljivo materialno življenje.

še drugi:
-Kai- je 15. sep 2013 ob 19:27:27 izjavil:

Pozdravljeni.
Po parletnemu delu v Sloveniji, plačilu med 900 in 1000€ za oddelanih 200-215 ur, sem delal dobro leto za slovenskega delodajalca na Dunaju.
Sem električar, kar se tiče elektrike znam malodane vse:od industrijskih priklopov, sestavljanja krmilnih omaric po načrtu, sestavljanja hišnih omaric, kompletno kabliranje, priklopi, montaža hišnih inštalacij po načrtih, izdelava konstrukcij za potrebe elektroinštalacij, znanje nemškega jezika-pogovorno, ker j*** ga, v šoli sem se učil angleško.
Pa ni bilo plačanega dopusta, če si šel na bolniško si moral denar nazaj prinest in podobne umazane finte. Samo sem z istim številom ur zaslužil od 1800-2100€, ni pa bilo nobenih stroškov s prevozom in bivanjem, kar je bil eden izmed plusov.
Po par idejah, da bi šel delat direktno za avstrijce, sem od mojih nadrejenih vedno dobil črnogled odgovor, da kar naj probam,samo z mojjim znanjem nemščine ni šanse pa še ne jemljejo Slovence z manj kot 5 let terenskih izkušen.
Sem letos spomladi probal srečo na eni personalfirmi, ki je bila pred par leti nagrajena za najbolj priljubljeno pri zaposlenih(neka nagrada na podlagi feedbacka). Si rečem probat ni greh in prosim punco za pomoč pri sestavi CVja in prošnje, saj mi gre pogovorno bolje, kot pisno. Dobim odgovor naj se oglasim na sedežu. Sprejel me je sam direktor podjetja(ne tajnica ali kakšen kadrovnik), že v samem startu ga prosim za razumevanje, da moja nemščina šepa pa tudi, če lahko on govori v slovnični nemščini in ne štajerskem dialektu. Led prebit po dveh, treh minutah, trema mimo, pogovarjala sma se uro in pol pa sem samo dvakrat vmes nekaj v angleščini razložu, izpolnila celoten seznam kaj znam delat ter ponudba za zaposlitev v manj kot dveh tednih.
Za 156 ur imam plače z dodatki med 1800-1900€, decembra bom vložil še za pendenpavschalle(predvidoma izplačili aprila 2014) v znesku okvirno 2100€ za 7 mesecev in božičnica 1700€. Če ostanem na firmi, 2014 znašajo pendenp.3600€ ter božičnica + regres v skupnem znesku 3400€, kar potem na letni ravni znese povprečni mesečni prihodek približno 2450€. Upam, da bom čez tri mesece diplomiral, kljub temu, da lahko imam diplomo za okras v toaletnih prostorih, saj pri nas z diplomo moje tehnične stroke ne bi iztržil več kot 1300 na mesec z malo več delovnimi urami kot tu.

Me pa mika, da bi šel v Magno kot električar, če tudi za kakšen evro nižje plače, vendar boljšega delovnika.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr sep 18, 2013 10:42 am

matejxx je napisal/-a:
nooblette je napisal/-a:Zelo dobro povedano!

Brazilija pa malo kriminala :huh: Kaj ti to resno misliš?

Poslovni partner hodi dol vsake 4 mesece pa pravi,da ni neke bojazni. Če si pa mislil favele v rio de janeiro-u potem je verjetno drugače.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr sep 18, 2013 10:44 am

Za take ugodnosti in plače, bi pa še jaz šel nazaj v šolo in doštudiral svojo smer ter se nato pretrgal za firmo. To ti je dejansko vzpodbuda da se res potrudiš za firmo in da si pripravljen delat več, kot pa želijo do tebe.
Ne pa ko pri nas mislijo da imaš z 600e nadpovprečno plačo. Za tak denar, se nit iz bajte ne premaknem več.

Če bi se selil, bi šel nekam kjer mi njihov jezik nebi bil neznanka.

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr sep 18, 2013 10:45 am

@LeQuack, Za avstrijo slišim kar veliko pozitivnih stvari...

Sem pa govoril tudi z prijateljem iz osla(švedska) pa pravi,da imajo resne težave z imigranti tam kjer on živi. Pakistanci,turki,itd.. se baje obnašajo tako,da ni za nikamor :huh:

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr sep 18, 2013 10:51 am

nooblette je napisal/-a:@LeQuack, Za avstrijo slišim kar veliko pozitivnih stvari...

Sem pa govoril tudi z prijateljem iz osla(švedska) pa pravi,da imajo resne težave z imigranti tam kjer on živi. Pakistanci,turki,itd.. se baje obnašajo tako,da ni za nikamor :huh:

Oslo je Norveška. ;)

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist Sr sep 18, 2013 10:54 am

nooblette je napisal/-a:@LeQuack, Za avstrijo slišim kar veliko pozitivnih stvari...

sedi 1.
No escape from the mass mind rape...

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Sr sep 18, 2013 11:15 am

Ja ja vredu se opravičujem norveška. Poznam tudi eno gospo iz švedske pa sem na brzino zamešal.

gusti85
Stalni uporabnik

Kraj: Kotlje - Koroška

Napisal/-a gusti85 Sr sep 18, 2013 11:30 am

Jaz in punca nameravava kupit parcelo za gradnjo hiše v avstriji, res da tik za mejo v Pliberku in ne bo daleč od zdajšnjega doma cca 15km. Parcela bo cca 30-40k€ cenejša (20€/m2) kot primerljiva na naši strani meje (50-60€/m2), gradnja pa bo neglede na to, da mislim aktivirat slovenske gradbince dražja kot pri nas. Ker v avstriji imajo zakon, da mora biti tudi tuji delavec plačan po neki minimalni urni postavki (mislim da je nekaj čez 10€ bruto/uro), neglede na to da dela za slo firmo. Sam pa lahko delaš bore malo. V glavnem na koncu se bo v grobem zglihalo (vsaj upam :D ). Komunala je v avstriji ful draga (za naše razmere), ostalo pa ni panike. Nemščina je zaenkrat še ovira, upam pa da bo vsak dan manjša. Na srečo je pa področje precej dvojezično in kar nekaj slovencev si je v tem delu na novo postavilo hiše. Tako da upam malo tudi na pomoč pri razumevanju raznih gradbenih predpisov in postopkov od slovenskih sotrpinov, ki so že šli čez to. Čeprav kolikor sem sam raziskal zadeve bo to otročje lahko v primerjavi z našo birokracijo.

Če ima še kdo podobne namene, ali pa je že šel čez to ga vabim, da se mi javi. Bomo kaj skupaj predebatirali v smislu več glav, več ve.

Lp.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Sr sep 18, 2013 11:35 am

Sicer pa ja, pred kratkim je bil cel problem s priseljenci na Švedskem. Spomnite se, kako so zažigali avtomobile, delali nerede na ulicah... Mislim, da je to trajalo okrog 14 dni. Sem se o tem pogovarjal s poslovnim partnerjem s Švedske. To so bili imigranti z dna socialne lestvice, brez izobrazbe, brez službe in kar je najbolj bistveno - sploh niso iskali službe. Zahtevali so pravice, na dolžnosti so pa pozabili. Mi je pa tudi povedal, da za tiste, ki se trudijo prilagoditi in so marljivi, preživetje ni problem. Hitro lahko dobijo spodobno plačano službo, s katero si lahko privoščijo nakup stanovanja ter ostalih stvari, ki so potrebne za lagodno življenje.

Uporabniški avatar
.com
Uporabnik

Napisal/-a .com Sr sep 18, 2013 2:10 pm

jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...
| GOLF 6 in 7 | TSI power |

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Sr sep 18, 2013 3:54 pm

.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...

Žalostno, se morm strinjat. Arhitektura ni simpl študij, zelo malo jih je sploh sprejetih na faks. Da je pa arhitektov preveč, si pa nebi mislil.
Tkole pol razmišljaš-koji klinac si se trudu s faksom, če pol službe ne dobiš.
Pa je v mojih "mladih" letih veljalo-pojd študirat, da ne boš garal kot črnc. Da boš vsaj imel lahko dostojno življenje.
Pa se je v parih letih vse postavl na glavo. Imam še sicer malo upanja, ampak zares čisto malo, da bo čez nekaj let pri nas boljše. Če ne bo, pa z mojo spakirava pa greva. Predpogoj je, da si najdeva službe, kar za mojo ne bo problem, ker je farmacevtka. Zame gradbenika bo že težja, ampak mi ni težko prijet tudi za lopato, če bo nuja.
Tok daleč smo padl, da če imaš kredit, enga malčka doma, pa bog ne daj, da je eden od staršev brez službe-ma ne preživiš.
Tud pokojnine so takšne, da NE omogočajo dostojnega življenja zadnjih let, ki so ti preostala na zemlji. kako se boš preživel s cca 400€ pokojnine? Pa po možnosti, da moraš še v dom za ostarele? Vsi ti, ki so dočakal pokojnino, so delali za to, da bodo, ko se iztrošijo, dostojno živeli...
Ma sej, bolj kot razmišljam, bolj mi gre na bruhanje vseskup.
Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr sep 18, 2013 4:19 pm

BoneS je napisal/-a: Imam še sicer malo upanja, ampak zares čisto malo, da bo čez nekaj let pri nas boljše.

Tudi jaz sem imel tako upanje tam nekje v začetku devedestih....matr kok sem se zajebal :evil: . Kaj hočem reči je ne upajte preveč, ker nikoli ne bo bolje ampak ukrepajte dokler imate še čas!

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Sr sep 18, 2013 4:19 pm

.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...

Sem na istem, le da sem v strojni smeri.

Smešno (žalostno) pa je kako delodajalci izkoriščajo krizo za zbijanje plač. Par mesecev nazaj sem bil na razgovoru v podjetju Odelo (zadnje luči za bmw, porsche...), kateri se je še v novicah bahal tule, kako so uspešna firma. Dobro, diplomo imam iz strojništva UN. Imajo objavljeno, da iščejo strojne inženirje z znanjem nemščine in angleščine za delo v tehnologiji, plačilo po dogovoru.

Pokličem, povem o sebi in vprašam za urno postavko, jaaaa, to vam pa ne morem povedat, to boste pa na razgovoru rekli na to temo. Poskusim, da bi dobil vaj namig, kje se giblje, pa nič.

Dobro, pridem na razgovor, se začne spraševanje z njihove strani, ok vse odgovorim, o plačilu še noben nič ne reče. Na koncu le vprašam, kako je s plačilom. Pa mi ta ista oseba, ki mi prej ni mogla nič povedat le komaj izdavi, da je 3€ na uro (kar nanese mesečno dobrih 500€). Sam jo butasto pogledam, pa rečem, da imam diplomo iz strojništva, če je upoštevala to. Pa je rekla, da ne, da taka je začetna postavka, če bi se pa izkazal, bi se pa lahko naprej pogovarjali.

Tak da, tak je pri nam. Prej ko sem imel samo osnovno šolo nareto sem dobil več na uro, kot pa zdaj z diplomo, iz iskanega poklica strojnika.

Saj iskan je že, samo plačan ni. :roll:

Tako da bo zgleda res treba v tujino, če se ne bo tu izboljšalo.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr sep 18, 2013 4:44 pm

Kot je nekdo že rekel, ne bo se, kvečjemu bo slabše. Kakšne resne spremembe so mogoče v roku nekaj desetletij ali stoletij.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Sr sep 18, 2013 5:03 pm

cruiser1 je napisal/-a:
BoneS je napisal/-a: Imam še sicer malo upanja, ampak zares čisto malo, da bo čez nekaj let pri nas boljše.

Tudi jaz sem imel tako upanje tam nekje v začetku devedestih....matr kok sem se zajebal :evil: . Kaj hočem reči je ne upajte preveč, ker nikoli ne bo bolje ampak ukrepajte dokler imate še čas!

Sej to je to. Bojim se, da imas prav.
Slika

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul Sr sep 18, 2013 5:59 pm

ok, pustimo to...

Ja, mag. se lepo sliši, vendar je kljub temu težko dobti službo.
Sam sem prišel samo do dip.inž., za kaj več se mi zdi pa že brez veze v naši "preljubi" SLO.
Poznam veliko ljudi, ki imajo dr. in mag. izobrazbo pa imajo slabo plačo (govorim o 1500-2000 eur. neto, pa so se kar jeba.. za to).
Ja, lahko greš v tujino, sam spet ni vse tako lepo-fajn je, da kakšnega poznaš.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov