Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Re: kakšen računalnik naj kupim?

Napisal/-a esem Če sep 08, 2011 11:10 pm

Kaj predlagate za novega notebooka? 15 (verjetno) ali 17 palčni, USB 3.0 in (morda) BT 3, zdržljivost HW-ja, poraba (trajanje baterije ob manjši do povprečni obremenitvi), oprema (HDMI, vsaj 2x USB, spl. kam., čitalec kartic itd), disk in proc. vsaj srednje. Cena od 400/500 do 700/800.

Predvsem pa - kaj menite o novih AMD procesorjih serije A (Llano), ki so že v Toshibi, HP-ju, Lenovu itd (to in še kakšna Asus znamka je itak tudi moj izbor), a pri nas večinoma še ne? Je kdo kaj zasledil o P/P in predvsem o zanesljivosti, pa tudi o porabi/segrevanju, trajanju bat.? Vem, da je novo, a morda je že kak vzdržljivostni test (sam ga (še) nisem zasledil) oz gotovo obstaja na forumu kdo, ki to polje precej bolj ogleduje od mene. Npr - kolikšna je razlika med mat (majhen izbor?) in sijočimi Led displeji? In to - ima smisel raje kupit manjši SSD in dodaten zunanji disk z USB 3.0?

Hvala

--------------------------------------------------

In še preseljen odgovor iz "napačne" (po moji krivdi) teme

adis je napisal/-a:mat displej bolje "vpija" bleščanje svetlobe napram led displeju.

ima pa zato mat displej na račun manjšega bleščanja slabši kontrast napram led displeju.

zanimivo ponudbo imajo v big bangu za 17 inch prenosnika.

hp g7-1130em

Hvala

Rad bi najprej razčistil, ali AMD A procesor (A 4 ali raje A 6) ali raje Intel i3 ali i5, nato SSD z zunanjim ali običajno, nato vse ostalo. So pa tudi konkretne ponudbe zaželjene, če so garancija ipd bulletproof.
Sicer pa se mi zdijo BB cene nekam dvignjene - glede na nekaj let nazaj. Ali se motim? Kje se da stvar otipat, videt, sprobat - ob (naj)nižjih cenah v Slo (raje Lj, Kp, Po z okolico)?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Če sep 08, 2011 11:18 pm

ceneje je seveda z "običnim diskom" saj je SSD še relativno drag napram hitrosti, ki jo ponuja in je zavidljiva a kaj ko boš to hitrost diska nucal samo ob večjih prenosih dadotek ( tj. film, glasba, torej podatki, ki niso življenskega pomena; če me razumeš).

za mene osebno je samo serija i pomembna tj. i5 ( gledano v tvojem izboru).

najboljše garancijske pogoje ti ponuja toshiba "no matter what" a imajo zato samo 15 inch monitorje.

Uporabniški avatar
StajercS
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a StajercS Če sep 08, 2011 11:25 pm

SSD disk se uporablja za sistem (OS,programi itd.), nepa za filme pa musko kopirat. Za hitro delovanje rač. ssd disk ni slab nakup,seveda če rabiš to hitrost.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če sep 08, 2011 11:37 pm

Vem, da je SSD samo za OS ipd, zato zunanji disk, a imata z Adisom prav glede zahtev po SSD-ju. Eno je, da SSD notebookov skoraj ni (v tem cenovnem razredu), drugo, da je (trenutno?) malo tudi USB 3.0 zunanjih diskov, tretje je, da imaš (verjetno) z zunanjim diskom večjo porabo kot z vgrajenim navadnim - kar postavlja pod vprašaj glavno prednost (meni) SSD-ja - porabo bat. in ne samo hitrost, ki mi ni toliko pomembna, ker je je že dovolj.
Se zunanji vklaplja izključno samo po potrebi ali (verjetno) dela ves čas, ko je priklopljen?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 09, 2011 12:03 am

esem je napisal/-a:Vem, da je SSD samo za OS ipd, zato zunanji disk, a imata z Adisom prav glede zahtev po SSD-ju. Eno je, da SSD notebookov skoraj ni (v tem cenovnem razredu), drugo, da je (trenutno?) malo tudi USB 3.0 zunanjih diskov, tretje je, da imaš (verjetno) z zunanjim diskom večjo porabo kot z vgrajenim navadnim - kar postavlja pod vprašaj glavno prednost (meni) SSD-ja - porabo bat. in ne samo hitrost, ki mi ni toliko pomembna, ker je je že dovolj.
Se zunanji vklaplja izključno samo po potrebi ali (verjetno) dela ves čas, ko je priklopljen?

Kolikor je meni znano dela nonstop dokler je priklopljen preko usb-ja.

Uporabniški avatar
ales.
Uporabnik

Kraj: celje

Napisal/-a ales. Pe sep 09, 2011 1:11 am

prodaja izključno v podforumskem delu - mali oglasi!

edit: mod
[url=http://www.Slikomat.com/slika/3671979.htm][img]http://www4.slikomat.com/09/0324/wa3-100-17.jpg[/img][/url]

Uporabniški avatar
diamant72
Novinec

Napisal/-a diamant72 Pe sep 09, 2011 5:41 am

adis je napisal/-a:Kolikor je meni znano dela nonstop dokler je priklopljen preko usb-ja.

Nekateri zunanji diski (npr. Transcend) imajo sleep mode - varčevanje z energijo ...
Trenutno vozim: BMW 645Ci (1:24), Maserati GranTurismo RC (1:18)
P.S. Iščem čarobno palčko, ki pretvarja 1:18 v 1:1. Tudi 1:24 v 1:1 bo ok...

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Pe sep 09, 2011 7:06 am

Esem imel sem približno enake pogoje kot ti, približno 2 tedna nazaj in sem vzel HP-ja Paviliona dv6-6002. Skoraj čisto enake komponente kot tale Dell, ki je biu največji konkurent moji izbiri.
http://www.computercenter.si/computercenter-si/prenosniki/dell-vostro-3550-usb3-0-mega-akcija/ Dv6-a ni več v prodaji, tale je pa še vedno v akciji. Mislim da je tole top buy, za tako ceno trenutno.
Nova generacija (še boljša) že tako dobrih "I" procesorjev, ki omogoča tudi turbo funkcijo, prejšnje je niso. Disk ima 7200obratov na minuto, kar je trenutno prava redkost v prenosnikih tega razreda. Grafična zadovoljiva. USB 3.0 naložba v bližnjo prihodnost. Garancije pa je tudi mislim da dovolj.
Sicer so baje novejši AMD-jevi procesorji že napredovali, tako da se lahko kosajo tudi že z Intelovimi, ampak jaz se nisem kaj dosti oziral na njih, imam same dobre izkušnje z Intelom, tako da nisem imel želje po menjavi.
Moje mnenje, upam da sem ti vsaj malo pomagal, lp!

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii Če sep 15, 2011 7:43 am

Kaj mi predlagate za cca 400eur? Nisem kupoval računalnika že 5 let in sem malo ven. Iščem pa namizni računalnik, laptopa imam. Rabil bom za normalno uporabo in za igranje iger ( občasno).

Lp, G

Steinkauz
Novinec

Napisal/-a Steinkauz Če sep 15, 2011 9:13 am

Jah za 400eur pa igre so mal izklučujeta.
Ta tak budget bi jst vzel amd proc.

http://www.mlacom.si/konfigurator?mycon ... 1,pow_2621
460eur

Če greš za manj kot to, delaš kompromise. Je precej dober p/p, tako da bi se stegnil še teh 60eur

Uporabniški avatar
Gapiii
Moderator foruma

Napisal/-a Gapiii Če sep 15, 2011 10:27 am

Super hvala. Ma saj ne bom igral cele dneve igre, pač vsake toliko časa kakšno popoldne - tudi če ne delajo na max. Pač da se malo postrelam :)

Je mlacom najcenejši ali se splača pogledati okoli še malo za podobno konfiguracijo cenejšo?

Lp, G

Steinkauz
Novinec

Napisal/-a Steinkauz Če sep 15, 2011 11:55 am

Lahk pogledaš še funtech, dinokomp
Ma pa mlacom kr ok cene.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Ne jan 08, 2012 7:36 pm

Tudi sam kupujem namizni računalnik - samo kišto. Kaj mi svetujete, tam do 400€ (lahko tudi malo več €) in ne integrirane grafične, ker nisem kupoval računalnika več kot 5 let?
Poleg gledanja filmov in brskanja po spletu bi se računalnik uporabljal za kakšen AutoCad, Solidworks in občasno igranje kakšne novejše igre (npr. Call of Duty...).
Diska ne rabim veliko (500 gb). Rama bo verjetno dovolj 4 GB? Grafična 1 GB? ...glede na to, da sedaj imam 2 GB RAM-a in 256 MB grafično.

dvorjan
Nov uporabnik

Kraj: Polarna Primorska

Napisal/-a dvorjan Ne jan 08, 2012 8:22 pm

Das 120€ za graficno in 280€ za vse ostalo. Zdaj pa napad na cenike ...

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jan 09, 2012 1:09 pm

Energetik81 ? :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po jan 09, 2012 1:35 pm

Ja, kaj bo dobrega? :bere
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po jan 09, 2012 3:00 pm

Kakšen nasvet/priporočilo glede kište, ker si v prejšnih straneh svetoval?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po jan 09, 2012 3:40 pm

dvorjan je napisal/-a:Das 120€ za graficno in 280€ za vse ostalo. Zdaj pa napad na cenike ...

Tudi jaz bi ti svetoval nekaj takega. Problem je za 400€ sestavit kišto, če hočeš igrati novejše igre na visokih nastavitvah. Nisi napisal, ali ohišje in napajalc že imaš.
Če nimaš, bi bila konfiguracija po mojem nekaj takega:
AthlonII X3 3,4Ghz ~82€
Matična plošča ASUS M5A78L-M LE, AMD, AM3+, AMD760G ~52€
RAM Corsair DDR3 4GB PC1600 ~24€
Disk WD 500GB black edition ~110€ (neprimeren čas si si izbral za nakup, diski so trenutno izredno dragi zaradi poplav na Tajskem)
Grafična kartica ASUS AMD HD 6770 1Gb ~103€
Napajalnik LC 560W LC6560GP3, 140mmFANv2.3 ~50€
Neko ohišje ~30€
Po želji DVD pekač, če ga že nimaš od prej ~22€

=470€

Ceneje bo šlo zlo težko, če hočeš igrati igre. Razen če uporabiš stari disk, dokler se novi ne pocenijo (sedaj 2-3x dražji kot pred pol leta) in staro ohišje.
Dalo bi se narediti tudi konfiguracijo z recimo Intel Pentium G850 2.9GHz 1155 BOX.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
DIZL_
Novinec

Napisal/-a DIZL_ Ne apr 15, 2012 12:00 pm

Da si malo sposodim tole temo :) kupujem nov namizni računalnik in mi je v oči padel tale: http://www.bigbang.si/racunalnistvo/rac ... entre-k330. Ker nisem kakšen velik poznavalec me zanima če mi lahko kdo pove kaj več o tem računalniku? Je dober nakup? LP :)
Slika
VOLKSWAGEN - Liebe auf den ersten Blick

Uporabniški avatar
srcnik
Poznavalec foruma

Napisal/-a srcnik Ne apr 15, 2012 12:55 pm

Načeloma dobiš zmogljivejši comp za isti denar, če si ga sestaviš po naročilu. Oz tako zogljiv kot je ta za cca. 500€.

Zdaj najbolj je pa odvisno za kaj se bo uporabljal.

Igre so eno, 3d modeliranje drugo, renderji spet tretje, splet in gledanje filmov četrto...
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov