nebivedu je napisal/-a:Moje mnenje:
.Glede študentov je pa tako,. tisti ki so do sedaj delali preko študentov, se jim delo ni štelo v pokojnino. Torej je študent po končanem faksu in šele ob prvi redni službi začel šteti leta za pokojnino. Pri malem delu, se mu bo že to delo, ki ga opravlja kot študent štelo v pokojnino, kar pomeni, da če je študent študiral 5 let in med tem delal, bo imel ob prvi redni zaposlitvi že 5 let delovne dobe (oziroma ustrezno manj, kolikor manj bo pač delal).
Če pa to recimo ni prednost malega dela, potem pa ne vemkaj.
Hehehe, še en, ki ni prebral zakona, ipaq se ti od ene ure dela ne šteje ena ura za pokojnino, temveč samo okoli 40 minut, kar je ena velika bedastoča., itak pa lahko delaš na leto samo 720 ur, kar pomeni, da imaš od 720 ur priznanih za pokojninsko dobo slabih 480ur na leto, pa še to v pogoju da delaš v polno. Se pravi za 4,5 meseca (recimo da ima mesec 20 delovnih dni, pa da delaš po 8 ur na dan/ 160 ur dela na mesec) imaš priznanih 3 mesece penzije, vau, pa ne ga jebat, to je pa res ful.
Da ne govorimo o potencialnih izkoriščanjih brezposelnih za trg malega dela, delaš 2 meseca, pa se te delodajalec preprosto odkriža.
Sam sem mnenja, da je nekaj potrebno spremeniti, vendar ne na tak način. Npr. imam kolegico, ki ni dokončala srednje šole, ostala sta ji dva predmeta na maturi, vendar se punca že 5 let nemoteno vpisuje na izobraževanje, ali prekvalifikacijo, to pride od 80€ nekje na primorskem, do 160€ na ŠCNM in dela v kafiču prek študentske napotnice. WTF in potem se tukaj gre kle neki zakon glede študentov, pa ne me jebat.Sam se sfaliral en letnik in nameravam letos doštudirati, delam pa kot hišnik/tonski mojster/kelnar/električar/organizator dogodkov/čistilec,... torej malce ponoči, včasih po 16 ur skupaj, včasih pa za 2uri.
Glede priporočil, pa če si fejst delavec, priden, samostojen, ti ni panike, dobil boš priporočila kjer koli boš delal in se obnesel normalno in če so količkaj pametni, ko boš iskal šiht, bodo te reference sprejeli in te z veseljem zaposlili, seveda če si sposoben in želiš delati.
Sam sem si nabral celo kopico izkušenj s pomočjo dela prek študentske napotnice od dela v moji branži torej strojništvu (kot delavec, tudi inžinir), v področju vodenja delavnih skupin (vodja tehnike na festivalih),... in čisto vsi so mi napisali priporočilo in s čisto vsemi še gojim stike.