Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Ali še živite doma pri starših?

1.) da
94
71%
2.) ne
34
26%
3.) se selim na svoje
5
4%

Skupaj glasov : 133

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi Če avg 12, 2010 11:18 am

Preveč pametujem? Tudi prav...
Namensko je finančna plat za vejico čustvene.
Cruiser, koliko imaš stroškov z avtom na letni ravni?

Lep pozdrav

edit: bistvo je zajel primozek68, morda malce pregrobo, sicer je pa omilil zadevo CHAN.
To je vse, kar imam za povedati.
Zadnjič spremenil maliBobi, dne Če avg 12, 2010 11:39 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Če avg 12, 2010 11:38 am

maliBobi je napisal/-a:Cruiser, koliko imaš stroškov z avtom na letni ravni?

Ojej! Kaj bi pa zdaj rad?

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Če avg 12, 2010 3:48 pm

Rad bi ti malo pokomentiral tvoje financne odlocitve.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim To avg 17, 2010 11:34 am

eclipse_R je napisal/-a:Tut jst sm se nasmejal pr temu stavku :D

Velke bajte so kul ja, dokler ne rata tema pa začne vse škripat pa kej ropotat :P

Drugač pa pač, zgleda obstajata dve skupini ljudi. Ena, v kateri so ljudje, ki jim je doma živet super (dvomim, da jih je več kot 1%) in tisti, ki lahko življenje pri ta starih tolerirajo. Druga pa smo tisti, ki se gremo še vedno raje zakreditirat za 20 let in živet v 50 m2 stanovanju.. Pa če nam okoliščine doma omogočajo življenje v lastnem štuku, hiši, dveh štukih itd. Mogoče še tretja skupina, ki si nikoli ne more privoščit in se zaradi tega ne odseli, samo v tej skupini so vsi iz druge skupine, dokler jim ne odobrijo kredita :)

Meni, kot sem že napisal, je doma mama pripravljena dvignit hišo in zgradit iz nje stanovanjski blok, da bi lahko vsi trije otroci ostali doma, ali pa pokupit vsa posestva okoli hiše in na njih zgradit hiše za nas.. Pa me niti malo ne vleče. Življenje s tastarimi (pa če si v svojem štuku ali pa ne vem kakšnem prostoru z lastnim vhodom, še vedno živiš s starimi, nikakor drugače se temu ne reče) me tako živcira, da mi pač ni vredno. Sej jih mam vse rad, so najboljši ljudje na svetu, samo nočem, da mi nekdo celo življenje serje po glavi, kaj naj delam in kaj ne, kam sem avto parkiral in zakaj nisem listja pograbil, kdaj bom travo pokosil in toleriral vdiranje v prostore, kjer naj bi imel zasebnost.

Veliko mi pomeni svoboda, da se lahko nag po svojem stanovanju sprehodim, da lahko magar 4 dni skupaj ležim pred TVjem, al pa sem cel teden zaporedoma po žurih, al cele dneve delam, skačem po pojstli itd. Tudi če se še kakorkoli zmeniš s starši, da je to tvoja stvar in se ne vtikajo še vedno ostane nek procent, ki še vedno preži nad tabo in tudi to je preveč. Še posebej pri (bolj mamah, kot očetih) mojih in puncinih starših. Ko se vrne domov mama od punce ratam živčen že samo da jo slišim, ko da ključ v vhodna vrata, pri moji mami pa se to začne že pri poti domov, saj je itak vedno nekej narobe in me kliče že preden se vsede v avto.

Osebno bi raje živel v lastnem 10 m2 prostoru v centru Lj, kot pa doma v 200 m2 hiši (v kateri živimo trije, ki nas ni praktično nikoli doma). Se pa strinjam tudi s tistimi, da sem raje v stanovanju, kot hiši, ker pač tak sem. Rabim sekret pa kuhno/dnevno, mogoče še ločeno spalnico, samo to je že luksus. To je pa vse kar jaz rabim od domovanja.. Pa ja, čim bližje centru Ljubljane. Tudi bližina vsega mi veliko pomeni, to da grem lahko peš v center, grem zvečer ven pit pa sem v 15 minutah doma brez taksijev in busov pa da mi ni treba razmišljat ali sem preveč spil da vozim ali nisem..

Moj cilj v življenju je živeti s čim manj skrbmi, čim več svobode in s čim manj problemi. Vse to se bo pa začelo odvijati tisti dan, ko bom prvič prespal v lastnem stanovanju, ko bom življenje držal v svojih rokah.

lp

Hah, neverjetno si povzel točno to, kar sem imel še za dodati in opisal nekako situacijo, ki je pri meni.
Kar se mojih razmer doma tiče bi rekel, da definitivno spoštujeta zasebnost, se ne vtikata v razne odločitve, brez nekih težav se lahko dogovorimo in zmenimo za razne oblike pomoči pri določenih zadevah.. Pa tudi pri meni nista nikoli prišla v sobo, da nista pred tem potrkala. So pa to tiste malenkosti, ki jih starši delajo/govorijo, ker hočejo "otroku" najbolje. V smislu: "kaj ni to malo premastna hrana?" ipd. Ali npr prideš en dan zvečer ves crknjen domov, recimo ob 22h in bi rad nekaj pojedel in si začneš takrat nekaj peči..čez kako minutko pa slišiš: "Kaj pa delaš? Si pečeš nekaj? Ob tej uri? A ne bi bilo bolje jogurt in kruh, ipd.?"

eclipse_R je napisal/-a:Moj cilj v življenju je živeti s čim manj skrbmi, čim več svobode in s čim manj problemi. Vse to se bo pa začelo odvijati tisti dan, ko bom prvič prespal v lastnem stanovanju, ko bom življenje držal v svojih rokah.

Popolnoma enako. Ubistvu se veselim prvega jutra, ko se bom zbudil na svojem in se bom oz se bova s punco ravnala tako kot bova želela. Če bova želela piti kavo ob vikendih od 7h zjutraj pa do 12h, jo pač bova. Bova pa ostale stvari naredila kasneje, zvečer, ponoči. Kaj ma veze, naredilo se bo, ampak v skladu z najinimi željami/načrti oz najinim bioritmom :D Če bom zaradi tega moral plačevati velike kredite, živeti v miniaturnem stanovanju, prodati avto in kupiti 3x starejšega, imeti na splošno manj in hoditi manj ali sploh ne na dopuste, nima veze, za moje pojme se to pač splača. Z veseljem vse to žrtvujem, samo da sem "na svojem" in živim popolnoma svoje življenje. Ko pa bosta oz bojo starši rabili pomoč, rade volje priletim in pomagam.

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe So avg 21, 2010 9:57 pm

Star 22 let,s punco ziviva na svojem,dobila sva neke vrste "privat" kredit.
Imava redne sluzbe in sva cisto zadovoljna z 40 kvadrati. Tudi jaz se strinjam da se je treba odseliti od starsev,saj samo s tem pridobis tisto 100% samostojnost. Lahko zivis v svojem nadstropju hise,prizidku,ampak cistega miru nikoli ne mores imeti ce so v isti hisi starsi. Nekaterim to pase,nekaterim (tudi meni) pac ne. Najpomembnejse je seveda financno stanje,nekateri dobijo stanovanje v dar ko koncajo solo,nekateri pa se odlocijo za podnajem,kar je najslabsa mozna odlocitev,vendar v nekaterih primerih drugace ne gre. Tudi sam sem bil v podnajemu in takrat sem spoznal da raje odplacujem nekaj kar bo nekoc moje,kot pa nekomu vsak mesec v zep porinem 350EUR,kar je polovica moje place. Pac zivimo v taki drzavi,kjer s povprecno placo (700-800 eur) ne mores dobiti kredita,da bi si ustvaril nekaj svojega. Hodil sem po bankah in spraseval kaksne so sanse za nek mali stanovanjski kredit (80K.100K eur) in seveda brez uspeha.
Za tak kredit bi moral imeti SAMO OSNOVE 1000EUR.
Uglavnem svasta,samo to lahko recem. Veliko srece vsem.

Lp Bojan :D

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po avg 30, 2010 6:57 pm

Še jaz pridam nekaj v tej temi; torej tudi pri meni se je začela zgodba, ko bo zgleda da treba na svoje.
Je hudič to, ko te rabijo je vredu, da delaš cel život, svojega življenja praktično nimaš, ko pa pride nov k bajti, ti pa nočeš špilati kakor drugi dirigirajo si pa odveč :?

Blage veze nimam kako je s temi stanovanji. Naj mi nekdo pove kako najugodneje priti skozi mesec? Kakšne so to najemnine, kako veliko stanovanje dobiš zato, kaj vse ti nudi (mislim prostore). Koliko je še potem drugih stroškov (kakšni), če upoštevamo, da sem sam. Če se komu, ki je v podobni situaciji, da malo razčlenit, koliko pride tako življenje. Kako je sploh s pogodbami?
Pravite, da najemnino plačevat je najbolj butasta stvar na svetu, ampak ali je sploh kaka druga možnost, če nimaš službe za nedoločen čas??
Iskal bi pa nekje v Celjskem okolišu, zdaj sem iz Kozjanskega iz kmetov. Tak da, če bi bila možnost, da bi kje našel, ko je še vsaj kaj zelenega okoli, mislim, da v kakem centru v samem betonu oops bi se mi zmešalo ;)

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To avg 31, 2010 9:23 pm

Ne bo tule nobeden nič odgovoril :?
Včeraj sem nekaj po bolhi gledal; v Celju se dobi neke male garsonjere za nekaj čez 30.000eur. Zdaj kako to v praksi zgleda, nimam pojma, naj pove če kdo ve, ali se da v čem takem živet?

Najbolj me pa skrbi, kako prit do tega denarja. Ali je kaka možnost kredita ali česar koli, če nimaš pogodbe za nedoločen čas??? Recimo, da bi lahko dal 15.000 eur pologa ostalo bi pa še moral nekje nakraspat, kako?
Nekih stanovanj na najemnino pa niti ni ali pa so take cene, da dol padeš. In potem se res zamisliš, plačuješ kot bebec kakih 250eur na mesec samo najemnine, zato da hodiš spat noter :roll: Na koncu pa nimaš nič.
Pa naj nekdo pove koliko v taki luknji znesejo še potem mesečni stroški. Elektrika, voda, komunala, tv, internet, plin,...ne vem kaj vse se še najde.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To avg 31, 2010 9:29 pm

mišek je napisal/-a:Najbolj me pa skrbi, kako prit do tega denarja. Ali je kaka možnost kredita ali česar koli, če nimaš pogodbe za nedoločen čas??? Recimo, da bi lahko dal 15.000 eur pologa ostalo bi pa še moral nekje nakraspat, kako?

lahko. torej, če bi rad preostali znesek je najbolje, da se nekako slišiva preko privat tam bi ti znal povedat kaj več.

okvirno pride v poštev hipoteka + porok ( če nimaš redne zaposlitve).

mišek je napisal/-a:Pa naj nekdo pove koliko v taki luknji znesejo še potem mesečni stroški. Elektrika, voda, komunala, tv, internet, plin,...ne vem kaj vse se še najde.

luknji? no nekateri živijo v 15m2 pa so srečni samo, da imajo še to malo svobode, ki jo dopušča povprečna slovenska plača.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek To avg 31, 2010 9:58 pm

Ok, hvala adis, se javim jutri zdajle grem počasi dremat :)

No sej tisto, ko sem jaz našel piše, da je 22 kvadratov, zdaj ko sem navajen na to staro veliko bajto pa na par hektarov zemlje okrog, zna bit kar problem se znajdit na tistih parih korakih ;)

Se tipkamo jutri :)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ To avg 31, 2010 10:57 pm

Sam imam z 85m2 stanovanjem stroskov za recimo okoli 300 € mesecno - brez hrane :)
Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr sep 01, 2010 6:16 am

Courage™ je napisal/-a:Sam imam z 85m2 stanovanjem stroskov za recimo okoli 300 € mesecno - brez hrane :)

To najemnina (ali kredit) + položnice?
Kje pa to? Se mi kar nekak nizka cena zdi. Če gledam, da najemnine pod 200 eur ni, položnica pa verejetno tudi hitro smuknejo čez 100 eur. Ali ne?

Uporabniški avatar
ManIAK
Poznavalec foruma

Napisal/-a ManIAK Sr sep 01, 2010 7:34 am

Ja, ampak če se ne mtoim je stanovanje njegovo že odplačano. Vsaj tolko sem zasledil.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr sep 01, 2010 7:39 am

@Courage™: vidim, da imate v mb večji standard kot pa v lj.

imeti položnic za 300€ je pa že pretiravanje glede na to, da nimaš nobenih finančnih izdatkov ( beri: kredit, posojilo,...) za stanovanje sodeč po tem, da si stanovanje dobil v dar.

Courage™ je napisal/-a:Od 23 leta na svojem, stanovanje dobil v dar.

LP

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Sr sep 01, 2010 11:19 am

To so samo stroški, brez najemnine.

Toplotna oskrba, voda, digitalni trojcek, stroski urejanja okolice,... Najvec me stane ogrevanje, ki je preko toplotne oskrbe, ki je poznana po najdrazjih storitvah. Jbg, ce bi izbiral ne bi sel sem :)

Je pa to v Mariboru.
Slika

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Sr sep 01, 2010 12:24 pm

adis je napisal/-a:@Courage™: vidim, da imate v mb večji standard kot pa v lj.

imeti položnic za 300€ je pa že pretiravanje glede na to, da nimaš nobenih finančnih izdatkov ( beri: kredit, posojilo,...) za stanovanje sodeč po tem, da si stanovanje dobil v dar.

Courage™ je napisal/-a:Od 23 leta na svojem, stanovanje dobil v dar.

LP

Tako kot je rekel so to vse položnice (od komunale, elektrike, telefona, TV, kabelska, internet-al pa trojček vključno s stanovanjskim skladom in ogrevanjem. To je normalno, pri nas v Domžalah je tudi cca isto.

Sej tudi če živiš v hiši je potem strošek z amortizacijo hiše in urejanje okolice še večje.

Zdej če zraven tega prišteješ še kredit ali pa najemnino (v tem primeru ponavadi ne plačuješ stanovanjskega slklada) je mesečni stroške kar velik in pride komot krepko čez jurja (za 80m2 stanovanje je komaj dosti 800€ na mesec kredita-v okolici LJ). Zrave prištej še 300€ za hrano za neko povprečno družino, pa stroške za obleko in stroške avtomobila in si takkoj na 2 jurjih+. kar pomeni, da družini ki dobiva dve povprečni slo plači ostane bore malo ali nič za luksuz.

Če si sam se strošek sicer nekoliko zmanjša vendar se dohodek prepolovi.
Slika

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr sep 01, 2010 1:46 pm

Nedolgo nazaj sem bral na netu, da slovencem gre največ denarja za hrano.

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe Sr sep 01, 2010 6:33 pm

Elektro 25 eur
SPL cca 80 eur
T-2 35 eur

samo za primerjavo,to so mesecni stroski stanovanja v Ljubljani/fuzine.
To so samo stroski stanovanja,potem so tu se mobiteli,trgovina,avto/bencin in drugi izdatki.

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Sr sep 01, 2010 6:40 pm

Nevem, mi placujemo stroske upravitelju bloka, odvoz smeti, elektriko, vodo, telemach, ogrevanje, pa sigurno sem se kaj pozabil.
Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Sr sep 01, 2010 10:11 pm

Bojanxe je napisal/-a:Elektro 25 eur
SPL cca 80 eur
T-2 35 eur

samo za primerjavo,to so mesecni stroski stanovanja v Ljubljani/fuzine.
To so samo stroski stanovanja,potem so tu se mobiteli,trgovina,avto/bencin in drugi izdatki.

Kaj je to SPL?

Drugače pa da gremo po vrsti, sem zdajle našel neke stare položnice, niso čisto zadnje ampak nekih hudih razlik ni.
Torej stroški, ki se naberejo sedaj pri naši bajti na podeželju.
Vodo imamo svojo, ogrevanje na drva iz domačega gozda
- 38 eur _elektrika
- 12 eur_ rtv
- 7,20 eur komunala (vodo imamo svojo)
- 7,90 eur cajtnge
- 13,20 eur druge cajtnge
- 38 eur telekom
- 22 eur dodatno zdravstveno zavarovanje
- 19 eur mobitel

Skupaj 157,3 eur, zdaj tiste cajtnge lahko odštejem in elektrike bi bilo manj, recimo, da je 25 eur dost, torej pride ~124 eur. Če bi gledal po teh cenah. Zdaj pa povejte kaj se razlikuje za stanovanje v mestu ali primestju?

Potem pa še avto:
- 80 eur bencin
- 100 eur vzdrževanje + registracija
Mesečni strošek avta 180 eur, prej še kaj več. Brez upoštevanja izgube vrednosti.

Pa kaj si ja nor oops
124+180+najemnina ali kredit 250 = ~560 eur + hrana 200eur pa še kaj za oblečt
pa pride skupaj mesečni strošek takega življenja ~850 eur oops oops

Povejte, če sem se kje "usekal", čeprav je že tale številka taka, da te mine do vsega.

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Sr sep 01, 2010 11:28 pm

SPL je Stanovanjsko Podjetje Ljubljana- upravitelj bloka.

@mišek, pozabil si koliko denarja gre še za vzdrževanje okolice hiše (tega pri bloku nimaš-oziroma gre iz sklada), in pa same hiše na zunaj (noter pa je tako isto kot stanovanje).

Drugače si kar dobro zadel položnice. S tem da se mi vidi da imaš nekam nizko komunalo, kljub svoji vodi.
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 5 gostov