Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Re: stroški

Napisal/-a lancia hf So feb 25, 2012 9:49 am

Soncek, so pa v najbol rodnem nestu v SLO. Sepravi morjo kar migat ;) :lol:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Luky
Nov uporabnik

Napisal/-a Luky So feb 25, 2012 12:12 pm

Kmečke družine so vedno bile velike :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To feb 28, 2012 10:08 pm

adis je napisal/-a:
tiguan je napisal/-a:Ste fovš, pač mi ugaja tak stil življenja, no ok ne menjam ravno na 14 dni, ampak poskusm čimdlje imet eno.....kaj bo čez 30 let, raje se ostali vprašte kaj boste imel v Sloveniji čez 30 let kot kup davka na bajto, nobene penzije kljub današnjemu plačevaju v blagajno, .... :roll:pa še otroke vam bo država pobrala k boste otroka po riti usekal....nakonc vas bo pa še ženska klofutnla in spakirala ter spi*dla.

ti, ki si pri starših doma ne boš imel davka? ti bodo sprotne potrebe starši financirali? kaj bo ko teh istih staršev ne bo več na "svetu"? si se to vprašal? kako boš preživel? boš znal preživeti?

Si fovš, ker v danih razmerah v Sloveniji živim doma (itak se tu ni kaj za vmešavat, ker vsak se sam odloča kak bo živel) in si to nekak delimo storške, veš koliko ljudi je strah, ko so izgubili delo in morajo preživeti s 230 evri oz. nadomestilo za plače, ki ne traja dolgo....pri nas je to malo drugače, saj jaz sam financiram, kako naj bi dali starši če nimajo :roll: stroški elektrika, ogrevanje, voda, kanalizacija ljudje jest zato delam doma, da se poplača te račune, kaj mislite kdo pa bi danes nekoga gledal doma, da bi cele dneve ždel na kavču in živel na račun nekoga :roll: tk to ne gre, se pa to vidi pri mestnih ljudeh, ko 25 letnik živijo še doma in starši financirajo praktično vse....jaz takorekoč od 16 leta dalje...
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To feb 28, 2012 10:26 pm

Kaj, zdaj pa nimate več 900k€ vredne kmetije? Mulc, ne jamrej kako starše živiš, ker oni tega ne rabijo. Bolj kot to, ra bijo, da se ti postavš na svoje noge in začneš sam živet in sam odgovarjat za svoja dejanja in se pobereš od bajte, ne pa met stroške za izgovor, da si pr tastarih in se skrivat v neki kvazi plemenski skupnosti, kao skrbimo en za drugega. Sicer pa vsi tvoji forumski izpadi kažejo sliko labilnega karakterja z nerešenim Ojdipovim kompleksom in posledicami trde očetove roke.

Kot sem rekel: forever alone...
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Sr feb 29, 2012 8:02 am

tiguan je napisal/-a:
adis je napisal/-a:
tiguan je napisal/-a:Ste fovš, pač mi ugaja tak stil življenja, no ok ne menjam ravno na 14 dni, ampak poskusm čimdlje imet eno.....kaj bo čez 30 let, raje se ostali vprašte kaj boste imel v Sloveniji čez 30 let kot kup davka na bajto, nobene penzije kljub današnjemu plačevaju v blagajno, .... :roll:pa še otroke vam bo država pobrala k boste otroka po riti usekal....nakonc vas bo pa še ženska klofutnla in spakirala ter spi*dla.

ti, ki si pri starših doma ne boš imel davka? ti bodo sprotne potrebe starši financirali? kaj bo ko teh istih staršev ne bo več na "svetu"? si se to vprašal? kako boš preživel? boš znal preživeti?

Si fovš, ker v danih razmerah v Sloveniji živim doma (itak se tu ni kaj za vmešavat, ker vsak se sam odloča kak bo živel) in si to nekak delimo storške, veš koliko ljudi je strah, ko so izgubili delo in morajo preživeti s 230 evri oz. nadomestilo za plače, ki ne traja dolgo....pri nas je to malo drugače, saj jaz sam financiram, kako naj bi dali starši če nimajo :roll: stroški elektrika, ogrevanje, voda, kanalizacija ljudje jest zato delam doma, da se poplača te račune, kaj mislite kdo pa bi danes nekoga gledal doma, da bi cele dneve ždel na kavču in živel na račun nekoga :roll: tk to ne gre, se pa to vidi pri mestnih ljudeh, ko 25 letnik živijo še doma in starši financirajo praktično vse....jaz takorekoč od 16 leta dalje...

@sonček: ti pa si pojava...

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Napisal/-a Surts Sr feb 29, 2012 9:30 am

tiguan je napisal/-a:Si fovš, ker v danih razmerah v Sloveniji živim doma (itak se tu ni kaj za vmešavat, ker vsak se sam odloča kak bo živel) in si to nekak delimo storške, veš koliko ljudi je strah, ko so izgubili delo in morajo preživeti s 230 evri oz. nadomestilo za plače, ki ne traja dolgo....pri nas je to malo drugače, saj jaz sam financiram, kako naj bi dali starši če nimajo :roll: stroški elektrika, ogrevanje, voda, kanalizacija ljudje jest zato delam doma, da se poplača te račune, kaj mislite kdo pa bi danes nekoga gledal doma, da bi cele dneve ždel na kavču in živel na račun nekoga :roll: tk to ne gre, se pa to vidi pri mestnih ljudeh, ko 25 letnik živijo še doma in starši financirajo praktično vse....jaz takorekoč od 16 leta dalje...

seveda da je tako. bog ne daj da se ti kaj zgodi in da prideš do zdravnika. vprašaj ga koliko in do kdaj je študiral, preden te pokrpa.

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Komarček Če mar 01, 2012 10:09 pm

Največji strošek je definitivno ogrevanje na kurilno olje. Na leto ga peč posrka čez 2000 L, bo treba dobiti kako alternativo, posodobiti izolacijo, nova okna ter izolirati mansardo, ker se tam pridela največja izguba. Sem pa že razmišljal, da bi dal v najem polovico bajte, ki je tako ali tako prazna...

Če mi kapne na mesec cca 500 € mi je potlej prov malo mar ali skurim 2500 na sezono. ;)

Al pa hišo prodat pa naredit novo, tiste pasivne moderne mi niso kaj povšeči, res eno orng novo zgrajeno po zadnjih standardih pa lepo malce sončnih kolektorjov, toplotno črplako, talno ogrevanje na elektriko bi imel stroškov 4 do 5krat manj sigurno.

boogle
Nov uporabnik

Napisal/-a boogle Pe mar 02, 2012 12:38 am

Pri nas je pa tako, imava skupaj dobra dva jurja prihodka, odhodki pa: 600 za kredit za stanovanje (še14let), 350 povprečno za vse položnice z zavarovanji in ogrevanjem, 300 za gorivo ki ga popije najin dobri stari p206, 300 za hrano, za cunje presenetljivo malo. Poleti gre nekaj za dopust na jadranu in pozimi še za kak dan smučanja pri nas. V glavnem pa kar ostane probamo dati v družinsko rezervo za črne dni. Se ne pritožujeva vesela, da imava oba službi čeprav sta obe firmi vsak mesec v časopisih in se ne ve kako bo. Vsekakor zaradi družinske rezerve, ki bi naju lahko naju držala nad vodo kake pol leta ali leto če prestavimo v "ultimate-survival-mode", lažje diham in blagodejno deluje na živčni sistem.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Pe mar 02, 2012 7:10 am

Komarček je napisal/-a:Največji strošek je definitivno ogrevanje na kurilno olje. Na leto ga peč posrka čez 2000 L, bo treba dobiti kako alternativo, posodobiti izolacijo, nova okna ter izolirati mansardo, ker se tam pridela največja izguba. Sem pa že razmišljal, da bi dal v najem polovico bajte, ki je tako ali tako prazna...

Če mi kapne na mesec cca 500 € mi je potlej prov malo mar ali skurim 2500 na sezono. ;)

Al pa hišo prodat pa naredit novo, tiste pasivne moderne mi niso kaj povšeči, res eno orng novo zgrajeno po zadnjih standardih pa lepo malce sončnih kolektorjov, toplotno črplako, talno ogrevanje na elektriko bi imel stroškov 4 do 5krat manj sigurno.

To popolnoma razumem..doma smo imeli slabo streho-nic izolacije, kritina salonit, cca 20 let star..sicer smo takrat na plosco polozili izolacijo ampak vseeno prevec izgub-v sezoni bi lahko pokuruli komot 3000l.
Prvo smo menjali pec v centralni-kupili manjso, z vecjim izkoristkom ter kombinirano (olje/drva). Potem smo naredili novo fasado, lani pa se uredili oz. zamenjali kritino na strehi, izolirali ter izvedli estrihe v mansardi (podstreha).
Se precej pozna. Pa se to sreco sem imel, da sem kurilca nabavu konec novembra lani-od takrat dalje cena samo raste. Privarcvau sem tako samo pri kurilcu cca 500€. Drugace pa, ko se zacne toplo vreme, odmontiramo gorilec in kurimo na drva (za segrevanje vode). Tako je poraba kurilca na sezono 50% manjsa-zaradi boljse izolacije, boljsega izkoristka peci ter kombiniranega kurjenja.
Slika

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe mar 02, 2012 10:42 am

Heh ja, navadna bramac streha pa na ploščo nekaj izolacije sam to pali bolj malo. Če bi se lotil remonta po 20 letih hiše bi me to prišlo huh nemalo denarja (streha, na novo fasada in izolacija mansarde, nova okna, nova peč na CK ali karkoli bolj ekonomičnega in pa še zih bi se kaj našlo za popravilo) razmišljam ali je to sploh ekonomsko upravičeno. Pred parimi leti sem uredil v nulo okolico sedaj me pa vse skup mineva, hiša je stara 40 let, adaptirana pred malo manj kot 20 leti pa še dozidana, zdej pa spet vse jovo na novo...

Jo bomo ruknili na trg pa če rata se preselim v bližnji še lepši kraj, mnogo znancev se je tako odločilo in jim tudi uspelo, cene cegla v naših krajih pa so nerazumsko še zmeraj visoko, če česa ne podeduješ ali pa imaš res visoke prihodke je kaj takega skoraj nemogoče kupiti v naših časih tudi s krediti na 30 let.

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Pe mar 02, 2012 3:24 pm

Komarček je napisal/-a:Heh ja, navadna bramac streha pa na ploščo nekaj izolacije sam to pali bolj malo. Če bi se lotil remonta po 20 letih hiše bi me to prišlo huh nemalo denarja (streha, na novo fasada in izolacija mansarde, nova okna, nova peč na CK ali karkoli bolj ekonomičnega in pa še zih bi se kaj našlo za popravilo) razmišljam ali je to sploh ekonomsko upravičeno. Pred parimi leti sem uredil v nulo okolico sedaj me pa vse skup mineva, hiša je stara 40 let, adaptirana pred malo manj kot 20 leti pa še dozidana, zdej pa spet vse jovo na novo...

Jo bomo ruknili na trg pa če rata se preselim v bližnji še lepši kraj, mnogo znancev se je tako odločilo in jim tudi uspelo, cene cegla v naših krajih pa so nerazumsko še zmeraj visoko, če česa ne podeduješ ali pa imaš res visoke prihodke je kaj takega skoraj nemogoče kupiti v naših časih tudi s krediti na 30 let.

Drzi. Pa se na slabs kaze :|
Slika

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe mar 02, 2012 9:07 pm

Ja teško je na tem področju. Tudi, če bi imel super duper plačo kredit na 30 let vzeti pa magari s partnerico skup je zelo rizično, ne bi mi dalo spati kaj, če bi šlo kaj narobe in se zadeva ne bi mogla odplačevati. Vem, da banke dajo moratorij na odplačevanje tam do pol leta ali max enega leta, da se lahko zavaruješ pri zavarovalnici v primeru izgube zaposlitve ampak ti tudi pomagajo za zelo kratek čas.

Sploh pa dobiti službo za nedoločen čas z zneskom, ki ti omogoča živeti kaj več kot od hrenovk...ko na vse to pomisliš lahko hiše gradi samo "elita". Da si pa zgradiš hišo, če si pripravljen delati in se čemu še odpovedati bi si moral zaslužiti vsak tako kot je bilo včasih.

Sem za hec malo gledal kredite pri bankah tam do 20 let ali 25, npr v našem kraju, da si zgradiš skromno hišo za 4 člansko familijo na parceli 500 kvadratnih metrov te stane z vsemi papirji, materialom, delom cca od 250.000 € do 300.000 €. Recimo, da imaš v najboljšem primeru našparanega 50.000 € ti ostane 200.000 do 250.000 € kredita to pa znese kredit na 25 let pri SKB banki zavarovano s hipoteko na hišo mesečno pri kreditu 200.000 € kar 1,070 € na MESEC! Ko odplačaš kredit po 25 letih skupno plačaš 322.000 €. Sepravi moraš imeti cca neto vsaj 2000 € pa še to živiš skromno ob vsej današnji draginji 25 let. :cry:

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe mar 02, 2012 9:11 pm

In to jest hočem določenim pametnjakovičem dopovedat, da z mojo plačo 600 evrov lahk sam sanjam o kakšenm samostojnem lajfu. Saj vem lep je enim, ko dobijo zastonj parcelo al pa stanovanje, pa še tastar majo kej našparana in jim pomagajo gradit, če ne denarno pa materialno....pa daj začni z 0 boš enkrat do 40 leta zgradil bajto pol te pa kap....se pa da tud v 10 letih zgradit, ampak brez parcele nemogoče, ker že sama parcela stane 40.000 evrov nekje v enih je*anih gričih + papirji znese 50.000 evrov sam zato, d azačneš gradit, če malo pomislil, kolk je hrana, položnice, bencin, stroški avta, kak izlet...no ja ne jamram sam to so dejstva, to je realen lajf v Sloveniji, želje vsakega. Jest samo enga poznam k je iz nule začel delat bajto, ankup parcele, dela redni šiht + popldansko delo + delno nočno in pri skoraj 40 letih je še vedno doma, ampak bo pa v kratkem na svojem. :roll:
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe mar 02, 2012 9:20 pm

Te čisto razumem, tudi, če bi šel v podnajem za 200 do 300 € v kako manjšo lukno bi imel življenje nulo od nule. Nič čudnega, da je večina mladih doma, ali pa kaj vsaj kaj dograjujejo doma v hiši pri starših. Še večji problem je pri tistih, ki morajo živeti skupaj v ne kaj preveč velikih stanovanjih. Tam pa maneverskega prostora še toliko manj.

Smotani časi glede tega res dandanes. Morate pa razumeti da nas je 2 miljona slovencev in da nemore biti vsak težek privatnik, zdravnik, uspešen odvetnik, obrtnik, ki na veliko služi denarce. Mogoče sem malce nostalgičen ampak vsak, ki je pripravljen delati bi mu MORALO znesti enkrat v življenju pa magari s skupnimi močmi žene zgraditi nek skromen dom ali kupiti stanovanje.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe mar 02, 2012 9:34 pm

Pravjo eni vse se da s trudom, dobro voljo in delavnostjo, saj se res da, le če hočeš, ampak te besede so nekateri dobesedno prenašal iz leta v leto izpred 20 leti, ko so gradil, material je bil pocen. Vsak si želi svojo hišo, le zakaj saj je dost tud kak lesen vikend, dobra izolacija, pri kakemu tišlerju bi jo dobil za 20 t evrov bolj po domače + kaka parcela izven mesta za 10.000 evrov, + kupiš terenca pa ti tud plužt ni treba....pri nas je premal povdarka na LESENIH VIKENDIH/HIŠAH, vsi bi živel v velikih bajtah, stanovanju in čim bolj v mestu a ker je povpraševanje veliko tud nepremičnine ne izgubljajo na dobri lokaciji v času krize. Tu okolica LJ pač tista dolina tam daleč doli so parcele po 100-150-250.000 evrov :lol: za 1000-2000 m2...zdej so vse nekai pozidal, dobre bajte za 300-600.000 evrov, kak so dobil gradbeno dovoljenje za tak objekt pa lahko samo ugibaš, so pač telički v hlevu poleg velikih krav (politiki vs sodniki vs ministri....), ampak OK lajf je kakršn je z jamranjem se ne pride daleč....se pa da z delom vsaj v 5 letih kupt en soliden avto za 20.000 evrov :D če že ne bajte za 200.000 evrov.
Član od leta 2004

kitcar
Nov uporabnik

Napisal/-a kitcar Pe mar 02, 2012 9:47 pm

Ima morda od vas kakšno idejo kako naprej da bo nam bolje,
ERUPTION

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe mar 02, 2012 9:51 pm

Mam predlog, če gledaš 24 ur, rtvslo, tednik, preverjeno nemudoma preklopi na drug zabavni program, novinarji nam perejo možgane.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe mar 02, 2012 9:52 pm

To najbl usak sam zase ve kaj narediti, da bo šlo na bolje. Sicer pa če tko pogledaš dokler imaš kaj nad glavo, nisi lačen, maš prevozno sredstvo si lahko kar vesel, problem je, ker je standard višji kot včasih pa se pehamo vedno za večimi stvarmi. Včas ni bilo interneta, ne mobitelov, ne fancy televizij, bil samo en avto pri hiši itd...pa posledično tudi manj stroškov. Pa tudi službe so bile, ti kje ni bilo všeč si spokal pa takoj dobil drugje. Skratka vse drugače.

kitcar
Nov uporabnik

Napisal/-a kitcar Pe mar 02, 2012 9:55 pm

S čim se ukvarjate recimo po 8 urah službe,služite dodaten denar,se raje posvečate družini,hobijem....
ERUPTION

Uporabniški avatar
Komarček
Novinec

Napisal/-a Komarček Pe mar 02, 2012 10:00 pm

Jes sm mišlenja, da je treba čim več zaslužiti v tistih 8 urah. Gre še, ko si mlad delati več, ko si star si že izgoret, tudi sposobnosti nimaš več takih kot prej v mlajših letih. Malo je takih, ki zmorejo delati po 10 in več ur na dan 40 let...

Če si pa znajden in bil že prej priden, da si dosti našparal ti je mogoče ostalo kaj prostora v veliki hiši, ki ga lahko nameniš oddajanju ali pa si kupil manjše stanovanje/garsonjero ter dobiš nekaj denarja od najemnine kar je velik plus.

Pač samo moje mišljenje.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost