Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo?

DeSUS
0
Brez glasov
LDS
2
2%
SD
7
7%
SDS
27
26%
SLS
4
4%
SNS
8
8%
Zares
2
2%
Zunajparlamentarno stranko
7
7%
Ne vem
5
5%
Ne bi volil
41
40%

Skupaj glasov : 103

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson Po jun 01, 2009 1:31 pm

Ker je nam poznana tema zaprta, bom napisal tukaj nove cene goriv.

benz 95 (+3,4cent) = 1,081€
benz 98 (+3,2cent) = 1,110€
diesel    (+0,2cent) = 1,014€
kurilno   (+0,1cent) = 0,545€

Pa še mal podatkov za države v Evropi:
http://www.amzs.si/default.asp?podrocje=18&razvrsti=3
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Po jun 01, 2009 1:39 pm

za teh par centov pa ja nebomo umrli ali pač?

to je učinek deflacije...ko bomo imeli inflacijo bo pa cena nafte šla nekoliko dol.

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Po jun 01, 2009 1:52 pm

Že že, ampak kje so pa obljube, da bodo cene goriv poskušali fiksirati z določanjem višine trošarin? Naj ne dajejo obljub, katerih ne morejo izpolniti.

Praviš, da bo vlada v času konjunkture, ko bo nastopila inflacija, znižala trošarine? To bi pa res rad videl. :D

krimic
Nov uporabnik

Napisal/-a krimic Po jun 01, 2009 1:57 pm

hvala bogu mam blizu avstrijo :D tko da bom kr k njim hodu velik ceneje sicer pa ce so oni k nam hodil tankat bomo pa zdej mi k njim hodil tankat :D

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po jun 01, 2009 3:16 pm

krimic je napisal/-a:hvala bogu mam blizu avstrijo :D tko da bom kr k njim hodu velik ceneje sicer pa ce so oni k nam hodil tankat bomo pa zdej mi k njim hodil tankat :D

Če se ti za 3€ splača potem je bolje da nimaš avta sploh... resno brez zamere, vendar to je pikolovstvo...

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Po jun 01, 2009 3:47 pm

Mal seštej pa boš na koncu leta videl koliko se pozna. Kakšne gume se da dobit že za ta denar. Tako da tisti ki imate tako mišlenje kar tankajte v Sloveniji, jaz bom zdaj tudi tankal v Avstriji. Sem zračunal, prihranek približno 5€ za poln kestl, odštel sem tudi strošek za pot.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po jun 01, 2009 5:34 pm

luke18 je napisal/-a:Mal seštej pa boš na koncu leta videl koliko se pozna. Kakšne gume se da dobit že za ta denar. Tako da tisti ki imate tako mišlenje kar tankajte v Sloveniji, jaz bom zdaj tudi tankal v Avstriji. Sem zračunal, prihranek približno 5€ za poln kestl, odštel sem tudi strošek za pot.

Ja... maš potem 300 literski tank mogoče... ker zanimivo da sem jaz prišel pri polnem, 60 litreskem, tanku do prihranka 3,72€... kje so še potni stroški in živci...

Torej če se moraš še peljati vsaj 25km v obe smeri sešteto in če ti avto kuri realnih 6litrov/100km si samo za pot zapravil cca 1,5€... potem se ti pa res splača (jaz gledam vse za dizel)

Več kot očitno govoriš na pamet in nisi nič res računal... pa je Tomson lepo podal link za tuje cene, kjer sem seveda tudi jaz računal...

...po želji...zaradi mene v rusijo kjer je ,5€ liter...
Zadnjič spremenil Prokarjon, dne Po jun 01, 2009 5:44 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
luke18
Novinec

Napisal/-a luke18 Po jun 01, 2009 5:42 pm

1,081x 60L = 64,86€
0,92x60L=55,2€

Razlika je 9,66€ - cca 4€ (za pot) = caa 5,66€

In ja v Železni kapli je benz po 0,92€.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po jun 01, 2009 5:46 pm

No, če dobiš po taki ceni ni panike... samo pri nas ni cena 1,081... ... s tem da bi rad videl kako majo pri njih ceno toliko pod evro... Kdo sploh regulira ceno? Si jo sami določijo + trošerina ali kako je to?

In načeloma ne vidim razloga da bi tankal 98 oktanca... 95 je čist vredu... tam pa je vse skupaj razlike komaj 1,6€ po linku sodeč... oz. 7,6€ po tvoji ceni... zdej če se ti da vozit skos je ok. Če ne je škoda da greš samo vsake tretjič.

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Po jun 01, 2009 6:47 pm

Prokarjon je napisal/-a:Kdo sploh regulira ceno? Si jo sami določijo + trošerina ali kako je to?

Povprečna 14-dnevna prodajna cena tekočega obdobja brez dajatev (v nadaljnjem besedilu: modelska cena) za posamezen naftni derivat se določi z naslednjim izračunom:

Slika

P(t): modelska cena naftnega derivata v eurih/liter;

ro: gostota naftnega derivata (za motorna bencina
znaša 0,755 kg/l, za dizel in KOEL 0,845 kg/l);

r: članarina Zavodu za obvezne rezerve nafte in njenih
derivatov v eurih/l, ki ga na podlagi 21.b člena
Zakona o blagovnih rezervah z uredbo določi Vlada
Republike Slovenije;

M: marža distributerjev, kakor je navedena v 11. členu
te uredbe;

i: dnevni podatek; i = 1, 2, 3, …, n;

t: 14-dnevni interval tekočega obdobja;

n: n = 14; spremljamo 14-dnevno povprečje (dejansko je
n = 10, ker za soboto in nedeljo ni objave
borznih kotacij);

e: 1 USD = x EUR (objavljeni dnevni tečaj Banke Slovenije
ob 8.00 uri);

CIF MedH: borzna kotacija derivata (najvišja dnevna vrednost v
USD/tono po viru: Platt's European Marketscan).

vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3963

Tu pa še nekaj o sestavi cen goriv:
http://www.petrol.si/index.php?sv_path= ... s&x=46&y=8

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po jun 01, 2009 7:08 pm

Izgleda zelo zakomplicirano na prvi pogled, za nekaj kar je povsem enostavno... poberejo polovico denarja v davkih...

Gosic
Poznavalec foruma

Napisal/-a Gosic Sr jun 03, 2009 9:48 pm

adis je napisal/-a:za teh par centov pa ja nebomo umrli ali pač?

to je učinek deflacije...ko bomo imeli inflacijo bo pa cena nafte šla nekoliko dol.

To je učinek požiranja denarja ljudstva... Komu pa je danes še za verjeti? Lahko da se en spomni čez 2 tedna za 0.15€ povišat... In kaj bomo storili? Na forumu bomo pisali ''proklete pič**, itd''. Sicer pa je do dobra znano da mi kot ljudstvo smo le porekoma skupaj držal, zmerej se je vse pri politki vstavl: Pahor : Janša, leva, desna itd. Vsak je isti. Zato pa jaz nehodim volt. Včeraj sem videl kake plače bojo meli europosranci... 7800€, skupno dohotka letno 178.000€. Halo?!??! Dam za primer Cristiana Ronalda. On zasluži okoli 100.000€ tedensko. Kakšni denarji se po svetu obračajo, jaz pa gledam na vsak cent, kot dijak, gledam tudi na čim manjšo porabo, da negovorim kako pojebejo mlade voznike z dodatnim zavarovanjem, kako je treba vse plačat itd. In recesija je že bila, prav tako vojne. Povsot se je šlo pa za denar. Vojna je denar, ne sovražtvo. Glede na to da Todoroviču država izplača 17.000 € odškodnine, se ne čudim da se nafta viša.. Koliko je še takih, ki bojo izkoristli in šli po njegovi poti, pred tem in med tem pa blatili državo. Niti enega ni v politiki, ki bi res bil pošten, res rekel to kar si misli in naredil nekaj za ljudstvo. Niti enega ni, ki mu bi bilo mar, ki bi si upal jit po cesti, dal 50€ človeku, ki brska po smeteh, pa še to je vprašanje zakaj je človek tako nizko pristal da brska. Eni niso imeli šanse uspet, eni jih mamo ampak nam jih otežujejo. In če je demokracija kdaj živela je samo takrat, ko je bil referendum za trgovine ob nedeljah, pa še to je spet odprto, ker so razni meneđerji 'občutili' prazne žepe.

luke18 je napisal/-a:Mal seštej pa boš na koncu leta videl koliko se pozna. Kakšne gume se da dobit že za ta denar. Tako da tisti ki imate tako mišlenje kar tankajte v Sloveniji, jaz bom zdaj tudi tankal v Avstriji. Sem zračunal, prihranek približno 5€ za poln kestl, odštel sem tudi strošek za pot.

Take ljudi kot si ti, čisto podpiram. Najlepše je slišat, da zmeraj manj tovornakarjev tanka v Sloveniji. Ubistvu si mrhovinarji sami jamo koplejo, ker bojo pumpe kmalu prazne, sosedne pa zmer bolj povne.

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Če jun 04, 2009 1:03 pm

Bencin cenejši v Avstriji, svašta... S tem da je Avstrija dvakrat bolj zadolžena država od naše. Ampak j*** ga, Janša je kriv, a ne esem?

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo Če jun 04, 2009 1:32 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:Bencin cenejši v Avstriji, svašta... S tem da je Avstrija dvakrat bolj zadolžena država od naše. Ampak j*** ga, Janša je kriv, a ne esem?

Gledano to na kaj? Bruto? Na prebivalca? Na kvadratni meter?
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Napisal/-a tomson Če jun 04, 2009 7:39 pm

Zadolženost oz. javni dolg se meri v % od BDP. :roll:

Uporabniški avatar
Joie de vivre!
Moderator foruma

Kraj: Gorenja vas

Napisal/-a Joie de vivre! Pe jun 05, 2009 3:17 pm

Shebo je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:Bencin cenejši v Avstriji, svašta... S tem da je Avstrija dvakrat bolj zadolžena država od naše. Ampak j*** ga, Janša je kriv, a ne esem?

Javni (=vladni) dolg kot % skupnega BDP-ja:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... ublic_debt

Slovenija je bila lani med najmanj zadolženimi državami na Svetu.

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Po jun 08, 2009 10:11 pm

Joie de vivre! je napisal/-a:
Shebo je napisal/-a:

Bravo!
Zdaj pa nehajmo manipulirat s številkami pa povej zakaj je ena izmed najmanj zadolženih :roll:
hint: 1991........

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jun 08, 2009 10:27 pm

Vuso je napisal/-a:
Joie de vivre! je napisal/-a:
Shebo je napisal/-a:

Bravo!
Zdaj pa nehajmo manipulirat s številkami pa povej zakaj je ena izmed najmanj zadolženih :roll:
hint: 1991........

Kakšen hint? Dej ne nori, leta 1991 je bila zadolžena 6 miljard dolarjev, danes pa 36 miljard evrov? A je to res taka pridobitev? Cela bivša juga je bila zadolžena 22 miljard dolarjev, kar je mnogo manj kot je danes slovenija, pa vsi jokate kok nam je bilo takrat slabo. Bullshit, rinemo v jamo, ki nima dna, pa tudi nima neke vrvi, da bi se ven zvlekli.
Old subarus never die, they just get faster!

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso To jun 09, 2009 8:06 am

Vidim, da ni noben dojel hinta.
Slovenija obstaja kot samostojna enota v mednarodnem gospodarstvu od leta 1991 al 90.To pomeni, da smo se tudi zadolževati začeli tega leta.
Nagradno vprašanje: ali bomo čez 30 let procentualno več zadolženi kot zdaj ali manj?
Se pa strinjam z nebivedu-jem, da je naš dolg kar velik.A bi znal kdo najdet kakšne podatke, ki kaže rast dolga skozi leta.Ali pa vsaj od 2000 naprej.Lahko procentualno, še raje pa v zneskih

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jun 09, 2009 8:42 am

dolg je pokrit z rezervami.....(pa dajte mal preberite, kaj vam Joie... tupi že par strani)

P.S in samo ne govort o času pred 1991......me že sili na bruh :roll:
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost