Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
[g0ran24]
Stalni uporabnik

Kraj: brežice

Napisal/-a [g0ran24] Po nov 01, 2004 2:27 pm

RegY je napisal/-a:ej pirpiksna... ti boš meni zrihtal cb v avto :lol:

hehe vsi se zagrel za radioamaterstvo

jst glih delam na enem projektu upam da mi bo ratalo lahko ga kle prestavim če ma kdo željo ;)
In the end there can only be one :P nism se nč druzga spomno :D

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Kraj: JN76TL-Maribor(okolica)

Napisal/-a pirpiksna Po nov 01, 2004 7:07 pm

Hay!

Ja Regy zrihtaj elektroniko + kakih 10 rezervnih varovalk (9 jih bova ziher skurla). No morda se bom jaz kaksne CBjke znebil.......take ki pod nujno nuca servis ali dva (BTW: V tvoji ulici na Smetanovi je en amater, ki se tak po domace ukvarja z servisom, pa mu vcasih ostane kaj viska te elektronike (Saj ves kako je, ko prileti en, ko mu zaradi lastne neumnosti fali pol postaje, je najbolje da reces, tu mas 5 jurjev pa bezi, ker to je hin. Ti pa si itak na profiti, ker preden bi mu pojasnil, kako in kaj..........cajt je dnar, in zraven takega bi ovi bankrotiral.), je pa na smetanovi 53 ce se ne motim, Fredo Cobl je. Mi itak vso elektroniko on popravla........(nismo vsi experti....... :oops: )), pa da vleces ti vstran, ali pa smetarji, meni je itak vseeno. No saj se bova ze zmenla. :P
Sicer pa ce si za akcijo, pa nucava ze prej omenjenih 10 varovalk, vrtalnik, sveder, pa pistolo za silikon, ker bova itak na tvojem Getzu sesula pol strehe, predno bova anteno spravla gor ( da bo pol ko bo vlilo, streha recimo vsaj malo dihtala)..........se posebej, ce se bova prevec obotavljala pri Picasotu z pirom v roki..........(saj ves kaki hudic je, ko sveder noce lepo vrtat) :P :lol: :lol: :lol: .....tak da kr vnaprej se naroci pri licarju.............. :-P , aja pa mas doma gasilni aparat? Ce nebova slucajno avto vluft spustla (se ne sekiram, saj ni moj :P) Pa daj raje se naroci se pri avtoelektricarju, ker ko sem neko elektroniko nazadnje not montiral...........v avto mislim, so luci, pa zmigavci nekam cudno svetli, radio pa itak ni vec spilal, kot bi mogo.............. saj se sedaj ne tak (enio smo pac talenti).

Goran24; problem ni pri dosegu cipa, saj je to najmanj pomembno, ampak pri anteni, to kar si ti mislil, je bila verjetno frekvenca, ki pa zna bit ze velik problem, saj je razlika med osnovno frekvenco za komecijalne postaje ali pa policaje ni tako velika, problem rata pri VF harmonikih te osnovne frekvence. Na kratko cip se bo posral.........nebo crknil, le posral se bo na tej frekvenci (tudi ti bi verjetn "prdno", ce bi mogo dvignit 4 zakle cementa, tak je tu, ker preprosto ne zmore toliko (ali pa ce bi P1 navil na kaki 1-2 GHz....razumes poanto))..... No pa sicer tudi jaz nisem imel v mislih kvazi-mazi IC elektronike, ampak tisto tastaro, brez nepotrebnega komposta v obliki raznih cipov, ampak tisto iz raznih 10 in vec let starih analognih sprejemnikov. No te kvazi-mazi elektronike pa niti jaz ne kapiram povsem, se posebej ce naletim na kakega PICa, ali ATMELa..............(teorija je eno, praksa pa drugo..............jaz sem se to naucil na najtezji nacin, ampak programirat pa se zmeraj ne znam).
Sicer pa Goran nisem si mislil, da me bos resno vzel glede te tazadnje fore...........saj spilat se je lepo, se zna zgodit, da se se kaj zraven naucis, a kaj ko moras svoj $$$ ven metat........tekrat pa vec nisem tako otrocji...... :?
Goran, nevem kaj imas v mislih, ampak, ce ima kaj v zvezi z telekomunikacijami nasploh, in nisi 1000000000% da ves kaj pocnes, daj raje javi svoje namene na www.atrp.si , ti bodo ze ovi strici znali svetovat, predno placas $$$$ za neumnosti (malce za hec, malce pa tudi zares).

73
73 (LP) de S56ZWH (Andrej) ex 6killer

Uporabniški avatar
[g0ran24]
Stalni uporabnik

Napisal/-a [g0ran24] Po nov 01, 2004 10:43 pm

pirpiksna je napisal/-a:Hay!

Goran24; problem ni pri dosegu cipa, saj je to najmanj pomembno, ampak pri anteni, to kar si ti mislil, je bila verjetno frekvenca, ki pa zna bit ze velik problem, saj je razlika med osnovno frekvenco za komecijalne postaje ali pa policaje ni tako velika, problem rata pri VF harmonikih te osnovne frekvence. Na kratko cip se bo posral.........nebo crknil, le posral se bo na tej frekvenci (tudi ti bi verjetn "prdno", ce bi mogo dvignit 4 zakle cementa, tak je tu, ker preprosto ne zmore toliko (ali pa ce bi P1 navil na kaki 1-2 GHz....razumes poanto))..... No pa sicer tudi jaz nisem imel v mislih kvazi-mazi IC elektronike, ampak tisto tastaro, brez nepotrebnega komposta v obliki raznih cipov, ampak tisto iz raznih 10 in vec let starih analognih sprejemnikov. No te kvazi-mazi elektronike pa niti jaz ne kapiram povsem, se posebej ce naletim na kakega PICa, ali ATMELa..............(teorija je eno, praksa pa drugo..............jaz sem se to naucil na najtezji nacin, ampak programirat pa se zmeraj ne znam).
Sicer pa Goran nisem si mislil, da me bos resno vzel glede te tazadnje fore...........saj spilat se je lepo, se zna zgodit, da se se kaj zraven naucis, a kaj ko moras svoj $$$ ven metat........tekrat pa vec nisem tako otrocji...... :?
Goran, nevem kaj imas v mislih, ampak, ce ima kaj v zvezi z telekomunikacijami nasploh, in nisi 1000000000% da ves kaj pocnes, daj raje javi svoje namene na www.atrp.si , ti bodo ze ovi strici znali svetovat, predno placas $$$$ za neumnosti (malce za hec, malce pa tudi zares).

73

evo par fotk ;)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Uporabniški avatar
RegY
Moderator foruma

Kraj: MariboR

Napisal/-a RegY To nov 02, 2004 12:01 am

pirpiksna... streha bo ostala kot je, ker mislim dat magnetno anteno... pa še ta bo večinoma lovila iz kuferama, če sploh :lol:

za vse ostalo pa... ti samo porihtaj elektroniko, jaz bom pa dal to nekomu pametnemu priklopit, ok?
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To nov 02, 2004 6:14 am

RegY je napisal/-a:pirpiksna... streha bo ostala kot je, ker mislim dat magnetno anteno... pa še ta bo večinoma lovila iz kuferama, če sploh :lol:

za vse ostalo pa... ti samo porihtaj elektroniko, jaz bom pa dal to nekomu pametnemu priklopit, ok?

Če misliš električarju..... so vsi zapiti.... sej veš kak je če prej na serš hodiš :D :P
Poleg tegapa.... poleg avtoelektrike..... se res lahk zapiješ...
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Napisal/-a pirpiksna To nov 02, 2004 6:16 pm

Hay!

Goran.......tega pa je skoda........resno mislim! Raje usposobi, da bo delalo pa nekam na polico z njim. Sicer pa bi bil ta primeren, ce mu malce na AM obmocju dvignes frekvenco, pa si na KV amaterskem obmocju (1.8 MHz), ki pa leti ko p*****a.........Na mojem mestu pa bi res usposobil to, pa dal na polico, ker ga je skoda. Res......... Sicer pa sem ti zadnjic dal linke, pa ni vrag, da nebi tam kaj nasel zase.......... sicer pa dobis rableno rocno UKW postajo ze za 10 cukov........... Baje pa imajo tiste "odpisane" policijske se dodaten gotovinski popust..... :lol: Enkrat mi je en ponujal policijsko sranje za 3 jurje..........(valda da zpizjeno.......sam bezo sn vstran...) par let nazaj. Samo res, skoda je to sraufat, ko pa poceni dobis original, sam malce mors usposobit ponavadi zadevo. Na Lei se trenutno ful prodajajo rocne UKW zadeve, ker je za UKW sezona mimo..........(ni vec sprehodov, pa ni vec pogojev dela.....) tak da poglej malo tam. BTW: Ce naletis na kako staro "piksno" od JLA, pa da te slucajno nebi prsti zasrbeli, da bi to narazn razkopal, ker veliko amaterjev je mahjenih na nostalgijo in z zbiranjem tovrstne nedelujoce/ delujoce "krame" (zal veliko ljudi misli tako, ko se ne spoznajo) obujajo spomine na svoje "vojne" case v JLA. Pac vsak ima svoje veselje.

REgY, nevem, morda bos res dobil kako "kramo" od mene....... :lol: Streho bova pa pusla na miru, velja........... (kaj pa vrata lahko vrtam? Ce pa je tvoj Getz tak lepe rdece barve, da me prav rajca, da bi videl spodaj sijoc pleh....... :lol: :lol: :lol: ) Ma regy, saj to ni tak bauc not montirat.......samo rdecega in crnega kabla ne smes vkup zvezak, ker se zna malce bliskat in smrdet po zazganem..............ponavdi gre v PM ena varovalka. :?
Res bom videl po novem letu, kako bo z zakonodajo, ali bom dobil A klaso in dovolenje za KV, ali kako in kaksna oprema za KV je na trgu za male pare..........ce bo kaj pametnega in bo podpiralo 11m band (27MHz-CB), se bom res znebil ene izmed postaj.......... Jays Mark II lepo nasanjaj.........ker ta ne gre od bajte dokler sem ziv, CB Master440, ce ga se bo dalo popravit, gre v avto, ker ma AM/FM podporo, morda bo ostal le General Electronic zate, ampak vse tole je en velik CE, tako da upam da razumes, da se o vsej elektroniki trenutno pogovarjama hipoteticno.
BTW: Iz kuferama bo pa boga ti jasnega slabo vleklo, razen ce tvoj Getz ni plastik fantastik..........ker pleh okoli in okoli, pa vse skupaj na masi.........Hmmmmm mene to spominja na faradejevo kletko.............lahk da se motim......... (sicer pa je pametno magnet od antene zmeraj z kaksnim papirjem podlozit, ker jaz sem nekaj takega prakticiral z sposojeno anteno na se starem fotrovem P309SRD..............ves kak lepo je sel lak dol...........sem se skoraj razjokal zraven.............ko sem mel v mislih, kak me bo stari gonil........okoli bajte. :oops:
Aja pa ne misli, da ti bo pred blokom kaj vleklo! Mi smo ene gimnasticne vaje, ko smo se nekaj stegovali vluft, izvajali na parkplacu za III. gimnazijo, na vrhu kolegove R5, pa ni pomagalo, pol smo se pa prestali na streho evroparka, kjer pa je bilo malo boljse, a smo "zradirali" zadni par gum, ker je eno tele pozabilo rocno odtegnit. :oops:

Lisko, zakaj pa mislis, da jaz ne hodim ven? Ja da nebi srecal tam za sankom svoje usode................vem ja SERS je bla in bo k****a, z velikim K. Alkoholizem je le beg pred kruto resnicnostjo.............(malce za salo, a malce tudi zares) Sicer pa saj ves kako je........... sebe poglej (joke, ne zamerit, ker sicer ti bom jaz nazaj zamero :P )!

Uporabniški avatar
ar35s
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a ar35s Sr nov 03, 2004 11:01 am

antene se v principu da montirat tudi brez lukenj in magnetov :)

Slika

73 de IK0/S53RA/p
SlikaSlika
Nonsense in BASIC.

Uporabniški avatar
[g0ran24]
Stalni uporabnik

Napisal/-a [g0ran24] Sr nov 03, 2004 11:14 am

ma kdo kako shemo čim bol enostavno da bi konverto iz FM modulacije v AM ?

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Sr nov 03, 2004 2:16 pm

nimam pojma o teh stvareh...kaj potem lahko z tem prisloškuješ policiji tako da te ne morejo dobit? ali je to samo za osebno komunikacijo?

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Kraj: Ptuj, okolica

Napisal/-a mistervegas Sr nov 03, 2004 2:21 pm

skenera si nabavi da bos lahko poslusal plave pa gsme okoli

npr. tak kak sem to mel
http://www2.bolha.com/index.php?ukaz=bid&izd=918694
dobis pa tudi ze kar dosti bol poceni vredi zadevo

samo to je bol kot dodatno preko cb pa davles informacije dale

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM Sr nov 03, 2004 2:29 pm

mistervegas je napisal/-a:skenera si nabavi da bos lahko poslusal plave pa gsme okoli

npr. tak kak sem to mel

torej to kupiš in lahko poslušaš naše plave angelčke kako se pogovarjajo?

Uporabniški avatar
mistervegas
Uporabnik

Kraj: Ptuj, okolica

Napisal/-a mistervegas Sr nov 03, 2004 2:34 pm

FireSTORM je napisal/-a:
mistervegas je napisal/-a:skenera si nabavi da bos lahko poslusal plave pa gsme okoli

npr. tak kak sem to mel

torej to kupiš in lahko poslušaš naše plave angelčke kako se pogovarjajo?

z takim je slo marski kaj.
skener v glavnem rabis malo bojši za neki okoli 200€ kaki AOR, Yaesu, comtel

Uporabniški avatar
[g0ran24]
Stalni uporabnik

Napisal/-a [g0ran24] Sr nov 03, 2004 8:28 pm

FireSTORM je napisal/-a:nimam pojma o teh stvareh...kaj potem lahko z tem prisloškuješ policiji tako da te ne morejo dobit? ali je to samo za osebno komunikacijo?

kak te bojo dobil če samo poslušaš

če bi oddajo to je drugo pa jih moto ti določijo lokacijo glede na trigonometrijo men se zdi da se tak reče

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Napisal/-a pirpiksna Sr nov 03, 2004 11:00 pm

Goran zakaj pa rabis AM, namesto FM? Za CB? Kako ze je ta shema? Mislim da je AM demodulator enak polovicnemu usmerniku z diodo (seveda velja to za idealne pogoje). Ali je to FM? SRY ampak sheme so mi vsle iz glave. :oops: tak da morda se tudi motim. Ampak slisal pa sem, da se je za "demodulator" vcasih uporabljalo, koscek silicija in pozlaceno iglo od kaksne priponke, kar naj bi blo "priblizek" diodi............ samo slisal sem tako.
No sedaj pa grem......sem mel se kaj namen napisat, ampak se mi je macka spravlala samomor naret...........ji je ratalo :cry: (letela po stopnicah na podstresje, pa je stopnico zgresla in zletela nekako v klet po zraku...............zal ji ni ratalo pristat na tacah...............ocitno. :cry: :cry: :cry:

73 de S56ZWH

PS: S53RA, kateri je tvoj perifiks? IK0 (katera drzava)? SRY ampak od mojega izpita bo pocasi leto dni (18.nov. CEPT izdan 26. nov. (na moj RD :P - lepo darilo z strani ATRP&ZRS, se ti ne zdi?)), pa se ne spomnim vec vseh perifiksov za evropo.......... :oops: Saj si se nekje v EU ane? Upam, da na dopustu....HI!
PPS: Tak nekak mam tudi jaz eno anteno narejeno (glej sliko od S53RA), le da se jo da zataknit za sajbo.............(sam naredil nosilec...... 8) )
PPPS: RegY plis javi mi na PM svojo GSM cifro, ker mi je ostala v starem GSMu, ki pa je crkno..........edino tvojo sem jaz budalo shranil na telefon in ne na SIM...........ccc (bul sn star bul sn nor.......svasta)

Uporabniški avatar
[g0ran24]
Stalni uporabnik

Napisal/-a [g0ran24] Sr nov 03, 2004 11:09 pm

pirpiksna je napisal/-a:Goran zakaj pa rabis AM, namesto FM? Za CB? Kako ze je ta shema? Mislim da je AM demodulator enak polovicnemu usmerniku z diodo (seveda velja to za idealne pogoje). Ali je to FM? SRY ampak sheme so mi vsle iz glave. :oops: tak da morda se tudi motim. Ampak slisal pa sem, da se je za "demodulator" vcasih uporabljalo, koscek silicija in pozlaceno iglo od kaksne priponke, kar naj bi blo "priblizek" diodi............ samo slisal sem tako.

rabim AM zato da bi trenutno poslušo avionske polete in pa stolp ki pa je malo nad 108mhz mislim da tam 120 al 130mhz ;)

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Sr nov 03, 2004 11:34 pm

Heh a to še živi.
Svoje cajte sem bil tud jst CBjaš zdej mam pa sam še 5m drog +7m anteno na strehi, ki se mi je na da dol vzet.

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Napisal/-a pirpiksna Če nov 04, 2004 12:17 am

[g0ran24] je napisal/-a:
pirpiksna je napisal/-a:Goran zakaj pa rabis AM, namesto FM? Za CB? Kako ze je ta shema? Mislim da je AM demodulator enak polovicnemu usmerniku z diodo (seveda velja to za idealne pogoje). Ali je to FM? SRY ampak sheme so mi vsle iz glave. :oops: tak da morda se tudi motim. Ampak slisal pa sem, da se je za "demodulator" vcasih uporabljalo, koscek silicija in pozlaceno iglo od kaksne priponke, kar naj bi blo "priblizek" diodi............ samo slisal sem tako.

rabim AM zato da bi trenutno poslušo avionske polete in pa stolp ki pa je malo nad 108mhz mislim da tam 120 al 130mhz ;)

Od 115-136 MHz se mi zdi, od 108-115MHz pa mislim, da je en zascitni pas, da komercijalne postaje ne "treskajo" po njihovem bandu . Slisal pa bos itak bol bore malo..............razumel pa se manj (ang. + strokovni izrazi, da te glava pece (se amaterji z Q kodom tak ne kompliciramo....... :lol: )).

BTW: imas PM..........za tisti demodulator, se bi znalo najt eno shemo za vezje, ki pa je veliko za cel sprejemnik...........sicer pa mas ostalo v PM.

Uporabniški avatar
pirpiksna
Nov uporabnik

Napisal/-a pirpiksna Če nov 04, 2004 12:30 am

Bor, domnevam, da si bil DX freebandar, ali pa se motim? No resda CB & HAM vec ni tako moderno, odkar obstaja GSM, ampak, nekateri pa so se zmeraj tak "vsekani" in zastrupljeni z tem, da se naprej vstrajamo...............
Sicer pa je ta vikend bil CQ WW SSB contest..............jaz ki nimam kaj za delat na KVju (baje se samo 10 dni.........drzim pesti, da dobim "senkano" 1. klaso, sem danes nekaj v to smer cul) sem to seveda "prespal", enadva pa sta vstrajala in vstrajala...............pa nazgala, da znata bit med 10 na svetu. (Ti znak S57M, kaj pove........ravno danes smo si pravli ob pijaci, "vojne" zgodbe...........)

Anteno pa le pusti tam, kjer je............pa z postaje prah obrisi, pa idi "klofat"........razen ce si ze nazgal vse kar je mogoce (+ lokatorje, vse expidicije,.....), te ti pa dovolim, da si najdes drug hobi........ :lol: (pusti freebandarje in famozni 11m DX pa pridi med nas amaterje, naredis izpit pa mas 9 bandov na KV + se kakih 10 ali vec visje (gdo steje, sam da leti....), pa delaj kar te je volja............(v skladu z hamspiritom.......)....HI!

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor Če nov 04, 2004 10:02 am

Hja problem je da sem postajo prodal pred kakimi 5 leti. Mel sem pa President Jacksona, še pred tem pa enga Alana +100W fršterker.
Lokacijo so mi pa vsi zavidali ker sem pokril 100 km krog na FM.
Drgač na USB pa mam neki vez npr.: Francija , Španija, Polska, Belgija...

Drgač sem pa že razmišlu da bi šel delat izpit pa pršu med vas amaterje. :P

Uporabniški avatar
ar35s
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a ar35s Če nov 04, 2004 11:01 am

pirpiksna je napisal/-a:PS: S53RA, kateri je tvoj perifiks? IK0 (katera drzava)? SRY ampak od mojega izpita bo pocasi leto dni (18.nov. CEPT izdan 26. nov. (na moj RD :P - lepo darilo z strani ATRP&ZRS, se ti ne zdi?)), pa se ne spomnim vec vseh perifiksov za evropo.......... :oops: Saj si se nekje v EU ane? Upam, da na dopustu....HI!
PPS: Tak nekak mam tudi jaz eno anteno narejeno (glej sliko od S53RA), le da se jo da zataknit za sajbo.............(sam naredil nosilec...... 8) )

oj.... trenutno sem sluzbeno v Rimu (IK0 prefiks).

poleg dveh anten za CB in UKV pa dam vsake toliko na avto se modificirano CB anteno za KV (2m visine ;) )... drugace pa v vozim s seboj alan100plus, kenwood th28e ter za kv obcasno yaesu ft100d.

73!
SlikaSlika
Nonsense in BASIC.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov