nebivedu je napisal/-a:Jst že 12 let plačujem za rento, pa za življensko zavarovanje in v primeru smrti.
Za rento moram še 13 let plačevat po 16k na mesec, za življensko pa sam še en let po 30k in naslednje leto tak čas bo pa 50.000 EUR padl vn od mojega varčevanja. Od rente bo pa po 25 letih padl vn 100.000 EUR, tko da se prov dost ne sekiram.
Zdej sem pa še dodatno začel nalagat v en sklad, kjer imam v pogodbi da bom v 25 letih vložil vse skupaj 6000EUR, vn bom dobil pa 33.000EUR. Tko da kr navadte se šparat, ker pokojnin za nas ne bo - bo samo tisto, kar bomo sami našparali.
xopy je napisal/-a:Načeloma se tukaj kaj dost ne da. Če mesečno malenkosti vlagaš je skoro vseeno kam zadevo vložiš. Še posebej, če ne varčuješ več kot 2leti (verjemi to je iber dolgo za mlade ljudi!). Vsako delo z delnicami (torej skladi in borza) ti pol od dobička itak še ene 20-30%, ne vem točn kolk, odbijejo. Pol si pa itak tam kot da bi zadeve na banki vsak mesec vezal in po dveh letih smo tam tam. Pri vezavi je pa ta možnost, da če hočeš lahko čez en mesec denar dvigneš brez kakih procentov komu dat. tisto o skladih, da imaš po treh letih 60% itd je malo za nos povlečeno - namreč če varčuješ ti po 50.000SIT imaš po treh letih 60% ma ne celotnega zneska, ampak tistih prvih 50.000SIT torej iz 50.000SIT si ven dubu 50.000 + 60% od tega (30.000) - recimo 25% davki od dobička (7.500) = 72.500SIT.. ce pa gledas, da imas 50.000 SIT in da jih dve leti varčuješ pa imaš (recimo 1.5% dobička letno) 51500 SIT, s tem, da če te prime ni važno kdaj denar dobiš ven. Pa to je za prvi obrok, vsi nadalnji vložki imajo manjši zaslužek... Se pa skladi/delnice splačajo, če imaš velik začetni denar in ne veš kaj z njim za tri leta (tri leta so meja za plačilo davkov).
Jaz sem se odločil za modro varčevanje pri nlb (takrat so imeli 5-7% na leto obresti - sedaj je že na 3%) in za navaden še dodaten transakcijski račun. Polovica tja, polovica tja, eno ima odpovedni rok 3 mesece (modro), iz transakcijskega pa itak lahko tržeš kadar hočeš. Pomembno mi je bilo, da lahko na račun položim kadar koli hočem in koliokor jaz hočem (na modrem je sicer minimum 5.000SIT/mesec), pa da lahko to opravim kolkr se hitro da (ali na banki ali pa prek spleta). Prideš pa seveda nikoli nikamor
lublancan je napisal/-a:vzajemni skladi se splačajo samo če maš dost denarja in ga neki cajta ne nucaš
od zadnjega vplačila mora namreč minit 3 leta, čene plačaš 25% državi
aja pa donosi se bojo zmanjšali in bojo samo 10-15% letno
to je več k na banki, sam banka je bl zihr
najbl zih so pa zakladne menice, obveznice.... donosi so manjši sam dnar je zihr
najbl se pa splača naftakupš par 100 000 litrou in prodaš čez cajt
PhoenixX je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Jst že 12 let plačujem za rento, pa za življensko zavarovanje in v primeru smrti.
Za rento moram še 13 let plačevat po 16k na mesec, za življensko pa sam še en let po 30k in naslednje leto tak čas bo pa 50.000 EUR padl vn od mojega varčevanja. Od rente bo pa po 25 letih padl vn 100.000 EUR, tko da se prov dost ne sekiram.
Zdej sem pa še dodatno začel nalagat v en sklad, kjer imam v pogodbi da bom v 25 letih vložil vse skupaj 6000EUR, vn bom dobil pa 33.000EUR. Tko da kr navadte se šparat, ker pokojnin za nas ne bo - bo samo tisto, kar bomo sami našparali.
Ne vem, ne vem, kdor ti cez 25 let obljublja 100.000 EUR ne more bit resn. Ves kje je 25 let??? kwa sw lahka obrne do takrat.
Jest za taka dolga obdobja ne bi nikol varceval. Pac varcujes na srednji rok 5-10 let pa pol vids pr cem si. Se mi zdi pa kul za varijanta da si nezgodno zavarvan istocasno pa se nalagas v sklad z solidnim donosom. To k ma TRIGLAV..steber 1 mislm da je.
lp
TheCjen je napisal/-a:lublancan je napisal/-a:vzajemni skladi se splačajo samo če maš dost denarja in ga neki cajta ne nucaš
od zadnjega vplačila mora namreč minit 3 leta, čene plačaš 25% državi
aja pa donosi se bojo zmanjšali in bojo samo 10-15% letno
to je več k na banki, sam banka je bl zihr
najbl zih so pa zakladne menice, obveznice.... donosi so manjši sam dnar je zihr
najbl se pa splača naftakupš par 100 000 litrou in prodaš čez cajt
Em no tole ni cist res. Ce dvignes denar prej kot v treh letih placas nekej vec kot 6%, ne 25%. Kar se donosov tice se sicer strinjam s tabo, da se bojo znizal, vendar vsekakor ne za toliko. Se vedno smo drzava, kjer bojo donosi se kar nekaj let preko 20%, se bojo pa pocasi zmanjsevali. Je pa seveda odvisno v kaksne sklade investiras. Galileo je ze nekaj let med najboljsimi skladi na svetu in je relativno ziher sklad, med tem ko je na primer KD Bond ZELO ziher sklad, kar pomeni, da skoraj sigurno ne boste denarja izgubili, kar pomeni da boste mirno spali, vendar bodo zato tudi donosi manjsi. Upam da sm prblizn zadel bistvo, ce ne me pa popravte.
Lp. TheCjen
nebivedu je napisal/-a:PhoenixX je napisal/-a:nebivedu je napisal/-a:Jst že 12 let plačujem za rento, pa za življensko zavarovanje in v primeru smrti.
Ne vem, ne vem, kdor ti cez 25 let obljublja 100.000 EUR ne more bit resn. Ves kje je 25 let??? kwa sw lahka obrne do takrat.
Jest za taka dolga obdobja ne bi nikol varceval. Pac varcujes na srednji rok 5-10 let pa pol vids pr cem si. Se mi zdi pa kul za varijanta da si nezgodno zavarvan istocasno pa se nalagas v sklad z solidnim donosom. To k ma TRIGLAV..steber 1 mislm da je.
lp
No k si lih Triglav omenil.
Ko sem bil polnoleten sem začel šparat in nalagat denar v te stvari, ker po dveh letih lahko že vse ven pobereš če hočeš in prekineš pogodbo. In nalagam v triglavov steber že 12 let. Tko da ne govori kdo mi tok obljublja in ni resen, ampak malo poglej kaj piše v pogodbi. Če vlagaš 20 EUR na mesec dobiš po 25 letih 33.000 eur ven, če ulagaš pa 60EUR, kolikor jst ulagam pa 3X tok - in to je 100.000 EUR. Tko da ... Pač sem se odločil za malo daljšo varianto varčevanja, ker takrat bom star 43 let in mogoče se mi ne bo dalo več dost delat v službi, pa bom s tem denarjem doplačal leta in šel v pokoj, pa doma delal v delavnici in služil denarce.
Mislim da je steber 1 šele od letos ali pa od lanskega leta, prej se je pa mal drugače imenovalo. Dela pa vse na istem pricipu.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov