Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Sr maj 04, 2005 9:57 pm

Ekonomija na faxu je res neskončno zanimiva reč-v prvem te učijo konkurenčnost, ki v realnosti sploh ni izvedljiva, v drugem ves čas spodbijajo in nasprotujejo tistemu, kar te naučijo v prvem, v tretjem te šele začnejo učiti realno ekonomijo... :twisted:
Vidm da nas je kr neki ekonomistov tle gor! 8)

Uporabniški avatar
pugi405
Poznavalec foruma

Napisal/-a pugi405 Sr maj 04, 2005 10:05 pm

Glavni cilj podjetja, je maksimiranje tržne vrednosti enote lastniškega kapitala.

A ni to v bistvu kar maksimiranje vrednosti delnice. Povedano isto.. vendar na bolj sofisticiran način.... diplomatsko. :tomidelej:

Vuso
Stalni uporabnik

Kraj: Lj

Napisal/-a Vuso Sr maj 04, 2005 10:18 pm

WTF?kaj je pa to :D
če kdo rabi kakšne pole za maturo od te ekn kr nej pove.jih mam na tone.no mogoče niso čist ravne :D
ssam razpisal ste pa se ekonomisti eni
:lol:

Uporabniški avatar
Torti
Novinec

Napisal/-a Torti Sr maj 04, 2005 10:35 pm

Speedfighter je napisal/-a:Ekonomija na faxu je res neskončno zanimiva reč-v prvem te učijo konkurenčnost, ki v realnosti sploh ni izvedljiva, v drugem ves čas spodbijajo in nasprotujejo tistemu, kar te naučijo v prvem, v tretjem te šele začnejo učiti realno ekonomijo... :twisted:

SE PODPIŠEM POD TO!!! To kar nas učijo, je kar nekaj,samo da se urniki polnijo!
Slika

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec Sr maj 04, 2005 10:47 pm

Speedfighter je napisal/-a:Ekonomija na faxu je res neskončno zanimiva reč-v prvem te učijo konkurenčnost, ki v realnosti sploh ni izvedljiva, v drugem ves čas spodbijajo in nasprotujejo tistemu, kar te naučijo v prvem, v tretjem te šele začnejo učiti realno ekonomijo... :twisted:

ja pol pa pravjo da je težko uvest bolonski sitem
k bi kakšel letnik komot črtal :roll:

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Sr maj 04, 2005 11:13 pm

kljukec je napisal/-a:sej dolgoročnega dobička ni zaradi vstopanja konkurence na dobičkonosen trg
sam vsi vemo da prehajanje kapitala ni tako enostavno
saj je veliko ovir- poleg tega pa niso vsi izdelki zamenljivi (znamka, kvalitete, ...)

Teoretično že, ampak mene kot delničarja ne zanima kako bo podjetje poslovalo čez 10 let, če bom jaz moje delnice prodal čez 5 let. Meni je pomambno da bodo čez 5 let največ vredne. In ker jaz prinesem denar in jaz nosim tveganje velja moja beseda.

Na maturi pa verjetno res velja kot pravilen odgovor maksimiranje dolgoročnega dobička.

pugi405 je napisal/-a:
Glavni cilj podjetja, je maksimiranje tržne vrednosti enote lastniškega kapitala.

A ni to v bistvu kar maksimiranje vrednosti delnice. Povedano isto.. vendar na bolj sofisticiran način.... diplomatsko. :tomidelej:

Nop

Maksimiranje vrednosti delnice je možno samo v delniški družbi.
Maksimiranje vrednosti enote lastniškega kapitala pa je v vseh vrstah podjetij. Lastniški kapital je lahko delnica al pa delež.
Če bi hitrost ubijala, bi bili vsi dirkači že zdavnaj mrtvi.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Sr maj 04, 2005 11:30 pm

Tomaz40 je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:sej dolgoročnega dobička ni zaradi vstopanja konkurence na dobičkonosen trg
sam vsi vemo da prehajanje kapitala ni tako enostavno
saj je veliko ovir- poleg tega pa niso vsi izdelki zamenljivi (znamka, kvalitete, ...)

Teoretično že, ampak mene kot delničarja ne zanima kako bo podjetje poslovalo čez 10 let, če bom jaz moje delnice prodal čez 5 let. Meni je pomambno da bodo čez 5 let največ vredne. In ker jaz prinesem denar in jaz nosim tveganje velja moja beseda.

Na maturi pa verjetno res velja kot pravilen odgovor maksimiranje dolgoročnega dobička.

Kaj pa je vrednost delnic
če odmislimo špekuliranje
je vrednost delnic kapital podjetja in bodoči dobiček- torej maksimiranje dolgoročnega dobička.
zato pa so podjetja na trgu vredna 5krat več kot je njihova realna vrednost
poleg tega je tudi devidenda odvisna od dobička
zakaj pa se tako napihujejo dobički v izkazu uspeha- zato ker so ob ''dobrem'' poslovanju- torej močno dobičkonosnem tudi vrednosti delnic večje, kar je v interesu delničarjev
poleg tega nihče ne sme delovati v svojem interesu, če je to v škodo podjetju- torej tudi če si večinski lastnik, moraš delovati kot dober gospodar in v dobrobit podjetja- le posredno tudi tebe (pa smo spet pri teoriji :oops: )
lp

Uporabniški avatar
Alonso
Stalni uporabnik

Napisal/-a Alonso Če maj 05, 2005 12:15 am

SCH-MM je napisal/-a:
Alonso je napisal/-a:Eni smo mel pa to lansko leto na maturi, pa se letos še zmer isto učimo na faksu :P :P

Ampak je bolj poenostavljeno tole vse skupaj, a ne Alonso? NA faksu bi težk okaj naredil s takimi definicijami :D

Ni šans da nardimo s takimi hehe :P

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Če maj 05, 2005 8:32 pm

kljukec je napisal/-a:Kaj pa je vrednost delnic
je vrednost delnic kapital podjetja in bodoči dobiček- torej maksimiranje dolgoročnega dobička.
zakaj pa se tako napihujejo dobički v izkazu uspeha- zato ker so ob ''dobrem'' poslovanju- torej močno dobičkonosnem tudi vrednosti delnic večje, kar je v interesu delničarjev
poleg tega nihče ne sme delovati v svojem interesu, če je to v škodo podjetju- torej tudi če si večinski lastnik, moraš delovati kot dober gospodar in v dobrobit podjetja- le posredno tudi tebe (pa smo spet pri teoriji :oops: )
lp

No sej prvo kot prvo nej povem, da to kar midva debatirava je itak sama teorija, ki je pa dosti bližja realnosti, kot teorija, ki se jo piše na maturi.

Najprej glede vrednosti delnice:
Dividenda v bistvu sploh ni odvisna od dobička, ampak je v praksi vsako leto za malo višja od preteklega leta. Poglej delnice Mercatorja, Delo d.d.,...(zato pa imajo podjetja zadržane dobičke poslovanja preteklih poslovnih obdobij). Ti kupiš recimo 1 delnico Mercatorja, ki jo imaš v svoji lasti 1 leto in znotraj leta dobiš dividende. Po tem letu jo hočeš prodat po čim višji ceni, kupil pa jo bom recimo jaz, ki želim zanjo zapraviti čim manj denarja. In jaz zase izračunam koliko sem pripravljen zanjo plačat, če bom dobil v naslednjem letu dividende, potem pa jo bom prodal. In kupil jo bo spet nekdo tretji in tako se bo krog nadaljeval. No in ker je dividenda približno enaka vsako leto in ker hodiva jaz in ti v približno enake trgovine, sva oba pripravljena zanjo odšteti približno enako količino denarja. Zato je vrednost delnice odvisna le od dividend.

Tukaj so, tako kot si že prej omenil, špekulacije izvzete.

Glede dobrega gospodarja pa je seveda to vse res, ampak ne smeš zanemarit načela ''homo economicus'' ali po domače: Vsak skrbi za svojo rit!!

Če boš imel kdaj ponujeno službo CEO, s plačo 2 mio neto + službeni BMW 750 + na razpolago jahto Pershing 88 + ... A misliš da so ti to ponudil ker te imajo tolk radi?
Oni že vejo, da bodo zaslužil s tabo vsak mesec take denarje...

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Če maj 05, 2005 8:36 pm

Aja še tolko povem: To zgornje je v bistvu snov 3.letnika Ekonomske fakultete v Ljubljnani, predmet Poslovne finance, profesor pa naj bi bil (g še nisem videl, ker ima vsa predavanja asistent) bivši finančni minister dr. Dušan Mramor.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 05, 2005 9:00 pm

Tomaz40 je napisal/-a:Aja še tolko povem: To zgornje je v bistvu snov 3.letnika Ekonomske fakultete v Ljubljnani, predmet Poslovne finance, profesor pa naj bi bil (g še nisem videl, ker ima vsa predavanja asistent) bivši finančni minister dr. Dušan Mramor.

a pol se tud v tretjem letniku nč novga ne naučite :oops:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 05, 2005 9:06 pm

Tomaz40 je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:Kaj pa je vrednost delnic
lp

No sej prvo kot prvo nej povem, da to kar midva debatirava je itak sama teorija, ki je pa dosti bližja realnosti, kot teorija, ki se jo piše na maturi.

Najprej glede vrednosti delnice:
Dividenda v bistvu sploh ni odvisna od dobička, ampak je v praksi vsako leto za malo višja od preteklega leta. Poglej delnice Mercatorja, Delo d.d.,...(zato pa imajo podjetja zadržane dobičke poslovanja preteklih poslovnih obdobij). Ti kupiš recimo 1 delnico Mercatorja, ki jo imaš v svoji lasti 1 leto in znotraj leta dobiš dividende. Po tem letu jo hočeš prodat po čim višji ceni, kupil pa jo bom recimo jaz, ki želim zanjo zapraviti čim manj denarja. In jaz zase izračunam koliko sem pripravljen zanjo plačat, če bom dobil v naslednjem letu dividende, potem pa jo bom prodal. In kupil jo bo spet nekdo tretji in tako se bo krog nadaljeval. No in ker je dividenda približno enaka vsako leto in ker hodiva jaz in ti v približno enake trgovine, sva oba pripravljena zanjo odšteti približno enako količino denarja. Zato je vrednost delnice odvisna le od dividend.

Tukaj so, tako kot si že prej omenil, špekulacije izvzete.

Glede dobrega gospodarja pa je seveda to vse res, ampak ne smeš zanemarit načela ''homo economicus'' ali po domače: Vsak skrbi za svojo rit!!

s tem se nebi strinjal
devidenda ni odvisna od dobička samo zaradi take odločitve lastnika- ob večjem dobičku predvsem večje investicije in ne devidende, ki so izpad bodočega dobička
nihče ne vodi firme sam za eno leto (čeprav se nekateri obnašajo tako :roll: )
vsi vemo da nadzorni mehanizmi ne delujejo kot bi mogli
se pa vseeno popolnoma strinjam s tem da vsak skrbi za svojo rit ( sej jst bom tud skušal za svojo najprej poskrbet )
lp

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Če maj 05, 2005 9:17 pm

Lahko da se ne strinjaš ampak tko v bistvu je. Dividenda je popolnoma neodvisna od uspeha v tekočem letu. Gre bolj za to, kako so delničarji navajeni.

To so osnove poslovnih financ. Jest se tut nisem strinjal s to teorijo na začetku, ampak nisem našel nikakršnih razlogov, da ji ne bi verjel. Tko da sem kar začel zaupat vanjo in mi je tudi logična.

Ni pa realna, ravno zaradi neupoštevanja špekulacij, spreminjanja razmerja med lastniškim kapitalom in dolgom, novih investicij, ki lahko povečajo dobiček podjetja za 100% ali več, ali pa mu naredijo škode, v višini 10 letnega čistega dobička.

Če pa vsega tega ne upoštevaš, kot predpostavlja teorija, je pa teorija (vsaj zame) popolnoma logična. :D

A ti si tut na EF?

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 05, 2005 9:22 pm

Tomaz40 je napisal/-a:Lahko da se ne strinjaš ampak tko v bistvu je. Dividenda je popolnoma neodvisna od uspeha v tekočem letu. Gre bolj za to, kako so delničarji navajeni.

To so osnove poslovnih financ. Jest se tut nisem strinjal s to teorijo na začetku, ampak nisem našel nikakršnih razlogov, da ji ne bi verjel. Tko da sem kar začel zaupat vanjo in mi je tudi logična.

Ni pa realna, ravno zaradi neupoštevanja špekulacij, spreminjanja razmerja med lastniškim kapitalom in dolgom, novih investicij, ki lahko povečajo dobiček podjetja za 100% ali več, ali pa mu naredijo škode, v višini 10 letnega čistega dobička.

Če pa vsega tega ne upoštevaš, kot predpostavlja teorija, je pa teorija (vsaj zame) popolnoma logična. :D

A ti si tut na EF?

jp
se trudmo
pa čeprov smo bol bosi v ekonomiji :P
2.l

Uporabniški avatar
Tomaz40
Poznavalec foruma

Napisal/-a Tomaz40 Če maj 05, 2005 9:45 pm

kljukec je napisal/-a:jp
se trudmo
pa čeprov smo bol bosi v ekonomiji :P
2.l

No jest pa 3.l pa mam še Statistiko2 za narest.

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Če maj 05, 2005 9:48 pm

Kljukec, kwa greš kej pisat v prvem junijskem roku?? :)

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Če maj 05, 2005 11:44 pm

Speedfighter je napisal/-a:Kljukec, kwa greš kej pisat v prvem junijskem roku?? :)

makro, statistiko - če bodo kolokviji dobri
pa urp
ostalo kasnej
matematke se pa tud prtaknt ne mislm
sam glede datumov pa še nism gledu
tko da bom mogu sigurn še prilagodit- sam to konc mesca, k me je zaenkrat strah pogledat
mam sigurn 1.,2.,3. izpite :lol:
pa ti
s čim pa mislš ti gagat v prvi polovici junija

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Pe maj 06, 2005 7:41 am

kljukec je napisal/-a:makro, statistiko - če bodo kolokviji dobri
pa urp
ostalo kasnej
tko da bom mogu sigurn še prilagodit- sam to konc mesca, k me je zaenkrat strah pogledat
pa ti

Uf, zaenkrat mam še dokaj optimistično zastavljene cilje: 30.5.AN, 3.6.URP, 6.6.Stat.2, 14.6.MA...bomo vidl če bo znesl tole :)
Kaj ti bo ratal Makro slučajn s kolokvijem narest?? :shock:

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Napisal/-a kljukec Pe maj 06, 2005 8:45 am

Speedfighter je napisal/-a:
kljukec je napisal/-a:makro, statistiko - če bodo kolokviji dobri
pa urp
ostalo kasnej
pa ti

Uf, zaenkrat mam še dokaj optimistično zastavljene cilje: 30.5.AN, 3.6.URP, 6.6.Stat.2, 14.6.MA...bomo vidl če bo znesl tole :)
Kaj ti bo ratal Makro slučajn s kolokvijem narest?? :shock:

lol pa si normln
16 točk bi rabu dobit na prvem
lol

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Napisal/-a Speedfighter Pe maj 06, 2005 12:13 pm

kljukec je napisal/-a:lol pa si normln
16 točk bi rabu dobit na prvem
lol

Sej glih to me je zanimal če si od 650 kokr nas je pisal bil med tistih 40, k so tolk pik zbral :twisted: Jst sm pr 12ih končal... Sam kako je en frik do 38 pršu, mi pa tud ni jasn... :?
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov