Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

chevy
Poznavalec foruma

Napisal/-a chevy Če mar 26, 2009 2:41 pm

V filemčku je omenjena ideja, naj se po asvaltu, kjer so nekoč rovali MIG-i organizirajo avtomobilske/karting dirke :) ...lahko bi bila drag proga :P

http://www.youtube.com/watch?v=khST9M-x ... re=related

Obstaja še eno podzemno letališče in se imenuje prištinska Slatina, ampak danes ni tako dostopno kot Željava.

Uporabniški avatar
JanJ
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a JanJ Če mar 26, 2009 6:26 pm

Sem dobil vse potrebne informacije, če bo vse po sreči bom šel prečekirat saj gremo čez Bihać proti Sarajevu. Res zanimiva stvar, ne morem verjet kakšno tehnologijo za tisti čas je premogla Jugoslavija.

Po zanesljivih virih je najbolj varno hoditi po stezah, kjer ni min. Seveda previdnost ni nikoli odveč. Je šel pa en pogumen gospod celo z motorjem v te hangarje 8)

Evo tukaj link od celotne poti, vmes opisan tudi obisk aerodroma. Po tej poti gremo tudi mi.

http://vaski-boysi.com/forum1/index.php ... &f=6&t=456
LP Jan

nitro1
Uporabnik

Napisal/-a nitro1 Če mar 26, 2009 10:18 pm

Ja tale Željava že leta buri duhove ,zanimiva mi je pa postala že pred leti ko sem čisto slučajno naletel na nek posnetek star glede same zgradbe.
Vredno ogleda,ampak ker je območje še vedno polno min me ne vleče preveč dol,bi si pa tole z velikim veseljem in zanimanjem ogledal tudi od znotraj če bi bilo območje varno očiščeno :!: :(

Uporabniški avatar
JanJ
Novinec

Napisal/-a JanJ Pe mar 27, 2009 8:25 am

Seveda območje ni 100% varno, vendar če se držiš navodil (kjer so mine, je območje označeno z opozorili) mislim, da ni neke bojazni. Steze so popolnoma varne, druga stvar je območje okoli stez. Seveda, kot sem že rekel se nikoli ne ve, vsaka previdnost ni odveč. Je pa škoda, da tako zanimiva zgodovinska stvar propada pred našimi očmi. Glede na to, da je bilo to v tistih časih eno izmed najnaprednejših vojaških oporišč na svetu, mislim, da bi si zaslužilo, da se ga prenovi v muzej in tako pokaže svojo veličino širnem svetu.
LP Jan

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe mar 27, 2009 8:39 am

če bo vse po sreči se bo naredil en izlet okoli te znamenite baze..bo treba malo zadevo poslikat in predstaviti

BoBeR52
Novinec

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a BoBeR52 Pe mar 27, 2009 8:45 am

Obstaja kak dokumenmtarec o tem?
100 ljudi 100 čudi, 100 žena 200 sisa

Uporabniški avatar
JanJ
Novinec

Napisal/-a JanJ Pe mar 27, 2009 9:32 am

Evo bolj podroben opis z slikovnim in video materialom na uradni spletni strani:

http://www.zeljava.com/
LP Jan

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe mar 27, 2009 12:21 pm

BoBeR52: Zakaj ne pogledas prve strani?...
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

nitro1
Uporabnik

Napisal/-a nitro1 Pe mar 27, 2009 5:06 pm

To je pa bivša juga kjer take stvari raje pustijo da propadajo kot bi uredili v kak muzej.
Kar poglejte še eno drugo zaninivo območje in sicer zapori ter industrija na Golem otoku.
Sicer tam ni nevarnosti kakih min, razen zdrobljenega stekla,keramike in strupenih kač.Ogledal sem si ga dvakrat mimogrede ko sem bil v bližini na dopustu,enkrat za celi dan in sem ga prečesal po dolgem in počez.
Ves kompleks kar ga je ostalo je sila zanimiv,vendar namesto da bi ga spremenili v muzej in počistili svinjarijo,raje pustijo da vse žalostno propada.
Vendar pa je navsezadnje zgodovina golega otoka sramota za jugoslavijo oz.sedaj hrvaško.
Ja tko se to dela in to je velika žalost :(

Tuki mate pa še posnetek aerodroma Slatina
http://www.youtube.com/watch?v=CyxEt0UQ ... re=related

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Pe mar 27, 2009 8:02 pm

nitro1 je napisal/-a:
Kar poglejte še eno drugo zaninivo območje in sicer zapori ter industrija na Golem otoku.

...samo v to nismo nič vlagali niti plačali, niti kreditov najemali....

P.S mogoče mam še kakega istomišljenika, ki misli tako kot jaz, da bi zgoraj opisani otoček bilo dobro zopet v funkcijo postavit :P

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe mar 27, 2009 9:18 pm

sašo5 je napisal/-a:
nitro1 je napisal/-a:

...samo v to nismo nič vlagali niti plačali, niti kreditov najemali....

P.S mogoče mam še kakega istomišljenika, ki misli tako kot jaz, da bi zgoraj opisani otoček bilo dobro zopet v funkcijo postavit :P

Jst pa nisem za take variante. Zdej rove pucamo, pa bodo kmalu za napolnit spet - sem bolj mnenja da je ceneje nekatere pač zakopat v rove.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
sejjaretun
Uporabnik

Kraj: Wien

Napisal/-a sejjaretun Sr apr 08, 2009 11:08 pm

Pljesavica mi je vsak dan pred ocmi,na tisti pisti smo vcasih meli dirke sam so prepovedali.noter se nisem hodil.
ce kdo pride naj mi se javi,gremo skupaj.
drugace sem pa slisal,da bo UN prevzela in renovirala zeljavo.

manco
Nov uporabnik

Napisal/-a manco To apr 14, 2009 8:07 am

Za časa Jugoslavije so o tem letališču krožile različne govorice,mogoče celo preveč napihnjene kot je to bilo v resnici(npr:odpre se hrib pa letalo prileti iz njega,itd,...).Kakorkoli se vzame,je Željava velika,tehnološko za tedanje jugoslovanske razmere napredna in predvsem izredno draga garaža za letala.Nisem strokovnjak za te zadeve,ampak letališče je bilo ob uničenju letaliških stez verjetno neuporabno.Sam sem nekaj časa preživel na letališču Slatina pri Prištini.Tam je bil stacioniran polk Mig-21,podzemni del pa je bil skopan pod hribom Goleš(ki smo ga dol služojoči vojaki spoznali na 1000 in 1 način večinoma pa ne najlažji)Zanimivost tega letališča je bila v tem , da je bilo sestavljeno iz treh stez v obliki črke U.Vzporedne steze so se začele v hribu,kjer je bila garaža,glavna steza pa se je uporabljala tudi kot civilno letališče Priština.Zanimivost tega letališča je še v tem,da je v sredini črke U,torej v sredini vojaškega kompleksa obstajalo civilno naselje ,letališče pa je še pol prerezala redna želežniška proga(z varnostnega vidika malo čudno).Na samo civilno naselje se je maja 1985 zrušil en Mig 21 in je bilo kar nekaj mrtvih.Dol nastanjena vojska pa smo to naselje uporabljali za nabavo" močnejših"pijač,ker na letališču alkohola uradno ni bilo.V sam podzemni objekt pa navadna vojska ni imela dostopa,za obveznike,ki pa so tam služili svoj rok pa naj bi predhodno izvršili temeljito preverko pa tudi po končanem roku naj ne bi imeli nekaj časa dostopa do potnega lista(mogoče spet ena zgodbica lahko pa nekaj resnice).Še mal o pilotih,namreč piloti Migov so bila posebna kasta tedanje JLA,dejansko so bili naši Top-guni.Bili so elita pilotov in jih je vojska crkljala(najboljša uvožena sončna očala,usnjene jakne,boljša stanovanja,..)in so bili eden najbolj zaželjenih plenov punc iz južnejših republik nekdanje Jugoslavije.
Za konec bi dejal to,da mogoče so ti objekti,ki so požrli ogromno denarja za svojo gradnjo ter nato še za svoje obratovanje,imeli ravno nasproten učinek,kot je bila njihova namembnost.Namreč z svojim obstojem niso obvarovali Jugoslavije ,temveč so svojo pogoltnostjo denarja prekoračili dejansko ekonomsko moč države,kar je na koncu tudi povzročilo njen konec.

Uporabniški avatar
Mr.G.
Nov uporabnik

Napisal/-a Mr.G. Po jul 19, 2010 11:47 am

manco je napisal/-a:Za časa Jugoslavije so o tem letališču krožile različne govorice,mogoče celo preveč napihnjene kot je to bilo v resnici(npr:odpre se hrib pa letalo prileti iz njega,itd,...).Kakorkoli se vzame,je Željava velika,tehnološko za tedanje jugoslovanske razmere napredna in predvsem izredno draga garaža za letala.Nisem strokovnjak za te zadeve,ampak letališče je bilo ob uničenju letaliških stez verjetno neuporabno.Sam sem nekaj časa preživel na letališču Slatina pri Prištini.Tam je bil stacioniran polk Mig-21,podzemni del pa je bil skopan pod hribom Goleš(ki smo ga dol služojoči vojaki spoznali na 1000 in 1 način večinoma pa ne najlažji)Zanimivost tega letališča je bila v tem , da je bilo sestavljeno iz treh stez v obliki črke U.Vzporedne steze so se začele v hribu,kjer je bila garaža,glavna steza pa se je uporabljala tudi kot civilno letališče Priština.Zanimivost tega letališča je še v tem,da je v sredini črke U,torej v sredini vojaškega kompleksa obstajalo civilno naselje ,letališče pa je še pol prerezala redna želežniška proga(z varnostnega vidika malo čudno).Na samo civilno naselje se je maja 1985 zrušil en Mig 21 in je bilo kar nekaj mrtvih.Dol nastanjena vojska pa smo to naselje uporabljali za nabavo" močnejših"pijač,ker na letališču alkohola uradno ni bilo.V sam podzemni objekt pa navadna vojska ni imela dostopa,za obveznike,ki pa so tam služili svoj rok pa naj bi predhodno izvršili temeljito preverko pa tudi po končanem roku naj ne bi imeli nekaj časa dostopa do potnega lista(mogoče spet ena zgodbica lahko pa nekaj resnice).Še mal o pilotih,namreč piloti Migov so bila posebna kasta tedanje JLA,dejansko so bili naši Top-guni.Bili so elita pilotov in jih je vojska crkljala(najboljša uvožena sončna očala,usnjene jakne,boljša stanovanja,..)in so bili eden najbolj zaželjenih plenov punc iz južnejših republik nekdanje Jugoslavije.
Za konec bi dejal to,da mogoče so ti objekti,ki so požrli ogromno denarja za svojo gradnjo ter nato še za svoje obratovanje,imeli ravno nasproten učinek,kot je bila njihova namembnost.Namreč z svojim obstojem niso obvarovali Jugoslavije ,temveč so svojo pogoltnostjo denarja prekoračili dejansko ekonomsko moč države,kar je na koncu tudi povzročilo njen konec.

Sicer že 1 leto od zadnjega prispevka, pa vseeno.
Sm dol služu vojsko leta 88-89 in takrat je letališče funkiconiralo čist o.k. .
Piloti so bli res "YU Top Gun" . Lohk so delali kar so hotel. Pač, tako je blo.
Hodil smo v LičkoPetrovo selo na čevape v lepinji, ki so bli odlični..he,he!
Hrana v kasarni je bila na nivoju, kot se spodobi. Tud za navadno vojsko. Je pa vladal tam en čudn red:

Če si nosu kapo so te mal čudn gledal, če jo nisi, so te tud mal čudn gledal. Jest sm jo nekej časa, potl sm pa pogruntal , da je mal brezveze use skupej in jo nism več. Učasih so me nadrl učasih je šlo mim..he!
Aerodrom je bil zrihtan top of the top. Kar je blo okrog, pa tolk, da je špilalo. Pač vsa ostala mehanizacija.
Me pa tud mene mal matra, da bi šu dol pogledat, kako je zdej. Pa kejšno fotko nardit, če pstijo.

Lp,

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jul 20, 2010 8:07 pm

Menda da nekje v Bosni obstaja tud nek atomski bunker ki si ga je dal zgradit Tito in je še nedotaknjen kot takrat ko je bil zgrajen.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind To jul 20, 2010 8:29 pm

čare, vrjetno je še marsikaj kje..
Pa vprašanje če se bo sploh kdaj našlo.

Mene izredno zanima ta Željava. In bi šou pogledat.. ampak očitno ni kej več vidt.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jul 20, 2010 8:38 pm

Sem enkrat dobil mail z slikami tega bunkerja tako da se za zadevo ve ampak se mi res ne da tega iskat.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare To jul 20, 2010 9:00 pm

Evo sem našel.Zadeva se nahaja v hribu Dedinovac pri Konjicu
http://www.delo.si/clanek/90940

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Sr jul 21, 2010 8:06 am

In še nekaj zbode v oči: vse je nared, kot da bodo v objekt zdaj zdaj vstopili dolgo pričakovani gostje, ki so nekje za najbližjim vogalom, v bunkerju pa jih med drugim čakata toaletni papir z napisom »Made in Yugoslavia« in milo na umivalnikih

Izredno zanimivo branje tega članka.
Je pa en komentar pod člankom ki piše da je opazil na 8. sliki stene po sistemu mavčnih plošč, potem ko sme bolje pogledal sem opazil tudi jaz.
Tako da očitno se obnavlja in dobro skrbi za tale bunker.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov