Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a B|ind So jun 26, 2010 2:31 pm

Bom kar tukaj vprašal.. in sicer.
Slike ki so objavljene tukaj -> http://f1.avtomanija.com/default.asp?rb=8&id=10287
So že posnete tako ali so obdelane v PS ? Predvidevam da so posnete tako da se vidi da je avtomobil v gibanju. Kako posnet tako fotko ? Je tukaj glavna vloga objektiva ali se da z običnim 18 - 55 objektivom tudi posnet tako fotografijo in je pač vse v nastavitvah ?
Recimo za primerjavo http://picasaweb.google.com/10655533750 ... celandTA3# to pa so moje fotke.
Kera nstavitev je bistvena da uloviš tako fotko da je avtomobil vidno v gibanju ? Nastavitev zaslonke oz. hitrost zapiranja ali kaj drugega ?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So jun 26, 2010 2:57 pm

B|ind je napisal/-a:Bom kar tukaj vprašal.. in sicer.
Slike ki so objavljene tukaj -> http://f1.avtomanija.com/default.asp?rb=8&id=10287
So že posnete tako ali so obdelane v PS ? Predvidevam da so posnete tako da se vidi da je avtomobil v gibanju. Kako posnet tako fotko ? Je tukaj glavna vloga objektiva ali se da z običnim 18 - 55 objektivom tudi posnet tako fotografijo in je pač vse v nastavitvah ?
Recimo za primerjavo http://picasaweb.google.com/10655533750 ... celandTA3# to pa so moje fotke.
Kera nstavitev je bistvena da uloviš tako fotko da je avtomobil vidno v gibanju ? Nastavitev zaslonke oz. hitrost zapiranja ali kaj drugega ?

z 18-55 boš težko naredil tako fotko predvsem zaradi tega ker ta "kit" objektiv ni tako hiter kot tisti ta "bolši" objektivi.

torej za tako sliko moraš imeti objektiv z zaslonko nižjo od f3 najbolje tam od f2 pa vse do f1.4.

nastaviš še hitrost zaslonke od 200+ naprej. skratka je nekaj igranja z nastavitvami da ugotoviš kaj ti najbolje leži.

to je moje mnenje in ne pozabi, da vsak fotograf ali amater ali profi ima svoj vidik kako bo neko sliko uslikal in z kakšno opremo. nekateri bodo rekli, da za premikajoče predmete je najboljši objektiv ranga 18-105 ali pa 55-200 itd... upam, da veš kaj mislim, vsak ti bo drugače svetoval.

copy/paste na hitro:
http://pda.alter.si/tabla/showflat.php? ... =0&fpart=1

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Osnovne nastavitve fotoaparata

Zaslonka:
Zaslonka je razmerje med premerom odprtine in goriščno razdaljo. Število F pa dobimo, če prejšnji ulomek postavimo na glavo. Večji F pomeni manjšo odprtino.
Vplivi na sliko: Z zapiranjem zaslonke dobimo večjo globinsko ostrino (DOF), hkrati pa izgubljamo na svetlobi. Če preveč zapremo zaslonko, pride do loma svetlobe na robovih (difrakcije), kar pa zmanjša ostrino slike.

Hitrost zaklopa:
Z drugimi besedami - kako dolgo se zajema slika. Ta čas se ponavadi izraža kot ulomek. Recimo 1/1000 oz. včasih kar 1000 za čas 1 ms.
Vplivi na sliko: Hitrejši čas - bolj zamznjena slika. Pri daljših časih se zna slika tudi razmazati, zato je treba imeti mirno roko oz. uporabimo kar stojalo.

ISO:
ISO je občutljivost senzorja na svetlobo. Osnovna občutljivost je 100. Dvakrat večjo občutljivost pa dosežemo z dvakrat višjim ISO številom. (Recimo: 200 -> 400)
Vplivi na sliko: Z višanjem ISO pridobimo na nezaželjenem šumu. Občutljivost se ponavadi zvišuje, ko nam zgornji dve nastavitvi več ne dasta optimalnih pogojev za željen način slikanja.

Pojmi

Globinska ostrina (DOF):
Globinska ostrina nam pove, kako daleč je slika ostra (v smeri proti objektivu in vstran od njega - glede na fokusirano točko). Odvisna je od več faktorjev: velikost senzorja, goriščne razdalje, oddaljenost od predmeta in velikost zaslonke.
Primer: klik.

Bokeh:
Nekako je povezan z globinsko ostrino. Predstavlja pa nam področje, kjer slika ni ostra (blur).

Goriščna razdalja:
Prava goriščna razdalja je napisana na vsakem objektivu. Če ima objektiv spremenljivo goriščnico, lahko delimo zgornjo in spodnjo razdaljo in s tem dobimo zoom. Največkrat pa jo prevedemo glede na 35mm film in jo šele takrat dalje "obdelujemo". Predstavlja pa nam velikost vidnega polja. Pri večini SLRjih je treba goriščno razdaljo na objektivu pomnožiti s crop faktorjem (zaradi manjšega senzorja), da dobimo goriščno razdaljo ekvivalentno 35mm filmu. Pri kompaktih pa je ponavadi spodnja goriščna razdalja ekvivalentna 35mm. Tako da če ima fotoaparat 4x zoom, je ekvivalenten objektivu 35-140mm.

Povečava:
Največkrat je navedena pri makro objektivih. Povečava je razmerje med velikostjo slike na senzorju in med velikostjo predmeta pred objektivom. Povečava je neodvisna od velikosti senzorja, odvisna je le goriščne razdalje in razdalje do predmeta.
Primer: če lahko v sliko spravimo 2cm veliko stvar, senzor pa je širok 10mm, potem je povečava 1:2 (0,5x).

EXIF:
Ti podatki so pripisani k sliki, povedo pa nam nastavitve fotoaparata pri slikanju le-te (zaslonka, hitrost zaklopa, ISO vrednost, podatke o uporabi fleša, goriščno razdaljo, ...).

Panning:
Je način slikanja, pri katerem izberemo malenkost daljši čas, ves čas pa sledimo predmetu, ki ga želimo slikati. S tem dosežemo, da je predmet oster, ozadje pa zamegljeno.

Stabilizacija slike:
Je zelo priročna stvar, saj nam zmanjšuje možnost, da naredimo zmazek iz slike (sploh pri večjih goriščnih razdaljah). Poznamo več načinov stabilizacije: "softversko" - višanje ISO in "hardversko" - premikanje senzorja, premikanje leč. Slednja dva načina sta boljša, saj ne vplivata na kvaliteto slike. Premikanje senzorja je mogoče boljša rešitev, saj pri menjavi objektiva obdržimo stabilizacijo.
Primer: pri 3 stop stabilizaciji lahko naprimer slikamo namesto pri 1/1000s pri 1/125 (8x manj - 2^3).

Exposure:
Meri se v EV. 1 EV je en stop, ki predstavlja:
- zvišanje/znižanje hitrosti zaklopa za 2x oziroma
- zvišanje/znišanje zaslonke za faktor 1,4 (kvadratni koren iz 2) oziroma
- zvišanje/znižanje občutljivosti za 2x.
Na tej strani je tudi kalkulator. Glede na svetlobne pogoje je potrebna določena osvetlitev v EV (fiksna), potem pa lahko spreminjamo vse prej naštete stvari, paziti moramo le, da na koncu dosežemo enako osvetlitev.

Popačitve (aberacije)

Kromatska aberacija:
Kot že ime pove, bo nekaj zelo narobe z barvami. Ta pojav nastane zaradi različnih barv, ki se lomijo pod različnimi koti. Največkrat se pojavijo kakšni vijolčni robovi okrog predmetov, ki so od zadaj osvetljeni (Purple Fringing).
Več o tem: klik.

Barrel, Pincushion:
Ti dve napaki se pojavljata na robovih slike. Najlepše se vidi pri slikanju kakšnega pravokotnika. Pri prvi napaki bodo stranice pravokotnika zaobljene navzven, pri drugi pa navznoter.
Več o tem: klik, klik.

Vinjetiranje:
Pri kompaktih tega pojava praktično ni, pri SLRjih pa je žal zelo pogost (sploh pri do konca odprti zaslonki). Nastane pa zaradi tega, ker se več svetlobe lomi v sredino slike, robovi pa so nekoliko temnejši.
Več o tem: klik.

Drugi slovarji

- http://photonotes.org/dictionary/
- http://www.dpreview.com/learn/?/Glossary/
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

tako sliko lahko urediš tudi v photoshopu in sicer tako, da ozadje avtomobila označiš in greš pod:

filter -> blur -> motion blur -> in nastaviš parametre kota in oddaljenosti pixlov

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Ne jun 27, 2010 4:33 am

adis je napisal/-a:

z 18-55 boš težko naredil tako fotko predvsem zaradi tega ker ta "kit" objektiv ni tako hiter kot tisti ta "bolši" objektivi.

torej za tako sliko moraš imeti objektiv z zaslonko nižjo od f3 najbolje tam od f2 pa vse do f1.4.

nastaviš še hitrost zaslonke od 200+ naprej. skratka je nekaj igranja z nastavitvami da ugotoviš kaj ti najbolje leži.

to je moje mnenje in ne pozabi, da vsak fotograf ali amater ali profi ima svoj vidik kako bo neko sliko uslikal in z kakšno opremo. nekateri bodo rekli, da za premikajoče predmete je najboljši objektiv ranga 18-105 ali pa 55-200 itd... upam, da veš kaj mislim, vsak ti bo drugače svetoval.

No, jaz se s tem ne bi strinjal. Tak način fotografiranja se imenuje panning, časi pa so ponavadi okrog 1/60 sekunde, F število pa je visoko (f10+), zaradi močne dnevne svetlobe in dolgega časa zaslonke.
Lahko sam poskusiš doma: nastavi fotoaparat na 1/60, pred njega daj roko, izostri, se zavrti na pisarniškem stolu in sproži, roko pa imej pred lečo dokler aparat ne konča. Objektu (roka v tem primeru) moraš v teh 1/60s čimbolj točno slediti, to je najtežji del tehnike.
Objektiv pri tem ne igra neke velike vloge, le dovolj ga moraš zapret, da podnevi ne dobiš prežgane slike, bolj je odvisno od postavitve in samega gibanja objekta.
Seveda se da tehniko simulirati tudi v photoshopu.
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jun 27, 2010 9:08 am

@matej_jack: verjetno si spregledal tisti del v katerem sem napisal, da vsak fotograf za sebe ve kaj mu najbolje leži in na kakšen način "narediti" sliko/efekt ;)

sicer sem že nekaj časa izven fotografiranja a bom moral tudi to popraviti v kratkem.

predlog:
hitrost 1/1000, odprtost f5-f8 ( odvisno od vremenskih pogojev zunaj) itd....

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne jun 27, 2010 10:12 am

Hehe malo se mi že v glavi vrti ampak slika uspela !! Hvala za nasvete.. nora fotka !!
Bom še kaj vprašal.. :D

Sicer pa sem aparat nastavil na 1/1000 in F8.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jun 27, 2010 10:56 am

B|ind je napisal/-a:Hehe malo se mi že v glavi vrti ampak slika uspela !! Hvala za nasvete.. nora fotka !!

malo eksperimentiraj in pojdi na zrak, bodo slike še lepše.

kaj imaš za eno zadevo od fotoaparata?

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Ne jun 27, 2010 11:59 am

B|ind je napisal/-a:Hehe malo se mi že v glavi vrti ampak slika uspela !! Hvala za nasvete.. nora fotka !!

Daj pokaži to fotko, me res zanima :D
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jun 27, 2010 12:06 pm

še najboljša varianta je, če si nastaviš aparat na 3 slike na sekundo in potem škljocaš.

malo popraviš v ps in je to to.

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Ne jun 27, 2010 1:01 pm

adis, nikon d60 s kit objekitvom 18 - 55.

Saj probavam veliko sam.. ampak tak namih nekih osnovnih nastavitev za določen tip slike (panning v tem primeru) mi izredno pomaga.. sej potem tudi izprobam ostale nastavitve da vidim razliko in se tako naučim nekaj novega.
Zdaj komaj čakam naslednji Time Attack da na pisti uporabim novo metodo :D

Slika

:D

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Ne jun 27, 2010 4:03 pm

B|ind je napisal/-a:adis, nikon d60 s kit objekitvom 18 - 55.

Saj probavam veliko sam.. ampak tak namih nekih osnovnih nastavitev za določen tip slike (panning v tem primeru) mi izredno pomaga.. sej potem tudi izprobam ostale nastavitve da vidim razliko in se tako naučim nekaj novega.

Pa ta slika ni s časom 1/1000 :? exif pravi 1/160 in F7,1
Se pa že vidi zamegljeno ozadje, višji je čas zaslonke, bolj je ozadje zamegljeno, težje je posneti lepo in uporabno fotko :)
S časom 1/1000 enostavno ne moreš dobiti tako premikajoče se zamegljenega ozadja, ker se zajem svetlobe prehitro konča. Lahko pa naknadno narediš v photoshopu (motion blur oz. nekaj podobnega).
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne jun 27, 2010 4:12 pm

matej_jack je napisal/-a:
B|ind je napisal/-a:adis, nikon d60 s kit objekitvom 18 - 55.

Pa ta slika ni s časom 1/1000 :? exif pravi 1/160 in F7,1
Se pa že vidi zamegljeno ozadje, višji je čas zaslonke, bolj je ozadje zamegljeno, težje je posneti lepo in uporabno fotko :)
S časom 1/1000 enostavno ne moreš dobiti tako premikajoče se zamegljenega ozadja, ker se zajem svetlobe prehitro konča. Lahko pa naknadno narediš v photoshopu (motion blur oz. nekaj podobnega).

nevem ali se ukvarjaš z fotografijo ali ne ampak jaz kot amater z hobi načinom slikanja vem kaj govorim.

tole je slika z 1/1000 ( zaslonka odprta 1 tisočinko sekunde)
Slika
tu se zaslonka zelo hitro odpre in zapre, kar je bistvo za hitre slike

tole je slika z nekje 1/15 ( zaslonka odprta 15 sekund)
Slika
tu imaš zaslonko, ki se zelo počasi zapre, kar je značilno za nočne slike, kjer ujameš v objektiv zelo veliko svetlobe in naredijo značilno svetlobno črto - efekt

matej_jack je napisal/-a:S časom 1/1000 enostavno ne moreš dobiti tako premikajoče se zamegljenega ozadja, ker se zajem svetlobe prehitro konča

res ne moreš dobiti? no to je pomankanje znanja oz. ta prave fotografske opreme ;)

Uporabniški avatar
Tinč
Novinec

Napisal/-a Tinč Ne jun 27, 2010 7:37 pm

Blind z 18-55 brez problema narediš tako fotko. Dejansko objektiv ni ovira. Osvojit moraš samo panning. Itak pa vaja dela mojstra. ;)

matej_jack
Novinec

Napisal/-a matej_jack Ne jun 27, 2010 9:45 pm

adis je napisal/-a:nevem ali se ukvarjaš z fotografijo ali ne ampak jaz kot amater z hobi načinom slikanja vem kaj govorim.
tole je slika z 1/1000 ( zaslonka odprta 1 tisočinko sekunde)
tu se zaslonka zelo hitro odpre in zapre, kar je bistvo za hitre slike
tole je slika z nekje 1/15 ( zaslonka odprta 15 sekund)
tu imaš zaslonko, ki se zelo počasi zapre, kar je značilno za nočne slike, kjer ujameš v objektiv zelo veliko svetlobe in naredijo značilno svetlobno črto - efekt
matej_jack je napisal/-a:S časom 1/1000 enostavno ne moreš dobiti tako premikajoče se zamegljenega ozadja, ker se zajem svetlobe prehitro konča

res ne moreš dobiti? no to je pomankanje znanja oz. ta prave fotografske opreme ;)

Tudi jaz sem hobi fotograf, amater. Nimam vrhunske opreme, ampak pri panningu niti ni toliko važna.

Če je tisti motorist tvoje delo, prosim pokaži original fotko z EXIF podatki, ker enosatvno ne verjamem, da je to posneto v eni tisočinki sekunde. V rokah imam fotoaparat, če ga nastavim na 1/1000 in premaknem, vseeno dobim skoraj popolnoma ostro sliko in niti približno toliko zamegljenega ozadja kot pri motoristu.

Sicer pa ima Tinč nekaj prakse s panningi, pa naj pove kakšne čase uporablja.

Naj dam en primer z 1/200s (f3.5, iso 80), kjer se vidi, da bi moral pustiti zaslonko odprto dlje, da bi bil lepši efekt ozadja. Če bi to slikal z 1/1000 bi bilo ozadje še bolj ostro, efekt panninga pa seveda manjši. Dobra stvar tu je bila velika hitrost letala.
Slika

To pa je primer s hitrostjo 1/80 (f3.5, iso 80):
Slika

Tale je pa celo 1/50:
Slika

BMW pa ni preveč lepo uspel, je pa tudi 1/80 (f8.0)
Slika

Kot konkretno primerjavo ti lahko dam ta 2 kolesarja, prvi je posnet z 1/1600, drugi z 1/160:
Slika
Slika

Krajši čas pomeni lepši efekt in bolj zamegljeno ozadje.
Da ne boš rekel, da na pamet govorim. Pričakujem pa tvoje fotke, posnete z 1/1000.

Sicer pa, lahko pogledaš sliko z linka, prenesi na računalnik in poglej exif (hint: 1/125). Tudi to lahko pogledaš. (1/50)
Zadnjič spremenil matej_jack, dne Po jun 28, 2010 7:01 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
Tinč
Novinec

Napisal/-a Tinč Po jun 28, 2010 6:58 pm

Jaz za panninge uporabljam največ čase od 1/20 pa do 1/200 nekje.
Tud do 1/800 sem že prišel. Ampak ta 800 je bila na grobniku pri velikih hitrostih motorjev.

Čist tko za primer z tisto sliko z 1/1000.
Ta je slikana z 1/640:

Slika

1/20 zgleda takole:
Slika

"standard" panning 1/100 je pa taka
Slika

Uporabniški avatar
B|ind
Poznavalec foruma

Napisal/-a B|ind Po jun 28, 2010 7:26 pm

Sem pobral par dobrih nasvetov da približno vem kakšne nastavitve iskati za 'pannin' način fotografiranja.
Če ne prej grem ta vikend nekam da bom lahko treniral fotkanje, bom pokazal kaj bo nastalo ;)

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Kraj: Lj

Napisal/-a 2Fast&2Furious Po jun 28, 2010 9:35 pm

Adis, če ti delaš panning s časi okoli 1/1000...slikaš samo na gp2 in f1 na koncu ravnine ? Dej pokaži kakšen tvoj izdelek ;)

No sej je bilo že vse povedano, opremo imaš čisto ok, samo tehniko je potrebno osvojiti. Ti ne pomaga tu nevem kakšna oprema, če se ne "naučiš tehnike".

Jst se celo s kompaktom Canon sx10 trudim vsake toliko narediti kakšen amaterski panning :lol: npr.:

1/50
Slika

1/100
Slika

1/200
Slika

Tinč...fotke so nore 8) kot vedno!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jun 28, 2010 9:58 pm

tisti motorist je delo nekoga drugega...jaz kot hobi "fotograf" dokaj dobre stvari naredim za svoj pojem seveda, da se razumemo.

vse je odvisno kaj slikate in kaj hočete doseči skozi sliko, svoje rezultate dosežem tudi z 1/1000 a se zato igram z zaslonko in drugimi nastavitvami.

priznam lahko, da se motim kar se "panninga" tiče ker se v to niti nisem spuščal tako veliko a za slikanje narave ( živali itd...) mi je od 1/600-1/1000 čisto zadosti medtem ko za efekte kjer je svetloba "razvlečena" ( beri: svetlobni snop) pa uporabljam čase 1/20s ( 20 sekund odprta zaslonka itd...).

je pa tudi odvisno od hitrosti fokusa kako je nastavljen ( ali naj sledi "cilju" ali pa sami usmerimo fokusiranje na določeno točko).

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Napisal/-a 2Fast&2Furious To jun 29, 2010 6:22 am

Itaq na mestu samem vidiš kakšne pogoje imaš, kaj ti dopušča okolje itd. zato je malo čudno govoriti, za naravo 1/1000, za živali 1/600, za "razvlečene" stvari 20 sekund....se ti ne zdi? :lol: 20sekund mislim, da podnevi neboš kar tako ujel v objektiv brez prežganin, zvečer je seveda druga pesem. Npr. za "tekočo vodo" je že okoli sekunde zadosti... :)

Dej objavi kakšno svojo fotko ;)

lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jun 29, 2010 6:32 am

@2Fast&2Furious: dobiš tekom dneva, čeprav mislim, da bo to od 18:30 naprej...če le ne bom pozabil drugače pa bo kakšna objavljena pozno v noč.

stativ in 20 s odprta zaslonka je zvečer super to sem govoril.

če boš z istimi nastavitvami slikal podnevi boš dobil prazen bel zaslon 8)

Uporabniški avatar
2Fast&2Furious
Mojster foruma

Napisal/-a 2Fast&2Furious To jun 29, 2010 6:48 am

Ja ja na tole drugo sem ciljal, da podnevi ne bo ratalo nič...
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov