Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: pokojninska reforma

Napisal/-a adis Ne jan 09, 2011 12:35 pm

@misak:
kar se pokojnine tiče, sem jaz že podobno vprašanje kot si ga zastavljaš ti, že postavil eni izmed slovenskih zavarovalnic.

torej vprašanje je: kdaj se bo tretji steber pokojnine ( prostovoljno, neobvezno pokojninsko zavarovanje/varčevanje) tretiralo kot 2 pokojninski steber?
odgovor? ne vemo.

torej ko se bo tretji pokojninski steber tretiral kot drugi pokojninski steber se bo po mojem mnenju, kar nekaj ljudi odločilo za ta model varčevanja, saj bo ta steber vštet v davčno olajšavo in bo tako prinesel kar nekaj koristi za vse.

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Ne jan 09, 2011 12:53 pm

fantom je napisal/-a:fare: če bo šlo tako naprej bomo zjutraj šli v službo nekje po malici, če si jo bomo še sploh zaslužili, pa nas bodo nesli ven v krsti. nevem in ne razumen kako lahko neka pisarniška svinja zahteva od ljudi ki delajo npr. za trakom ali so zidarji, da delajo do 65 leta ali celo več? njim je lahko, sedeti na usnjenem sedežu, imeti osebnega šoferja in podobno ni teško. kak golubič in podobni lahko samo po opravljanju velike potrebe rečejo da so se zašvicali ful, drugače ne. mislim da tonemo kod titanik in da nam ni več pomoči. :sadd

Točno to.Oni itak sedijo na usnjenih stolih in jih poleti hladi klima,pozimi pa jih grejejo radiatorji.Delavci pa zunaj delajo poleti pri +30 C in pozimi pri -15 C.Sploh pa so tej naši vrli politiki vlekli študij nevem kako dolgo pa še kakšen magisterij... do recimo 30.leta,medtem ko so delavci na gradbišču že od 18. mogoče 19.leta.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne jan 09, 2011 1:48 pm

Renault VG je napisal/-a:Točno to.Oni itak sedijo na usnjenih stolih in jih poleti hladi klima,pozimi pa jih grejejo radiatorji.Delavci pa zunaj delajo poleti pri +30 C in pozimi pri -15 C.Sploh pa so tej naši vrli politiki vlekli študij nevem kako dolgo pa še kakšen magisterij... do recimo 30.leta,medtem ko so delavci na gradbišču že od 18. mogoče 19.leta.

off: Kaj si mi zagotovil vceraj? viewtopic.php?f=7&t=81669&start=20#p1402594 da so dolocene trditve povezane s starejsimi (uredu), ampak zal taksne teme niso za tebe, ker so malo prevec mislece, da bi lahko z neko splosno trditvijo postavljal neka merila. V tem primeru tiste trditve, ki so povezane morda z nekimi idejami tvojega oceta niso dovolj zgovorne za tvoje pisanje. Lepo prosim.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne jan 09, 2011 10:41 pm

adis je napisal/-a:torej vprašanje je: kdaj se bo tretji steber pokojnine

vsi t.i. stebri so NATEG :arrow: tako kot marsikaj drugega v tej banana republiki (primer danes TV Klub; kaka sprenevedanja glede garancij in izgovorov na EU)

Lahko preberete ustavo RS in v njej je lepo navedeno, da je DRŽAVA DOLŽNA poskrbet za človeku dostojno pokjnino in omogočit preživetje v tretjem življenskem ciklu; seveda se podrazumeva, da to velja za tiste s polno pokojninsko dobo in to je bilo vedno cca 80-85% povprečne plače(plačila prispevkov) za dobo 10, kasneje 18 in sedaj naj bi vzeli že 34 let. In sedaj, da bi bil na teh % in človeku dostojno pokojnino, me fukjena država sili v neke stebre in pošilja na razne zavarovalnice :roll: :roll: .........in tepena bomo generacija, ki ima sedaj med 25 in 30 let delovne dobe :arrow: katastrofa

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne jan 09, 2011 11:47 pm

sašo5 je napisal/-a:
adis je napisal/-a:torej vprašanje je: kdaj se bo tretji steber pokojnine

vsi t.i. stebri so NATEG :arrow: tako kot marsikaj drugega v tej banana republiki (primer danes TV Klub; kaka sprenevedanja glede garancij in izgovorov na EU)

Lahko preberete ustavo RS in v njej je lepo navedeno, da je DRŽAVA DOLŽNA poskrbet za človeku dostojno pokjnino in omogočit preživetje v tretjem življenskem ciklu; seveda se podrazumeva, da to velja za tiste s polno pokojninsko dobo in to je bilo vedno cca 80-85% povprečne plače(plačila prispevkov) za dobo 10, kasneje 18 in sedaj naj bi vzeli že 34 let. In sedaj, da bi bil na teh % in človeku dostojno pokojnino, me fukjena država sili v neke stebre in pošilja na razne zavarovalnice :roll: :roll: .........in tepena bomo generacija, ki ima sedaj med 25 in 30 let delovne dobe :arrow: katastrofa
To so besede! Vse je nateg. Par mojih kolegov je do sedaj že lepo pogorelo na raznoraznih varčevanjih v skladih itd... nobenemu nič ne dati itak nam preveč jemljejo!

Uporabniški avatar
Misak
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Misak Po jan 10, 2011 2:38 am

@sašo5: Kaj pa sploh so stebri, če so vsi po vrsti nateg?! Za malenkost lažje razumevanje pojmov in preprečitev splošnega barskega natolcevanja je tu zate rahla razlaga:

1. pokojninski steber: pokojnina, ki si jo prislužiš z delom in posledično plačanimi prispevki. Steber, ki se ga trenutno aktualna pokojninska reforma dotika

2. pokojninski steber: prostovoljna dodatna pokojninska zavarovanja - njihov namen je dopolnjevanje trenutno na robu loma obstojočega prvega stebra. Kljub temu da gre denar iz PDPZja direktno v prvi steber pa se glavnica, ki se bo izplačevala po dogovorjeni dobi obrestuje na zakonsko določeni garantirani obrestni meri, ki znaša 50% državne obveznice (ne me držat za besedo ampak mislim da RS37) in je bila do sedaj v najboljšem primeru 1,4% na letni ravni... Še najbližje nategu, če ne upoštevamo, da se za naših vloženih 30€ v PDPZ doda še 20€ iz bruto plačanih prispevkov, torej smo že v štartu naredili 66% donos (številke so okvirne, ne se mi zdaj v decimalke spuščat :!: ), kar pa je samo odložena davčna obveznost; davek nam bodo namreč obračunali potem, ko dobimo izplačilo v obliki pokojnine/rente. Nateg teh stebrov je tudi v tem, da kljub temu, da je to zavarovanje, ne ponuja nikakršne socialne varnosti - v primeru smrti plačnika, dediči dobivajo rento do izčrpanja sredstev na računu oz. maksimalno 10 let.

3. pokojninski steber: to si pa dejansko ti sam - vse kar si boš privarčeval tekom svojega dela in v "jeseni" življenja črpal za lagodnejše življenje. Glede na tvojo trditev si torej tudi ti nateg, ali...? Ok, ok, dost podj***vanja z moje strani, tretji pokojninski stebri so vsa možna varčevanja, kar se jih ljudje spomnijo. Jaz sem se dotaknil življenjskih zavarovanj, predvsem z naložbami v sklade, lahko pa varčuješ kjer želiš, v banki (juhej na 2-4% obresti), v nepremičnini (juhej na 30 let kredita in potem še enega za obnovo, ob prodaji pa surla do tal, ker nepremičnina ni toliko vredna kot smo mislili da bo, če jo sploh želi kdo kupiti), v zlatu, srebru, delnicah, starih avtomobilih, otrocih, znanju, ... Kar misliš, da ti bo olajšalo starost, vse je 3. pokojninski steber.

"jaz tebe fprašam", kaj točno je v vseh teh stebrih nateg? Lahko ti pomaga tudi prijatelj fare, ki vidim, da te globoko podpira...

@fare to da so pa tvoji kolegi zgubili denar v skladih, je pa zgolj in samo njihova požrešnost na eni strani in presranost na drugi. Skladi (in vsa podobna varčevanja, da ne bomo pristranski), imajo pač svojo ceno, in ta cena se prilagaja razmeram na trgu. Ko gospodarstvo blesti in gre vvse samo navzgor, gre posledično gor tudi cena skladov. Seveda je proces tudi obraten. Ampak, ker smo ljudje v konstantnem po čem večjem, se gospodarska situacija, kljub padcem, vedno zavihti nazaj na prvotno stanje in se kasneje razvija dalje, kar ima za posledico splošno rast gospodarstva. Vendar, če imaš to srečo, da sklade kupuješ v njihovem same vrhu, sledi po padcu bistveno daljše obdobje okrevanja. Lahko pa nekje v nizki točki dokupiš še nekaj točk in si s tem zagotoviš hitrejšo rehabilitacijo. Kakorkoli, če pa ne veš kaj delaš, pa kupiš drago, ko so ti vsi barski "strokovnjaki" povedali da, zdaj pa res vse raste in je tazadn cajt da daš kej dnarja not, ko pa se situacija obrne, prodaš poceni saj te je strah da boš izgubil še več, in se potem kurčiš na zavarovalnice in družbe za upravljanje, česar tipičen primer si žal tudi ti/tvoji kolegi... In krivdo tu ne moreš pripisati nobenemu drugemo kot samo tem tvojim, kot Sava v spodnjem toku bistrim, kolegom, ki se spuščajo v neznano brez trohice znanja al vsaj zavedanja v kaj se spuščajo...
Da bi zmanjšali število prometnih nesreč na naših cestah,
bi morali moškim prepovedati točiti alkohol.
In ženskam bencin!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Po jan 10, 2011 10:55 am

tretji steber je nateg? žal tretji steber ne obstaja, še.

vsak posameznik si ga mora sam ustvarit iz svojih rezerv, katere mu/če ostanejo skozi mesec.

kako bodo sredstva razporejena čez dobo varčevanja je stvar posameznika ( štukanje denarja v štunfe, ipd...)
želje posameznika ponavadi določijo "donosnost" in večja kot je želja večje je tveganje.

@fare: tisti, ki so pogoreli so pogoreli zaradi lastne nevednosti oz. slabe razlage tistih, ki so zadevo speljali čez in so jim slepo verovali. žal je temu botrovala še gospodarska kriza.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po jan 10, 2011 9:09 pm

Sveta jeza (pridiga)
Vinko Möderndorfer, pisatelj, režiser:

Moji lubi Slovenci!

Živimo v drekastih časih. Odgovor na to, zakaj smo se pogreznili v greznico nepočiščenih iztrebkov in zakaj nam lasten drek leze v usta in nos, skozi ušesa naravnost v možgane, je preprost: Dvajset let smo poslušali demagoško obračanje besed, gledali demokratično izvoljene butce, ki so nam iz parlamentarne prižnice pridigali o poštenosti, solidarnosti, pravičnosti, zraven pa nekaznovano kradli za našimi hrbti.

Dvajset let so si pripenjali na prsi zasluge, pljuvali na vse, kar niso bili oni, cinično dvomili o vseh avtoritetah, lagali brez kazni, varali brez slabe vesti, resnico in pravico krojili po svoji volji in koži, bili proti vsem, ki niso z nami in bili proti vsem kar tako, zaradi kondicije, zaradi športa.
Dvajset let, moji lubi Slovenci, so zlorabljali besedo, se delali norca iz nje, iz besede so naredili tržno blago, ponižali so jo na besedo laži in manipulacije, jo nespoštljivo izkoriščali, naredili so jo za vlačugo, jo poteptali, prodali, razdali. Poenostavili so jo, zdaj služi ceneni reklami za njihove barabije.

Izdali so prijatelje, sodelavce, brate, sestre; izdali so prepričanje, naše in svoje, menjavali so stranke pogosteje kot svoje gate in pri tem niso niti zardeli. Zlorabljali in zlorabili so vse institucije v svoji brezobzirni borbi za oblast. Se smehljali v televizijske kamere, igrali poštenjake in človekoljube, zraven pa za hrbti brusili nože za naše vratove.

V imenu svojih pritlehnih interesov, v imenu krvoloke bratovščine, ki je vse bolj prepričana, da je oblast boljša od ljubic, boljša od tihe onanije za straniščnimi vrati, kjer res ne škodiš nikomur, so žrtvovali tisoče delovnih mest, usodo tisoče družin, zato da so lahko domov pod pazduho odnesli malho, polno novcev, in si kot nedorasli bradati otroci zgradili lovske kočice, hišice in hiše, nakupili zemljo in zemljišča, zgradili steklene palače in palačice, si kupili ladjice in barke, avtomobile in avtomobilčke, izkopali bazene in postavili plotove, najvišje v svojih glavah, in čisto vseeno jim je bilo, in jim je še vedno, in jim je vedno bolj, za vas, moji lubi Slovenci, za vaše delovne roke, za vaše pridne otroke, za vaše življenje.

Podriskali so vas, lubi moji, vi pa ste mislili, da na vaše obraze pada mehko zlato. Dvajset let so drekčli po vaših glavah s svojimi paranojami, strahom, cinizmom, ironijo, nadutostjo, superiornostjo, in to vse za to, da bi prikrili svoje goljufije, svoje male in velike lopovske afere, tiha kupovanja in podkupovanja, svoje okostnjake, skrite v omarah; vse so si prikrojili, da bi se lahko zakrili in da bi bili večno videti pošteni osvoboditelji, preroditelji, graditelji cest in obcestnih stranišč. Napisali so si svoje zakone, na tiste zakone, ki niso po njihovi meri, se požvižgajo, zamahnejo z roko; postavili so svoje zveste pse na prava mesta, opljuvali so vse druge, posejali sovraštvo in zanetili prepire. Nič ne velja, resnice ni, resnica se samo zdi, vse je lahko tako, kot hočeš, kot rečeš, kot obrneš, kot imaš dolžnika in prijatelja na pravem mestu. Drug drugega držijo za vrat. Deželo jim je v dvajsetih letih uspelo narediti gluho in slepo za vse dobro, za vse kvalitetno. Nič ne velja več. Najmanj delo. Nihče se v resnici na nič ne spozna več in vsi se poznajo na vse. Saj je vseeno, skomignejo z rameni, važno je, da si naš, da si mi simpatičen, da mi lezeš v rit, sploh ni več pomembno, da dobro delaš. In gorje tistemu, ki stoji na cesti sam samcat, s svojim delom, s svojim talentom, s svojo voljo in željo. Gorje pametnemu in nadarjenemu, gorje mu, ki nima ničesar dati v zameno. Tistemu, ki nima nič, je treba vzeti tudi to! Tisti, ki ima vse, naj ima še več! To sta gesli minulih dveh desetletij. Dvajset let!!

Moji lubi Slovenci! Za nekatere je to vsa mladost, za nekatere polovica življenja, za nekatere najkreativnejša in najboljša leta, za nekatere celo življenje! Preveč! Dvajset let preveč sprenevedanja, klanovstva in klovnovstva, metanja polen tistemu, ki pride za tabo, kot da je smisel oblasti zgolj in samo to. Drvarjenje! Mrcvarjenje. Veliko izdajstvo.

Lubi Slovenci, poscali so se na občutljivost, na občutek do bližnjega, na sočutje, in še ščijejo: vsem na očeh po vseh ljudeh!

Vi pa vse to vidite in ste kar tiho?
In kdor vidi in ne stori ničesar – je kriv!
Kje je, moji lubi Slovenci, vaša sveta jeza? Kje je občutek za upor? Kam je izginil ponos?
Ni treba čakati, da pride dno do tebe, ni treba, da moraš izgubiti vse, da bi lahko dobil vse. Če lumparije lumpov ne bodo kaznovane, boste morali, moji lubi Slovenci, vzeti mesarico in kij v svoje roke.

* Primož Trubar je svoje pridige velikokrat začenjal z nagovorom: »Moji lubi Slovenci«. Ena od najpomembnejših stvari v Trubarjevem življenju je bila ljubezen do slovenskega ljudstva. Verjel je, da ima to lubo ljudstvo dovolj moči in volje, sočutja do bližnjega, solidarnosti in tovarištva, da lahko premaga vse skušnjave in preživi vse viharje.

Napisano kar lepo povzema moje razmišljanje o tej problematiki.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jan 11, 2011 9:48 am

AgitatoR je napisal/-a:Če lumparije lumpov ne bodo kaznovane, boste morali, moji lubi Slovenci, vzeti mesarico in kij v svoje roke.

* Primož Trubar je svoje pridige velikokrat začenjal z nagovorom: »Moji lubi Slovenci«. Ena od najpomembnejših stvari v Trubarjevem življenju je bila ljubezen do slovenskega ljudstva. Verjel je, da ima to lubo ljudstvo dovolj moči in volje, sočutja do bližnjega, solidarnosti in tovarištva, da lahko premaga vse skušnjave in preživi vse viharje.

Srčno upam, da se takšne in podobne ideje ne bodo uresničile!!! Travme medsosedskih morij, iniciranih z nacionalno razdvojenostjo že sredi 19. stoletja ter množično realiziranih v obdobju med ter po 2. svetovni vojni, odkrivamo še danes. Razumej(m)o pač ne…
Misel Primoža Trubarja je bila povsem drugačna, revolucionarna v povsem drugačni luči!

Gospodarske krize ter, v daleč najslabši meri vojne, postavijo pred družbo najbolj čisto ogledalo, da se zazre vanj ter poskuša doseči katarzo. Zadnja gospodarska kriza, ki se pojavljajo ciklično na cca. 30 let, je pokazala naravo slovenske države/družbe v zelo infantilni luči. Izjave v smislu mladosti demokratične miselnosti na Slovenskem, so smešne in neresne – obdobje 20 let uveljavitve demokratičnih načel je bil DOVOLJŠEN čas za ureditev razmer!!!
Še vedno se ne zavedamo, da je potrebno našo prvo skupno državo ČUVATI in jo s skupnimi močmi razvijati! Obnašamo pa se podobno neresno in otročje, kot v času prve politične diferenciacije na Slovenskem, sredi 19. stoletja (predlagam zanimivo branje politično diametralno nasprotnih častnikov Slovenec ter Slovenski narod).
Pred časom je bila postavljena zanimiva antropološka teza, ki pravi, da je primerno število populacije za obstoj novodobne države 10 milijonov prebivalcev, torej naj bi bila tudi Slovenija premajhna v dolgoročnejšem procesu. Tezo demantirajo mikro deželice / kneževine z velikim bogastvom (beri: najvišji BDP v razvitem svetu) ter zelo dobro izdelanim demokratičnim sistemom, ki funkcionira bistveno dlje od slovenske državotvorniške miselnosti. Slovenija ima ŠE VEDNO srečo, da sovpada v dokaj razvit del sveta (pokazatelj je, glede na dani forum, lahko tudi število prodanih novih avtomobilov, ki za razliko od ostalih evropskih dežel – brez subvencij, seveda - ne pada); moč države pa v zadnjem času žal pada z manjšanjem vpliva srednjega sloja (ravno razvitost srednjega sloja je pokazatelj močne družbe / države).

Ogledalo, ki nam ga je nastavila zadnja kriza kaže na upad etike in moralnosti splošne družbe (četudi pustimo okuženo politiko in politike pri strani – ta anomalija je prisotna tudi v najbolj razvitih demokratičnih družbah – Platonova Država je pač žal le utopična misel) ter v vsesplošni apatiji, ki je lahko večji sovražnih države!
Razglabljanje ob šanku ter v zadnjem času vse bolj priljubljenih forumih ter jadikovanje ob lastni usodi je obsojanja vredno, brez da bi se posameznik sam potrudil pri razvoju in pozitivni spremembi družbe / države!
Če se je slovenskost ohranila že (dokazano!) od Brižinskih spomenikov naprej, preživela takšne in drugačne vihre, se ne bojim, da ne bi preživeli takšne in drugačne pokojninske reforme (roko na srce, demografski režimi starejših evropskih dežel kažejo še na večje pretrese, kot pri nas!).
Samo po pameti…
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jan 11, 2011 12:52 pm

Chan, dobro napisano, samo...

...v pravljice ne verjamemo več.

Če po 40 letih sistema, ki so ga sovražili, in 20 letih novodobnega sistem, naši politiki drugega kot da bi prekopaval kosti in praznili jaške, ter luknje s kostmi, ne znajo povedat kej bolj pomembnega, pač mora počit. Sicer na žalost, vendar bolje kot tako stagniranje in mučenje ljudi, kot je sedaj.Za vsa leta polne delovne dobe v tovarni dobi grbasta ženička 360 evrov, medtem ko daje naša država grkom pomoč, ob tem, da je tam povprečna pokojnina 1600 evrov. Delavci, ki cele dneve delajo na gradbiščih dobivajo po 400 do 500 evrov plače, potem pa zvedo, da jim odtrgani denar od plač za kredite ni šel za kredite, ampak v žep direktorjem. In podobne anomalije, za katere nihče ne odgovarja in tudi ne bo odgovarjal....

Ali pa še hujša anomalija;
Koga zanimajo kosti v jaških, luknjah in na tujih pokopališčih? Mene NE, pa večino mladih tudi NE!!! Nas zanima, kaj bomo jutri jedli, kje bomo delali, ali bomo imeli službo in če bomo imeli streho nad glavo, ne pa kako bodo iz Gradca preselil kosti 14. pohorskega bataljona. Ma ko j**e tist bataljon u 3 pi*de matrne, nej bo zakopan kjerkoli je že, pa nej po*ukani posranci iz parlamenta nardijo vsaj že nekaj za nas mlade, ne pa da ...
Francozi, španci in ostali so vse svoje izdajalce pobili. Samo v franciji okoli 400.000 in več ljudi. So jim sodili? Je bilo humano? A se danes kdo vpraša o njih? Pri nas pa ob vsakih volitvah in še vmes med volitvami pridejo tabeli, tardeči, tačrni, tazelni, pa kodrlajsasti iz vseh lukenj, pa se derejo in kregajo, kdo je vojno zmagal. Pa koga ku*ac to zanima????

Uglavnem čimprej naj poči, pa da bomo čimprej končal s tem s*anjem in da začnemo živeti kot ljudje (tisti ki bomo ostali), ne pa da gremo iz dneva v dan bolj proti dn. Pa ne samo proti dnu, tega smo že dosegli. Zdej si že jamo kopljjemo v to dno.

Če sem koga užalil, je bilo pa to čisto namerno in upravičeno!
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To jan 11, 2011 1:39 pm

…saj na koncu nam ostanejo samo še pravljice…

Daleč največji politični salto mortale, ki si ga privoščijo politične opcije / stranke / politiki je ustvarjanje političnih točk na podlagi svojstvenih zgodovinskih interpretacij. Podoben primer slovenske sodobne zgodovine je še dovolj svež, ko je politična stranka, nabirajoč politične točke SAMO in PRVENSTVENO na podlagi omenjenih (sebi prirejenih) zgodovinskih interpretacij, ostala na koncu pred vrati parlamenta. Takšna politična praksa je značilnost novodobnih političnih tvorb, nevajenih sodobnega demokratičnega razmišljanja ter prežeta z revanšizmom (primer vzhodnoevropskih držav ter s preteklostjo obremenjenih srednjelatinskih držav)!!! Zatorej prihaja do bistveno več in različnih kvazi amaterskih historoloških interpretacij ter odstopanj od le teh, kot bi bilo higiensko in primerno.

@nebivedu – zadel si točno bistvo razmišljanja novodobnega, neobremenjenega človeka, ki je že pošteno naveličan različnih zgod in prigod iz preteklosti. Epilog raznih (prvenstveno političnih) provokacij pa žal nastane z dvomom v pretekla dogajanja, ki bi nas morala NAUČITI, da ne bomo ponavljali napak naših predhodnikov.
Dober in objektiven poznavalec zgodovine ima namreč širšo sliko razumevanja sedanjosti ter mu je v veliko pomoč pri načrtovanju prihodnosti! Neka študija na univerzi v ZDA (žal vira ne najdem več) je menda medicinsko dokazovala, da človekovi možgani v daljšem časovnem obdobju nezavedno pozabljajo na svoje napake – s tem so dokazali, da se zgodovina (žal) ponavlja, predvsem z ISTIMI napakami!
@nebivedu – ravno "kosti v luknjah in jaških" so nam opomin na zatiskanje oči, skrivanje pred problemi ter pometanje pod preprogo, ki niso nastali v 4 -5 letih, kot se želi amatersko prikazati, temveč proces, dolg skorajda celo stoletje!!! Podobna dogajanja v Franciji, Beneluksu so drastično bolj večplastna – za razliko od nas je do katarze prišlo (še posebno v Nemčiji, za razliko od npr. Avstrije ali Italije), z duhovi preteklosti je opravljeno, kar se posledično kristalizira v vsakdanjem življenju! Največja napaka pri omenjeni problematiki v Sloveniji se je že davno naredila s postavitvijo politikov v prvo vrsto, zgodovinska stroka pa je bila odrinjena na stran oziroma ožigosana s političnimi predznaki.

Zatorej moje razmišljanje pelje v smeri učenja na lastnih napakah – ogledalo nam je bilo predočeno, sedaj je SKRAJNI ČAS, da se začnejo stvari spreminjati ter izboljševati že na nivoju države (spremenjena in učinkovitejša kazenska zakonodaja; zmanjšanje števila ministrstev; učinkovitejša javna uprava; zakonodaja, ki določa odgovornost direktorjev družb ter nadzornih svetov; omejevanje korupcije ter elitizma, ki je pogojen z vstopom v posamezno politično stranko (!!!) …). Dobrih primerov, že v naši neposredni soseščini, je več kot dovolj! Trenutno nas v določenih segmentih prehitevata že Hrvaška in Srbija…
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To jan 11, 2011 4:56 pm

amerika amerika daleko bila....

ko bo amerika prišla v eu bo hudič ( beri: zadnje dogajanje v ameriški politiki - streljanje na kongresnico).

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jan 12, 2011 10:08 pm

Amerika in nato sta že tukaj. V letu in pol bodo razširili vojaški poligon Poček in Bač iz 3000 na 15.000 hektarov. Pol bo pa še polno vojakov povsod po sloveniji, ki bodo tam imeli vaje in bo celo sranje.

Chan, dobro se zavedam, kaj je bila vojna in kaj in kako sta obe strani delali. Ampak čas je da se poskrbi za novodobne ljudi, tisti ki so bili ubiti so namreč mrtvi že desetletja, mi pa še živimo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr jan 12, 2011 10:32 pm

in tisti člen ustave, ki pravi "da mora republika slovenija poskrbeti za tretji del življenja tj. za pokojnino" je tudi larifari vse dokler sami ne poskrbimo za svojo pokojnino.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov