Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: PC težave

Napisal/-a Energetik81 To avg 16, 2011 8:36 pm

nebivedu je napisal/-a:Brez zamere, ampak najbol smešni ste mi taki z zunanjimi diski kot backupom. To je najbolj nesmiselen backup. Zakaj? Ker so zunanji diski veliko bolj na udaru, kot notranji in veliko hitreje pride do poškodb ravno iz razloga, ki je jasen že v imenu (prenosni disk) in ta je, da se ti diski nosijo naokoli.
Najcenejša varianta je še en disk in ga imaš za ključne podatke v mašini.
Kot je že en pred mano napisu ti dodatni notranji disk čisto nič ne koristi, če ti vlomijo in odnesejo PC. Poleg tega jaz zunanjega diska namor ne prenašam, samo vsake 2 tedna naredim backup in ga potem skrijem nekam v stanovanju, kjer ga noben ne bi našel. Poleg tega mam fotke še na DVDjih in na drugi fizični lokaciji. Požar/poplave proof.

nebivedu je napisal/-a:Res je, poteka. Kaj pa če je potrebno iz starega sistema dobiti datoteke, ki so pomembne?
Jih prej kopiraš na zunanji disk? Če maš pa stari OS zj.., pa bootaš Ubuntu CD in tam lepo preneseš podatke na zunanji disk.

nebivedu je napisal/-a:Če imaš windows 7, je samo sistema 16GB, potem daš še office 2007 z dodatki, kak visual studio in še mail-i, malo smeti v user direktoriju, poleg pagefile (cache datoteka) in hibernate datoteke, pa si že skoraj na 80GB. Sistemska particija naj bi bila za visto ali win7 naj bo vsaj 150Gb.
Eh pretiravat pa tud ni treba. Jst mam Win7 na 100GB particiji, vse skupaj zasede točno 50GB. Sistem, pagefile, hiberfile, s tem da imam Office, veliko ostalega programja, pa še ene 3 špile vsak po nekaj GB.
100 GB je za povprečnega uporabnika, ki ima vse svoje dokumente/slike/filme na drugi particiji, povsem dovolj.
Je pa res, da pri današnjih poceni 1GB+ diskih ni problem dati 150GB za sistemsko particijo.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To avg 16, 2011 10:23 pm

Energetik, zakaj moraš skrivat backup prenosni disk? Se tok bojiš, da ti ga bodo ukradli? Če te je toliko strah, potem si najemi cloud (cena je okoli 20 evrov na mesec) in si tja spravi podatke. Tam jih ne boš izgubil niti ti jih ne morejo ukrasti. Pa od kje vam take velike številke za backup? Mislim, programiram že 15 let (za službo, za domače zadeve še dlje) , pa je vseh mojih programov v službi kr lepa številka vrstic kode. Ampak vse skupaj še vedno spravim na ključek velikosti 4GB brez problemov. Če še vse dokumete, navodila, specifikacije in primere uporabe za to kodo dam zraven, najbrž še vedno nebi bilo več kot 4Gb, mogoče 5Gb. Ne mi zdej lapat, da imate več dokumentov kot en DVD in da rabite ne vem kakšen zunanji disk.

Za backup dokumentov je za večino uporabnikov dovolj običajen CD, za slike mogoče par DVD-jev, vsega skupaj pa za navadnega uporabnika ni preko 15GB (pa je najbrž še mnogo manj), kar spraviš na 3 DVD-je in imaš backup porihtan.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To avg 16, 2011 10:31 pm

Glihkar sem šel preverit in imam za 120 GB slik na disku. Takih, dejanskih, ki bi jih rad imel še naprej :) Pa nisem še prištel posnetkov s puncine kamere (tudi par 10 gb pa jo ima šele eno leto). Tako da si znam hitro predstavljat kako zapolnit par 100 GB ;)

lp
Slika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu To avg 16, 2011 11:04 pm

Dej še preveri, kok imaš dokumentov (excel, word, ...).

Za slike pač delaš backup takrat ko jih daš na računalnik(vsaj jaz jih takrat na dvd posnamem). Če se nabere 120Gb slik, potem se je to nekaj časa nabiralo.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee Sr avg 17, 2011 6:16 am

sej neke "supervarne" stvari ni, ce tako pogledas je medij(CD/DVD ipd) se veliko bolj dovzetn za razne poskodbe..
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek Sr avg 17, 2011 6:26 am

kaj si ti nor malo.. bogi človek vpraša za nasvet kako naj reši problem z diskom vi pa tu vsi povprek izvajate meritve genitalij, kdo zna sam pred sabo skrit najboljše prenosni disk in kdo največ DVDjev nage žene na tedn speče. get a life.

in ja. če se gremo najvarnejši backup je to cloud kot je nebivedu rekel.

Uporabniški avatar
ninjeti
Uporabnik

Napisal/-a ninjeti Sr avg 17, 2011 6:31 am

adis je napisal/-a:
diamant72 je napisal/-a:Backup pomembnih podatkov je pametno imet tudi off-site oz. na nekem prenosnem mediju ali drugem računalniku (mreža). Ker, če je požar, tatvina, poplava ali pa celo kakšen zafrknjen virus, 2 diska v enem računalniku čisto nič ne pomagata.

š dobro da imam imac-a, da ni virusov :-P

Tu pa se kar precej motiš :) Takih varnostnih lukenj kot jih majo njihovi OS pa ma res zlo malo software-a. Nič ne dajo na varnost, vse dajo na uporabniško izkušnjo. Dobro je samo to, da se niso prej spravili hekat njihovega os, ker zadnje čase jim kar ogromno stvari najdejo - da ne govorim o tem, da ti lahko ravno virus "razstreli" novo ("pametno") baterijo v macbookih...

ON:
Sicer pa res nevem zakaj si ljudje ne delate več particij (vsaj 2). Še bolje 2 diska klasično, raid, ... Skoraj obvezno pa je formatirati računalnik vsako leto, da se spuca nesnaga za katero niti ne veste da jo mate.

Edit: cloud je res najbolj "varen" - še posebej čebi rad da majo vsi lahko dostop do tvojih podatkov. Pomembni podatki nikoli niso in nikoli nebodo spadali na net.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Sr avg 17, 2011 6:34 am

Meni bo tud zgleda mogu kolega windowse na novo naložit, k je zgleda mašina zapacana u 3pm :D. Ko prenašam posnetke iz kamere, mi vedno spušča zraven frames-e, pa sm že naredu čiščenje pa defragment diska, pa nič ne pomaga. Danes po šihtu grem po kolega na Marco Polo-ta v Benetke, pol mu je pa prva naloga k se spakira, da mi windowse na novo naštima :mrgreen:. Ali s eše kaj drugega da kr tko u izi storiti, da mi unega vraga nebi spuščalo?

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Sr avg 17, 2011 9:44 am

včasih zelo pomaga kompresor in spihat prah iz notranjosti kište.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Sr avg 17, 2011 12:28 pm

branee je napisal/-a:sej neke "supervarne" stvari ni, ce tako pogledas je medij(CD/DVD ipd) se veliko bolj dovzetn za razne poskodbe..

Za domačo uporabo ni nobene supervarne zadeve. Oziroma so, ampak so predrage.

Prenosni disk je pa vseeno zadeva, na kateri nebi nikoli imel backupa. Sem že prevečkrat reševal podatke iz takega diska. U bistvu sem zadnje čase večkrat reševal podatke iz prenosnih diskov, kot pa iz notranjih. Večini se zgodi da pade disk na tla in potem ... Takoj za njimi so pa diski iz prenosnih računalnikov, ki padejo na tla.

Sem mel že take primere, da je disk padel po tleh in ga ni zaznalo. z zamenjavo elektronike(kupil sem nov identičen disk in mu odšraufal elektroniko dol) je potem za silo deloval, ampak s prenosom 1.2 kilobitov na sekundo. Par dni sem rabil, da sem ključne podatke prenesel na nov disk. Če bi zgubili podatke, bi zgubili 10 let dela. Na navadnem računalniku nič, na prenosnem pa edini backup. Disk je bil pa navaden 3.5 palčen in so ga samo vtaknili v prenosno ohišje, ker je to "najceneje".

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr avg 17, 2011 12:35 pm

nebivedu je napisal/-a:Prenosni disk je pa vseeno zadeva, na kateri nebi nikoli imel backupa. Sem že prevečkrat reševal podatke iz takega diska. U bistvu sem zadnje čase večkrat reševal podatke iz prenosnih diskov, kot pa iz notranjih. Večini se zgodi da pade disk na tla in potem ... Takoj za njimi so pa diski iz prenosnih računalnikov, ki padejo na tla.
Backup disk pomeni, da so na njem kopije podatkov z diska v PCju. Torej če ti pade na tla, nabaviš novega in narediš nov backup s PCja. Če ti točno takrat še useka strela v PC pa to pomeni, da imaš neverjetno smolo. V tem primeru si lahko omisliš 2 zunanja diska in zmanjšaš verjetnost izgube podatkov. Lahko tudi 3,4,5... :)
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po avg 22, 2011 6:55 pm

Dobil disk vendar imam sper neke klinčeve probleme - bios ga zazna v device managerju je tudi zlistan in kao dela. Vendar v Total commanderju ga ni na spisku. Kurčev esplorer pa tudi ne dela - internet explorer ravno tako ne in tudi p*****a od PCja ne dovoli inštalacijo novega IE.

Ma da mu j***m mater!
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
weasel
Stalni uporabnik

Napisal/-a weasel Po avg 22, 2011 7:06 pm

Očitno pokvarjeni windowsi, če ga mašina prepozna.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Po avg 22, 2011 7:08 pm

Ma ja - kar vse bom sformatiral pa na anovo
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Kraj: Obala

Napisal/-a Fenix_ Po avg 22, 2011 8:28 pm

Mi lahko kdo pove kje se menja jezik V FireFoxu 6?
Imam slovenščino in ne razumem nič
kako spremenim na ANG ?

Hvala

Uporabniški avatar
Kalos
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kalos Po avg 22, 2011 8:46 pm

Orodja/Možnosti...zavihek vsebina in spodaj so jeziki, na desni strani pa gumb izberi.

Tam si izbereš jezik.
Slika

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Napisal/-a Fenix_ Po avg 22, 2011 8:54 pm

to ni to, ker je še vdeno vse v SLO
verjetno je inštalacija v SLO
samo kje da dobim ANG verzijo ?

Uporabniški avatar
Bojanxe
Novinec

Napisal/-a Bojanxe Po avg 22, 2011 9:05 pm

Tule. http://www.mozilla-europe.org/en/

Lep pozdrav,
Bojan
Alfa Klub Slovenija

Uporabniški avatar
Fenix_
Novinec

Napisal/-a Fenix_ To avg 23, 2011 9:32 am

Bojanxe je napisal/-a:Tule. http://www.mozilla-europe.org/en/

Lep pozdrav,
Bojan

Hvala, točno to se iskal :)

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist To avg 23, 2011 10:21 am

INFINITI je napisal/-a:Dobil disk vendar imam sper neke klinčeve probleme - bios ga zazna v device managerju je tudi zlistan in kao dela. Vendar v Total commanderju ga ni na spisku. Kurčev esplorer pa tudi ne dela - internet explorer ravno tako ne in tudi p*****a od PCja ne dovoli inštalacijo novega IE.

Ma da mu j***m mater!

si pogledal v disk management? .. včasih (no, v večini primerov ) je potrebno disk aktivirati..

desni klik na 'Computer'/manage. Odpre se ti 'Computer Management'. Na levi v meniju izberi 'Storage' in nato 'Disk Manegement'. Poglej tukaj če vidiš disk. Če je in ni aktiven ga klikni z desnim gumbkom in ga aktiviraj.

Slika
No escape from the mass mind rape...
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost