Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

peroRS
Mojster foruma

Re: stroški

Napisal/-a peroRS So feb 18, 2012 9:35 pm

nevermind je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:
nevermind je napisal/-a:Sem mnenja, da je avto le prevozno sredstvo... in 3/4 ljudi v SLO si kupi avto nad svoje finančne zmožnosti. To je žalostno.

3/4 ljudi si tudi privošči dopust izven svojih finančnih zmožnosti in odplačujejo kredit za to celo leto. Taki ti potem najbolj jamrajo kako težko je življenje :roll

Ni treba vzet kredita za dopust :) Eni naredimo tako. Nadure in sobote si šparamo za dopust (namesto izplačila), junija dobim še regres in grem en mesec in pol uživat v Južno Ameriko.

Lahko se gremo v nedogled :) hočem povedat... recimo avto bo nov npr. 20000€ in čez 10 let - koliko bo vreden? Nekaj jurijev? To je zame slaba naložba. Raje vložim denar v nepremičnine ali nepozabno potovanje... al pa grem na koncert v London. Saj vem, da smo na avtomobilističnem forumu, ampak eni res ne dojamete, da nekaterim ni prioriteta dober/nov/močan avto.

1) avtomoblistični forum gor al dol, mene enostavno ne mika, da bi šel v Azijo/Afriko/Ameriko za 1 mesec na potovanje. Pika! Ne hvala! Pač nisem tip, ki se mu to dopade.
Kot sem že večkrat pisal, grem na morje na Hrvaško (z avtom :D ), kjer se lepo spočijem ter na kakšen tedenski izlet po sosednjih državah, pa nekaj kilometrine letno naredim z motorjem (to mi je v užitek). ;) Niso pa to neki pretirani stroški (ca. 500€/leto...ni grem ravno v allinclusive hotel, sam se da še vedno uživat).

2)denar raje šparam za hišo 8)

3)nekateri pač potrebujejo/potrebujemo (zanesljiv in varen!) avto za vsakodnevne potrebe (vožnja v službo...) in si ne moremo privoščiti, da nas bo ena kripca pustila na sredi poti. Dandanes je avto potreba in ne več luksuz. Privarčevati pa se da na gumah, gorivu...ter če je avto lepo očuvan ga čez nekaj let lahko prodaš za dobro ceno ;)

Če še lahko citiram nekoga z drugega foruma:
Na žalost je stanje v Sloveniji na področju rabljenih avtov tako kot je. Dokler bo pomembneje, kako poceni dobim boljši avto kot sosed, kot pa to, kaj dobim za ta denar, bo pač tako. 3/4 avtov na avto.net ima 120.000 do 150.000 km in ravno opravljen veliki servis. Japajade, jaz tudi vedno naredim servis za 1500 eur, preden prodam avto za 8.000 eur :roll:
Mene je zaradi te golazni minilo kupovat rabljene avte. Raje prišparam nekaj živcev in mesecev življenja, pa čeprav plačam več.

Kot si rekel, to je neskončna debata in je brezveze rabit energijo, da si dopovedujemo kaj se splača in kaj ne. Če tako gledamo:
-ne splača se gradit hišo
-ne splača se kupit avto (nov ali rabljen)
-ne splača se potovat
-ne splača se dobro in kvalitetno jest (živiš lahko tudi od solate in vode)
-ne splača se moderno oblačit
-ne splača se kupiti telefon za 600€
-ne splača se imeti ženo =P
...
-na koncu verjetno lahko zaključimo, da se niti živeti ne splača. Pa vemo, da ni ravno tako ;)

Upam, da se razumemo.
LP

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing So feb 18, 2012 9:40 pm

@sašo5: Če imaš sedaj peč na kurilca jo samo predelaj na palete. Imaš tisoč in eno podjetje ki se ukvarja z tem. Cena predelave cca 1000EUR in verjemi, da bo to daleč najboljša opcija.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So feb 18, 2012 9:42 pm

mihaing je napisal/-a:@sašo5: Če imaš sedaj peč na kurilca jo samo predelaj na palete. Imaš tisoč in eno podjetje ki se ukvarja z tem. Cena predelave cca 1000EUR in verjemi, da bo to daleč najboljša opcija.

Osnova je pa dobra izolacija. Res, da to nekaj stane, vendar se dolgoročno splača in veliko prihraniš na kurjavi ;)
Zadnjič spremenil peroRS, dne So feb 18, 2012 9:43 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So feb 18, 2012 9:43 pm

nevermind je napisal/-a:Ni treba vzet kredita za dopust :) Eni naredimo tako. Nadure in sobote si šparamo za dopust (namesto izplačila), junija dobim še regres in grem en mesec in pol uživat v Južno Ameriko.

Lahko se gremo v nedogled :) hočem povedat... recimo avto bo nov npr. 20000€ in čez 10 let - koliko bo vreden? Nekaj jurijev? To je zame slaba naložba. Raje vložim denar v nepremičnine ali nepozabno potovanje... al pa grem na koncert v London. Saj vem, da smo na avtomobilističnem forumu, ampak eni res ne dojamete, da nekaterim ni prioriteta dober/nov/močan avto.

Ljudje smo si različni. In ne vem, zakaj se vedno spotika ob nove avtomobile? A ko pa človk kupi kolo za 10k €, smuči za 1k+ €, 5x precenjeno obleko, 2k € vredno gamersko kišto, superduper 3D LED tv z ne vem kako tehnologijo itd itd.... je pa vse kul?

Nepremičnine? Ja vidmo, kako je z nepremičninami.... Nepozabno potovanje? Za nekoga je to lahko en teden v Istri, ne rabi en mesec Južne Amerike.

EDIT: PeroRS, se podpišem pod tvoj post.
Slika

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis So feb 18, 2012 9:53 pm

peroRS je napisal/-a:
mihaing je napisal/-a:@sašo5: Če imaš sedaj peč na kurilca jo samo predelaj na palete. Imaš tisoč in eno podjetje ki se ukvarja z tem. Cena predelave cca 1000EUR in verjemi, da bo to daleč najboljša opcija.

Osnova je pa dobra izolacija. Res, da to nekaj stane, vendar se dolgoročno splača in veliko prihraniš na kurjavi ;)

prvi pogoje je dobra izolacija nato kurjava.

pri meni je na elektriko. kolikor porabim toliko plačam pa še kamin/peč na drva imam, ki pa je "fency" ;)

kar se stroškov tiče pa... pravilo, ki ga večina ljudi pozabi je, da se pokrijejo toliko kolikor lahko ustvarijo in da ne gredo čez to mejo oz. potrebno bo ustrezno zmanjšati apetite.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So feb 18, 2012 9:56 pm

adis je napisal/-a:kar se stroškov tiče pa... pravilo, ki ga večina ljudi pozabi je, da se pokrijejo toliko kolikor lahko ustvarijo in da ne gredo čez to mejo oz. potrebno bo ustrezno zmanjšati apetite.

x2
Kot pravi moj fotr, za večji standard je treba več delat, nič ne pride zastonj ali pa samo od sebe ;)

Uporabniški avatar
Surts
Nov uporabnik

Napisal/-a Surts So feb 18, 2012 10:12 pm

peroRS je napisal/-a:

Večinoma ni denarja za dobro izolacijo oz vsaj ne takoj. S tem ko investiraš 1000€ iz kurilca na sekance (res je da moraš izpolnjevat par pogojev, naprimer kje jih bos skladiščil itd.) v prvem letu dobis investicijo notr. Pika, prišparaš zihr 1000€. Potem pa je moje mnenje da greš še v morebitno zamenjavo oken, kjer je recimo investicija že cca 3000€, in v prvem letu ni računice da dobiš 1000€ notr. Da ne govorim v novi fasadi, strehi itd, kjer gredo številke v nebo.
Enostavno je za današnji čas najbolš unga jurja reskirat, če ga lahko našparaš, saj ga imaš naslednje leto notr. Sicer pa je najbolš da vsak zase mal preračuna kolk da za ogrevanje, se mal pozanima in se pač odloči po svojih željah. Pravim samo to da z minimalno invisticijo največ prišparaš.

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So feb 18, 2012 10:13 pm

Najvec mam stroskov za stanovanje, kredit 470€ za 15 let ostalo mi je se 13( s tem da sem 38.000€ ze placal za stanovanje, ostalo pa kredit).. Stroski stanovanja 67 kvadratov cca 180€. Avto sem na sreco kupil z gotovino tko da kaksnega lizinga nimam ampak gre pa za gorivo okoli 200€ mesecno, ce pristejem se telefon zavarovanja in ostalo "drobnarijo" recimo cca 100€ in smo ze prek 900€ vsak mesec. S tem da se "moja" se sola in ji vsako leto za fak placam 2000€ solnine, pa kje so se stroski za njen prevoz..

Imam pa cca 1800 neto.. Torej polovica gre. Ubistvu ce pomislim se prezivljam z manj kot povprecno placo pri moji izobrazbi, vcasih si zelim da bi bil rojen nekje drugje. So pa spet dnevi, ko sem vesel da sploh imam sluzbo, ko berem casopis...
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny So feb 18, 2012 10:42 pm

branee je napisal/-a:..... S tem da se "moja" se sola in ji vsako leto za fak placam 2000€ solnine...

:lol: :mrgreen:

Uporabniški avatar
branee
Uporabnik

Napisal/-a branee So feb 18, 2012 10:46 pm

pinny je napisal/-a:
branee je napisal/-a:..... S tem da se "moja" se sola in ji vsako leto za fak placam 2000€ solnine...

:lol: :mrgreen:

+s :D
Minds are like parachutes. They only function when they are open.

Uporabniški avatar
a_sist
Poznavalec foruma

Napisal/-a a_sist So feb 18, 2012 11:00 pm

620€ kredita za hišo, ogrevanje pozimi je čez 400€ ( spomladi, jeseni okoli 150 in poleti 0, ker vodo ogrevam s toplotno črpalko), bencin ( skupaj za oba avtomobila) je malo čez 200€, ostalo je zanemarljivo..

Sašo.. predlagam ti isto kot mihaing - biomaso oz sekance. Nisem sicer vedel da je mogoča predelava s kurilca na pelete ( kolikor poznam delovanje enega in drugega, se sliši skoraj nemogoče), je pa možna predelava na plin. Plin je pa drag ko sam satan.
No escape from the mass mind rape...

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Ne feb 19, 2012 12:40 am

mihaing je napisal/-a:
sašo5 je napisal/-a:vsi stroški so zanemerljavi naspram kurilca.....cca 2000-2500 litrov za ogrevanje 170m2 :arrow: išče se alternativa........

Če imaš radiatorje ti ostane najcenejša opcija peleti ali sekanci. Se ti bo razpololivli stroški za polovico, je pa res da je vse odvisno od izolacije hiše (najbolj okna)

Se strinjam,peleti. Pri nas smo prešaltali na pelete.Prej 3000l olja,zdaj 6t pelet(1t=cca 250€,da se dobit tudi ceneje). Cena investicije pribl. 5000€ (3leta nazaj).Pa vzameš takšno peč,ki jo lahko kuriš tudi na drva pa si zmagal.
Če pa finance dopuščajo,pa toplotna črpalka.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Ne feb 19, 2012 1:42 am

branee je napisal/-a:Najvec mam stroskov za stanovanje, kredit 470€ za 15 let ostalo mi je se 13( s tem da sem 38.000€ ze placal za stanovanje, ostalo pa kredit).. Stroski stanovanja 67 kvadratov cca 180€. Avto sem na sreco kupil z gotovino tko da kaksnega lizinga nimam ampak gre pa za gorivo okoli 200€ mesecno, ce pristejem se telefon zavarovanja in ostalo "drobnarijo" recimo cca 100€ in smo ze prek 900€ vsak mesec. S tem da se "moja" se sola in ji vsako leto za fak placam 2000€ solnine, pa kje so se stroski za njen prevoz..

Imam pa cca 1800 neto.. Torej polovica gre. Ubistvu ce pomislim se prezivljam z manj kot povprecno placo pri moji izobrazbi, vcasih si zelim da bi bil rojen nekje drugje. So pa spet dnevi, ko sem vesel da sploh imam sluzbo, ko berem casopis...

Ne, se ne "preživljaš z manj kot povprečno plačo pri tvoji izobrazbi", tudi ostali imajo takšne in drugačne stroške, ki jih mimogrede pokrivajo tudi z minimilcem. Se pravi, da ti ostane "čistega" več, kot ima nekdo s "solidno" službo plače.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Ne feb 19, 2012 7:53 am

Verjetno res dobra izbira predelava peči in zamenjava gorilca. Samo ne da se to naredit pri čisto vsaki peči.

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp Ne feb 19, 2012 9:29 am

peč potrebuje vratca za čiščenje pepela. Toraj na peči ki je namenjenea šamo za kurilca predelava negere, ker nima vratc za odpiranje kurišča oz. čiščenje pepela.

Uporabniški avatar
montezemolo
Novinec

Kraj: Lj

Napisal/-a montezemolo Ne feb 19, 2012 10:08 am

IcEm4n je napisal/-a:
nevermind je napisal/-a:Ni treba vzet kredita za dopust :) Eni naredimo tako. Nadure in sobote si šparamo za dopust (namesto izplačila), junija dobim še regres in grem en mesec in pol uživat v Južno Ameriko.

Ljudje smo si različni. In ne vem, zakaj se vedno spotika ob nove avtomobile? A ko pa človk kupi kolo za 10k €, smuči za 1k+ €, 5x precenjeno obleko, 2k € vredno gamersko kišto, superduper 3D LED tv z ne vem kako tehnologijo itd itd.... je pa vse kul?

Nepremičnine? Ja vidmo, kako je z nepremičninami.... Nepozabno potovanje? Za nekoga je to lahko en teden v Istri, ne rabi en mesec Južne Amerike.

EDIT: PeroRS, se podpišem pod tvoj post.

PeroRS, tud jz se podpišem pod tvoj post.

Ne razumem pa, zakaj morajo eni provocirati in vsiljevati svoje poglede, češ tist k da za avto velik €€€ in je potem skoz doma je d**** in tako... pač mu to več pomeni. meni je pa debilno dati 2000-3000 € za neko potovanje po Afriki, Aziji oz pač kjerkoli, ker me to enostavno ne zanima (ok če bi blo to ene 300-400 € mogoče sicer mam pa national geographic in vidim kako je tam :)

al pa tako kot si reku "IcEm4n", eni si kupjo drago kolo al pa računalnik al pa vse vložijo v svoj flat... idealno je, da maš dost veliko plačo, da si vse privoščiš, kar si želiš. sicer pa svoj denar razporediš v SKLADU S SVOJIMI PREFERENCAMI!!

on topic: sicer živim še doma pri tastarih, plačujem ene 200 € za stroške (položnice+nekaj za hrano), za avto dam na mesec povprečno 200€ (vključuje benz, zavarovanje, servisi, gume), za zavarovanje (dopolnilno+nezgodno+življenjsko cca. 80€)... skratka, zaenkrat lepo, velik si kupim tudi za oblečt pa razne zabave ob vikendih, ampak ko bom šel enkrat na svoje (najemniški flat) bo konc veselice... :(

sicer je pa tko; kakrknakoli plača je, je prenizka. se mi pa zdi, da največ jamrajo predvsem tisti, ki imajo povprečno oz nadpovrečno slo. plačo... nikoli ni dovolj :)

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Ne feb 19, 2012 10:16 am

rhino je napisal/-a:
Se strinjam,peleti. Pri nas smo prešaltali na pelete.Prej 3000l olja,zdaj 6t pelet(1t=cca 250€,da se dobit tudi ceneje). Cena investicije pribl. 5000€ (3leta nazaj).Pa vzameš takšno peč,ki jo lahko kuriš tudi na drva pa si zmagal.
Če pa finance dopuščajo,pa toplotna črpalka.

aha, potem so mi prav povedali; če je dnevna poraba kurilca cca 15 litrov, potem rabiš 30 kg peletov, na sezono v mojem primeru rec. 4 tone x 220 eur (Merkur) =cca 1000 eur - dejansko prepolovljeni stroški....Bega me ta investicija, napisal si namreč 5000 eur :shock: "Mihaing" je pa napisal:
@sašo5: Če imaš sedaj peč na kurilca jo samo predelaj na palete. Imaš tisoč in eno podjetje ki se ukvarja z tem. Cena predelave cca 1000EUR in verjemi, da bo to daleč najboljša opcija.

PS. peč imam Ferotermovo letnik 1992 vratca gor in dol)

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Ne feb 19, 2012 11:24 am

Ja eden je mislil samo zamenjavo gorilca na obstoječo peč, drugi pa celotno peč.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Ne feb 19, 2012 11:38 am

Pomoje je tako da glede na zmožnosti večina nas prilagodi stroške relnim razmeram svojih ptoreb. Mene predvsem zanima koliko se kaj avto zažira v dohodek kot neko nunjno zlo tukaj v SLO k recimo nekje v večjih EU mestih kjer imajo super javni prevoz folk sploh nima avta ampak si ga sposodi za tista 2-3 večja premika letno. Vsaj jaz imam take žlahtnike.lp.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Ne feb 19, 2012 11:44 am

Če bi država zmanjšala obremenitev plač bi tud več dobil, tk pa država pobere že 60% + pri hrani, oblekah odvisno 8.5% ali 20%. Tk da celo 70-80% pobere država...tolk o tem. Enostavno se splača delat na ČRNO, NA FUŠ !!! :roll:

Stoške imam osebno minimalne, živim doma na kmetiji. V avto vlagam le za nujna popravila, ker je motor slab, prav tako menjalnik ne bo zdržal dolgo, ....
Član od leta 2004
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov