Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Re: Izpit A1, kaj nismo v Evropi

Napisal/-a Gricko So apr 07, 2012 7:33 pm

samo eni ste res trčeni!!!
skoz govorite " naredi izpit"!!

Imam izpit, vendar za po mestu je "frček" ali skuter optimalno prevozno sredstvo in ne nek tažak motor!!

Torej ko se odpravim v center se raje vsedem na frčka, kjer pa se pojavi problem:

1 ker ima frček pospeške kot....polž, oviram vse za seboj!!

2 ob robu ceste se NE BOM vozil, saj je to smrtno nevarno za mene, saj me vsi prehitevajo in izrivajo ob rob cestišča.....če sem na sredini, mi tega ne morejo narediti!

3 ko dosežem max hitrost sem še vedno prepočasen za ostale udeležence!

4 za svojo varnost in živce ostalih udeležencev, se bi rade volje vozil po kolesarski namesto po celovški / tržaški.....ampak se NE SMEM..

.................................

torej je v današnjem okolju res NESPREJEMLJIVO, da te postavijo na cesto in ti omejijo hitrost na 45km/h ( medtem, ko je dosti vpadnic omejenih z 60 ali celo 70 km/h)....in vse to v imenu varnosti!!!

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 7:52 pm

Gricko je napisal/-a:1 ker ima frček pospeške kot....polž, oviram vse za seboj!!

2 ob robu ceste se NE BOM vozil, saj je to smrtno nevarno za mene, saj me vsi prehitevajo in izrivajo ob rob cestišča.....če sem na sredini, mi tega ne morejo narediti!

4 za svojo varnost in živce ostalih udeležencev, se bi rade volje vozil po kolesarski namesto po celovški / tržaški.....ampak se NE SMEM..

Bravo, odlično si povzel kar skušam poudariti od začetka! Spremenjene razmere na naših cestah zahtevajo redefiniranje predpisov, ki NE-zadovoljivo urejajo varnost udeležencev.
lpd

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 So apr 07, 2012 8:02 pm

koliko jaz vem ima tudi Nemčija "B" do 125ccm - kakor tudi vožnjo manjšega tovornega vozila_do 6t :arrow: naj me kdo popravi, če sem slučajno kaj zamešal.....

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So apr 07, 2012 8:04 pm

Gricko je napisal/-a:skoz govorite " naredi izpit"!!

Imam izpit, vendar za po mestu je "frček" ali skuter optimalno prevozno sredstvo in ne nek tažak motor!!

Doco je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:1 ker ima frček pospeške kot....polž, oviram vse za seboj!!

Bravo, odlično si povzel kar skušam poudariti od začetka! Spremenjene razmere na naših cestah zahtevajo redefiniranje predpisov, ki NE-zadovoljivo urejajo varnost udeležencev.
lpd

Redefiniranje predpisov? Kako to vpliva na frčota, ki NE MORE iti več kot 50 (seveda original, ne sfriziran)? NIČ
Tudi, če bi predpisi dovoljevali višjo hitrost kot 50kmh, se ne bi smel voziti s 50ccm skuterjem brez blokad, ker to ni homologirano (ne samo pri nas, povsod), četudi bi imel izpit za neomejeno.

Tako, da kdor se hoče voziti hitreje kot 50kmh mora narediti izpit za neomejeno (govorim za folk nad 24 let) in mora kupiti skuter/motor z vsaj 125ccm. Ni to nobeno vsiljevanje, tako je ;)

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF So apr 07, 2012 8:11 pm

Da še jaz na kratko povzamem, kaj mene moti v zakonu o izpitih.

Včasih si šel delat normalno izpit za motor in si dobil lepo A neomejeno avtomatsko, ko si dosegel neko starost. To se mi je zdelo normalno, mogoče bi lahko bila starost za A neomejeno takrat malo večja, pa tudi kakšno uro več bi lahko odvozili.

To kaj so pa naredili v zadnjem času, pa se mi zdi totalna bedarija. Če grem jaz pri 21, 22 letih delat izpit za A, grem pač glede na starost in vse delat izpit za A2. Plačam ure, ki jih more bit po novem mislim da 20+ (pred časom si odvozil 7ur, pa si mel izpit v žepu) in si pridobim izpit za A2. Po tem preklejem vse živo, ker ne morem svoje Honde 600RR omejit na (po novem) 35kw, zato ker v zakonu dodatno piše še, da izvorna moč motorja ne sme za več kot 2x presegat moči vgrajene blokade.
Če hočem pri dopolnjenih 24 letih pridobit izpit za A, da lahko vzamem blokado ven, morem spet it vozit praktične vožnje in opravljat izpit za A. Pri tem gre toliko denarja za izpit, da si lahko že skoraj spodoben rabljen motor kupiš.

Drug primer zgodbe: Star sem 25 let. V življenju še nisem sedel na motorju, pa se mi ga je zaluštalo. Naredim izpit za A neomejeno in si po poti domov kupim Repsolko (1000ccm). Nič voznika začetnika, nobenih omejitev. Sky is the limit.

Fer? Meni se ne zdi.

O tem kako (VEČINA) mopedistov, skuteristov in kolesarjev ovira promet pa sploh ne bom zgubljal besed, ker ste že vse povedali. Vozijo se počasi, levo desno, v napačne smeri, na pločnik pa čez zebro ko je rdeča na semaforju ipd. Najhujši se mi zdijo 16 letni pubeci, ko je dobo skuter pa takoj 70ko not pa polinijev avspuh gor. Boli njega...

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So apr 07, 2012 8:19 pm

Voznik začetnik bi bil vseeno 2 leti, bi pa res lahko vozil bilokeri motor brez problema :)
I'm not speeding I'm qualifying...

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So apr 07, 2012 8:24 pm

HPF je napisal/-a:Da še jaz na kratko povzamem, kaj mene moti v zakonu o izpitih.

Včasih si šel delat normalno izpit za motor in si dobil lepo A neomejeno avtomatsko, ko si dosegel neko starost. To se mi je zdelo normalno, mogoče bi lahko bila starost za A neomejeno takrat malo večja, pa tudi kakšno uro več bi lahko odvozili.

To kaj so pa naredili v zadnjem času, pa se mi zdi totalna bedarija. Če grem jaz pri 21, 22 letih delat izpit za A, grem pač glede na starost in vse delat izpit za A2. Plačam ure, ki jih more bit po novem mislim da 20+ (pred časom si odvozil 7ur, pa si mel izpit v žepu) in si pridobim izpit za A2. Po tem preklejem vse živo, ker ne morem svoje Honde 600RR omejit na (po novem) 35kw, zato ker v zakonu dodatno piše še, da izvorna moč motorja ne sme za več kot 2x presegat moči vgrajene blokade.
Če hočem pri dopolnjenih 24 letih pridobit izpit za A, da lahko vzamem blokado ven, morem spet it vozit praktične vožnje in opravljat izpit za A. Pri tem gre toliko denarja za izpit, da si lahko že skoraj spodoben rabljen motor kupiš.

Drug primer zgodbe: Star sem 25 let. V življenju še nisem sedel na motorju, pa se mi ga je zaluštalo. Naredim izpit za A neomejeno in si po poti domov kupim Repsolko (1000ccm). Nič voznika začetnika, nobenih omejitev. Sky is the limit.

Fer? Meni se ne zdi.

Ta nov zakon je pa itak blesarija. Pri 16-ih sem naredil izpit za A do 125ccm, vozil sem se skoraj 5 let (vmes dobil še za A do 25kW), potem so pa par mesecev preden bi moral avtomatsko dobiti za neomejeno spremenili zakon, po katerem moram iti za neomejeno še enkrat vozit v avtošolo in pred komisijo. Kot da mi denar raste zraven krompirja na njivi :roll: :roll: :huh: Jebeš vse skupaj.

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 8:33 pm

peroRS je napisal/-a:Tako, da kdor se hoče voziti hitreje kot 50kmh mora narediti izpit za neomejeno (govorim za folk nad 24 let) in mora kupiti skuter/motor z vsaj 125ccm. Ni to nobeno vsiljevanje, tako je ;)

Poglej gricko bi ti rad povedal nekaj drugega: takih frčkov, ki bi nas vse spravljali v nevarnost na CESTI ne bi bilo, ker bi Gricko raje vzel 125ccm Vespo in se z njo peljal 60, 70 ali 80, kakršna je pač omejitev, sebe in nikogar drugega pa ne oviral ali ogrožal. Več 125ccm prdec itak ne gre. Tako bi bilo varneje! Frček ne sodi na cesto med avtomobile! Kaj vožnja avtomatskega 125ccm skuterja zahteva posebna znanja (ima samo gas in bremzo), da moraš pri nas kljub temu, da imaš B kategorijo(poznavanje predpisov...) za potrdilo plačati z vožnjami, tečajem itd. 800-1000€?

lpd

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko So apr 07, 2012 8:44 pm

peroRS je napisal/-a:Redefiniranje predpisov? Kako to vpliva na frčota, ki NE MORE iti več kot 50 (seveda original, ne sfriziran)? NIČ
Tudi, če bi predpisi dovoljevali višjo hitrost kot 50kmh, se ne bi smel voziti s 50ccm skuterjem brez blokad, ker to ni homologirano (ne samo pri nas, povsod), četudi bi imel izpit za neomejeno.

Tako, da kdor se hoče voziti hitreje kot 50kmh mora narediti izpit za neomejeno (govorim za folk nad 24 let) in mora kupiti skuter/motor z vsaj 125ccm. Ni to nobeno vsiljevanje, tako je ;)

ok....frček ne zmore več kot 50km/h......., pa tudi skuterji naj ne bi šli....

dve možnosti:
1 za frčke in podobne....naj se jih vrne nazaj na kolesarske steze....kamor tudi sodijo!! če to pomeni še dodatno zablokirati hitrost, ok, vendar pa trenutne razmere res niso varne
2 skuterjem, ki jim je mogoče dvigniti hitrost, pa bi se komot dvignila na kakih 60 - 65km/h, kar bi rešilo veliko .... in za to je dovolj 50 - 70 ccm

Seveda pa če se hoče kdo voziti hitreje in na močnejšem motorju....pa seveda izpit za A kategorijo.....to pa se strinjam.....

Glede A kategorije in podomejitev......so totalen idiotizem!!!

Se mi zdi da pri 18ih brez problema narediš izpit za neomejeno, vendar pa bi dal pogoj za "odprt" motor vsaj dve leti vozniških izkušenj (torej si moraš lastiti in ga voziti motor vsaj recimo 2 leti ), ta pogoj pa bi bil ne glede na starost!
Torej tudi če si se spravil delati izpit pri 30tih, nimaš direktno neomejeno, ampak rečima max 100KM prvi dve leti .....kar je vrh glave, hkrati pa ti odpušča veliko napak, ki ti jih 150 KM+ ne ndpušča

Uporabniški avatar
NejcZ
Poznavalec foruma

Kraj: Mozirje

Napisal/-a NejcZ So apr 07, 2012 8:45 pm

Aja, zdej če znaš vozit avto znaš tudi motor.
Potem bi mi lahko pri 14 letih dali še zraven izpit za avtio, ko sem za H naredil takrat, predpise sem tako ali tako poznal. Dejte nehat bedarije pisat no :lol:
I'm not speeding I'm qualifying...

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So apr 07, 2012 8:50 pm

sašo5 je napisal/-a:kakor tudi vožnjo manjšega tovornega vozila_do 6t :arrow: naj me kdo popravi, če sem slučajno kaj zamešal.....

Drugje lahko z B kat. voziš tovorno vozilo do 7.5t
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS So apr 07, 2012 8:54 pm

Doco je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Tako, da kdor se hoče voziti hitreje kot 50kmh mora narediti izpit za neomejeno (govorim za folk nad 24 let) in mora kupiti skuter/motor z vsaj 125ccm. Ni to nobeno vsiljevanje, tako je ;)

Kaj vožnja avtomatskega 125ccm skuterja zahteva posebna znanja (ima samo gas in bremzo), da moraš pri nas kljub temu, da imaš B kategorijo(poznavanje predpisov...) za potrdilo plačati z vožnjami, tečajem itd. 800-1000€?

lpd

Evo tole pove vse. Po tvoji logiki bi potem vsak voznik avtomobila lahko sedel na Gilero GP800 (maksiskuter, ki preseže 200kmh) in jo obvladal brez problema, saj ima le gas in bremzo, pa malo težji in močnejši je kot 125ccm. piece of cake a ne :roll: :roll:

Se umikam iz debate.

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco So apr 07, 2012 9:30 pm

peroRS je napisal/-a:... sedel na Gilero GP800 (maksiskuter, ki preseže 200kmh) in jo obvladal brez problema, saj ima le gas in bremzo, pa malo težji in močnejši je kot 125ccm. piece of cake

razburjenje ni potrebno pero ... zašel si off topic, saj nihče ne govori o 800ccm motorjih, težakih. ugotavljamo le da mali 50ccm frčki z omejitvijo 45 niso za na cesto, .... to je vse, kaj misliš?

lpd

Uporabniški avatar
HPF
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a HPF So apr 07, 2012 9:52 pm

Tudi sam sem mislil, da je to nekaj popolnoma nezahtevnega, dokler nisem probal padca na lastni koži, ko je kolesar skoraj padel po cestišču (specialka - noge je imel zapete v pedala, zaneslo ga je do sredine cestišča). Če bi jaz peljal naravnost bi ga zadel, če bi probal zavit vstran bi verjetno zadel skale ob cesti (enosmerna, takoj za ovinkom). Tako sem takrat brez izkušenj do konca pohodil zadnjo zavoro, me je spodneslo in sem padel.
Če bi jaz pisal zakon, bi dal že za 50ccm obvezen izpit, z neko človeško ceno seveda. Eni rabijo 50ur da naredijo izpit za avto, so nevarni in nezanesljivi na cesti že nasploh, zraven pa dobijo gratis še izpit za male prdalice.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf So apr 07, 2012 10:12 pm

Zelo težko je tukaj dorečt kaj je prav in kaj ni prav. Mopedi so sigurno ovira na cesti, pravtako poliesterski avtomobilčki, kolesarji pa itak nimajo kaj iskati na cesti, če je kolesarska steza zraven (specialke so samo izgovor, pa si naj kupi kolo, ki se bo lahko vozil po zato namenjeni površini)
So pa vozniki z B kategorijo, ki imajo izpit 20+ let, pa nimajo toliko km zasabo kot marsikašen še voznik začetnik.
Kakorkoli obrneš imaš dobre in slabe voznike tako v B kat. kot v A kat.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne apr 08, 2012 3:25 am

Kot avtomobilista me bolj motijo raznorazni "Il dottoreji" na hitrih in težkih motorjih,kateri ga šponajo 150km/h na 50km/h omejitvi, kot pa en mulo, ki se pelje 45km/h na 50km/h omejitve oz. 45km/h na 90km/h omejitvi, pa še tako končno hitrost ima redkokateri moped. Večinoma "letijo" vsaj 70km/h.
Da bi pa še zraven b kategorije šenkali še izpit za motorno kolo do 125ccm...se pa mi zdi idiotsko. Zakaj? Zato, ker vožnja motornega kolesa NI enako vožnji bicikla iz hervisa, tako kot si pač nekateri predstavljajo. Marsikdo še hodit ne zna, pa se vsede na motorno kolo in tišči do onemoglosti.Potem pa pride do pizdarije, so pa vsi drugi vsega krivi... :roll:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Ne apr 08, 2012 2:28 pm

Doco je napisal/-a:... Kaj vožnja avtomatskega 125ccm skuterja zahteva posebna znanja (ima samo gas in bremzo), da moraš pri nas kljub temu, da imaš B kategorijo(poznavanje predpisov...) za potrdilo plačati z vožnjami, tečajem itd. 800-1000€?

Na tem mestu bi te rad ustavil in ti priporocal, da se enkrat resnicno dobro premislis. Sicer ne vem ali si motorist ali ne, in ali si se sploh dejansko ze kdaj peljal z motorjem vec kot malo po parkiriscu, ampak tukaj je treba poudarit, da je voznja motorja (ali mopeda!) nekaj POPOLNOMA drugega kot voznja avta in za voznjo motorja ni DOVOLJ samo poznavanje predpisov (CPP). Tecaj in izpit za A kategorije se zelo razlikuje od tecaja in izpita za B kategorijo, in to z razlogom. Tukaj so cisto druga predvidevanja, teorije voznje (tehnika voznje, kje zavirat, kje ne smes, zaviranje v sili, ...), pozicioniranje na cesti, samo rokovanje z motorjem, ...

No, glede na zgoraj napisano, moram povedat se nekaj. Ne strinjam se s trenutnimi A kategorijami in zakoni (kot je napisal nekdo pred mano, 25 let in brez izkusenj lahko pelje R1ko, nekdo ki ima pa ze veliko izkusenj in je na motorju ze od 16ga leta pa mora vsaki 2 leti na novo delat izpit za naslednjo kategorijo..). Napredovanje v visje kategorije bi moralo biti konkretno cenejse in z manj urami. Pa izpit za AM bi takisto morali delat posebej, ce se mene vprasa (ampak to je samo moje osebno mnenje). Frcki in podobno pa bi se moralo omejit na 25kmh in se vozit po kolesarskih stezah, tukaj se pa strinjam, po cesti je nevarno..
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne apr 08, 2012 5:19 pm

EX-B je napisal/-a:[ Frcki in podobno pa bi se moralo omejit na 25kmh in se vozit po kolesarskih stezah, tukaj se pa strinjam, po cesti je nevarno..

Se strinjam, naj naredijo tako, kot je bilo včasih, ko si se moral voziti 25 km/h po kolesarski stezi in takrat še s čelado kar zdaj ni potrebno. Izven kolesarskih površin pa pač na cesto s čelado na glavi in 45 km/h

Doco
Nov uporabnik

Napisal/-a Doco Po apr 09, 2012 8:10 pm

lancia hf je napisal/-a:... pa pač na cesto s čelado na glavi in 45 km/h

Včasih je bilo 50, če se motim, bilo je manj zgage. Ali je 45 varneje, kaj pa 35 bi bilo pa torej še varneje v koloni med avtomobili, torej ali...?

lpd
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov