Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Re: Novi Zakon o davku na nepremičnine -ŠOKANTNO!!!

Napisal/-a odprti clio Ne jan 27, 2013 10:28 pm

Vikking je napisal/-a:Men pa zmaga tale komentar. Ker si kupim staro LUKSUZNO vozilo za 2.000€ ne bi smel plačevati davka na luskuz. Saj čeprav ima več kot 4literski motor in 200kw to ne spada pod luskuz, ker je vozilo staro in sem zanj dal 2.000€.

Večje bedarije pa res ne. KER je popolnoma isto KOT: dobil sem v dar vozilo za 100.000€, ker zanj nisem plačal nič, ne smem plačati davka na luksuz. Človek božji, poglej si da cena in letnica vozila ni edini pogoj za luskuz. Ker lahko si kupiš vozilo staro 20let za ceno 2.000€ pa ne boš plačal davka na luskuz.
Dokler pač nekateri ne razumejo osnovnih pojmov, boš pač mislil da to ni luskuz, kar pa je po kriterijih še zelo zelo luskuz. Pa si lahko greš pogledat v tujino njihove definicije.

Ker pa smo slovenčki fenomen glede vozil, je pač tako, da tudi če ni za kruh bo pa za 400konjski V8 sigurno.

No, poglej mojo objavo in poglej svojo. Tvoja je nadahnjena s čustveno noto, ki si jo preko tipk, v svojem afektu, prelival na anonimni splet.

Ne, jaz mislim, da Safrane 3.0 Baccara ni luksuz. In se mi zdi totalno neumno, da bi plačeval dajatev za tako star 3.0 motor, ko zadeva toliko popije, da že s trošarinami človek toliko prispeva v blagajno, ki je/naj bi bila namenjena vsem skupaj. In vem, da ni v najvišjem razredu, kamor spadajo 3.5 motorji in naprej. Mogoče bi malce popustil, če bi se država vozila s Fabijami greenline ;)

Glede daril... Veliko območje sivine; mi starši kupijo avto v vrednosti 10.000 € kot darilo in ob nakupu plačajo kar nekaj davkov, potem pa naj ga še prikazujem v dohodnini? Če sodeluješ v nagradni igri je to druga zgodba. Te stvari so zelo zelo slabo definirane. Sam pravim, da imamo daleč preslabo davčno. A je po drugi strani nima smisla krepiti, ker bodo samo še bolj nadzirali tiste, ki niso pereč problem.

Čudi me, da razmišljanje nekoga izzove tako emocialen odgovor, da se dereš; morda si celo kričal, ne vem - a si držal shift ali si vklopil caps lock?

In ne, ne vozim V8 s 400 KM, marveč 1.5 s 105 KM, ki pije... Mah, se ne tiče teme. In za svojega pošteno plačam vse dajatve in vinjeto; si moreš mislit, da se čez to ne pritožujem? Moti me zgolj trošarina, a sam ne morem nič. Menim pa, da si se našel v predhodni objavi. Te moti, da imajo drugi to kar si ti želiš, ti si pa tega ne moreš privoščit ker si odgovoren človek? Dobrodošel v realnosti.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne jan 27, 2013 11:04 pm

Pa kakšno čustveno not? le izrazil sem svoje mnenje na povsem umirjen način. Mogoče so te zmotile tri besede z veliko črko, ki pa v nekem realnem pojmovanju celotnega sklopa besedišča, ne pomenijo kričanja, ampak le poudarek da ne izgubijo na pomenu.

V očeh slovenske zakonodaje pač ni razlike pri plačilu dajatev pri vozilu vrednem 2.000€ z 3.0 motorjem, ter pri vozilu vrednem 50.000€ z 3.0 motorjem. Ter prav je tako, saj se določa vrednost glede na prostornino motorja in ne na vrednost vozila.

Vsi se valjamo v istem sistemu. Ker za tebe ni ugodno ker si želiš kupiti "luskuz" katerega sam pa ne priznavaš da je. Ni pomembno vprašanje za koliko si kupil rabljeno vozilo (davek pri tem se je že odvedel pri nakupu novega). Pomembno je kakšno je to vozilo (prostornina, moč, oldtimer...)

odprti clio je napisal/-a: Te moti, da imajo drugi to kar si ti želiš, ti si pa tega ne moreš privoščit ker si odgovoren človek? Dobrodošel v realnosti.

Ne ne moti me. Prav nasprotno, srčno si želim, da bi si lahko prav vsi privoščili luskuz. Kar bi pomenilo, da nam gre dobro. Več luksuza prinaša tudi več denarja v blagajno države.

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Ne jan 27, 2013 11:21 pm

Spet kaj je za nekatere luksuz, za ene je že Audi A8 za druge pa Ferrari. Za stanovanje je enim luksuz 1 sobno stanovanje spet za druge vila ............... Težko je določiti kaj je luksuz.
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Ne jan 27, 2013 11:24 pm

No, me veseli, da sem te napak zastopil :D

Ne vem, ni mi težko dati v skupno blagajno, res mi ni. A to, kar se dogaja, so neumnosti. Res neumnosti. Kmalu bodo obnovili davek na količino sončeve svetlobe, ki jo dobiš skozi okna... Je res potrebno, da se za vsak feces pobira dajatev in tudi dajatev na dajatev...? Pa moj primer je slab, ker gre za avto višjega razreda, a kdo ima pač Pontiac Transport s 3.0 motorjem; je to luksuz?

Še enkrat sprašujem, zgolj iz radovednosti - ste kdaj pomislili koliko davkov plačujete? Jaz sem nehal misliti na to, do zdaj. Me zanima koliko je takih primerov, kot je gorivo: (cena goriva + trošarina + CO2 dajatev) + DDV. DDV na trošarino... Kaj to res nikogar ne moti?! Davek na denar, ki ga daš državi.

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Ne jan 27, 2013 11:44 pm

lancia hf je napisal/-a:Spet kaj je za nekatere luksuz, za ene je že Audi A8 za druge pa Ferrari. Za stanovanje je enim luksuz 1 sobno stanovanje spet za druge vila ............... Težko je določiti kaj je luksuz.

Država ga je določila. Ni to nekaj novega, poznajo ga že zdavnaj v državah EU. Recimo primer irske: http://www.environ.ie/en/LocalGovernmen ... 672,en.doc

Prav lahko vidiš da se kaj veliko ne razlikujemo do njih. Vozilo z 1.8l prostornino v primerjavi z vozilom z 3.0l boš plačal 3x več. Sicer pri njih poznajo za vozila novejša od leta 2008 obdavčitev, po sistemu co2 izpustov.

Razlika med nami in irsko: v tem da pri njih strmijo k uporabi novejših vozil, z manj izpusti (manj izpustov, novejše vozilo manj davka). Kar pomeni če si pri njih nabaviš eno staro vozilo z 3.0 prostornino boš precej tanko piskal pri njih, kot pri nas. Posledica: pri nas si lahko umisliš stari voz (luskuz) z ogromno prostornino za 2.000€. Pri njih boš letno plačeval dajatev v vrednosti vozila.

Ja lahko si vesel, da si želiš staro vozilo z 3.0 mašino pri nas, kot pa na irskem. Pri njih si boš moral umislit vozilo z 3.0 prostornino novejše od leta 2008 da boš manj plačeval pri letni dajatvi, kot pri nas ki še to dopušča.

Ja skozi perspektvio tujine, smo pri nas zelo na začetku in pri omenjenem luskuzu še zelo poceni.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Ne jan 27, 2013 11:46 pm

Vikking je napisal/-a:
Men pa zmaga tale komentar. Ker si kupim staro LUKSUZNO vozilo za 2.000€ ne bi smel plačevati davka na luskuz. Saj čeprav ima več kot 4literski motor in 200kw to ne spada pod luskuz, ker je vozilo staro in sem zanj dal 2.000€.

Človek božji, poglej si da cena in letnica vozila ni edini pogoj za luskuz. Ker lahko si kupiš vozilo staro 20let za ceno 2.000€ pa ne boš plačal davka na luskuz.
Dokler pač nekateri ne razumejo osnovnih pojmov, boš pač mislil da to ni luskuz, kar pa je po kriterijih še zelo zelo luskuz.

Jaz sem bil do tega trenutka prepričan, da je cena edini pokazatelj luksuza. V resnici sem v to še vedno prepričan. Avto za 2000eur v sloveniji ni luksuz. Nikakor! Po kakšni logiki? Naša vlada je čez noč UMETNO spremnila 20 let stare avtomobile v luksuzne :roll: samo zaradi prostornine motorja. Ne dojameš, da so ti tako ukazali tvoji "voditelji"? Kar lepega dne se je nekdo odločil, da je to luksuz in ti si zdaj v to sveto prepričan :lol: WTF kakšne ofce :roll: Pol leta nazaj tak avto ni bil luksuz, danes pa je. Kaj to pomeni? Da standard v sloveniji zelo hitro pada in zato je kriva vlada s svojimi davki. Počasi bo vse kar je več od kruha in vode luksuz, ker ti bodo z vlade tako povedali in mirno vse še bolj obdavčili...ti pa samo beeeeee

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 28, 2013 12:08 am

Vikking je napisal/-a:
lancia hf je napisal/-a:Spet kaj je za nekatere luksuz, za ene je že Audi A8 za druge pa Ferrari. Za stanovanje je enim luksuz 1 sobno stanovanje spet za druge vila ............... Težko je določiti kaj je luksuz.

Država ga je določila. Ni to nekaj novega, poznajo ga že zdavnaj v državah EU. Recimo primer irske: http://www.environ.ie/en/LocalGovernmen ... 672,en.doc

.

Vem za to vendar mišljeno je bilo, da imamo ljudje različne kriterije na pomen besede luksuz, ki so pa spet povezane s financami več kot jih je viši je meja luksuza

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jan 28, 2013 12:25 am

Vikking je napisal/-a:Razlika med nami in irsko: v tem da pri njih strmijo k uporabi novejših vozil, z manj izpusti (manj izpustov, novejše vozilo manj davka).

No, tole je pa BS. Sprva me čudi tovrstna poteza, torej obdavčitev vozil, ki porabljajo dovolj goriva. Več goriva ko porabi, več prispeva lastnik v blagajno preko trošarin in podobnega. A si to lahko privoščijo, ker raja za novega nima. No, če si pa že novega privošči, pa posluša očitke o luksuzu in podobno (saj je že ta forum zgled). Govorim za našo državo, Irci me ne zanimajo.

Če nadaljujem to logiko, bi bilo edino smotrno obdavčiti še ljudi za izpuste CO2; samo kako lestvico postavit? Športniki in obilnejši bi morali plačevati več. Največ pa sigurno preobilni, ki aktivno hujšajo... :roll:

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po jan 28, 2013 12:39 am

Ojej. V EU že zdavnaj vedo, da osebni avtomobil z 3.0 prostornino je luksuz. Neglede na ceno. Starejši ko bo (če nima statusa odltimerja) večji bo davek, v to si lahko prepričan.

Cruiser1: lepo prosim, no.

Mi je pa zelo čudno zakaj takšna štala okoli tega, saj je zadeva še zelo zelo prizanesljiva. Jokat se boš začel, ko bodo uvedi plačilo po co2.

Rečmo primer (vzamemo irski cenik): novi audi z 2.0 tfsi motorjem (cena novega 30k €) te bo prišla letna dajatev 570€, medtem ko te bo stari safrane z 3.0 motorjem prišla letna dajatev 1.500€ (vrednost vozila 2k €).

Pričakujem da nam bo država v obdobju 5 letih priskrbela tudi ta zakon. Do tačas pa lahko še vsi uživamo v poceni rabljenih vozilih z močnimi motorjii, katere lahko tudi registriramo in vozimo.
Verjemi da bodo, takrat ne bo govora o luskuzu, na katerega se sedaj pretirano izgovarjate, takrat bo govor o varovanju okolja.
Povišanje tega davka je podaljšana zgodba uvedbe plačila, glede na co2 izpust.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po jan 28, 2013 12:44 am

No saj... Nihče ne govori o smotrnosti davka, ne. Nikogar ne moti obstoj, ne. Problem je zgolj višina. Pa se pustite posiljevati; jaz bom prestopil k ciganom :lol: Vi pa čakajte, da vam bodo v požiralnik namontirali števce vnosa snovi in volumna izdihanega zraka. Kaj kmalu po tem bo na vrsti anus, na koncu bo pa potrebno na UE oddati še obrazec za odklep kopulativnega organa. Aja, mimogrede, taksa bo 50 €.

PS: če bi komu res bilo v interesu varstvo okolja in preusmerjanje k obnovljivim virom energije, bi se investiralo precej precej več v zelene fasade in bioplinarne, za začetek. Ironično je, da je ravno prvo naš produkt ;)

Uporabniški avatar
GiGi1985
Poznavalec foruma

Kraj: EU

Napisal/-a GiGi1985 Po jan 28, 2013 1:17 am

odprti clio je napisal/-a:No saj... Nihče ne govori o smotrnosti davka, ne. Nikogar ne moti obstoj, ne. Problem je zgolj višina. Pa se pustite posiljevati; jaz bom prestopil k ciganom :lol: Vi pa čakajte, da vam bodo v požiralnik namontirali števce vnosa snovi in volumna izdihanega zraka. Kaj kmalu po tem bo na vrsti anus, na koncu bo pa potrebno na UE oddati še obrazec za odklep kopulativnega organa. Aja, mimogrede, taksa bo 50 €.

PS: če bi komu res bilo v interesu varstvo okolja in preusmerjanje k obnovljivim virom energije, bi se investiralo precej precej več v zelene fasade in bioplinarne, za začetek. Ironično je, da je ravno prvo naš produkt ;)

Dobre poste si napisal, da jih skrajšam v bistvo; Slovenci so ovce, ovce so pa za strižt! :D
Freude am Fahren

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po jan 28, 2013 1:26 am

Vikking je napisal/-a:Pričakujem da nam bo država v obdobju 5 letih priskrbela tudi ta zakon. Do tačas pa lahko še vsi uživamo v poceni rabljenih vozilih z močnimi motorjii, katere lahko tudi registriramo in vozimo.
Verjemi da bodo, takrat ne bo govora o luskuzu, na katerega se sedaj pretirano izgovarjate, takrat bo govor o varovanju okolja.

Varovanju okolja :lol:

a33
Novinec

Napisal/-a a33 Po jan 28, 2013 10:14 am

a4 je napisal/-a:2. člen ustave

Slovenija je pravna in socialna država

Ustava je nad zakoni, lahko se torej pritožimo na ustavno sodišče

ja ampak zakaj je potrebno da nas država goljufa in krade preko zakonov in tudi mimo zakonov, mi pa se moramo za to pravdati zalagati denar , uničevat zdravje.. namesto da bi deali kaj ustvarjalenga. potem pa se čudijo da je recesija in kriza.

JG2
Novinec

Napisal/-a JG2 Po jan 28, 2013 10:26 am

Kolikor vem bo novi davek na nepremičnine nadomestil nusz. Lansko leto sem plačal nusz 2x9,95 eur, sem pa lastnik nepremičnin v višini ene osmine. Novi davek bo nekje na enaki višini od sedanjega nadomestila, lahko je sicer ponekod višji, kje se bo pa zgodilo da bo nižji. Šokantno ni kaj.

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 Po jan 28, 2013 11:35 am

če imaš 500€ plače in družino za nahranit, ja, je šokantno.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po jan 28, 2013 11:45 am

divjak888 je napisal/-a:če imaš 500€ plače in družino za nahranit, ja, je šokantno.

Plačal boš toliko ali pa mogoče kak procent več kot si prej plačeval za nadomestilo stavbnega zemljišča (tega potem ne bo več za plačevat), tako da boš na istem.

Sicer pa, kot pravim, mene veliko bolj skrbi, da ljudje od socialne dobivajo socialno pomoč, ki je u bistvu "kredit", ker je to treba vrnit, pa smo kao socialna država (v ustavi tako piše), medtem ko tajkuni dobivajo kredite, ki pa so u bistvu socialna pomoč in jim jih ni treba vrnit. Ker to pa je res šokantno.
Old subarus never die, they just get faster!

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Po jan 28, 2013 1:38 pm

cruiser1 je napisal/-a:Varovanju okolja :lol:

Lahko se smejiš. Pa ti kar skopiram citat irske zadeve. Objavljeno poleg obdavčitve vozil po co2, zakaj so pristopili k tej obdavčitvi:

The aim of the new motor tax system is to encourage the use of smaller, cleaner, fuel-efficient cars in the fight against climate change by reducing the emission of carbon dioxide (CO2) from cars to help protect the environment and improve local air quality.

Lahko si zelo siguren, da bo isto izrečeno pri nas ko ga bodo uvedli, isti razlog. Verjetno ti bo takrat šlo na jok in ne več na smeh.

Nadalje citiram:
The system was introduced to incentivise consumers to purchase vehicles with lower CO2 emissions, an important step in reducing national greenhouse gas emissions and in meeting Ireland’s commitments for the purposes of the Kyoto Protocol. Carbon dioxide (CO2) is one of the principal greenhouse gases contributing to global warming.

VRT and Motor Tax Rates

Band CO2 Emissions (CO2g/km) VRT Motor Tax Rate
A 0 - 120g 14% 104 euro
B More than 120g/km up to and including140g/km 16% 156 euro
C More than 140g/km up to and including 155g/km 20% 302 euro
D More than 155g/km up to and including 170g/km 24% 447 euro
E More than 170g/km up to and including 190g/km 28% 630 euro
F More than 190g/km up to and including 225g/km 32% 1,050 euro
G More than 225g/km 36% 2,100 euro

In terms of tax, a car with lower emissions, say 130g/km – band B, would be cheaper to buy due to the lower rate of VRT and cheaper to run due to the lower road tax.

In dobili bomo znano grafiko, ki jo imamo po novem pri pnevmatikah, poznamo že pri beli tehniki in žarnicah. Zgledalo bo tako: http://www.environ.ie/en/Publications/E ... 585,en.pdf

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Po jan 28, 2013 1:52 pm

In kaj je naš DMV drugega kot davek na CO2?

Drugače pa kdor ima nepremičnino vredno 200k € NI REVEŽ in naj nekaj iz te premičnine naredi, da mu prinese denar, če misli da je to trenutna situacija naj pa vzame kredit za tistih 100 € na leto.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
divjak888
Novinec

Napisal/-a divjak888 Po jan 28, 2013 1:58 pm

dej muči človek. lahko se zahvališ samo socializmu da imaš streho nad glavo!

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Po jan 28, 2013 2:06 pm

J.McLane je napisal/-a:
Drugače pa kdor ima nepremičnino vredno 200k € NI REVEŽ in naj nekaj iz te premičnine naredi, da mu prinese denar, če misli da je to trenutna situacija naj pa vzame kredit za tistih 100 € na leto.

Za hišo, ki je sedaj vredna 200k € jo postaviš lahko za 100k € ali celo manj,(zemljišče podeduješ) če znaš kaj sam narediti ali z kolegi/znanci Tako, da za tako vredno kišo ne rabiš 200k €
Drugače pa je država itak največji molzni stroj in bojo davke pobirali na vse možne načine.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov