Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

peroRS
Mojster foruma

Re: Pelete 2013-14

Napisal/-a peroRS Pe sep 13, 2013 10:13 am

xxl je napisal/-a:Glede na to,da je taščina hiša stara in slabo izolirana,posledično kuri kot dodge ram (cca 5000 litrov na leto,torej evrov tudi),so se stroški investicije povrnili v pol leta :)

Tega pa jaz nikoli ne bom razumel. A ni bolje/učinkoviteje odpraviti vzrok (slaba izolacija) kot odpravljati posledice (draga kurjava)?
Res, da dobra fasada stane (pač enkratna investicija), ampak dolgoročno se vsekakor bolj splača. ;)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Pe sep 13, 2013 10:15 am

J.McLane je napisal/-a:Nebivedu, nekatere podatke si krepko prenapihnil:
- katera 4 članska družina pokuri povprečno za 150 EUR elektrike mesečno
- katera bajta pokuri 2-3k EUR letno za ogrevanje, kurilno olje je out
- s paneli ne boš nikoli 100% pokril potreb po ogrevanju, mogoče nizkoenergijske hiše sigurno pa ne take, ki leno pokuri 2-3k EUR za ogrevanje
- tudi če ni direktno subvencije na prodano elektriko, je še zmeraj skrita subvencija v tem, da ti elektro v vsaki točki zagotavlja odkup, torej če je elektrike v omrežju dovolj ti jo oni vseeno morajo odkupiti, na ta način bo trpela rentabilnost vseh ostalih elektrarn, ki se lahko prilagajo z močjo in na letnem nivoju ne bodo proizvedle predvidene količeine elektrike.

150 evrov skupaj za elektriko in ogrevanje sem napisal. In to je nekak realna ocena - 70 evrov elektrika in 80 evrov ogrevanje na mesec. Zdej če plačajo v enem kosu ali pa razdelijo na mesec je pa čisto njihova odločitev.

Moja hiša porabi nekje v povprečju 10 kubikov drv na leto (poleti za toplo vodo). Ker imam svoj gozd niti ne znam ocenit cene, je pa to 2 tedna mojega dela popoldne in nekje za 20 evrov goriva in olja za motorko, ter ene 40 evrov za gorivo za prevoz domov. Imam pa 5cm začetne izolacije, 2 cm lepila in 12cm stiropora, pa zaključni sloj na hiši. Se zelo pozna ta izolacija in zato kr mnogo manj pokurim. Zato bi v mojem primeru pokril s paneli oboje - ogrevanje in elektriko.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
rhino
Stalni uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a rhino Pe sep 13, 2013 10:16 am

J.McLane je napisal/-a:Nebivedu, nekatere podatke si krepko prenapihnil:
- katera 4 članska družina pokuri povprečno za 150 EUR elektrike mesečno
- katera bajta pokuri 2-3k EUR letno za ogrevanje, kurilno olje je out
- s paneli ne boš nikoli 100% pokril potreb po ogrevanju, mogoče nizkoenergijske hiše sigurno pa ne take, ki leno pokuri 2-3k EUR za ogrevanje
- tudi če ni direktno subvencije na prodano elektriko, je še zmeraj skrita subvencija v tem, da ti elektro v vsaki točki zagotavlja odkup, torej če je elektrike v omrežju dovolj ti jo oni vseeno morajo odkupiti, na ta način bo trpela rentabilnost vseh ostalih elektrarn, ki se lahko prilagajo z močjo in na letnem nivoju ne bodo proizvedle predvidene količeine elektrike.

Mi smo porabli cca 3000l olja na leto. Sedaj ko kurimo na pelete,pokurimo cca. 6-7 ton. Res pa je,da je izolacija na bajti bolj slaba se zaenkrat.

xxl je napisal/-a:Jaz uporabljam pelete Cugmaister iz Loč pri Poljčanah,cenovno ugodni in kakovostni.Predelali smo kombinirano peč na olje/drva tako,da smo samo zamenjali oljni gorilec s peletnim,dodali sod,polž in za cirka 1000 evrov vložka,zmanjšali stroške za skoraj polovico

Mi smo se lani tudi jemali pri njih,letos pa hocejo da narocis 10 dni prej in jih prides iskat tocno na dogovorjen dan.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Pe sep 13, 2013 10:39 am

peroRS je napisal/-a:
xxl je napisal/-a:Glede na to,da je taščina hiša stara in slabo izolirana,posledično kuri kot dodge ram (cca 5000 litrov na leto,torej evrov tudi),so se stroški investicije povrnili v pol leta :)

Tega pa jaz nikoli ne bom razumel. A ni bolje/učinkoviteje odpraviti vzrok (slaba izolacija) kot odpravljati posledice (draga kurjava)?
Res, da dobra fasada stane (pač enkratna investicija), ampak dolgoročno se vsekakor bolj splača. ;)

-seveda imaš prav,ampak hiša je taščina in tastova,pogovor o vloških v čigavo lastnino izzivajo hudo kri,zato je zamenjava kurjave bila najmanj boleča za vse
-itak delam svojo hišo,enkrat manjšo,poroterm 30 cm,trislojna stekla,talno gretje,v prihodnosti celuloza v podstrešju in 15 cm izolacije...
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

FLINK
Uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a FLINK Pe sep 13, 2013 12:42 pm

U PM ste nesposobni...2X v enem dnevu zabluzi tema kot pri norcih.

spraševal sem o nakupu in kakšne pelete priporočate....
:)

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Po sep 16, 2013 11:06 am

Cugmajster ne zna rečt nimamo zamanjkalo, tako kot so rekli na Profilesu.
Dejstvo je, da začne v drugi polovici leta kvaliteta njegovih peletov padati, ker začne mleti vse živo.

Starša ravno danes delata zagon peči na pelete. Vzela sta Enerlesove. Po 3.81€ s prevozom.
V SBS-u so sedaj manj ugodni, cena je 3.99€+prevoz.
Direktno v Pivki (3.66€) + prevoz, bi znali biti cenejši.
Pripelje ti jih lahko Pivk (ti dajo na Enerlesu cifro) iz Pivke. Do Ribnice bi vzel 130€ oz. cca 1€ na km.

Razne Save pa te drekarije pa pozabi.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

matevz_podobnik
Nov uporabnik

Napisal/-a matevz_podobnik Pe okt 04, 2013 9:05 am

Pozdravljeni!
prejšnji mesec smo tudi pri nas končno zmontirali peč na pelete. Kupil sem jo prek spletne strani http://www.tersus.si

Moram rečt da sm pozitivno presenečen saj ni blo nobenih komplikacij.. Poklical sem jih po telefonu in se vse pozanimu nato pa sva s sinom naročila kar prek spleta in so nam jo pripeljali na dom :)

LP

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe okt 04, 2013 9:34 am

In ti si se prijavil na avtomobilistični forum samo zato, da to poveš? In to z imenom in priimkom za uporabniško ime, kar pomeni, da sigurno ni pravo ime in priimek... :mrgreen:

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe okt 04, 2013 12:29 pm

OFF:

Če bi namesto za 10-20-30000 evrov kupovanja avtov namenil za nakup kakšne gozdne parcele se s takimi in drugačnimi vprašanji nebi ubadal. Imel bi drva pa še koristno je se mal razgibat po gozdu z delom.
Brez zamere ;)

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane Pe okt 04, 2013 1:17 pm

Gozdarjenje ni šala, in ne predstavljam si, da bi imel vsak poleg hiše še malo gozda za "hobi", št. nesreč s smrtnimi izdi je že tako veliko, potem bi jih bilo še več. Jaz pravim namesto gozda kupiš dobro izolacijo in toplotno črpalko pa si na strošku 600 € letno. Pa raje hodiš vsak dan malo tečt in pozabiš na to kaj ti greje hišo.
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica Pe okt 04, 2013 2:13 pm

Pokličeš nekoga, da ti podre drevesa. Hlače + motorna žaga. Se pa strinjam nesreč je preveč, ponavadi koga udari kakšna veja, ko pade drevo ali pa prileti iz zraka od padanja drevesa. Imamo gozda doma dost in najbolj za*ebano je podirat bukev, ta hu*ič pade ko strela pa če prav ne podreš te pa lahko še pokoplje. Čeprav ponavadi skoraj vse nekam visi, kamor bo padlo, a najde se kakšna, ko je moraš podret kontra, takrat pa zabijaš in zabijaš, nakar se iznenada odlomi v trenutku. Smreke so za podirat vredu, le pazit je potrebno, da te ne udari kaj od padanja pa tudi nikoli se ne smeš oddaljit od drevesa oz. tolk stran, da te smreka ne doseže. Včasih se pa tudi zalomi in te lahko udari. Nisem poklicni gozdar, sam vsako leto pomagam v gozdu. Največkrat kaj od padanja frči ali o podiranju ostane na kakšnem sosednjem drevesu. Pri vleki hlodov ven iz gozda-nesreče pa nimam pojma kaj počnejo eni.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl So okt 05, 2013 10:18 am

Jaz sem s Cugmaistrom zadovoljen,kupim aprila in oktobra in nisem opazil razlike v kakovosti.Včeraj pripeljali še tople za 3,42 po vreči s prevozom.Edino niso preveč resni pri obljubah kdaj bodo pripeljali :evil: .
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov