.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...
.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...
radar je napisal/-a:.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
ok, pustimo to...
ti boš to po bolonjskem magister, kar je enako kot stari univ. ..
drugače vem za primer, ko se je arhitektka obrnila za delo v švico... ker pri nas je žalostno, razen, če si družboslovec..
lp
srcnik je napisal/-a:.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Pokličem,... vprašam za urno postavko, jaaaa,
nevermind je napisal/-a:Jaz sem se nekaj časa nazaj pogovarjal s enim s srbije in itak mu je dop*zdlo tam, ker je še slabše kot pri nas, no skratka, imel je možnost za delo v Moskvo in na koncu se je odselil v tam in pravi, da rusi zelo dobro plačajo šolane osebe in osebe z znanjem, edino da so veliki nacionalisti (belo raso zelo cenijo, drugo ne) in ne marajo nič angeškega in pač ta zahodni sistem. Cirilico itak zna, govorit se je pa tudi navadil v zelo kratkem času. Malce je drago gor (najemnine pa to) drugače pa pravi, da so zelo dobre plače!
nooblette je napisal/-a:Zanimivo moskva...
Morda kdo pozna življenje v rusiji, ker za moskvo sem slišal ,da je precej draga?
Blinder je napisal/-a:srcnik je napisal/-a:.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Pokličem,... vprašam za urno postavko, jaaaa,
Delodajalci ne marajo, če jih vprašaš o plači, preko telefona še toliko manj. Ne vem, če obstaja sploh kakšna firma, ki bi ti preko telefona govorila o plači.
Jaz sem nekoč poklical za nek job za skrajšan delovni čas, pa me je zanimalo, koliko približno pride plača, da vem, če sploh pride v poštev tisti job zame, ker bi se moral selit v drugi kraj(najemnina za posteljo...), pa mi je tip jezno odgovoril, da tega preko telefona ne pove(ne spomnem se njegovih točnih besed).
ojnica je napisal/-a:No, no dajte si priznat, da je Slovenija v zadnji vrsti med najslabšimi EU državami po življenju ljudi s temi dohodki in cenami smo na ZADNJEM MESTU.
Sem slišal, da imajo čistilke v Avstriji 1200 evrov, izkušeni električarji pa jurja in pol, inženirji 2000 evrov.
Zdaj pa si mislite, hrana je ista cena, bencin gor ceneje, ampak ko sem bral imajo gor nekateri stvari svinjsko drage no ja pred nekaj leti je bilo pri nas še ugodno, zdaj pa se sama svinjarija dogaja.
SLO Socialna država![]()
![]()
nooblette je napisal/-a:Še eno uprašanje: Kam bi odšli če ne rabite več delat, vendar drage države(švica,nemčija,USA,itd) ne pridejo v poštev?
BoneS je napisal/-a:Prijatelj se je lani preselil v Avstrijo, gor ima službo, partnerko je spoznal tukaj, ona je sicer slovenka, ampak živi v Avstriji.
Dela v eni firmi, ki posojajo avte.
Plače ima neto okoli 1800. Delovnik je od 7ih do 16ih ali od 8ih do 17ih. Malice posebej nima plačane.
Hrana je tam cenejša, v gostilne ne hodi, tudi večina avstrijcev ne, saj so izjemno drage. Preživi komot čez mesec. Edino zdravsto je tam dražje, vsaj tako pravi. Vse, kar se zdravsta tiče, še vedno ureja pri nas. Vse ostalo v Asvtriji.
cruiser1 je napisal/-a:nooblette je napisal/-a:Zanimivo moskva...
Morda kdo pozna življenje v rusiji, ker za moskvo sem slišal ,da je precej draga?
Drgač bi pa jaz osebno fajn premislil o selitvi v rusijo ravno zaradi tega kar je že nevermind napisal. Sicer še nisem bil v rusiji sem pa spoznal in imel opravka že s kar nekaj rusi in vsi povrsti so bili arogantni, napihnjenci in hudi nacionalisti. Saj nekateri so hoteli izpasti v redu in prijazni ampak kljub temu dajejo ves čas občutek, da moraš biti počaščen, ker se družijo s tabo. S Srbi se itak dobro razumejo pa tudi ostali slovani smo kar dobro sprejeti pri njih ampak dajejo jasno vedeti, da so oni tisti ta glavni slovani. Seveda vse skupaj nekoliko posplošujem po tem kakšne izkušnje sem jaz imel z Rusi kar pa ne pomeni, da so vsi isti. Slišal sem tudi pozitivne stvari o Rusih od ljudi, ki so bili tam. Sicer pa ne vem kako bi se ti vklopil med njih, morda bi ti pa bilo čisto všeč rusko življenje, družba in mentaliteta.
.com je napisal/-a:no, to o nekih BAJNIH zneskih so malo za lase privlečene štorije...
3000neto, 4000neto... bruto ja, neto malokdo...
govorim seveda o ''povprečnih'' službah...
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov