grahovc je napisal/-a:Upam da sem zadel temo in da bo mogoče še komu v pomoč. Skratka iščem stativo, ki ne rabi biti ultramegaprofi, ker ne bo vsakodnevno rabljeno itd. Pač za normalno amatersko uporabo. Cena je nekje do 50-60€ (nekaj sem gledal se jih dobi že za 30, ali so kul ali ne pa ne vem). Vesel bi bil vsakršne pomoči oz. nasveta na kaj moram pri nakupu stativa paziti in tudi kakega konkretnega linka recimo. Namenjen pa bo nikonu d5100 18-105.
Hvala že vnaprej:)
Pozdrav!
No tudi sam sem bil pred kratkim v dilemi ali nabavit stativ v rangu 30-40€ ali kaj bol kvalitetnega. Na koncu sem se odloču, da našparam za nekaj trdnejšega in bolj kvalitetnega. DSLR kamera z 105mm objektivom le tehta nekaj in s časom se zgodi, da poceni stativi izgubijo svojo trdnost (zaradi plastične zgradbe nosilca oz. glave kamera ni več stabilna), dodaten minus poceni stativom gre tudi na račun, da ne prenesejo večjih obremenitev (pri stativih višjega ranga, se lahko obesi dodatne uteži (vreče, tora, nahrbtnik itd...) na posebno kljuko in s tem dodatno stabiliziramo stativ). Pa še en nasvet - ko kupuješ kupi malce višji stativ, kot ga dejansko potrebuješ saj se stabilnost stativa ponavadi zmanjšuje, ko se bližaš maksimalni višini (ko raztegneš podnožje objektiva na max višino lahko pri nekaterih še dodatno povišaš kamero z iztegovanjem ''vrata'' stativa in s tem se izgublja stabilnost v vetrovnih razmerah, saj se težišče premakne višje).
Zdej ne vem za kaj boš uporabljal stativ, vendar je bolše na začetku investirat kakšen dodaten euro in si prihranit težave v naprej.
Moje izkupnje temeljijo na stativu za 30€

hehe
Mogoče kak ''budget'' predlog:
Stojalo:
Triopo MX-1327Glava:
Triopo KJ-1Upam, da sem približno odgovoril

Če te pa še kaj zanima pe le praši.
LP
Matej
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D
''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson