Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky So jan 06, 2007 2:04 pm

ghostrider je napisal/-a:
maky je napisal/-a:bom čisto kratek

naredite tisto, kar je zupi predlagal.

in še: ko je bil referendum za sprejetje ste pa glasovali za ali pa sploh niste glasovali. k*** pa pritoževanje pol. jaz sem glasoval za (vem zakaj sem glasoval za)!! imam rajši, da imamo stabilno valuto, ki je mednarodno bolj priznana in močna, kot pa valuto, ki je vsak dan na udaru in nihanju.

in za podražitve se je pričakovalo da bo. še enkrat: prijavite kršitelje na urad za varstvo potrošnikov ali pa ne jokcat. ukrepaj sam če hočeš da se izboljša situacija.

Se strinjam s prvim stavkom. Ostalo pa je čisti idiotizem. Referenduma za evro pri nas sploh ni bilo(imeli so ga in ga še bodo v nekaterih drugih t.i. tretjih državah, kjer ljudje nimajo spranih slovenceljskih glav).švedska je tretja država? anglija tudi? pri nas referenduma za € ni bilo, ker za to ni bilo potrebe. tolar je bil mednarodno obupna valuta. In motiš se, nekateri smo glasovali proti vstopu Slovenije v EUsi bil med redkimi, saj smo mnenja, da je Slovenija še vedno med nerazvitimi državami, vsaj kar se tiče vstopa v EUse ne strinjam. smo v sredini po razvitosti v eu, če ne že v zgornjem delu. Prav tako pa se mi zdi kretensko vključevanje naše države v stvari niso naše stvari? a ko dobimo po par miljar € letno denarja EU za razvoj je pa vse uredu a?, ki niso naša stvar in sem mnenja, da ne bo prišlo do drugega, kakor do teptanja malih in izkoriščanja našega naroda in njegove identitete za interes drugih, večjih držav, kar pa se že dogaja. raje ne bom komentiral... Najbolj neumno pa je to, da so nekateri slovenclni take budale, da se ne zavedajo, da vsaka zveza nekaj stane. seveda da stane. danes ni nič zastonj Poglej, koliko so se dvignile cene vsega od vstopa v EU.logično da so se. za par %. nekje več, nekje manj. ampak globalno so še vedno v okviru želene inflacije In kaj imamo od tega? Na hrbet nam vsako leto nabijejo še dodatne davke in dajatve,j*** ga, nismo edini delo je postalo največji kriminal, plače se skorajda ne dvigujejo, stanovanja ne moreš več kupit, saj so cene tako visoke zaradi invazije angležev in ostalih evro-ciganov, da je nakup dosegljiv samo mulariji bogatašev in gangsterjev.sploh ni res.slovenija ima kar ugodne stanovanjske kredite, izkoristi jih pa mala večina. Toliko o napredku. Nazadnje pa še evro: Če praviš, da smo slovenci z evrom profitirali, zakaj se nekatere cene višajo celo za 10 in več%???sm že zgoraj napisal Res je, da trenutno zaradi tega lahko kličeš TI, kaj pa bo čez kako leto, ko bodo sedanji kršitelji in ostali ceno lepo postopoma dvignili?kot so jih do sedaj, pa nobeden ni opazil.še enkrat: v okviru inflacije Kršitelj pa je tudi država sama: Kako so lahko tobačne izdelke podražili ravno ob uvedbi eura?da ni vzrok 1.1. kot skoraj vsako leto??? Prav tako pa so nam s tolarjem odvzeli narodni simbol (pomagalo naj bi nekaj odtisov, skritih na nekaj kovancih).In ne strinjam se tudi s tem, da bo evro bolj stabilen od tolarja.seveda bo Tolar ni bil stabilen zaradi nesposobnosti slovenskih ekonomistov, kar se pa lahko pozna kasneje tudi pri evru, saj so v evro območje poleg nas vstopile tudi druge, večje in še slabše razvite države.

toliko o temu.

se tudi strinjam z vsem, kar je povedal the_man. predvsem o temu, da raje primerjamo primeljive vsakodnevne izdelke. čudno, da noben ni reku, da se bodo sedaj pri nas recimo avtomobili pocenili na ceno nemških, ali pa denimo turistične storitve da so v tujini cenjše,...seveda da ni, ker tako primerjanje je totalna bedarija!
SlikaSlika

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Kraj: kva te boli ku...

Napisal/-a ghostrider Ne jan 07, 2007 2:33 pm

http://24ur.com/naslovnica/novice/evro/ ... p?Ari=1i24
Tako bo verjetno tudi pri nas. Ni to nikakršen BS, to nas vse čaka.
The_man, če kdo lapa v prazno si to ti. Referendum je bil za vstop v EU in ne za sprejem evra. Sedaj razumeš? :/:o:/ Recimo, da si pa pri nas podnajemnik, koliko procentualno moraš plačevat glede na dohodke v primerjavi z Nemčijo? Že to plačuješ precej več. Strinjam se, da je energija cenejša pri nas, čeprav je to samo trenutno, saj naj bi dvignili že samo ceno električne energije za vsaj 14%. Plin bodo zaradi podcenjenosti kar ukinili. Če že nisem realen: Kolegica iz Stutgarta je medicinska sestra in dobi nekaj pod 2000 € plače. Aja, za pikolovce: nekje med 1900 in 2000€, odvisno od meseca. Od tega da za trosobno stanovanje 400€ (kot povsod, je treba tudi pri njih malo pogledat, kaj vzameš), kruh recimo je bil, ko sem bil nazadnje(eno leto nazaj) pri njej cca. 20 tolarjev dražji, kot pri nas, vendar se teh bogih 20 sit ob takih prihodkih ne pozna kaj dosti. Gadne so pa cene v kafičih, restavracijah in cene cigaretov. To niso življenjske potrebščine, kot je to hrana, delno cunje(govorimo o babah) in stanovanje in si jih privoščiš, če imaš preveč denarja. Sicer ne vem, v kašne štacune hodi tvoja teta, da vse drago kupuje(tudi jaz bi lahko cunje kupoval v Sportini in namesto razredčenega soka ves čas pil cocacolo, pa si tega žal ne morem privoščiti-lahko bi si, ampak se na tak način nekaj privarčuje), lahko pa da je tudi Nemčija scentralizirana v Berlin, kakor je to pri nas z Lj. Samo v Ljubljani so večje tudi plače in ne samo cene(1200€ je za njihove razmere skoraj podn družbe). Res pa je, da ne greš v tujino po socialno varnost in uživancijo, saj te ne dobiš, ampak greš ponavadi z namenom po iskanju boljšega zaslužka.
Naj odgovorim še na Makyjeve za moje pojme nesmiselne komentarje:
1. komentar: Glede Švedske in Anglije: Ne govorim za 5 let nazaj, ampak kar se trenutno dogaja. Če bi bil razgledan, bi vedel, kaj govorim. Res je tolar mogoče mednarodno obupna valuta, ker ga v bosni nočejo vzet, vendar se vseeno nekateri nahajamo veliko doma in si ob morebitnem odhodu priskrbimo valuto države, kamor odhajamo.
2. komentar: Pri skorumpiranosti in nepomembnosti naših referendumov, se ne čudim, da je bil rezultat tak, kot je bil (Jankovič & Co), saj je veliko meni poznanih ljudi glasovalo proti EU in NATO.
3. komentar: Mogoče po gradnji avtocest, po tem namreč Evropejci Slovenijo že 40 let poznajo. Kar se tiče primerjave višanja standarda s plačami smo nekje daleč, daleč spodaj.
4. komentar:Glede priteka evropskih sredstev mi povej, kaj imaš ti od tega? Odkar smo v EU, so mi zvišali samo davek in od teh sredstev še nisem imel nič. Prosim ne govori o enih miljardah evrov, če niti pojma nimaš in se prvo prepričaj, koliko denarja je priteklo in točno za razvoj česa. O razvoju bi lahko povedali veliko: tovarne se zapirajo, delovna mesta se ukinjujejo, namesto da bi počeli kaj bolj produktivnega, pa se politiki ubadajo z nekaj delomrzneži, ki zatirajo davkoplačevalce s svojimi kriminalnimi dejanji.
5.komentar: Po napisanem je razumljivo, zakaj ne boš komentiral.
6.komentar:Potem pa ne govori o pritekanju miljard v našo blagajno.
7. komentar: Ti že veš, saj si globalni ekonomist. Jaz vem samo to, da je prodajalec, ki nam prodaja kruh, zvišal ceno za več kot 10%. Prav tako sem že opazil v več kafičih, da je prej bila kava 200, sedaj pa je za par % zaokroženo na 1€.
8. komentar: Tako kot se ti tolažiš v smislu j*** ga, tako se je folk tolažu takrat, ko so izglasval EU in so takoj začel nabijat davke. Še mal govorte j*** ga, pa bomo kmalu za celo plačo naredili direktno transakcijo na DURS.
9. komentar: Povej mi za kredit, katerega lahko dvigne velika večina mladih z višino osnovne plače 85000. Dajo ti fafico al pa gredico za avto in to je to. Od sodelavca sin je dal za novo stanovanje 22 mio (52m2). On in njegovo dekle sta podpisala kredo za 25 let (že zdaj je star 28 let, koliko bo , ko bo stanvane odplačal :?: ). Zraven sta morala bit dva poroka, dal je hipoteko na stanvane in moral se je življenjsko zavarovat (samo dodatnih 7000 mesečno). Ugodno, kajne? Na drugih bankah pa so ga skorajda med vrati obrnili, ko so videli plačilne liste. Pa niti nima najmanjše plače. Niti njegova baba.
10. komentar: Že tako jamrajo, da je inflacija previsoka, kaj bo prinesel€, bomo videli.
11.komentar: Vzrok ni 1.1., kot vsako leto, saj sem to poslušal na radiu, ker so podražili le določene znamke, ki so imele takšno ceno, da so jo lepo zaokrožili na 2,50€
12.komentar: Kdo drug ti lahko zagotovi, da bo evro bolj stabilen od tolarja, kakor tvoj instinkt? Iz evrope zadnje leto ne prihajajo dobre novice o s stabilnosti evra.
Da ne govorim o klobasanju na koncu posta, ki nima smisla, niti repa in ne glave in nima veze s katerimkoli mojim postom in si veliko povedal s tem, ko se strinjaš s kolegom the_man, za katerega je po mojem mnenju dojemanje različnih pojmov višja matematika in ne zna drugega, kakor pisat žaljivke namesto argumentov.
Brez zamere obema.
Svaki čedo svoga konja hvali!

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Ne jan 07, 2007 4:57 pm

ghostrider je napisal/-a:http://24ur.com/naslovnica/novice/evro/20070107_3087305.php?Ari=1i24
Tako bo verjetno tudi pri nas. Ni to nikakršen BS, to nas vse čaka.
The_man, če kdo lapa v prazno si to ti. Referendum je bil za vstop v EU in ne za sprejem evra. Sedaj razumeš? :/:o:/ Recimo, da si pa pri nas podnajemnik, koliko procentualno moraš plačevat glede na dohodke v primerjavi z Nemčijo? Že to plačuješ precej več. Strinjam se, da je energija cenejša pri nas, čeprav je to samo trenutno, saj naj bi dvignili že samo ceno električne energije za vsaj 14%. Plin bodo zaradi podcenjenosti kar ukinili. Če že nisem realen: Kolegica iz Stutgarta je medicinska sestra in dobi nekaj pod 2000 € plače. Aja, za pikolovce: nekje med 1900 in 2000€, odvisno od meseca. Od tega da za trosobno stanovanje 400€ (kot povsod, je treba tudi pri njih malo pogledat, kaj vzameš), kruh recimo je bil, ko sem bil nazadnje(eno leto nazaj) pri njej cca. 20 tolarjev dražji, kot pri nas, vendar se teh bogih 20 sit ob takih prihodkih ne pozna kaj dosti. Gadne so pa cene v kafičih, restavracijah in cene cigaretov. To niso življenjske potrebščine, kot je to hrana, delno cunje(govorimo o babah) in stanovanje in si jih privoščiš, če imaš preveč denarja. Sicer ne vem, v kašne štacune hodi tvoja teta, da vse drago kupuje(tudi jaz bi lahko cunje kupoval v Sportini in namesto razredčenega soka ves čas pil cocacolo, pa si tega žal ne morem privoščiti-lahko bi si, ampak se na tak način nekaj privarčuje), lahko pa da je tudi Nemčija scentralizirana v Berlin, kakor je to pri nas z Lj. Samo v Ljubljani so večje tudi plače in ne samo cene(1200€ je za njihove razmere skoraj podn družbe). Res pa je, da ne greš v tujino po socialno varnost in uživancijo, saj te ne dobiš, ampak greš ponavadi z namenom po iskanju boljšega zaslužka.
Da ne govorim o klobasanju na koncu posta, ki nima smisla, niti repa in ne glave in nima veze s katerimkoli mojim postom in si veliko povedal s tem, ko se strinjaš s kolegom the_man, za katerega je po mojem mnenju dojemanje različnih pojmov višja matematika in ne zna drugega, kakor pisat žaljivke namesto argumentov.
Brez zamere obema.

edini ki tukaj klobasa si ti.jas pisem zaljivke?v zacetku svojega nadstandardno briljantnega posta si uporabil smilija kjer dva pretepata enega,kaze na tvojo sofisticiranost. s tem ko je bil referendum za vstop v eu je BIL AVTOMATSKO TUDI REFERENDUM ZA EVRO ker vstop v evropsko unijo prinese tudi menjavo valute.tudi moja teta je imela taksno plačo kot tvoja kolegica,a je sedaj v penziji. kolikor se jas spomnim ko sem nazadnje kupoval pijačo in jedačo v nemčiji je bila vsaj 100% drazja kot pri nas,kar mi tudi teta veckrat potrdi. sicer pa v svojih postih kazes le na svojo nestrpnost do menjave valute,govoris o tem da se mi bojimo in sklanjamo glave pred voditelji,da nas ti teptajo.
dobil sem obcutek da si ti edini ki se boji. pa naj ti se povem da nisem kolega od maky-a ker ga ne poznam,razen preko foruma,in morda preko irca ce je kdaj ircal s tem nickom. tako da njegovo strinjanje z menoj ni bilo prijateljske narave.
pa še nekaj,zaradi svojega straha pred evrom ne mores posplosevati kot da govoris v imenu vseh prebivalcev slovenije :roll:
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider Ne jan 07, 2007 5:14 pm

the_man je napisal/-a:[
edini ki tukaj klobasa si ti.jas pisem zaljivke?v zacetku svojega nadstandardno briljantnega posta si uporabil smilija kjer dva pretepata enega,kaze na tvojo sofisticiranost. s tem ko je bil referendum za vstop v eu je BIL AVTOMATSKO TUDI REFERENDUM ZA EVRO ker vstop v evropsko unijo prinese tudi menjavo valute.tudi moja teta je imela taksno plačo kot tvoja kolegica,a je sedaj v penziji. kolikor se jas spomnim ko sem nazadnje kupoval pijačo in jedačo v nemčiji je bila vsaj 100% drazja kot pri nas,kar mi tudi teta veckrat potrdi. sicer pa v svojih postih kazes le na svojo nestrpnost do menjave valute,govoris o tem da se mi bojimo in sklanjamo glave pred voditelji,da nas ti teptajo.
dobil sem obcutek da si ti edini ki se boji. pa naj ti se povem da nisem kolega od maky-a ker ga ne poznam,razen preko foruma,in morda preko irca ce je kdaj ircal s tem nickom. tako da njegovo strinjanje z menoj ni bilo prijateljske narave.
pa še nekaj,zaradi svojega straha pred evrom ne mores posplosevati kot da govoris v imenu vseh prebivalcev slovenije :roll:

To z referendumom ni res. Zakaj imajo potem v angliji še vedno funte? Kar se ostalega tiče, si dojel in to je res. Slovenci smo hlapci, ki se naivno damo po***** vsakemu. Itak da bom kazal nestrpnost, če mi gre na k**** folk k je evro sprejel sam zato, oziroma v 3/4 zato, da da en bankovc za 500 v denarnico in frajar z njemu okoli in nima pojma kaj govori. Res je da se bojim za svojo prihodnost zaradi nespameti vaših somišljenikov, ki mislite, da so tele stvari s kešam kakor neke male avanturice. Aja pa še Nemčija: drugega ne vem, kakor da je berlin ekstravagantno drago mesto v primerjavi s Stutgartom. Ne hodit tja.
Drugače pa nima veze, k vidim da ne bom pršu pr vas nikamor. Odhajam iz te teme.

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Ne jan 07, 2007 5:22 pm

zato ker je anglija kraljevina in je funt sam po sebi krepko močnejsi od evra. poleg tega se je drzava tako odločla.mi smo se odločli za evre. nisem trdil da smo hlapci,trdil sem da nas ti oznacujes za hlapce. 500evrov je folk lahk ze prej dal v denarnco in bil jacko. sj je pr nas recimo neko vecje mesto tui drazje od nekega manjsega naselja. sam treba je celoto gledat ne pa se vpiknat v sam eno mesto in eno trgovino in eno stanovanje. in ne mene ne bos preprical da sem hlapec in da hodjo po meni,sem tolko samozavesten in razgledan da se ne pustim

ONLY GOD CAN JUDGE ME(if there is any)
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider Ne jan 07, 2007 5:42 pm

Stuttgart je zaselek

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Po jan 08, 2007 7:06 pm

heheh, skoraj vsi gledate samo na svojo rit, kej druzga ne obstaja ;)

Glede dviga cen, pa morte gledati tako, da se je ves material podražil in zato trgovine zavkrožujejo tistih par centov navzgor, v resnici pa zaslužijo manj kot so takrat ko so bili tolarji.

Potem če se je nekomu zaradi evra plača zavkrožila navzgor bi isto ga tržna mogla zjebati in mu dati okoli 20 plač kazni.

In zakaj vsi pravite " JA VSE DRAŽJE PLAČE NEJ BOJO TUT VEČJE" ja kaj mislite da nekdo sedi na oblakih in reče ja plače višje in plače so povsod višje.

Počakte da firmi v kateri delate znese z EU standardi in takrat če bo lavfalo boste pa dobil večjo plačo.
Sej lahko dobimo večjo plačo, sam bomo pa čez 1 leto iskali novo službo ko bo šla firma v falus.

Dobili smo najbolšo valuto na naši zemlji ampak že vsi pizdijo, kok je vse gnilo.....
Mater tolarji so zgledali kot denar v neki Afriški državi. 5sit kovanec, večji kot 20sit in podobne scene. Velikost bankovcev pa taka, da je bilo zmeraj vse zmečkano.

;)
Slika Slika

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jan 08, 2007 7:08 pm

z enim stavkom... ce bojo sle place na gor bo sel pa kruh in mleko tudi...
preprosta matematika... :idea:
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
crazy_0
Novinec

Kraj: Dolenja vas

Napisal/-a crazy_0 Po jan 08, 2007 9:16 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:heheh, skoraj vsi gledate samo na svojo rit, kej druzga ne obstaja ;)

Glede dviga cen, pa morte gledati tako, da se je ves material podražil in zato trgovine zavkrožujejo tistih par centov navzgor, v resnici pa zaslužijo manj kot so takrat ko so bili tolarji.

Potem če se je nekomu zaradi evra plača zavkrožila navzgor bi isto ga tržna mogla zjebati in mu dati okoli 20 plač kazni.

In zakaj vsi pravite " JA VSE DRAŽJE PLAČE NEJ BOJO TUT VEČJE" ja kaj mislite da nekdo sedi na oblakih in reče ja plače višje in plače so povsod višje.

Počakte da firmi v kateri delate znese z EU standardi in takrat če bo lavfalo boste pa dobil večjo plačo.
Sej lahko dobimo večjo plačo, sam bomo pa čez 1 leto iskali novo službo ko bo šla firma v falus.

Dobili smo najbolšo valuto na naši zemlji ampak že vsi pizdijo, kok je vse gnilo.....
Mater tolarji so zgledali kot denar v neki Afriški državi. 5sit kovanec, večji kot 20sit in podobne scene. Velikost bankovcev pa taka, da je bilo zmeraj vse zmečkano.

;)

:tomidelej: (Vsaj nekdo ki razmišlja)

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po jan 08, 2007 10:18 pm

Zakaj mora biti ta prokleti Euro tako močan? Že v primerjavi z marko je bilo razmerje okoli 1,81. In zaradi tega tudi ta osovražena zaokroževanja. Sploh pa o zgrešeni porazdelitvi zneskov med kovanci in bankovci. Kovanci so povečini povsod pomenli drobiž, sedaj pa je to hudo drugače. In nenazadnje bankovec za 500 EUR, ma koji k**** ga je potreba. Bi namesto njega raje naredili manjše bankovce npr od 1 Euro naprej. Narobe svet. Ta valuta se mi zdi s tega stališča veličastna polomija, ki je bolj kot ne osovražena povsod, kjer so jo prevzeli.
Tolar smo s ponosom in veseljem prevzeli, v vsej njegovi zgodovini me ni toliko razočaral kot tale Evro že prvi dan, ko sem opazil velike nerazumljive podražitve. V Sloveniji je že dalj časa trend zamenjevati zmagovalne konje. Sosedova trava je vedno bolj zelena in denar očitno bolj vreden, pa četudi se sedaj lepo uresničujejo vsi strahovi in dvomi, ki so bili prosotni že pred uvedbo Ojrota frdamanega.

Uporabniški avatar
dj_em
Poznavalec foruma

Kraj: Zemlja --> Evropa --> pr mami doma :D

Napisal/-a dj_em Po jan 08, 2007 11:56 pm

kva je to fantje... bmk važn da je nov clio zdej 9250€ jest mam v žepu 250 še 9000 to go =I noro hehe

čez pol let abote vsi tih glede evra...
isti falus je bil s tolarji....

zdej bomo vsaj zlikane kovance mel :lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To jan 09, 2007 7:45 am

Slovenija prednjači v evropi po višini davkov. Imamo ene najvišjih davkov v EU. Pred nami je samo še ena država, ki pa ima mnogo višji standard. Po plačah pa smo na predzadnjem mestu, slabše plače imajo samo še na portugalskem, če gledamo tiste ki imajo euro, če pa na splošno, sta pa novi dve članici za nami - vendar smo potem na šetrtem mestu od spodaj navzgor.

Recimo eno merilo višine standarda je tudi bigmac iz mcdonaldsa. (ne se preveč smejat, vendar je to tudi v ekonomiji zelo uporabno in to resnično uporabljajo - uporabljajo bigmace za merilo). Več ko jih lahko kupiš za povprečno plačo, višji je standard. In če vzamemo za merilo bigmac-a iz mcdonaldsa, lahko v sloveniji kupiš z povprečno plačo 360 bigmacov(cena big maca je 2 eura, povprečna plača pa je 720 eurov)), s povprečno avstrijsko plačo pa kar 900 bigmacov(cena 2.75 eura), s povprečno nemško pa kar 1200 komadov(2.95 eura).

Torej po standardu smo še zelo, zelo zadaj.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
FireSTORM
Poznavalec foruma

Kraj: Murska Sobota

Napisal/-a FireSTORM To jan 09, 2007 10:10 pm

kak se bunite brezveze
ker če bi ostali tolarji se cene nebi zvišale ne?
malo spremljajte dogajanje oz. vrtenje cen v zadnjih letih, vedno so šle gor
cigareti naprimer ko sem začel kadit sem dal 250SIT, zdaj na koncu 500SIT(100%) podražitev
za bencin smo včasih odštevali po 80, 90, 100 pa tam do 120SIT, zdaj na koncu skoraj 250SIT, spet več kot 100% podražitev
zdaj pa če vam nekdo za 3 cente ceno dvigne pa je že BOOM!

pa pojdi na hrvaško kupovat, tam nimajo še evra...
denar pa je denar, ali mi na bankovcu piše 5000 ali 5, mi je popolnoma vseeno, samo da jaz za tisto vrednost katera je natisnjena na bankovcu nekaj dobim
cena gor dol(ok gledam kje je ceneje)
ampak mi je vseeno če sem lani za nek artikel dal 5500SIT letos pa ga kupim za 5550SIT(če preračunam nazaj iz evra v tolarje)
teh 50SIT me pa tudi nebo požrlo...

plače pa...ok so katastrofalne, lahko bi se dvignile, ampak če firma ne da, potem pač ne da, kaj moreš? pustit službo pa na zavod? in kavč jahat? boš dobil pa še manj...
res je svinjsko ko poslušaš kaki dobički se delijo za katerega si ti moral trdo delati čez leto, ampak kaj moreš? boš tožil firmo? nebo ti uspelo...

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider To jan 09, 2007 11:15 pm

Res je, da je lepo dobit še tipično mnenje delodajalca: počakat, potrpet, ... bla bla- to bo folku presedl. Nč se bomo kr sprijaznil. Še počakam da fašem kej od zadi pa se bom še z onim sprijaznil. Slovenci smo tega vajeni. Brezvezna tema.

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench Sr jan 10, 2007 12:06 am

Nebivedu temu se reče bigmac pariteta.
Da smo na predzadnjem mestu se ne bi strainjal. Slovenija ima trenutno povprečno bruto plačo nekaj pod 1290€, na Litvi je povprečna plača 150€, podobna je v Latviji, v Luksemburgu in na Irskem pa je najvišja in okoli 5000€.

Po gsopodarskih kazalniki in razvitosti smo pred vsemi novimi članicami razen pred Ciprom in Malto, smo pa pred Portugalsko in Grčijo in malo pod Španijo.

Kar se tiče izbere Evra za domačo valuto je tako, da se je starih 12 članic samo odločilo ali bo vzelo evro (VB, pa še ena država ga nista uzela), za vse nove članice pa je prevzem evra ovbezen in ga bodo sprejele takrat ko bodo pripravljene.

Drugače se strinjam z Maky-jem in nebom vsega še enkrat ponavljal.
Slika

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider Sr jan 10, 2007 9:21 am

stench je napisal/-a:Nebivedu temu se reče bigmac pariteta.
Da smo na predzadnjem mestu se ne bi strainjal. Slovenija ima trenutno povprečno bruto plačo nekaj pod 1290€, na Litvi je povprečna plača 150€, podobna je v Latviji, v Luksemburgu in na Irskem pa je najvišja in okoli 5000€.

Po gsopodarskih kazalniki in razvitosti smo pred vsemi novimi članicami razen pred Ciprom in Malto, smo pa pred Portugalsko in Grčijo in malo pod španijo

:har :cry :bow :bonk
zanimivo. Povprečna plača 1290€! Nikogar ne poznam! Razen prejšnji mesec, ko je bila božičnica. :lol:

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr jan 10, 2007 9:38 am

ghostrider je napisal/-a:
stench je napisal/-a:Nebivedu temu se reče bigmac pariteta.

Po gsopodarskih kazalniki in razvitosti smo pred vsemi novimi članicami razen pred Ciprom in Malto, smo pa pred Portugalsko in Grčijo in malo pod španijo

:har :cry :bow :bonk
zanimivo. Povprečna plača 1290€! Nikogar ne poznam! Razen prejšnji mesec, ko je bila božičnica. :lol:

Napisal je bruto plača. Naučite se brati. Torej odštej dajatve za socialno in dohodnino, ter davek na plačo stran, pa boš dobil neto plačo (tisto, kar dobiš na račun nakazano).

Torej je neto plača manj od 174.000 sit, kolikor sem sam računal, da naj bi bila.

Stench - kako je pa z davki - kje v evropi smo z davki - kolikor jaz vem ima samo ena država višje davke kot pa mi - od tistih v EU mislim.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider Sr jan 10, 2007 9:52 am

Ok to sm se zaj.... Ok. kaj pol u litvi nimajo tud za kruh? Verjetno majo oni tud dajatve. Pomoje so tole buče.

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Sr jan 10, 2007 10:40 am

nebivedu je napisal/-a:Slovenija prednjači v evropi po višini davkov. Imamo ene najvišjih davkov v EU. Pred nami je samo še ena država, ki pa ima mnogo višji standard. Po plačah pa smo na predzadnjem mestu, slabše plače imajo samo še na portugalskem, če gledamo tiste ki imajo euro, če pa na splošno, sta pa novi dve članici za nami - vendar smo potem na šetrtem mestu od spodaj navzgor.

Recimo eno merilo višine standarda je tudi bigmac iz mcdonaldsa. (ne se preveč smejat, vendar je to tudi v ekonomiji zelo uporabno in to resnično uporabljajo - uporabljajo bigmace za merilo). Več ko jih lahko kupiš za povprečno plačo, višji je standard. In če vzamemo za merilo bigmac-a iz mcdonaldsa, lahko v sloveniji kupiš z povprečno plačo 360 bigmacov(cena big maca je 2 eura, povprečna plača pa je 720 eurov)), s povprečno avstrijsko plačo pa kar 900 bigmacov(cena 2.75 eura), s povprečno nemško pa kar 1200 komadov(2.95 eura).

Torej po standardu smo še zelo, zelo zadaj.

no za info ko je glih govora o mcdonaldsu... na dunaju je big mac menu 5€, big mac je pa 3€ preverjeno včeraj. tud primerjava tega je lahko zelo zavajajoča. v zda je big mac 1 $ (no bil je 1 leto nazaj) pa to ne pomeni da os zda 3x bolj razvite kot nemčija ali austrija denimo...

glede davkov: v eu majo denimo nemci višji splošni davek (ddv), pri dajatvah smo pa tam tam.ostalih nisem šel preverjat.

@ghostrider:misliš, da tam 1 žemljica tudi stane 0,25€ tako kot pri nas? bolj cena tam pri 0,05 in podobno. tako, kot je bilo pred 30 leti pri nas. zaostalo. za litvo je to kvječemu šansa, da se razvijejo. novi investorji, pomoč eu,višji standrd,... tako nekako, kot je eu pomagal nam, da smo se razvili in pribljižali eu standrdu. na nekaterih delih že presegamo ostale in smo v zlati sredini. nekje pač še ne. vsega se pa res ne da narediti v 1 letu!
SlikaSlika

Uporabniški avatar
ghostrider
Novinec

Napisal/-a ghostrider Sr jan 10, 2007 10:45 am

Tolk nizke BRUTO plače ne morjo met, ker jih tud v EU nebi sprejel.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov