Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 1:51 pm

sašo5 je napisal/-a:
maky je napisal/-a:
v teh 16ih letih. sicer ima država rezerve v velikosti višjih od dolga ampak poplačilo dolga s temi rezervami bi bilo kretenizem.

...nikdar in nikoli - pokaži ta podatek!?
...ko so govorili, da je dolga za 10 milj. je bilo rezerv za 6.....dandanes je ??

Konec februarja so mednarodne denarne rezerve znašale 6,84 milijarde evrov, devizne rezerve poslovnih banka pa 1,24 milijarde evrov. Konec letošnjega februarja so bile mednarodne denarne rezerve enake 6,5 letošnjim povprečnim mesečnim uvozom blaga in storitev, konec februarja 2002 pa so bile enake 5,1 povprečnega uvoza v obdobju januar-februar 2002. - (evo za leto 2002)- vir finance

P.S ob vstopu deseterice (maj 2004) so bile rezerve določena na 5.5 milj.eu.

in kaj misliš da so rezerve samo finančne???
SlikaSlika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 1:56 pm

nebivedu je napisal/-a:Evo malo sem se pozanimal. Leta 1995 je bil slovenski dolg od bivše juge z obrestmi velik 8,7 miljarde dolarjev, kar je takrat znašalo okoli 11 miljard mark. Torej je to primerljivo z približno 5,5 miljarde evrov.
Zraven pa je slovenija vzela še par pufov za 3 miljarde mark in potem vsako leto nekaj dodatnih pufov. Sedaj pa to vse skupaj znaša malo manj kot 31 miljard evrov. Naša obvezna rezerva pa je 3x večja, BDP pa je 29,06 miljarde evrov za leto 2005, za leto 2007 pa že 31,5 miljarde evrov.

Imamo pa tudi 130.000 ton obveznih rezerv v surovi nafti.

jah ni isto... ne moreš primerjati kar tko na hojladri... daj vrednost na skupni fakor...
lej samo če bi imel statistično primerjavo dollar:euro bi zaradi velikega padca dollarja v enem letu ta razlika šla v miljone, če ne clo miljarde. zato pravim, da tistih 8,7milijarde dollarjev ni realni pokazatelj koliko smo bili realno dolžni.

si pa tudi ti tu nakazal ostalim, kje imamo še presežke za pokritje dolga ...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To nov 27, 2007 2:18 pm

Ja to je jasno, da ne moremo primerjat dolarja pred 16 leti in danes. Ampak bi moral primerjat takratne marke in po preračunu narest, kok je to danes vredno. Lahko tut tak izračun nardim, saj imam vse podatke o razmerju denarja od leta 1990 naprej shranjene. (pač delam s tem vsak dan).

Ampak hotel sem pokazat, da je naš zunanji dolg manjši od enoletnega BDP-ja naše države, kar pomeni, da bi eno leto vse davke zmetali za poplačilo dolga in bi še nekaj ostalo. tako da ne vem, zakaj se ljudje tok na to obešajo. Raje naj se na to kok bodo direktorji, ki vedo, da bodo po volitvah leteli, pokradli denarja, si izplačali nagrad in na splošno probali uničit podjetja, ki nekatera prav dobro poslujejo.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
samo mesarec
Novinec

Napisal/-a samo mesarec To nov 27, 2007 3:26 pm

no zato pa je tako, ker se že v naprej ve, da bodo vse pokradl in ni ga boga, čeprav v vladi mislijo, da so poslani od boga, da bi bando štrafo. :twisted:

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 3:55 pm

nebivedu je napisal/-a:Ja to je jasno, da ne moremo primerjat dolarja pred 16 leti in danes. Ampak bi moral primerjat takratne marke in po preračunu narest, kok je to danes vredno. Lahko tut tak izračun nardim, saj imam vse podatke o razmerju denarja od leta 1990 naprej shranjene. (pač delam s tem vsak dan).

Ampak hotel sem pokazat, da je naš zunanji dolg manjši od enoletnega BDP-ja naše države, kar pomeni, da bi eno leto vse davke zmetali za poplačilo dolga in bi še nekaj ostalo.

men je to jasno. kot mi je jasno tudi, da to v praksi ni izvedljivo. če to naredimo, propademo. as simple as that.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson To nov 27, 2007 4:13 pm

nebivedu je napisal/-a:Ampak hotel sem pokazat, da je naš zunanji dolg manjši od enoletnega BDP-ja naše države, kar pomeni, da bi eno leto vse davke zmetali za poplačilo dolga in bi še nekaj ostalo. tako da ne vem, zakaj se ljudje tok na to obešajo. Raje naj se na to kok bodo direktorji, ki vedo, da bodo po volitvah leteli, pokradli denarja, si izplačali nagrad in na splošno probali uničit podjetja, ki nekatera prav dobro poslujejo.

In kaj bi s tem dosegel, da bi odplačal javni dolg :?:
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line To nov 27, 2007 4:18 pm

če bi se ta dolg tako z lahkoto poplačal, zakaj se iz leta v leto veča? jz vidim bližnji propad. še luko da prodajo in potem se lahko samo še obesimo
gassssssssssssssssss

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To nov 27, 2007 4:43 pm

maky je napisal/-a:in kaj misliš da so rezerve samo finančne???

....v zlatu jih nimamo, v nafti še manj - šteje samo "keš" - ker tudi "puf" (dolg) je v kešu...(prištet je še "drobiž" ki ga bomo dobili od sukcesije)
P.S ena dobra stvar je ta, da redno odplačujemo stare dogove....

ford boy
Novinec

Napisal/-a ford boy To nov 27, 2007 5:06 pm

če vse kaj država lahko proda oz. ima poleg delež se prodaja. ampak me najbolj razjezi, da potem prodajajo tujcom, kot da so kaj več od nas.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To nov 27, 2007 5:52 pm

sašo5 je napisal/-a:
maky je napisal/-a:in kaj misliš da so rezerve samo finančne???

....v zlatu jih nimamo, v nafti še manj - šteje samo "keš" - ker tudi "puf" (dolg) je v kešu...(prištet je še "drobiž" ki ga bomo dobili od sukcesije)
P.S ena dobra stvar je ta, da redno odplačujemo stare dogove....

V zlatu imamo tudi nekaj rezerv, v nafti imamo celih 130.000 ton surove nafte na rezervi, denarja pa tudi kar nekaj.

Maky poplačilo dolga bi bilo utopično, sej nobena država ne odplačuje dolga, kvečjemu še bolj tonejo v njih, na koncu se pa odpiše. Bili bi idioti, da bi ga mi pokrili, ostalim bi ga pa odpisali.
Old subarus never die, they just get faster!

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 6:33 pm

@nebivedu: u bistvu ne... pomoje bi samo pridobili na dobrem imenu države. v smislu : vsi raje počakajo, da se dolgi odpišejo, mi pa jih bomo raje poplačali.

@sašo5:
toliko o temu, kako poznaš situacijo glede rezerv. sem že prej povedal, da rezerve niso samo finančne.
SlikaSlika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 6:35 pm

ford boy je napisal/-a:če vse kaj država lahko proda oz. ima poleg delež se prodaja. ampak me najbolj razjezi, da potem prodajajo tujcom, kot da so kaj več od nas.

ne morem da se nebi smejal...

sori sam proda se tistemu, ki ponudi več. razen če pride do takih banalnih in napol zakonitih posegov, kot so bili v primeru pivovarne union.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To nov 27, 2007 6:44 pm

Zakaj pride do povišanja inflacije če povečamo plače? Zastopim, da se to zgodi v državnem sektorju, ne vem pa zakaj bi to pripomoglo v privat sektorju.

Zanimivost - včeraj sem v Financah prebral (bil je intervju z guvernerjem Banke Slovenije), da smo razviti kot ZDA konec 19. stoletja. Takrat je pri njih vladalo takšno stanje kot je danes pri nas (glede marž in vsega ostalega)...

Problem je v tem, da politiki preveč gledajo na svojo rit in se ne brigajo za ostale državljane.

Nekdo je napisal da imamo takšno vlado, kakršno smo volili. To ni res. Mi smo volili posamezne stranke in ne vlade. Če jaz hočem SDS na oblasti, še ne pomeni, da želim takšno vlado kot je (z raznimi SLS pa NSI pa DESUSi)
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

Uporabniški avatar
tomson
Uporabnik

Kraj: LJ / MB

Napisal/-a tomson To nov 27, 2007 6:59 pm

Sh3bO je napisal/-a:Zakaj pride do povišanja inflacije če povečamo plače? Zastopim, da se to zgodi v državnem sektorju, ne vem pa zakaj bi to pripomoglo v privat sektorju.

Banalni primer: podjetje x poveča plače delovni sili, kar pa je strošek podjetja. Zato, da bi omogočila dobiček, ki se je s povišanjem stroškov znižal, mora zato zvišati cene. Simple as that!
AUDI A6 c5 3.0 220hp Quattro Benzin/LPG

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 7:10 pm

tomson je napisal/-a:
Sh3bO je napisal/-a:Zakaj pride do povišanja inflacije če povečamo plače? Zastopim, da se to zgodi v državnem sektorju, ne vem pa zakaj bi to pripomoglo v privat sektorju.

Banalni primer: podjetje x poveča plače delovni sili, kar pa je strošek podjetja. Zato, da bi omogočila dobiček, ki se je s povišanjem stroškov znižal, mora zato zvišati cene. Simple as that!

+ poveča se javna potrošnja. in ravno javna potrošnja je tist problem.

če poenostavim: če se vsem dvigne prihodek za 500€, ne bo nihče teh 500€ privarčeval, ampak jih bo mogoče 100-200, ostalo bo pa porabil. ker s tem poveča povpraševanje na trgu (krivulja se premakne desno), se avtomatsko tudi ponudba prilagodi (krivulja se premakne vzporedno navzgor (levo)). in vse to povečuje inflacijo.
SlikaSlika

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 7:11 pm

aja pa vidim, da vas večina nima čisto razjasnenih pojomov, kaj inflacija sploh je in jo avtomatsko povezujete z nečim slabim...

me zanima, kako (neekonomisti prosim) definirate inflacijo... kot kaj?
SlikaSlika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster To nov 27, 2007 7:14 pm

naj mi nekdo pove, zakaj bi bil poplačitev dolga kretizem?( meni se zdi da bo EU dala zahtevo, da morejo članice to čimprej poplačat...)
ne razumem, kako smo lahko v minusu, hkrati pa v plusu???
če se ta dolg odpravi, potem bomo hitro imeli samo še več denarja, ker ne bomo plačevali obresti.(tist plus bi se nam vedno hitreje višal-po logiki)
pa govori se, da imamo 30 miljard dolarjev v denarju izražen puf in ne materialno.vi pa mešate zraven kot nafta itd. meni se to zdi nepošteno, da se to meče v en koš.(ne morš nest na banko en računalnik in rečt to pa mam za poravnanje 300€ dolga oz. minusa na računu.)

Uporabniški avatar
Shebo
Poznavalec foruma

Kraj: Nuclear City

Napisal/-a Shebo To nov 27, 2007 7:26 pm

@maky: Osebno sem na tehničnem faxu, kjer smo imeli 2 ekonomiji. In pri prvi nas je imel dr. Bogomir Kovač in je rekel (to kar bom napisal ni točna definicija :P ) nizka inflacija (do cca 2 - 2,5%) mora bit, ker je to kot telesna temperatura 36,6. Vse kar je preveč ali pa premalo (deflacija v tem primeru) ni dobro za zdravje. Malo banalno ampak vseeno...

Za mene je inflacija pojem, kjer naš denar izgublja na vrednosti (prej tolar). Koliko sem falil?

@myster: Pri podjetjih, katera dobro stojijo ne bi bilo potrebe po poviševanju cen, ampak ker so vsa večja in boljša podjetja d.d., pomeni da morajo imeti čim večji dobiček zaradi divident itd. itd. To kar si zgoraj napisal je v teoriji možno.

Sicer je pa res, da pri nas v večini primerov ne poznamo konkurence na trgu (vsaj kar se tiče vseh trgovin ala Mercator ipd.), ker se vsi največji med sabo dogovorijo, potem se pa j**** vsi potrošniki...
THE GOLDEN YEARS have come at last - I cannot see, I cannot pee, I cannot chew, I cannot screw, My memory shrinks, my hearing stinks, No sense of smell, I look like hell! My body's drooping, got trouble pooping. The golden years have come at last... THE GOLDEN YEARS CAN KISS MY ASS!

maky
Moderator foruma

Napisal/-a maky To nov 27, 2007 8:11 pm

myster je napisal/-a:naj mi nekdo pove, zakaj bi bil poplačitev dolga kretizem?( meni se zdi da bo EU dala zahtevo, da morejo članice to čimprej poplačat...)
ne razumem, kako smo lahko v minusu, hkrati pa v plusu???
če se ta dolg odpravi, potem bomo hitro imeli samo še več denarja, ker ne bomo plačevali obresti.(tist plus bi se nam vedno hitreje višal-po logiki)
pa govori se, da imamo 30 miljard dolarjev v denarju izražen puf in ne materialno.vi pa mešate zraven kot nafta itd. meni se to zdi nepošteno, da se to meče v en koš.(ne morš nest na banko en računalnik in rečt to pa mam za poravnanje 300€ dolga oz. minusa na računu.)

dobro preberi. kretenizem bi bil, če bi namenili 90% bdp-ja za poplačilo dolga. dolg že sedaj odplačujemo, sicer menim da prepočasi ampak ok. se kljub temu razvijamo.

@sh3bO: no ja... za prvi del ti dam prav. sicer je če poznaš okolje normalna tja do 10, več pa že ne več... drugače ena klasična definicija inflacije je, da je to povečanje splošnih ravni cen (navadno določene košarice izdelkov) v primerjavi s preteklim obdobjem. kaj vse vpliva na infalcijo je pa druga zgodba.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
RED_line
Stalni uporabnik

Kraj: Markovec City

Napisal/-a RED_line Sr nov 28, 2007 12:43 am

nenenen to z infalcijo ni najbolj ql. če se zvišajo cene bi se moral zvišat dobiček in posldično bi se morale zvišat tudi plače. samo naši šefi so pizde in ta presežek si raje dajo v žep. tako da ni potrebno dvigovanje vrednosti produktov, samo enega audija manj na mesec si morejo šefvi kupit, pa bo vse ql.

če bi imeli 30 miljard plusa naši politiki ne bi rabli krast na vse mogoče načine in vsi bi delali na tem da bi se ta plus čim več večal,saj bi dobili precej dnara. med tem pa bi se mi razvijali in s tem bi delali še večji +. samo ne. raje pobrat čim več in ko vas j**e. tako deluje švica. rabiš pare, jih dobiš. delaš, dobiš normalno plačo za preživet. niso odvisni praktično od nobenega. in nimajo problemov kr imajo vsi dovolj. če pa hočeš kaj več imaš možnost pokazat kaj znaš.
gassssssssssssssssss
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov