Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Ali še živite doma pri starših?

1.) da
94
71%
2.) ne
34
26%
3.) se selim na svoje
5
4%

Skupaj glasov : 133

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 To jul 27, 2010 3:06 pm

adis je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:V večini primerov imajo vsi celo isti vhod v hišo ali pa celo vsi uporabljajo nekatere iste bivalne prostore. Rečte kar hočete, ampak meni je to "sick" .

:lol:

ta del teksta jaz razumem kot, da se sramuješ svojih staršev pa čeprav ti bodo pomagali z vso svojo pomočjo, ki jo premorejo ( tako psihično kot finančno).

Zelo narobe razumeš. Sploh mi ni jasno kako lahko to tako razumeš?? Ne sramujem se staršev in se dobro razumemo. Ampak živeti v isti hiši s starši je zame milo rečeno, čudaško. Seveda je dobro, če ti pomagajo, ker nimaš druge možnosti, ampak jaz bom vedno zagovornik čimprejšne odselitve od staršev! Če ne razumeš zakaj, ti ni pomoči.

adis je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:slovenska družba je navajena graditi ogromne hiše za več generacij. To je pa meni totalno trapasto.

zato, da bi svojim otrokom omogočili, vsaj dostojen začetek samostojne poti brez večjih "pufov" in prav je tako.

po drugi strani si pa ne predstavljam, da bi živel v bloku.

Jaz razumem zakaj se gradi velike hiše. Moji starši so zgradili res ogromno hišo z dobrim namenom. Hočem pa povedati, da mi tak sistem ni všeč. Država bi morala nekako poskrbeti, da bi bilo mladim lažje priti do stanovanja ali pa do manjše hiše. Družbi pa manjka majhen premik v glavi, da čimprejšna odselitev otrok postane nekaj normalnega in da biti najemnik stanovanja ni nekaj sramotnega.
Tudi jaz sem si težko predstavljal življenje v bloku, razvajen zaradi veliko prostora, ki sem ga imel v hiši. Imel sem več bivalnega prostora, vrt, garažo... vendar sem se takoj navadil na majhno stanovanje in nikoli v treh letih nisem niti za trenutek pogrešal hišo ali kraja kjer je hiša. Je pa res, da je to, kot že omenjeno odvisno od posameznika, meni mestno življenje odgovarja in to mi ne more nadomestiti nobena hiša.

FFST je napisal/-a:Star 31 let; 3,5 let s punco v stanovanju v Lj.
Ne vem, zakaj si nekateri ne predstavljate življenja v bloku? Sam sem šel iz ogromne hiše iz predmestja Ljubljane (živel s stariši) v "majhno" stanovanje (60 m2) v centru Ljubljane. Glede na službo, ki jo imam, mi stanovanje predstavlja večinoma prostor za spanje. Vzdrževanje je poceni... ni se mi treba ukvarjat s kurjavo, vzdrževanjem okolice, vzdrževanjem hiše... Ko pospravljam, je vse pospravljeno v 2 urah.
V službo se peljem s kolesom. V okolici imam vso potrebno infrastrukturo za šport, zabavo, kulturo (kolikor mi čas dopušča). Na srečo pa imam tudi naravo (Golovec) 3 minute stran... če pa hočem kaj več, se moram pa kam zapeljat.
Se strinjam, da je "luksuz" imet svojo hišo, ampak v danem trenutku teh prednosti ne bi mogel izkoristiti.

LP U

Se strinjam! Imam zelo podobno zgodbo. In res je užitek, da lahko za večino opravkov uporabljaš kolo. To sem v hiši najbolj sovražil!! Za vsak malenkost sem se moral vsesti v avto!
Še vedno se lahko preselim nazaj v hišo staršev (imam celo svoj vhod ;)), ampak vseeno upam, da se mi ne bo treba nikoli več.

Uporabniški avatar
FFST
Nov uporabnik

Napisal/-a FFST To jul 27, 2010 9:53 pm

adis je napisal/-a:praviš, da si v lj, predvidevam da si v fužinah? :D

ok ok, am... moje celo življenje se vrti okrog hiše zato tudi pravim, da če bo prilika bo hiša definitivno, če ne pa pač blok, nima veze na koncu koncev. važno, da je streha nad glavo.

Poljane... Fužinam težko rečeš center Ljubljane...

LP U

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi Sr jul 28, 2010 12:20 am

cruiser1 je napisal/-a:
ijuvan je napisal/-a:cruiser1, se ne strinjam povsem, predvsem kar se tiče podeželja. Na kmetiji je veliko dela, ki se porazdeli med večimi ljudmi in pride prav vsak par rok. Poleg tega, nekdo mora prevzeti kmetijo, ko se starši postarajo. In še hiše so po navadi dokaj velike. Res jih je težje očistiti, sem spada tudi okolica in še kaj. Ampak nekaj pa je treba delat, da ni dolgčas ;) So pa v hišah na žalost prepiri dokaj pogosti, ker se mnenja mlade in starejše generacije krešejo. Streješi velikokrat ne razumejo ravnanja mladih, ki seveda ne delajo in ne živijo na tak način, kot so oni. Ampak tega se na žalost pač ne da preprečiti. Treba je postaviti neke meje in se že kmalu dogovoriti, kako in kaj bo šlo.

Nisem mislil na kmetije. Prevzemanje kmetij od staršev je nekaj drugega, čeprav tudi tu ni prav, da stari in mladi živijo skupaj. Ampak v kmetije se ne bom mešal, ker tega prav nič ne poznam. Govorim o navadnih stanovanjskih prevelikih hišah brez kmetije. To, da človek pripelje svojo ženo v hišo svojih staršev in potem tam skupaj živijo nikakor ni dobro in meni je to zelo čudaško. V večini primerov imajo vsi celo isti vhod v hišo ali pa celo vsi uporabljajo nekatere iste bivalne prostore. Rečte kar hočete, ampak meni je to "sick" .Sam si že omenil, da velikokrat pride do kreganja med otroci in starši in posledično tudi med mladim parom. V glavnem hočem povedati, da bi država morala nekako rešit problem, da bi mladi lahko čim prej postali samostojni s svojim stanovanjem. Žal pa tu ni samo od države odvisno, slovenska družba je navajena graditi ogromne hiše za več generacij. To je pa meni totalno trapasto.

ijuvan je napisal/-a:Imam pa raje podeželje kot mesto (v mestu sem živel 10 let). Ni gneče, hrupa, zasebnost je večja, več prostora, otroci imajo veliko prostora za igranje, itd... Če pa je kdo potreben zabave, se pač zapelje do mesta. Mlajšim od 18 let bi pa tako-ali-tako morali prepovedati izhode v poznih urah ali pa poostriti oz. začeti izvajati nadzor prodaje pijače. Tudi pozimi se mi še ni zgodilo, da ne bi mogel od doma, res pa niso ceste splužene takoj ko pade snežinka. Ima pa veliko hiš 4x4 avte, pa ni problema. Seveda pa ima mesto svoje prednosti.

Kje kdo raje živi je pa seveda odvisno od posameznika. Jaz sem pač "urbana žival" in se dobro počutim v mestni džungli. Rad imam mestni utrip kamor spada tudi hrup. Ne maram samote in majhnih krajev v bistvu mi je še Ljubljana premajhna, ampak žal večjega mesta v sloveniji nimamo. To o zasebnosti je pa relativno. Ko sem stanoval v hiši na vasi sem imel velikokrat občutek, da sosedi firbcajo kaj počnem inpd. V mestu pa nimam takega občutka in se mi nikakor ne zdi, da nimam zasebnosti. Morda se motim in sem zdaj v resnici veliko bolj "opazovan", le opazim ne. Ampak se sploh ne sekiram.

:tomidelej:

ghandaed
Stalni uporabnik

Napisal/-a ghandaed Sr jul 28, 2010 12:37 am

Star sem 22 let, pri 21 sem šel na svoje. Živim v bloku v lj, študiram, ob študiju delam, tako da ni lahko, ampak z malo truda se da. :)
So mi pa sanje, da se odselim v kakšno hiško na podeželje v prihodnosti. Največji luxuz je, da nimaš nobenega soseda, ki fuka ob 7 zjutraj v spalnici nad tvojo, ki ti reže gume na biciklu, ko ga pustiš pred blokom, ko ti poriše avto, ker si ga parkiral na "njegovem" mestu... :)

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr jul 28, 2010 5:30 am

cruiser1 je napisal/-a:
adis je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:V večini primerov imajo vsi celo isti vhod v hišo ali pa celo vsi uporabljajo nekatere iste bivalne prostore. Rečte kar hočete, ampak meni je to "sick" .

:lol:

ta del teksta jaz razumem kot, da se sramuješ svojih staršev pa čeprav ti bodo pomagali z vso svojo pomočjo, ki jo premorejo ( tako psihično kot finančno).

Zelo narobe razumeš. Sploh mi ni jasno kako lahko to tako razumeš?? Ne sramujem se staršev in se dobro razumemo. Ampak živeti v isti hiši s starši je zame milo rečeno, čudaško. Seveda je dobro, če ti pomagajo, ker nimaš druge možnosti, ampak jaz bom vedno zagovornik čimprejšne odselitve od staršev! Če ne razumeš zakaj, ti ni pomoči.

adis je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:slovenska družba je navajena graditi ogromne hiše za več generacij. To je pa meni totalno trapasto.

zato, da bi svojim otrokom omogočili, vsaj dostojen začetek samostojne poti brez večjih "pufov" in prav je tako.

po drugi strani si pa ne predstavljam, da bi živel v bloku.

Jaz razumem zakaj se gradi velike hiše. Moji starši so zgradili res ogromno hišo z dobrim namenom. Hočem pa povedati, da mi tak sistem ni všeč. Država bi morala nekako poskrbeti, da bi bilo mladim lažje priti do stanovanja ali pa do manjše hiše. Družbi pa manjka majhen premik v glavi, da čimprejšna odselitev otrok postane nekaj normalnega in da biti najemnik stanovanja ni nekaj sramotnega.
Tudi jaz sem si težko predstavljal življenje v bloku, razvajen zaradi veliko prostora, ki sem ga imel v hiši. Imel sem več bivalnega prostora, vrt, garažo... vendar sem se takoj navadil na majhno stanovanje in nikoli v treh letih nisem niti za trenutek pogrešal hišo ali kraja kjer je hiša. Je pa res, da je to, kot že omenjeno odvisno od posameznika, meni mestno življenje odgovarja in to mi ne more nadomestiti nobena hiša.

FFST je napisal/-a:Star 31 let; 3,5 let s punco v stanovanju v Lj.
Ne vem, zakaj si nekateri ne predstavljate življenja v bloku? Sam sem šel iz ogromne hiše iz predmestja Ljubljane (živel s stariši) v "majhno" stanovanje (60 m2) v centru Ljubljane. Glede na službo, ki jo imam, mi stanovanje predstavlja večinoma prostor za spanje. Vzdrževanje je poceni... ni se mi treba ukvarjat s kurjavo, vzdrževanjem okolice, vzdrževanjem hiše... Ko pospravljam, je vse pospravljeno v 2 urah.
V službo se peljem s kolesom. V okolici imam vso potrebno infrastrukturo za šport, zabavo, kulturo (kolikor mi čas dopušča). Na srečo pa imam tudi naravo (Golovec) 3 minute stran... če pa hočem kaj več, se moram pa kam zapeljat.
Se strinjam, da je "luksuz" imet svojo hišo, ampak v danem trenutku teh prednosti ne bi mogel izkoristiti.

LP U

Se strinjam! Imam zelo podobno zgodbo. In res je užitek, da lahko za večino opravkov uporabljaš kolo. To sem v hiši najbolj sovražil!! Za vsak malenkost sem se moral vsesti v avto!
Še vedno se lahko preselim nazaj v hišo staršev (imam celo svoj vhod ;)), ampak vseeno upam, da se mi ne bo treba nikoli več.

to jaz vse razumem, samo je pa razlika če živiš z starši v isti hiši z skupnimi bivalnimi prostori

ali pa če živiš z starši v isti zgradbi torej z ločenimi vhodi itd...

kar se sosedov tiče pa :lol: firbcaj dok možeš

@FFST: hm...uštel sm se :-P

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr jul 28, 2010 6:56 pm

Še iz moje strani:
Čez dober mesec dni bom 25 in živim pri starših in starih starših. Naša hiša je bila zgrajena med '70 in '80 leti in vsi vemo kaj je takrat bilo in kako je to šlo... Tako da je dovolj velika za 3 generacije komot. Pa še ena večja soba 6×10 je trenutno neizkoriščena (polna ropotije), katero imam namen nekega dneva še izgraditi v lično sobo v kmečkem stilu, seveda obvezno s tradicionalno krušno pečjo.

Vsi se odlično razumemo, tudi punca je bila lepo sprejeta. Ukvarjamo se pa profesionalno z vinogradništvom in vinarstvom, kar zahteva sodelovanje celotne družine. Tako da nimam ne potrebe, ne želje da bi se kamorkoli odselil. Še najmanj pa v mesto - ga ni svetnika pa ni boga da me spravite tja.
Za moje prihodnje generacije, ko bodo, pa bom tudi poskrbel: -aktualni prostor je opuščena nekdanja piščančja farma za hišo (imam namen spremeniti v garažo, skladišče, kolarnico in pustiti prostor na vrhu za morebitno kasnejše stanovanje). Druga opcija je vikend s kletjo, komot dovolj velik za kogarkoli. Tretje pa namen izgraditi večjo klet z bivalnim prostorom, bližje vinogradom, ker je trenutna premajhna.

Seveda takoj ko jeseni dokončam diplomo in si poiščem službo, takrat pa začnemo zares. Prva faza - šparanje.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Sr jul 28, 2010 9:34 pm

Da ne bomo samo o letih govoril, poglejte tale oglas http://www.bolha.com/oglas383970383/bru ... i-zamenjam
Naj še kdo reče, da se tle notri ne splača živet, takale brunarca si daš narest z malo boljšim izgledom/velikostjo za 15.000 evrov pa imaš več od tega, kot dajat 400 evrov na mesec za najem k itak mečeš gnar stran, čez okno.
Živiš v tej brunarci tolk dolg časa, dokler si ne našparaš nekaj več gnarja.
Slovenci smo taki, da mora bit hiša, kot da bi bili vsi kralji pa kraljice. Sicer si vsak sam ustvari lajf, samo mladi na začetku nimamo kar takoj 150.000 evrov za hišo, seveda teh 150.000 evrov je premalo za nakup parcele in izgradnja hiše, potreboval bi vsaj 250.000 evrov.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr jul 28, 2010 9:52 pm

tiguan@
Se strinjam s tem, da se pri nas gradi prevelike hiše. Ne vidim smisla zakaj si nekateri gradijo gradove z nešteto prizidki (res lepa arhitektura :roll: ) garažami, nadstreški, bazenom. Pol pa jamrajo, da nič nimajo in si ničsar ne morejo privoščiti, ker gre vse za vzdrževanje in stalno dograjevanje kurčeve bajte. :shock: :idea: :!: Pa to ne govorim na pamet, to poslušam od sodelavcev, ki imaj vsi po vrsti "idilične" hiše. Niso samo avtomobili s čimer se slovenci radi kažejo...

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 Sr jul 28, 2010 11:00 pm

Ja sosed pa nau meu bolš kt jst.To je mišljenje večine slovencev. In zato se potem gradi na razkoš.

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo Če jul 29, 2010 12:10 am

Star 25let. 2 leti odkar sem šel stran od staršev (3km) glihprov da se ne videvamo prepogosto oz. ko se odločim da grem na kosilo takrat se vidimo (idealno). S starši se razumem ok. S punco živiva v podnajemniškem stanovanju 350€ s stroški. Naslednjo leto če bo prilika in oba končava faks vn iz evrope!!!
Živim v LJ in mi večja mesta odgovarjajo. Občasno gremo na podeželje spočit možgane (nekaj dni, čez poletje pa tudi za dober mesec). Da bi živel na podeželju in da se moram vsak dan oz. skoraj vsak dan ukvarjat z bajto in okolico ma ni te teorije!

To da eni vztrajajo pri starših zelo dolgo, stari nad 25 let je pa zame, kot je rekel @cruiser1 čudaško. Prej ko se odseliš manj ti starši solijo pamet prej začneš razmišljat s svojo glavo.

Da razmišljam o nakupu stanovanja in da se oba s punco zapufava za 20-30let to je pa največja neumnost! To kar se dogaja v Sloveniji je GROZNO. Pa kaj nas še vse čaka...

Primer: kolega je kupil nekaj mesecev nazaj v okolici LJ (30km) cca. 70m2 v nizkem bloku stanovanje za 125.000€ vzel je kredit na 30let. Mesečni obrok ima cca. 500€. Če bo odplačeval vseh 30 let bo za stanovanje preplačal 50.000€. Zamenjati mora okna in še določene stvari urediti prišlo ga bo cca. 4-5.000€. Svojega parkirnega mesta nima. Avto mu dela letno najmanj 1.500€ stroškov (servisi, kasko+zavarovanje,gume). Gorivo najmanj 100€. Hrana mesečno recimo 200€ + stroški stanovanja recimo 100€. Bog ne daj da bi zgubil službo, tako kot se zdaj dogaja da vsepovprek odpuščajo...

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Če jul 29, 2010 4:04 am

sebaveh je napisal/-a:Še iz moje strani:
Čez dober mesec dni bom 25 in živim pri starših in starih starših. Naša hiša je bila zgrajena med '70 in '80 leti in vsi vemo kaj je takrat bilo in kako je to šlo... Tako da je dovolj velika za 3 generacije komot. Pa še ena večja soba 6×10 je trenutno neizkoriščena (polna ropotije), katero imam namen nekega dneva še izgraditi v lično sobo v kmečkem stilu, seveda obvezno s tradicionalno krušno pečjo.

Vsi se odlično razumemo, tudi punca je bila lepo sprejeta. Ukvarjamo se pa profesionalno z vinogradništvom in vinarstvom, kar zahteva sodelovanje celotne družine. Tako da nimam ne potrebe, ne želje da bi se kamorkoli odselil. Še najmanj pa v mesto - ga ni svetnika pa ni boga da me spravite tja.
Za moje prihodnje generacije, ko bodo, pa bom tudi poskrbel: -aktualni prostor je opuščena nekdanja piščančja farma za hišo (imam namen spremeniti v garažo, skladišče, kolarnico in pustiti prostor na vrhu za morebitno kasnejše stanovanje). Druga opcija je vikend s kletjo, komot dovolj velik za kogarkoli. Tretje pa namen izgraditi večjo klet z bivalnim prostorom, bližje vinogradom, ker je trenutna premajhna.

Seveda takoj ko jeseni dokončam diplomo in si poiščem službo, takrat pa začnemo zares. Prva faza - šparanje.

Ko sem to prebral me je kar zmrazilo. Osebno tega nebi zmogel.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če jul 29, 2010 6:43 am

@foto jovo: največja neumnost, ki jo lahko naredi nekdo, ki ima redno službo z rednimi prilivi v kolikor mu to dopuščajo finance ( beri: plača, itd...) je, da plačuje nekomu najemnino!!! ko bi jo lahko plačeval sam sebi v obliki kredita za nepremičnino katero bo lahko potem ko bo imel otroke tudi njim zapustil brez dolgov.

da mene nekdo spravi v podnajem NI ŠANS, to da jaz kupim nepremičnino in jo meni drugi odplačujejo v obliki najemnine s katero praktično lahko pokriješ kredit v višini 85-90% pa kakor bi amerikanci povedali "just do it" ;)

raje sebi odplačujem kredit 20-30 let in vsaj vem kaj odplačujem ( investicija za prihodnost).

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Če jul 29, 2010 8:00 am

adis:

Še vedno ne vem kako lahko nekdo z plačo okoli 700 € dobi kredit za nakup nepremičnine, in jo potem renta za enak obrok kot je obrok odplačevanja.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Če jul 29, 2010 8:58 am

Courage™ je napisal/-a:adis:

Še vedno ne vem kako lahko nekdo z plačo okoli 700 € dobi kredit za nakup nepremičnine, in jo potem renta za enak obrok kot je obrok odplačevanja.

sem povedal v prejšnem postu in sicer: v kolikor finance - plača dopušča tak nakup.

ok sedaj pa druga zadeva:

potrebno je vedeti ali je neto plača 700eur ali je to skupaj z prehrano in prevozom.

vse je odvisno od banke kakšne pogoje bo dala stranki oz. kolikšna bo takojšna udeležba stranke oz. njen prvi polog ( ali bo 20%, 30%, itd...).

evo primer:

kolega ima kredit cca. 400 eur za stanovanje v lj, to isto stanovanje tudi renta za cca. 350 eur ;)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če jul 29, 2010 1:33 pm

Courage™ je napisal/-a:Ko sem to prebral me je kar zmrazilo. Osebno tega nebi zmogel.

Česa pa? Dela v vinogradu? Saj ni tako hudo v končni fazi. Potrebuješ le dobršno mero delodiša, ter ljudi na katere se lahko zaneseš. Je pa najboljše če si že celo življenje v tem.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Če jul 29, 2010 3:28 pm

sebaveh je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:Ko sem to prebral me je kar zmrazilo. Osebno tega nebi zmogel.

Česa pa? Dela v vinogradu? Saj ni tako hudo v končni fazi. Potrebuješ le dobršno mero delodiša, ter ljudi na katere se lahko zaneseš. Je pa najboljše če si že celo življenje v tem.

Ne govorim o delu v vinogradu, to tudi mene veseli. Govorim o nacinu zivljenja, ne predstavljam si, da bi v isti hisi zivele 3 generacije, dobim takoj obcutek da ni niti malo intime in zasebnosti.

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Pe jul 30, 2010 8:30 am

Nekaj slovenskih anomalij:

Cene stanovanj v Sloveniji so absolutno pretirane, usklajene s tihim kartelnim dogovorom med nepremičninskimi agencijami. Pokazatelj napihnjenosti cen je bilo minorno zmanjšanje cen nepremičnin ob zadnji gospodarski krizi (kljub drugačnim predikcijam).
Gradbeniška dejavnost predstavlja skorajda 25% slovenskega BDP, zaradi nezmožnosti / nesposobnosti širitve gradbene stroke izven meja Slovenije (po letu 1990 drastičen padec tržišča na območju bivše Jugoslavije), se je gradilo / gradi prekomerno na območju Slo. "Svetla" točka je libijski posel SCT-ja, katerega se bomo, upam, znebili za nekaj let na javnih razpisih :twisted: Posledično imamo danes v Sloveniji zgrajenih stanovanj in prošenj po gradbenih parcelah za 5 milijonov prebivalcev!!! Je to normalno?!?!?
Slovenska posebnost so lastniška stanovanja / hiše, saj želi vsak Slovenec imeti svoje lastništvo. V primerjavi s predvsem zahodno Evropo imamo zelo majhen delež podjemniških stanovanj, kar posledično dviga cene najemnin, ki so podobne s plačevanjem mesečnih kreditnih obveznosti.

Posledično je mladim onemogočen realen nakup nepremičnine, saj si mlada družina ob vseh stroških težko privošči še nakup nepremičnine. Kratkotrajno rešitev vidim v podnajemniškem življenju, ob predpostavki padca cen najemnin. Ob nekonkurenčnosti večine slovenskih podjetij, katera ustvarjajo premajhen delež dodane vrednosti na zaposlenega, primerljivo na ostale zahodnoevropske države, je nerealno pričakovati dvig plač ( http://www.poslovnisvet.si/clanki/voden ... zaposlenem ).

Realneje bi bilo pričakovati drastičen padec cen nepremičnin (znan mi je podatek izpred cca enega leta, ko so bila v Ljubljani v enem mesecu prodana vsega tri stanovanja!). Anomalijo lahko reši tudi prihajajoči davek na nepremičnine (roko na srce, poznan je širom sveta - glej primer Švedske). @sašo5 se razburja na "boratovo ideologijo", ideja o samem davku se je kalila že davno pred nastopom zadnje vlade, všečna pa je tako rdečim, črnim, belim, zelenim, rumenim, pa še kakšnim. Z davkom se pričakuje, da bodo lastniki končno uvideli nesmiselnost lastništva praznih stanovanj (potreba po lastništvu) - posebej center Ljubljane, posledično se bi sprostilo ogromno praznih stanovanj ter posledično znižalo prenapihnjene cene kvadratnega metra. Večji strah me prežema ob neresnih in nestrokovnih izračunih novega davka in me spominja na merjenje GERK-ov (grafična enota rabe kmetijskih gospodarstev) pri izračunu kmetijskih subvencij z merjenji iz zraka.

Uporabniški avatar
Foto Jovo
Stalni uporabnik

Kraj: ljubljana

Napisal/-a Foto Jovo Pe jul 30, 2010 10:55 am

adis je napisal/-a:@foto jovo: največja neumnost, ki jo lahko naredi nekdo, ki ima redno službo z rednimi prilivi v kolikor mu to dopuščajo finance ( beri: plača, itd...) je, da plačuje nekomu najemnino!!! ko bi jo lahko plačeval sam sebi v obliki kredita za nepremičnino katero bo lahko potem ko bo imel otroke tudi njim zapustil brez dolgov.

da mene nekdo spravi v podnajem NI ŠANS, to da jaz kupim nepremičnino in jo meni drugi odplačujejo v obliki najemnine s katero praktično lahko pokriješ kredit v višini 85-90% pa kakor bi amerikanci povedali "just do it" ;)

raje sebi odplačujem kredit 20-30 let in vsaj vem kaj odplačujem ( investicija za prihodnost).

Hotu sm povedat dokler bodo tako prenapihnjene cene nepremičnin in poleg tega da boš nepremičnino preplačal za 50.000€ ma ni pogojev da se spuščam v tako investicijo. Po 30 letih odplačevanja bom pa imel SAMO 60m2 v okolici LJ. :roll: Se je kr malo za zamislit...
Pol pa gledaš z druge plati če sta dva in imata skupaj dobrih 2.000€ plače se je v tako investicijo "varno" spustit, tudi če en izgubi službo je še zmeraj drugi za backup.
Je pa res da se je bolje zapufati in odplačuješ sebi stanovanje kakor metati denar čez oken. Ampak, ker pa jst ne nameravam ostati v slo, mi je pa trenutno super biti v podnajemnišekm stanovanju čeprav je drago. Če se pa mogoče stvari v naši državi popravijo od gospodarstva naprej pa bom drugače začel razmišljat.

Uporabniški avatar
dolenc46
Novinec

Napisal/-a dolenc46 Ne avg 01, 2010 12:57 pm

Star 18let, kje drugje kot pri starših.
Hiša je velika v njej pa smo od družine ostali le še stara mat, mami, jst in brat, očeta in ata ni več med nami(božja volja).

V tej hiši bom verjetno še zelo dolgo, ker je pritličje bolj prazno(delavnica, 2 prazne sobe, kurilnica), prvi štuk je stara mat notri, še višji smo pa z bratom in matko.

Plani so dvignt garažo, ker je dost velika, gor nardit stanovanje notri bi šla mami, z bratom pa bi dobila vsak svoj štuk, ob tem nama še vedno ostane frej pritličje kjer je delavnca ipd. Garaže so že zdej 2, če bi imle vsak svoj avto se pa kamot nardi še nadstršek. Parcela je pa dost velika da nardimo gor še 2 hiši.

Lokacija je super, 20km od ljubljane, 20m od trgovine, pekarne, gasilskega doma, 2km od zdravstvenga doma,...

Mamo še dve parcele kjer bi lahko gradil pa ne vidim potrebe, tako da bom verjetno kar tukaj ostal. ;) ;)
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov