Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Pe sep 17, 2010 5:52 pm

napi je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:
Oprosti ampak glede na pravopisne napake, ki jih delas, me ne cudi, da te ne povabijo na razgovor.

Lej vsaka kritika, je dobrodošla, nobeden se je ne brani. Če nisi možen sprejeti kritike, pol tudi verjetno nisi za karkoli drugega(tebi je miška odnesla šumnike?). Sicer pa je tole forum, sem se pač zatipkal v jezi.
Sicer so priloženi vzorci, a ti pričakuješ, da bi dal gor čisto slovnično pravilno urejeno? Že tako so nekateri (ne vem kako naj se izrazim), da bo naredila copy/paste pa bo to to.

To sem poštudiral, ko sem odpru tvoja pisma, da le nisi poslal take naprej, so preveč napisana na ravni 10 letnika in sploh oh narobe za diplomiranega stojnega inženirja.

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Baileyz Pe sep 17, 2010 6:01 pm

Doche je napisal/-a:Tvoji primeri so preveč generični, daj prepričat človeka, da te bo želel na razgovoru. Vživi se v vlogo ponujenega delovnega mesta in v takem stilu napiši prošnjo in daj vedet, da si zelo domač v tem za kaj se poteguješ in to obvladaš..

Evo se strinjam..
Čeprov so mi na začetku vsi oporekal se je najdu nekdo, k je reku da je njegov brat v času recesije lahko zbiru med parimi podjetji v katerih si je dejansko želel delat. In grem stavit da je bila njegova predstavitev samega sebe nekaj povsem posebnega.

Po mojem mnenju je originalnost vedno, prej ali slej, ključ do uspeha. Vesela sm da se je najdu ta primer, ki dejansko dokazuje, da lahko nekam prideš če si upaš odstopat od nečesa.
Pa če smo realni, veliko ljudi take originalnosti/samozavesti/česarkoli že ne premore, ampak celo to ni izgovor - še vedno stojim za tem da 100% prideš nekam s trdim delom in kančkom pozitivizma. Čeprav očitno živimo v državi cinikov in skeptikov...

Aja pa fantje, poskusmo sposobnosti ne ocenjevat na podlagi slovničnih napak (nekateri ljudje tega nikol dobr ne dojamejo, eni majo problem s tujimi jeziki, drugi pa z matematiko, pri čemer se slednje pri CV-ju nikoli ne pokaže, je pa prav tako pomembna, na njegovem področju bistveno bolj)..

Priznam pa, da je to kljub temu lahko en od kriterijev, po katerem se delodajalec odloča, slovnična pravilnosti nikoli ne škodi.
Living on the edge

fiatpowered
Novinec

Napisal/-a fiatpowered Pe sep 17, 2010 6:48 pm

adis je napisal/-a:žal se ta številka povečuje ravno zaradi tega, ker marsikdo z papirjem ne ve, da mora za uspeh najprej začeti v proizvodnji nato pa v pisarni ;)

Zakaj pa bi moral najprej začeti delati v proizvodnji ?

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Kraj: Sitting in the front seat, chillin' around while pimpin' the streets!

Napisal/-a Courage™ Pe sep 17, 2010 7:42 pm

Baileyz je napisal/-a:Aja pa fantje, poskusmo sposobnosti ne ocenjevat na podlagi slovničnih napak (nekateri ljudje tega nikol dobr ne dojamejo, eni majo problem s tujimi jeziki, drugi pa z matematiko, pri čemer se slednje pri CV-ju nikoli ne pokaže, je pa prav tako pomembna, na njegovem področju bistveno bolj)..

Priznam pa, da je to kljub temu lahko en od kriterijev, po katerem se delodajalec odloča, slovnična pravilnosti nikoli ne škodi.

Mene osebno bi taka pisava odvrnila od vsega nadaljnega, saj sem mnenja da clovek, ki ne zna pisat, ne more biti kaj prida.
Slika
GET IN - SIT DOWN - SHUT UP - HOLD ON

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Pe sep 17, 2010 10:14 pm

fiatpowered je napisal/-a:
adis je napisal/-a:žal se ta številka povečuje ravno zaradi tega, ker marsikdo z papirjem ne ve, da mora za uspeh najprej začeti v proizvodnji nato pa v pisarni ;)

Zakaj pa bi moral najprej začeti delati v proizvodnji ?

zato, ker imamo sedaj tako stanje kakršno je v gospodarstvu...white collar morajo najprej biti blue collar, da bi razumeli proces podjetja v katerem delujejo.

primer:
znanec dipl. ing. elektrotehnike je najprej delal v proizvodnji, da se je lahko izučil izdelka katerega danes konstruira ( je razumel vse prednosti in slabosti izdelka katerega je danes izpopolnil do maximuma), razumeš sedaj bolje?
to znanje prenaša na nižje sloje v podjetju katere danes vodi.

in jao tisti white collars z visoko izobrazbo, ki sedijo na stolčkih a nimajo pojma kaj se dela eno nadstropje nižje ( beri: proizvodnja).

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Napisal/-a Baileyz Pe sep 17, 2010 10:20 pm

Courage™ je napisal/-a:
Baileyz je napisal/-a:Aja pa fantje, poskusmo sposobnosti ne ocenjevat na podlagi slovničnih napak (nekateri ljudje tega nikol dobr ne dojamejo, eni majo problem s tujimi jeziki, drugi pa z matematiko, pri čemer se slednje pri CV-ju nikoli ne pokaže, je pa prav tako pomembna, na njegovem področju bistveno bolj)..

Mene osebno bi taka pisava odvrnila od vsega nadaljnega, saj sem mnenja da clovek, ki ne zna pisat, ne more biti kaj prida.

Jah vsak more vzet v zakup dejstvo, da je prvi vtis najpomembnejši - v tem primeru je to vtis, ki ga naredi CV. Ni pa da bi zdaj človekovo strokovno sposobnost cenil po sposobnosti izražanja...
Living on the edge

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Pe sep 17, 2010 11:55 pm

Strokovna sposobnost se da razbrati tudi iz sposobnosti izrazanja. Ce se cloveku ne da potruditi niti pri pravopisju, kako se bo potem trudil na delovnem mestu ?
Slika

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 So sep 18, 2010 10:23 am

adis je napisal/-a:včasih visoka izobrazba zna biti napoti službi, ker je visoko šolana oseba lahko hitro konkurenca vodilnemu kadru.

Lahko pa gledaš s te perspektive, da pride iz fakultet teoretično še dokaj dobro usposobljen kader, praktično pa ni od njega nič od nič.
Kako naj bo ta kader v štartu uporaben, če pa je večina predavateljev takšnih teoretikov, ki niti sami nimajo kaj iskati v gospodarstvu.

Moje mnenje je, da ob iskanju prve zaposlitve ne vztrajaš samo pri željenem delovnem mestu, je bolj pametno vzeti tudi katero malo manj željeno delo.
Tako vsaj lahko pridobiš neke delovne navade in izkušnje.
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis So sep 18, 2010 10:29 am

grega983 je napisal/-a:
adis je napisal/-a:včasih visoka izobrazba zna biti napoti službi, ker je visoko šolana oseba lahko hitro konkurenca vodilnemu kadru.

Lahko pa gledaš s te perspektive, da pride iz fakultet teoretično še dokaj dobro usposobljen kader, praktično pa ni od njega nič od nič.
Kako naj bo ta kader v štartu uporaben, če pa je večina predavateljev takšnih teoretikov, ki niti sami nimajo kaj iskati v gospodarstvu.

Moje mnenje je, da ob iskanju prve zaposlitve ne vztrajaš samo pri željenem delovnem mestu, je bolj pametno vzeti tudi katero malo manj željeno delo.
Tako vsaj lahko pridobiš neke delovne navade in izkušnje.

sedaj pa preberi moj zadnji post ( malo višje gor) kjer sem ravno o tem pisal.

Uporabniški avatar
grega983
Poznavalec foruma

Kraj: Fram

Napisal/-a grega983 So sep 18, 2010 10:31 am

Oprosti oops
Lancia Delta Hf T pa Alfa 159 SW 20v pa Alfa 33Permanent 4 pa ......

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Napisal/-a Baileyz So sep 18, 2010 4:08 pm

Courage™ je napisal/-a:Strokovna sposobnost se da razbrati tudi iz sposobnosti izrazanja. Ce se cloveku ne da potruditi niti pri pravopisju, kako se bo potem trudil na delovnem mestu ?

ma sploh ne razumeš kaj govorim, ne pravim da za vtis ni pomembno, pravim samo da ni odraz človekovega znanja na področju.. kaj pa če se človek ful potrudi pri CV-ju in prošnji in tko, pa še vedno dela slovnične napake.. tut pravi odraz truda ni, pravopis ni nekaj kar študiraš naprej v življenju, je nekaj kar odneseš ali pa ne (oz ne popolnoma).
Living on the edge

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne sep 19, 2010 10:41 am

Baileyz je napisal/-a:kaj pa če se človek ful potrudi pri CV-ju in prošnji in tko, pa še vedno dela slovnične napake.. tut pravi odraz truda ni, pravopis ni nekaj kar študiraš naprej v življenju, je nekaj kar odneseš ali pa ne (oz ne popolnoma).

Popolnoma napacno razmisljanje. Se vidi, da nimas prevec izkusenj, pac pa le neke teoreticno izoblikovane misli o vsem tem kako so te nepomembne a hkrati (nepopolnoma).

Namrec zakaj sem to napisal. Napisal sem zato, ker ocitno ne ves kako ti nekateri delodajalci kljub temu, da prineses curriculum vitae napisan kot bi ga napisal delodajalec sam (torej po njegovih kriterijih - brez napak) ti se vedno ponudi vprasalnik z nekim splosnim testom, kjer on sam vidi ali si sposoben preko njegovih vprasanj napisati taksen CV kot si mu ga prinesel. Torej clovek se je potrudil pri CV-ju, clovek se bo tudi potemtakem potrudil pri njegovih vprasanjih z enakim slogom. S tem pa bo clovek pokazal, da je res vlozil trud v svoj CV (zivljenjepis) ter ostale priloge ob tem. Vendar pa ob tem nikakor ne smemo zanemariti vecletnih delovnih izkusenj katere so nekje se kako pomembne (kljucnega pomena) in lahko preko taksnega primerno resenega testa postanejo le se pika na i.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Napisal/-a Baileyz Ne sep 19, 2010 11:44 am

MacTron je napisal/-a:
Baileyz je napisal/-a:kaj pa če se človek ful potrudi pri CV-ju in prošnji in tko, pa še vedno dela slovnične napake.. tut pravi odraz truda ni, pravopis ni nekaj kar študiraš naprej v življenju, je nekaj kar odneseš ali pa ne (oz ne popolnoma).

Popolnoma napacno razmisljanje. Se vidi, da nimas prevec izkusenj, pac pa le neke teoreticno izoblikovane misli o vsem tem kako so te nepomembne a hkrati (nepopolnoma).

Namrec zakaj sem to napisal. Napisal sem zato, ker ocitno ne ves kako ti nekateri delodajalci kljub temu, da prineses curriculum vitae napisan kot bi ga napisal delodajalec sam (torej po njegovih kriterijih - brez napak) ti se vedno ponudi vprasalnik z nekim splosnim testom, kjer on sam vidi ali si sposoben preko njegovih vprasanj napisati taksen CV kot si mu ga prinesel. Torej clovek se je potrudil pri CV-ju, clovek se bo tudi potemtakem potrudil pri njegovih vprasanjih z enakim slogom. S tem pa bo clovek pokazal, da je res vlozil trud v svoj CV (zivljenjepis) ter ostale priloge ob tem. Vendar pa ob tem nikakor ne smemo zanemariti vecletnih delovnih izkusenj katere so nekje se kako pomembne (kljucnega pomena) in lahko preko taksnega primerno resenega testa postanejo le se pika na i.

Kar pa spet nima nobene veze s pravopisom, niti z originalnostjo..
Living on the edge

Uporabniški avatar
AVX
Poznavalec foruma

Kraj: V Avtu

Napisal/-a AVX Ne sep 19, 2010 11:56 am

Do zdaj najboljša taktika preizkušena pri meni je bila, Poiščeš delo pač kjer koli je to mogoče. Se malo pozanimaš kaj sploh to delo zahteva, s čim se podjetje ukvarja itd. Potem ko že pribljižno veš, da bi pa mogoče, da rad delal v takšnem podjetju, jih pokličeš po telefonu in ponavadi če je večje podjetje se javi kdo na vratarnici ali pa tajnica ji poveš zakaj kličeš in bo že ona povezala naprej.

Sedaj smo prišli do kadrovske službe ali pa računovodstva. Tam se nam javi oseba povemo zakaj kličemo, nato pa se poskušamo dogovorit že kar preko telefonskega klica, kdaj bi lahko bilo možno, da osebno predate prošnjo za delo. Tako vam bo ona oseba na drugi strani povedala, kdaj in kako. In vi potem vse to veselo nesete tja in kaj se zgodi. v 3/4 primerih opravijo razgovor kar takoj, karp omeni, da imate večjo možnost že zaradi tega.

Zakaj je bolje poklicati preko telefona. Hec je v tem, da prvo kot prvo, ti slišiš osebo in že preko zvoka oz. glasa osebe na drugi strani ti prepoznaš vsaj kakšen dan je imela. Hec pa je tudi v temu, da ti se preko telefona lahko bistveno več pogovoriš o tej zadevi, kot pa da ta oseba dobi ali pa tudi ne tvojo prošnjo in z tvojo prošnjo si lahko ona samo toliko razlaga kot je pa napisano noter v njej ( kar pa ne pomeni, da zdaj ji moreš pa poslat 10 listov prošnje in ne vem kaj še vsega boga )

Potem pa je itq vse odvisno od vas kako boste seveda prišli oblečeni tja ali boste dišali po hlevskemu gnoju ali pa po sveže opranih oblačilih opranimi s Pervolom color magic. Mogoče po Cubi ali po Malizicji, pa AXE ima tudi zadnje čase zelo dobre prfume. :D
Ford Mondeo ST TDCI,... soon on show =)

Uporabniški avatar
Courage™
Mojster foruma

Napisal/-a Courage™ Ne sep 19, 2010 12:44 pm

V nobeni malo vecji resni firmi ne mores kar priti in ti na licu mesta ponudijo razgovor. Govorim iz izkusenj. Tudi ko je objavljen oglas za delovno mesto, se prejete prosnje pregledajo v kadrovski sluzbi, kjer se naredi selekcija,doloceno stevilo kandidatov potem povabijo na razgovor, ki je vnaprej dolocen.
Slika

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Ne sep 19, 2010 4:26 pm

Ja AVX to lahko nardiš pri kakemu privatniku ali pa manjši firmi. Verjamem pa, da lahko v večji firmi uspeš na tak način samo če iščeš delo prek študenta.

Kar tako te na razgovor preko telefona nihče ne bo poklical, sploh če imaš malo večjo izobrazbo kot srednjo šolo kar potem pomeni, da je v igri tud kakšno bolj odgovorno delovno mesto.

To kar pa ti opisuješ je z lahkoto dobit v primeru, da imaš poklic in se prepričljivo predstaviš po telefonu, greš na razgovor, da vidijo če si primern za delo v proizvodnji oz. na gradbišču in to je to.. ne gre to tak lahko. Če imaš pa drugačne izkušnje z redno zaposlitvijo (redno ja) potem pa povej kako ti je uspelo in kako dolgo že delaš v podjetju.

Če pa že, pa lahko preko vez prideš mimo prošnje/ponudbe/prijave za delovno mesto na razgovor ampak jo vseeno moreš napisat že zarad evidence in pravil.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To sep 28, 2010 9:26 am

nekaj napotkov z strani www.cekin.si ( čeprav je ne jemljen skrajno resno glede na vsebino nekaterih prejšnjih člankov...)

http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobr ... sanja.html

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Ne okt 03, 2010 12:22 am

Courage™ je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:
Courage™ je napisal/-a:
Baileyz je napisal/-a:Po mojem se ti najbolj splača sestavit en soliden CV in ga pošlješ par podjetjem kjer bi TI rad delal.. Sploh nima veze a iščejo al ne, ni se treba zanašat samo na tiste oglase ki so objavljeni (kjerkoli že). Zakaj ne bi najprej poskusu šanso nekje kjer bi blo tep res všeč, če tm ne dosežeš nobenga uspeha ti še vedno ostanejo oglasi in podobno iskanje dela..

ja, lahko je govoriti...

imam kolegico ki je poslala ze preko 100 prosenj, pa je morda dobila 10 odgovorov - negatovnih, ostali niti niso toliko da bi odpisali. Pa je solana (koncane ima tri fakse), izkusena in nasploh nenapacna.

Moj brat je izgubil službo sredi najhujše recesije, ko smo sam to v medijih poslušal. Je poslal okoli 10 prošenj na podjetja, ki niti niso zaposlovala, ampak so se njemu zdela zanimiva, je šel na vseh 10 razgovorov, potem je celo izbiral med parimi dobrimi službami in na koncu izbral mesto, kjer je dobil mesto direktorja v podjetju, ki je bilo ustvarjeno da ga on vodi takrat, ko so ga vzeli (zaštartati je moral podjetje). Službeni avto, dobra plača, ampak na začetku trdo delo in izzivi, da zvoziš fermo.

Pa je imel prejšnje izkušnje take, da je bil 2 leti v večji slovenski fermi, kjer je pač začel kot pripravnik, niti ni nekaj napredoval, vmes je vzel priložnost, ki so se je vsi otepali in šel v tujino delat za pol leta. Potem si je našel boljšo službo, kjer je moral nehati delati zaradi konfliktov znotraj ferme. In potem dobil to službo, po 100% uspešnosti, kar se tiče dobivanja razgovorov. Tako da je vse odvisno od nastopa, pisma, pristopa k pošiljanju - to je da dobiš razgovor - potem naprej pa pač seveda zmaga razgovor.

Sicer pa ne me spraševat, kakšne e-maile je pošiljal okoli, ker tega še skor men ni hotu pokazat :) je bila pa res ponudba in ne prošnja, kot je nekdo napisal.

Tako da ta, ki je poslala 100 prošenj in dobila 10 negativnih odgovorov zgleda dela nekaj narobe. Naj spremeni pristop. Ne moreš pričakovati spremembe v procesu, ki je več kot potrjeno sfaljen. Torej strgati/zbrisati pismo, ki ga sedaj okoli pošilja, napisati čisto novega, drugačnega, boljšega, potem pa znova v akcijo, kar istim 100im fermam. Tudi vztrajnost se pozna.

Pa še en nasvet, svoje CVje in pisma opremite z lastno sliko (elegantno, lepo sliko, ne tiste za fb profil :P). Pa kakor neumno se zdi, od 100ih prošenj, ki jih bo tisti človek dobil, si bo tebe najbolj zapomnil, saj si priložil sliko.

lp

Dosti lazje je dobiti sluzbo na podlagi mnogoletnih izkosenj, seveda pa je v tej temi govora kako do prve redne zaposlitve. Malo smo zasli, verjamem da je nastop pomemben, ampak cim omenis da nimas izkusenj je vecino pogovorov konec.

Mnoigoletne izkušnje? 2 leti je bil deček za vse v eni največjih slovenskih ferm.. Potem se mu je posrečilo prek vez dobit boljšo službo iz katere je bil prisiljen iti iz poslovnih razlogov po par mesecih. To pa je to, kar je izkušenj. Če hoče take izkušnje, kot jih je imel brat naj si najde kako delo v skladišču ali kaj podobnega za minimalno slovensko plačo, če je to tako pomembno ;)

Je dosti podobno, kot bi iskal prvo redno zaposlitev.

lp
Slika

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid To okt 05, 2010 10:31 am

-Če kličeš bodi nasmejan, ker se ti glas spremeni v pozitivnega
-Če prideš na razgovor bodi poln energije
-vse naj ti bo zanimivo kot otroku
-ne včlani se v sindikat
-vedno pridi na delo ko iščejo zamenjavo
-vedno bodi dosegljiv na telefon
-nikoli ne bodi slabe volje na delovnem mestu
-Lepo pozdravi nadrejenega vsakič ko ga vidiš
-če bi se dalo zmanjašati stroške v firmi in to ti vidiš posreduj nadrejenim
-spodbujaj sodelavce pri delu

evo 10 zapovedi, v enem letu bi moral dobiti boljše delovno mesto
Slika Slika

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Kako do prve redne zaposlitve?

Napisal/-a sašo5 Če feb 03, 2011 6:13 am

napišeš tako prošnjo :mrgreen: (dobil po el. pošti)

Popolnoma sem nepripravljen za delo pod pritiskom kakor tudi za
nadure, razen če niso bogato nagrajene.Iskreno me boli falus za cilje
vašega podjetja, če s svojo plačo ne morem pokriti niti tekočih
stroškov, plus da mi ostane malo za garderobo, knjige, potovanja, šport
in zabavo. Funkcioniram po principu kolikor denarja-toliko glasbe. Prav
tako me popolnoma nič ne zanima dejstvo da ste v težavah in pričakujem
da boste pravočasno poravnali vse svoje z zakonom določene obveznosti do
mene, kakor tudi spoštovali mojo pravico do dopusta in praznikov.
Obstaja velika verjetnost da vas bom zapustil, takoj ko najdem kaj
boljšega. Sem komunikativen in prijazen, za težake pa imam kratko
vžigalno vrvico. Študiral sem 100 let in uspeh je že to da sem sploh
karkoli končal v tej državi, kakršna je. Izobražujem se tudi brez vas,
ker sem radoveden in mislim da ima življenje smisel tudi brez umiranja
na delovnem mestu. Ne zajebavajte me z raznimi testiranjim in
team-buildingi, ker so to bedarije. Če se že preseravate s temi
zahodnjaškimi fintami, me še plačajte kot na zahodu. Če česar ne znam,
se bom naučil, saj nisem d****. In končno, obstojajo tudi stvari, ki bi
jih počel iz čistega veselja, ampak to na žalost ni to delo, ki mi ga
nudite. S spoštovanjem... XY
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom