Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
tomicart
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: nekaj mojih risb avtomobilov

Napisal/-a tomicart Pe jul 29, 2011 6:34 pm

Tukaj si lahko ogledate tudi nekaj tujih umetnikov, ki se ukvarjajo z realizmom...
...Linda Huber... http://www.midtel.net/~imaginee/ prav tako nekaj krasnih avtomobilov
...Armin Mersmann ... http://www.arminmersmann.com/
...Paul Lung... http://paullung.deviantart.com/gallery/
nekaj slikc
... Linda Huber... Mustang...svinčnik na papirju
Slika

Uploaded with ImageShack.us
...Paul Lung... portret svinčnik na papirju...
Slika

...Armin Mersmann... svinčnik na papirju...
Slika

več o tehnikah in procesu si lahko preberete na njihovih spletnih straneh. lp Dalibor

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl Pe jul 29, 2011 6:39 pm

kwa to delajo :bow

[size=85]sam to zna dans že vsak...brezveze =P [/size]

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Pe jul 29, 2011 6:51 pm

Kegl, ne bodi naiven. Tale Dalibor je poln samega sebe in se ima, kot kaže, za težkega umetnika, čeprav so njegovi izdelki samo kopija fotografij.

Na moja vprašanja, kaj je osnova iz katere on sam izhaja, pa logično nima odgovora in to nas pač ne sme zanimat, ker je on pač car, ane :lol:

Potem je pa na enega prvih komentarjev odgovoril, da je razmišljal, da bi se specializiral za dizajnirat Maseratije. Smeh. Če bi Giugiaro to počel kar on, bi še danes avti izgledali kot v 60-ih. Zresnite se... :roll:

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Napisal/-a Kegl Pe jul 29, 2011 6:59 pm

Kegl je napisal/-a:o tem sem tut jst govoru, da se gleda in nariše...s tem takšno sliko definitivno ni lahko narest in je ne more kr vsak narisat (kokr ste tle nekateri glasni)...zdej če je pa tomicart naredil na tak način kot ga je opisal lignage je pa že mal drugačna pesem...ampak vseen ni slabo ;)

sej sm reku (poglej moj prejšn post), tazadn post je pa letel na te tuje majstre ;)

...in ja mene tut zanima kako je zrisu zadevo

Uporabniški avatar
tomicart
Nov uporabnik

Napisal/-a tomicart Pe jul 29, 2011 7:09 pm

proces risanja tele risbe... avtor je Per Svanström http://lion83.deviantart.com/
Slika

Slika

http://lion83.deviantart.com/gallery/#/d27w0tc
link do slike - avtorja... http://lion83.deviantart.com/gallery/11944604#/d27vvv5
tukaj pa je tutorial, svojega še nisem naredu...
Slika

link do večje slike... http://lion83.deviantart.com/gallery/351295#/d2ajg1n

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Napisal/-a Kegl Pe jul 29, 2011 7:11 pm

se prav s temi linki nam hočeš povedat da ti delaš na isti način... :?:

Uporabniški avatar
tomicart
Nov uporabnik

Napisal/-a tomicart Pe jul 29, 2011 7:13 pm

Kegl je napisal/-a:se prav s temi linki nam hočeš povedat da ti delaš na isti način... :?:

jp

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jul 29, 2011 7:15 pm

Lignage je napisal/-a:
peroRS je napisal/-a:Eni pišejo, kot da je vzel že narisano sliko, naredil par senc to to je to. :roll:

Oglej si še enkrat njegovo delo in ga primerjaj z originalo fotografijo.

In, če je on tole originalno fotografijo gledal in jo medtem prerisal na povsem PRAZEN LIST PAPIRJA, naj me vrag vzame! Še posebej glede na to, da je sam priznal, da je iz nule avto težko narisat...

Sam ne vem, kaj on naredi, ampak sklepam, da fotografijo obdela s kakšnim programom in (ali) jo natisne povsem bledo, tako da ima spodaj osnovo, predno začne delat s svinčnikom. Tisto osnovo pa pač tudi potem lahko prefotokopira na večje formate.(?) A me sploh kdo razume kaj hočem povedat?

In meni so tiste fotografije od Dj Biga neprimerljivo bolj kul ;)

Razumem kaj hočeš povedat. Če je res osnovo že natisnil oz. povečal na večji format in jo le malce dodelal s svinčnikom, potem to ni nevem kakšna umetnost. :|
Če je pa res na prazen list narisal to risbo samo z opazovanjem original, lahko rečem samo :bow

Sicer pa naj avtor sam pove. Meni je čisto vseeno, če je to njegovo delo ali ne, so pa risbe vseeno zanimive za pogledat ;)

berlonso je napisal/-a:Clio na valjarjih SEKA!!! :twisted:

To sem tudi jaz najprej pomislil :D

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Napisal/-a Kegl Pe jul 29, 2011 7:16 pm

tomicart je napisal/-a:
Kegl je napisal/-a:se prav s temi linki nam hočeš povedat da ti delaš na isti način... :?:

jp

no, če je to res pol :bow

Uporabniški avatar
tomicart
Nov uporabnik

Napisal/-a tomicart Pe jul 29, 2011 7:45 pm

no najdu sem nekaj mojih starih slikc vendar v primerjavi z sedanjimi veliko manj detajlne in narejene v zelo kratkem času ...
Mustang...
Slika

Slika

Slika

Slika

sixtoo
Novinec

Napisal/-a sixtoo Pe jul 29, 2011 9:25 pm

Vsem, "ki tako dobro rišete"... :lol: :lol: :lol: Umrl bom od smeha :D Če komu ponazorim... lahko ti/vam fotografiram ulico, pa jo narišete sami ali pa greste ven, sedite na pločniku par ur in rišete. Da vidimo rezultate vseh, ki ste skoraj tako risali že v osnovni šoli ;)

Tomicart, tebi pa pohvale za tvoje delo. Vem, kako tole izgleda, ker je v mojem fohu, da tako rečem, da prostoročno rišem in tud vem, koliko truda je potrebno za eno takšno "prerisovanje". Če pa koga zanima kako tole (prostoročno risanje) izgleda, pa se lahko v času študijskega leta zglasite na Fakulteti za arhitekturo, boste sami vidli, kako je še tako enostaven predmet težko narisat. Da o tem, da smo na sprejemnih risali spojko za gradbeni oder, šilčke, pancarje...

Uporabniški avatar
Snoopy27
Nov uporabnik

Napisal/-a Snoopy27 Pe jul 29, 2011 9:30 pm

BRAVO !

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy Pe jul 29, 2011 10:00 pm

sixtoo je napisal/-a:Vsem, "ki tako dobro rišete"... :lol: :lol: :lol: Umrl bom od smeha :D Če komu ponazorim... lahko ti/vam fotografiram ulico, pa jo narišete sami ali pa greste ven, sedite na pločniku par ur in rišete. Da vidimo rezultate vseh, ki ste skoraj tako risali že v osnovni šoli ;)

Tomicart, tebi pa pohvale za tvoje delo. Vem, kako tole izgleda, ker je v mojem fohu, da tako rečem, da prostoročno rišem in tud vem, koliko truda je potrebno za eno takšno "prerisovanje". Če pa koga zanima kako tole (prostoročno risanje) izgleda, pa se lahko v času študijskega leta zglasite na Fakulteti za arhitekturo, boste sami vidli, kako je še tako enostaven predmet težko narisat. Da o tem, da smo na sprejemnih risali spojko za gradbeni oder, šilčke, pancarje...

Veš kaj so težki sprejemci ;) ko nam dajo vsakemu ogromno sončnico, en meter drota, pa ta majhno šalčko za kavo da izdelaš prvo vazico, zraven tega pa en a3 papir da izdelaš vazico iz papirja (brez lepila, traku ipd.) , pa rečejo časa je 45 min da naredite dve LEPI!!!! in predvsem uporabni vazici:), da ne omenim kolk časa porabiš da se sploh česa spomneš pa da ni enako kot ima sosed:) aja pa sončnica mora obvezno stat, brez vode v lončku :D

no prvič sem zletel, sem poskusil drugič...takrat pa ti dajo dva a3 lista, in lepilo (bognedaj salotejp) pa naredi v 45 min mišolovko iz papirja ki ne ubije miške ampak jo samo ujame...in spet ista finta da porabiš veliko časa da se spomneš česa.

(to dobiš na FH Joanneum - Graz )

to so sprejemni ;) da neboš reko da če veš risat pa so že zadovoljni, pa da se ti morjo vsi klanjat (glede tega risanja predmetov, pa smo šli v drugo sobo za 10 min (prvič nek mikser, ta drugič pa nek zaf...an sesalc), pol pa prideš nazaj in morš po spominu narisat - no če si ugotovil da je težko narisat če gledaš, te veš kak je če ne gleadaš + tega naj se na slikci vidi tudi pricip delovanja oz. kake fukcije ima :) to delaš prvi dan, drugi dan pa te finte z vazicami, mišolovkami...tako da risanje še zdaleč ni dovolj za biti dober oblikovalc da bi delal maseratije tak kot misli ta da vse ve :) s tem se začne + tega pa če hočeš oblikovat škatlo za j***a je treba presneto dobro poznat j***a iz vseh vidikov, da lahko oblikuješ temu primerno škatlo ;)

sixtoo
Novinec

Napisal/-a sixtoo Pe jul 29, 2011 11:21 pm

To, kar sem zgoraj opisal je bil le del sprejemnih na FA v Ljubljani. Sicer pa so moji sprejemci v celoti zgledali tako:
1. Prostoročno risanje-šilček v 4 pogledih (kako lepo izrezljana je imel držala in teksturo na spodnji strani...)
2. Naloga iz kompozicije-pogled na oder z balkona, likovno opremljanje situacije
3. Matematične, geometrijske in logične naloge
4. Osebni razgovor, v mojem primeru pri dekanu, s praktično nalogo

O sprejemnih bi se dal še kakšno rečt, ker sem že marsikaj probal, pa o tem kdaj drugič, naj ta tema ostane Tomicartu :)

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Pe jul 29, 2011 11:23 pm

tomicart je napisal/-a:Tukaj si lahko ogledate tudi nekaj tujih umetnikov, ki se ukvarjajo z realizmom...
...Linda Huber... http://www.midtel.net/~imaginee/ prav tako nekaj krasnih avtomobilov
...Armin Mersmann ... http://www.arminmersmann.com/
...Paul Lung... http://paullung.deviantart.com/gallery/
nekaj slikc
... Linda Huber... Mustang...svinčnik na papirju

So tudi te risbe narejene na podlagi nekih resničnih fotografij?

A obstaja kakšna večja slika tistega postopka, kjer je roka s kartami, ker se slabo vidi?

Še vedno ne vem, ali začne ustvarjati na povsem prazen papir ali ne...?

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Pe jul 29, 2011 11:29 pm

Lignage je napisal/-a:
A obstaja kakšna večja slika tistega postopka, kjer je roka s kartami, ker se slabo vidi?

Slika

:)

vugy
Stalni uporabnik

Kraj: AT-SLO

Napisal/-a vugy So jul 30, 2011 4:24 am

sixtoo je napisal/-a:To, kar sem zgoraj opisal je bil le del sprejemnih na FA v Ljubljani. Sicer pa so moji sprejemci v celoti zgledali tako:
1. Prostoročno risanje-šilček v 4 pogledih (kako lepo izrezljana je imel držala in teksturo na spodnji strani...)
2. Naloga iz kompozicije-pogled na oder z balkona, likovno opremljanje situacije
3. Matematične, geometrijske in logične naloge
4. Osebni razgovor, v mojem primeru pri dekanu, s praktično nalogo

O sprejemnih bi se dal še kakšno rečt, ker sem že marsikaj probal, pa o tem kdaj drugič, naj ta tema ostane Tomicartu :)

No nism reko da je to blo vse ;) samo se mi neda vsega opisovat, no samo ostalo je standard (splošna razgledatnost, prostorska predstavljiovst, razgovor z komisijo itd. itd.), ta z omejitvami recimo da nesmeš lepit pa se mi je zdela težka. Drugač trajajo sprejemci dva dni traja 8 - 17h. z mal pavzami med nalogami, pa eno veliko pavzo.

Uporabniški avatar
Lignage
Moderator foruma

Napisal/-a Lignage Ne jul 31, 2011 8:52 pm

peroRS je napisal/-a:
Lignage je napisal/-a:

Slika

:)

Ne vem, sej lahko da sem res zelo krivičen s svojim razmišljanjem, pa vendar mi tukaj nekaj zelo ne gre v glavo. Torej, če on začne risat na povsem prazen papir, bi potemtakem moral tudi znati brez problema narisati avto kar tako iz glave, da bi ga lahko potem tudi tako perfektno narisal medtem, ko bi ga gledal...

Slika
Slika

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce Ne jul 31, 2011 10:18 pm

Da bi kar iz ničesar narisal tega Maseratija, ni tako lahko.

Za začetek, si moraš določiti neko razmerje, v katerem boš risal. Naprimer, da bo dolžina med sprednjimi lučmi 4 cm ali pa 8, odvisno kako velika slika bo. Potem moraš dolžino pragov prilagoditi temu, da bo avto v pravilnem razmerju. In tako naprej z velikostjo gum, streho itd.

Drugega načina ne vidim, kot da si sprintal sliko in potem prerisal po njej. Razen če si imel sliko na računalniku in potem po njej računal.
Meni osebno je to všeč, prerisovanje s svinčnikov pravih slik, tako kot to delajo ''slikarji'' z linka zgoraj. Je neka vrsta umetnosti in se mora spoštovati vloženo delo.

Je pa bedno, če rečeš, da si s prostim očesom to prerisal, če nisi.

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Napisal/-a Baileyz Ne jul 31, 2011 11:38 pm

ah temu se nism mogla upret.. ja moja zgodovina risanja avtomobilov mi je letos na fakulteti za arhitekturo na suhijevem izpitu zagotovila desetko (kdorkoli tukaj obiskuje FA je verjetno slišal za letošnji izpit). Ja, avtorju priznam nekaj sposobnosti in precej potrpljenja, ampak v končni fazi gre pri takem risanju (sploh avtomobilov, organske oblike so drugo) predvsem za potrpežljivost, čas in nekaj občutka za svinčnik na papirju, precej večja znanost pa tudi ni.. to so recimo moje risbe izpred treh let (nekje so na forumu verjetno že dolgo izgubljene :D ), pa se z risanjem avtomobilov nisem ukvarjala pretirano niti ravno dolgo (kar se sem in tja tudi opazi).. čisto za primerjavo.
Slika
Slika
Slika
Slika
Living on the edge
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov