Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Polet na rob vesolja

Napisal/-a Energetik81 Če okt 18, 2012 7:37 am

lisko je napisal/-a:Kdo je skočo s kod ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Bull_Stratos
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
Patrik_A3
Mojster foruma

Napisal/-a Patrik_A3 Če okt 18, 2012 7:53 am

lisko je napisal/-a:Kdo je skočo s kod ?

brez zamre,ampak s katere votline si pa ti prilezo? :mrgreen:
Slika One day......BACK TO BLACK! Slika

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Če okt 18, 2012 9:42 am

iz iste kot Jurček :mrgreen: :mrgreen:
Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Če okt 18, 2012 7:56 pm

Ovčke :D
Vržeš staro slamo pa glodajo :D

Je pa res, da če ne bi bilo takega pompa okrog tega niti vedel ne bi :D
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe okt 19, 2012 7:59 am

Čisto enako lahko potem rečemo, da so ovce vsi tisti, ki si avte rihtajo glede na nek stil, ki je "moderen". Vsi podobne feltne, vsi nižanje itd. Na forumu jih mrgoli.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
lancia hf
Uporabnik

Napisal/-a lancia hf Pe okt 19, 2012 11:17 am

Energetik81 je napisal/-a:Čisto enako lahko potem rečemo, da so ovce vsi tisti, ki si avte rihtajo glede na nek stil, ki je "moderen". Vsi podobne feltne, vsi nižanje itd. Na forumu jih mrgoli.

To ne vem, če je ravno primerjava na mestu.
Si pa lahko predstavljas koliko ovc plačuje tuj avtomobil :mrgreen:
SlikaSlikaSlikaSlikaSlika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Pe okt 19, 2012 1:06 pm

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 24, 2012 5:36 am

~toMmy~ je napisal/-a:Eni pač mislijo, da so, zato ker konstantno plavajo proti toku, bolj razgledani in manj "naivni" od ostalih. Ene izjave spominjajo na tiste gostilniške o Formuli 1, ki se itak sama vozi okrog, pa je z njo imel hude težave človek, ki je prevozil več super športnih avtomobilov, kot jih cela gostilna skupaj zna naštet. ;)

Saj bi rekel, da je to posploševanje, da so kar vsi, ki so to spremljali, ovce, neumno, ampak potem se nekdo spravi zraven zvleč še neko čudno obliko nacionalizma (koji k.??!!) in gre ta dogodek primerjat s poveličevanjem smrti, ki je služilo predvsem dodatnemu napihovanju "iPhone manije".

Jaz sicer po mnenju zapriseženih scalcev proti vetru sem ovca, vozim namreč Golfa (moral bi Saab, Alfo, Subaruja...), uporabljam Windows (moral bi Linux) ipd., no vsaj Nokia me je rešila, ker ni več tako popularna kot nekoč, ampak glej ga zlomka, nisem jokal za Jobsom in nisem o Stratosu slišal iz teh silnih agresivnih medijev, ker jih pač ne spremljam. Ta projekt je v meni vzbudil ogromno zanimanja še preden sem sploh opazil, koliko pompa je okrog njega in sem o njem prebral zelo veliko ter ga z največjim veseljem spremljal. Prav tako kot sem v živo spremljal javljanje iz Mednarodne vesoljske postaje, si ogledal dokumentarec o Veyronu, pogledal film The World's Fastest Indian, ... in ja tudi Planica me fascinira, še posebno odkar sem bil na vrhu skakalnice. :D

Tisti, ki se sekirate koliko denarja je šlo za to, raje organizirajte kakšen protest proti našim ljubim politikom, ki vas dejansko veliko stanejo, tisti, ki vas pa moti, da to ni nahranilo nič lačnih, pa prosim povejte, koliko denarja in truda namenite za njih. ;)

Jaz vem, da če se nekdo vrže iz stratosfere in v astronavtski obleki prebije zvočni zid, v tej isti obleki doseže večjo hitrost kot jo je kdorkoli dosegel na kopnem, ki jo z izjemo tistih, ki so potovali z že upokojenim Concordom, dosežejo oz. presežejo (v letalih/plovilih) le vojaški piloti in astronavti, ne dosega nihče, bom to z veseljem V ŽIVO spremljal, pa tudi če me začne počasi obdajat volna! :D

Saj bi še kaj napisal glede vašega moraliziranja in banaliziranja tega projekta, ampak se mi res ne da debatirat z nekom, ki pametuje o nečem, brez da bi se malo podrobneje pozanimal o zadevi. ;)

Imaš prav, res pa je tudi da je tale skok bil zelo skomercializiran in ga je primarno red bull izkoristil za svojo propagando. Jaz sem skok spremljal iz podobnih ralzogov kot:

Energetik81 je napisal/-a:Tudi jaz sem spremljal predvsem zato, ker me take stvari zanimajo (meteorologija, aeronavtika in astronomija), ne zato ker bi mi to servirali mediji. Tako da ni treba posploševat.

Predvsem mi je bilo zanimivo, ko so v živo prikazovali temperature in tlake v ozračju in v kapsuli. Tega v živo ne vidiš dostikrat.

in tudi zato ker je pogled na Zemljo iz 30km+ naravnost fantastičen. Za red bull in medijski pomp mi pa dol visi.

Spomnim se, da je primožek v temi o pristanku Curiosity-ja na Marsu spet lejal kako je to brezveze oz. kako ga boli falus. Tule pa jamra kako ta skok ne doprinese nič k izboljšanju razmer na Zemlji. Če mu je tako pomembno kaj se dogaja na Zemlji in želi to izboljšat bi mu raziskovanje vesolja oz. astrofizika mogla biti še kako pomembna.
Ob vsem tem pozablja na eno bistveno stvar - napredek v znanosti oz. v vseh znanostih v veliki meri pomaga izboljševati tudi standard življenja na Zemlji.
Pa da dam en enostaven starejši primer - v Nemčiji je enkrat razhajala neka okužba za katero so ljudje hitro umirali - tamkajšnji fevdalec je namenil dosti sredstev da je tem ljudem pomagal. Kasneje je tale fevdalec odkril, da se nekje na podeželju nek moški ukvarja z brušenjem oz. "ukrivljanjem" stekla - ker se mu je zdelo njegovo delo zanimivo je financiral tudi njega. To je seveda zmotilo vaščane, ki so želeli da se ves denar zapravi samo za njih ker zelo trpijo. A kasneje je delo tistega človeka tudi doprineslo do razvoja mikroskopa, s katerim so še kasneje seveda odkriti obstoj mikroorganizmov. Kar je omogočilo da lahko dandanes pozdravimo na tisoče ljudi.

Napredek v raziskovanju vesolja ima še kako velike koristi za življenje na Zemlji, le ljudje ki jim manjka širina v znanju (sploh naravoslovju - pa naj si gre za biologijo (biokemijo, biotehnologiojo, mikrobilogijo, genetiko,...), medicino, fiziko, kemijo, farmacijo), tega ne povežjo in ne opazijo. Povezanost med različnimi znanstvenimi sferami je izrednega pomena, da danes živimo v svetu kot ga poznamo.
A ko je z njihovim telesom kaj narobe, takrat pa se lahko samo zahvalijo znanstvenikom ki po svetu ure in ure delajo raziskave in eksperimente v laboratorjih in ljudem, ki v praksi to znanje uporabljajo da jim potem tudi pomagajo. Vse to zahteva tudi leta in leta izobraževanja.

P.S. Npr. še ena zanimivost pri povezavi raziskovanja vesolja in medicine - brez astrofizike nikoli ne bi imeli nuklearne medicine, saj ne bi vedeli kaj je elektromagnetno valovanje in kaj so to rentgenski žarki, pravtako ne bi vedeli kaj je to pozitron, in nikoli ne bi izumili pozitronske emisijske tomografije (PET). Brez inženirja fizike pravtako ne bi imeli nikogar ki bi sploh izdelal/zasnoval PET napravo, ki jo potem lahko uporabljajo zdravniki - ali pa je kaj je to ultrazvok in kako ga uporabljat. Dandanes tudi vemo, zakaj so naša telesa v največji meri sestavlejna iz vodika, kisika, ogljika in dušika (namig - fuzija vodika v zvezdah - torej smo ljudje sestavljeni direktno iz snovi kot zvezde oz. snovi ki nastaja v zvezdah). In tako naprej...
Skratka če želimo nek napredek člveške rase v zdravju, življenjskih standardih in morali je prakitčno vsako moralno sprejemljivo znanstveno raziskovanje vredno vsakega centa.

Evo en posnetek astrofizika Neil deGrasse Tysona:
http://www.youtube.com/watch?v=CbIZU8cQWXc
http://www.youtube.com/watch?v=BFO2usVj ... ure=relmfu

pa še ogromno dobrih videov z njim v glavni vlogi najdene na youtube-u.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Napisal/-a DePalmo Sr okt 24, 2012 9:01 am

In kaj je bilo znanstvenega pri tem skoku? Kaj bo doprineslo k izboljšanju razmer na zemlji oz. k izboljšanju razumevanja fizike?

Kolikor mi je znano je padel dol in ne gor. To lastnost gravitacije je pa odkril že Newton...

Ne me narobe zastopit. Sem za razvoj in vem da se včasih pogrunta tudi kaj butastega in da je to del izumljanja. Ampak kaj ima izumljanje oz. napredek veze s tem da je nekdo skočil na zemljo???

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr okt 24, 2012 10:25 am

In pri tem samo ponovil stvar izpred pol stoletja (koliko je to v sedanjem "hitrem" času?).
Meni je bilo tudi zanimivo pogledat, a (družbeno gledano) dlje kot do promocije ta skok ni segel. Lahko bi rekli, da je to tudi promocija znanosti, a kaj, ko bo kot taka pozabljena kak teden (ali mesec ali leto) po skoku. Sam zase je ta skok samo vrhunec RB skakanja v vodo z doma narejenimi frčoplani. Če bi ta silna sredstva za Felixov skok uporabili za kvalitetnejšo in dolgotrajnejšo poromocijo znanosti (magari z RB "nalepkami"), bi to res nekaj doprineslo k razvoju človeštva, tako pa...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr okt 24, 2012 11:11 am

"Raziskovalni cilji

Kot pravi vodja raziskovalne skupine pri projektu Red Bull Stratos, upokojeni polkovnik ameriškega letalstva Joe Kittinger, so glavni raziskovalni cilji projekta naslednji: – prispevek k razvoju vesoljskih oblek; – dodelava navodil oziroma protokolov za izpostavljenost človeka na velikih višinah in velikim pospeškom; – prispevek k raziskavam o učinkih nadzvočne hitrosti na telo; – nova spoznanja, ki bodo prispevala k izboljšavam padal.
" vir: http://www.delo.si/druzba/panorama/po-u ... anost.html

Ter nekaj na temo vpliva na znanost: http://www.siol.net/novice/svet/2012/10 ... oveka.aspx

Koliko je v teh idejah resničnega znanstvenega doprinosa in v kolikšni meri gre le in samo za opravičevanje finančnega vložka v sam projekt pa so lahko le špekulacije. Se nam je pa definitivno povsem nesmiselno sekirati zaradi finančnega vložka, ki ga je v sam projekt investiral glavni sponzor Red Bull ter tudi ostali manjši sponzorji, ker se jim je/bo sam vložek izplačal v x-kratniku. Vsak takšen in podoben sponzorski projekt je še kako dobro preračunan ter načrtovan - ali povsem domače: pol sveta je buljilo v ekran, kjer so gledali "norega Tirolerja", ki skače iz Red Bull piksne ter se dere: "Red Bull verleiht Flügel!!!!"
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr okt 24, 2012 11:39 am

Se strinjam, vse so bolj ali manj samo špekulacije.
Gotovo pa je, da če bi NASA ali kdo drug potreboval tak skok npr za razvoj oblek, bi ga z njihovimi resursi že zdavnaj izvedel - za malo malco. "Veliki pospeški" so v območju skoka samo 1 G, obstajajo ljudje, ki zmorejo celih 10 G.
Ostane to - v čem se je razlikoval Felixov skok od Kittingerjevega? Samo v "live mode-u", torej v številu delujočih kamer, ovešenih na in v piksni ter na obleki. Tu so se res potrudili, žal je to bolj ali manj vse. Skok zdaj je verjetno predvsem posledica dovoljšnjega znanja in kvalitetnejših materialov, ki so dostopni vsakomur z dovolj denarja in nekaj zvezami. Ni pa to znanost, niti prava promocija le-te. Naj torej znanost promovirajo "nora" dejanja ali kako? Svet postaja žal res takšen, a to s samim znanstvenim pristopom nima dosti veze.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov