emozul je napisal/-a:.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...
Ja, mag. se lepo sliši, vendar je kljub temu težko dobti službo.
Sam sem prišel samo do dip.inž., za kaj več se mi zdi pa že brez veze v naši "preljubi" SLO.
Poznam veliko ljudi, ki imajo dr. in mag. izobrazbo pa imajo slabo plačo (govorim o 1500-2000 eur. neto, pa so se kar jeba.. za to).
Ja, lahko greš v tujino, sam spet ni vse tako lepo-fajn je, da kakšnega poznaš.
Nikar se ne obešajte preveč na razne titule (bololgnski mag. nikakor ni enako prejšnjemu znantvenemu mag., itd), ki jih sproducira naš šolski sistem, se kdaj vprašate, koliko je pri določenem nazivu praktičnih izkušenj glede dotične izobrazbe.
Delodajalcu pač največ pomeni uporabnost določenega kadra, ki pa ni nujno premosorazmerna z njegovim plačilnim razredom in samo produktivnostjo.