Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

R 34 GT-R
Uporabnik

Kraj: Najlepša dolina

Re: Selitev, iskanje boljše prihodnosti, itd...

Napisal/-a R 34 GT-R Pe sep 20, 2013 11:50 am

emozul je napisal/-a:
.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...

Ja, mag. se lepo sliši, vendar je kljub temu težko dobti službo.
Sam sem prišel samo do dip.inž., za kaj več se mi zdi pa že brez veze v naši "preljubi" SLO.
Poznam veliko ljudi, ki imajo dr. in mag. izobrazbo pa imajo slabo plačo (govorim o 1500-2000 eur. neto, pa so se kar jeba.. za to).
Ja, lahko greš v tujino, sam spet ni vse tako lepo-fajn je, da kakšnega poznaš.

Nikar se ne obešajte preveč na razne titule (bololgnski mag. nikakor ni enako prejšnjemu znantvenemu mag., itd), ki jih sproducira naš šolski sistem, se kdaj vprašate, koliko je pri določenem nazivu praktičnih izkušenj glede dotične izobrazbe.
Delodajalcu pač največ pomeni uporabnost določenega kadra, ki pa ni nujno premosorazmerna z njegovim plačilnim razredom in samo produktivnostjo.
RiDe hArD

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe sep 20, 2013 7:26 pm

[/quote]
Tako kot si napisal! Aroganca na vrhuncu, podrejen, samo bela rasa, angleško ne zna skoraj noben, ne marajo muslimane, ipd.. Ko si pri njih zaposlen je nuja, da si jim na voljo 24 ur. Kličejo te tudi po noči ko spiš, če te potrebujejo. Mogoče ne bi bil vsak vajen takšne službe/odnosa, ampak za dober denar... :)[/quote]

Zanimivo,da noben ne govori angleško, mogoče lahko še malo opišeš o rusih? Oziroma to kar si napisal malo bolj obširneje če se ti "da".
Only music takes me there, where i can be me.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe sep 20, 2013 9:00 pm

R 34 GT-R je napisal/-a:
emozul je napisal/-a:
.com je napisal/-a:jaz bom zdajle kmalu absolvent arhitekture, čez leto dni pa magister arhitekture...
Ko sem jaz pred 6imi leti začel hodit na faks, je v tem ''fohu'' cvetelo... Ko sem končal prvi letnik pa BUM prišla t.i. kriza in vse se je skupaj zaustavilo...
Že leta 2010 je bilo v Sloveniji, katera ima 2mio prebivalcev, 2000arhitektov preveč... vsako leto nas konča nekje 100... pa recimo, da jih od teh 100 20 dobi službo takoj, ker so njihovi starši/znanci arhitekti...
Ostali pa kaj? ja v mercator oz. avtopralnico delat, vsak dan prek študenta/avtorsko iščejo dnevni šiht/zaslužek... z drugo najvišjo izobrazbo kar je mogoče...
ok, pustimo to...
KAM SEDAJ? - Nizozemska, Nemčija, Avstralija, Seul(J.Koreja), skandinavija...
ampak je težko it... Družina, prijatelji, kolegi, jezik...vse to pustiš za sabo... eni zmorejo, drugi pač ne...
Mene to še čaka... hvalabogu imamo doma firmo, ki dobro posluje; ampak mi je oče rekel... tu ne boš delal, ker si preveč časa študiral in imaš predobro izobrazbo, da bi tu bil... Lahko bi tu pri meni delal že od 18. leta dalje... PRAV IMA... torej je edina šansa za spodobno plačilo in čast glede na izobrazbo: tujina... so be it... je pa žalostno...

Ja, mag. se lepo sliši, vendar je kljub temu težko dobti službo.
Sam sem prišel samo do dip.inž., za kaj več se mi zdi pa že brez veze v naši "preljubi" SLO.
Poznam veliko ljudi, ki imajo dr. in mag. izobrazbo pa imajo slabo plačo (govorim o 1500-2000 eur. neto, pa so se kar jeba.. za to).
Ja, lahko greš v tujino, sam spet ni vse tako lepo-fajn je, da kakšnega poznaš.

Nikar se ne obešajte preveč na razne titule (bololgnski mag. nikakor ni enako prejšnjemu znantvenemu mag., itd), ki jih sproducira naš šolski sistem, se kdaj vprašate, koliko je pri določenem nazivu praktičnih izkušenj glede dotične izobrazbe.
Delodajalcu pač največ pomeni uporabnost določenega kadra, ki pa ni nujno premosorazmerna z njegovim plačilnim razredom in samo produktivnostjo.

Imam srečo, da opravljam prakso vsako poletje med študijem (strojništva) že 4 leta. Lahko povem, da je prakse in znanja, ki bi bilo direktno uporabno, premalo (obvezne prakse je v 5 letih vsega 3 tedne+magistrski praktikum, ki pa ga lahko opravljaš na faksu za kake bedarije), in je treba precej časa, da se človek privadi na delo v podjetju, da spozna način dela in seveda vse ovire, ki tičijo v prehodu iz papirja v izdelek. Ampak to je v bistvu pričakovano. Res je tudi, da delam na firmi, kjer se marsikaj dela malo bolj "po domače", in teoretska znanja pridejo manj v poštev. Sigurno se najdejo tudi taki, ki jim znanje iz faksa zelo pomaga, in potem samo nadgrajujejo.

Uporabniški avatar
ojnica
aka Sonček

Kraj: daleč še iz Vrhnike

Napisal/-a ojnica So sep 21, 2013 8:03 am

Avtoserviser pri nas in v tujini, menjava sklopke.

Avstrijski mehanik mesečno dobi kolk 1200-1500 evrov
Naš kolk 700 evrov

Oba bosta zamenjala sklopko in potem nekdo ne na tem forumu piše o premal produktivnosti v Sloveniji :roll: :lol: :lol:

Prodajalka pri nas minimalna, v Avstriji 1000-1200 evrov v nekem nakupovalnem centru na blagajni.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So sep 21, 2013 10:53 am

nooblette je napisal/-a:Zanimivo,da noben ne govori angleško, mogoče lahko še malo opišeš o rusih? Oziroma to kar si napisal malo bolj obširneje če se ti "da".

Zakaj zanimivo, da ne znajo angleško? Zakaj bi jo pa sploh uporabljali :) Zakaj je pa zanimivo, da (skoraj) vsak v evropi zna angleško, pa ne zna rusko? Rusija in amerika sta dve velesili in logično, da se ne marata med sabo. Pa poglej si zgodovino nazaj, kaj se je dogajalo. Isto kot vidiš američane al pa angleže recimo kako se obnašajo, se bahajo, arogantni (še posebej angleži) pa veljajo za ''osvajaški'' narod (spet si poglej zgodovino za nazaj). In tako je z rusi. Recimo mi vsi uporabljamo google (''zahodni sistem''), rusi imajo spet nekaj svojega. Poglej si njihovo industrijo katere stvari uporabljajo, recimo avtomobile, letala, ipd..
Sicer pa ne vem kako obširneje naj ti še napišem, saj sem vse napisal :) pač zelo dobro plačajo cenjene/iskane poklice, ko podpišeš se te dobesedno lastijo. Bolje bi ti razložil, če bi se v živo dobili pa kakšno debato vrgli :)

Pa ne sedaj mislit, da v rusiji vsi lepo živijo. Rusija je zelo velika in par % bogatašev je nekaj milijonov ljudi. Veliko več je revščine, srednjega sloja ni veliko.
Slovane (južne) imajo radi, še posebej srbe (cirilica).
Zadnjič spremenil nevermind, dne So sep 21, 2013 10:58 am, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx So sep 21, 2013 10:55 am

ojnica je napisal/-a:Avtoserviser pri nas in v tujini, menjava sklopke.

Naš kolk 700 evrov

Oba bosta zamenjala sklopko in potem nekdo ne na tem forumu piše o premal produktivnosti v Sloveniji :roll: :lol: :lol:

Prodajalka pri nas minimalna, v Avstriji 1000-1200 evrov v nekem nakupovalnem centru na blagajni.

Koliko pa stane menjava sklopke v A in SLO, mislim da ni dvakrat dražja v A. Ampak naši niso konkurenči zaradi previsokih minimalnih plač =P =P =P =P =P =P
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim So sep 21, 2013 11:18 am

Samo eno mnenje z moje strani. Jaz sem imel nekaj malega kontaktov z Rusijo, dobro poznam dve Rusinji, sem poslušal tudi nekaj zgodb in.. Kaj pa vem, če delaš res v kakem dobrem podjetju in služiš dovolj, potem ok, če pa živiš povprečno, pa boš živel slabše kot povprečen državljan tukaj - za razliko od kake Avstrije, ipd. Poleg tega pa menim, da moraš imeti za Rusijo kar trdo kožo.. Njihov način življenja, poslovanja, itd itd.. je precej bolj neposreden in "prvinski" kot tukaj. Marsikdo se ne bi znašel.

S Srbi pa gojijo simpatijo niti ne zaradi cirilice, ampak zaradi enake - pravoslavne - veroizpovedi.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So sep 21, 2013 12:28 pm

Naš kolk 700 evrov

No, jaz ti lahko povem kako ja v A.
Moja teta tam živi že 40 let. Cene stanovanj so približno iste, hrana in pijača v trgovini malo ceneje, če greš pa ven jest in pit pa drago za popiz... Stroški stanovanja, elektrike, odvoza smeti,... smo približno na istem, zdravstvo zelo drago,...
Tam ima hišnik približno 1300 evrov, malice in prevoza nima plačanega.
Ljudje so zajeb..... sploh, če si tujec, ful so zaprti, ven hodijo zelo malo, za rundo ne, da skoraj nobedn,...
Zame kljub temu, da imajo standard višji je folk toliko slabši, da bi zelo premislil, če bi šel v A.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind So sep 21, 2013 1:16 pm

O tem nima smisla debatirat kakšni so kje ljudje, ker tudi pri nas niso ne vem kaj in lahko rečem, da so celo slabši v nekaterih primerih kot ''arijci''. Pri nas še vedno prevladuje balkanska mentaliteta. Če kdo da ali ne za rundo me pa tudi boli kita in bi bila zadnja stvar o kateri bi razmišljal v tujini :D

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul So sep 21, 2013 2:51 pm

nevermind je napisal/-a:O tem nima smisla debatirat kakšni so kje ljudje, ker tudi pri nas niso ne vem kaj in lahko rečem, da so celo slabši v nekaterih primerih kot ''arijci''. Pri nas še vedno prevladuje balkanska mentaliteta. Če kdo da ali ne za rundo me pa tudi boli kita in bi bila zadnja stvar o kateri bi razmišljal v tujini :D

Ja, se strinjam povsod so dobri in slabi, vendar sem samo povedal, da kar jih jaz poznam so res škrtuhi.

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Po sep 23, 2013 11:27 am

R 34 GT-R je napisal/-a:Nikar se ne obešajte preveč na razne titule (bololgnski mag. nikakor ni enako prejšnjemu znantvenemu mag., itd), ki jih sproducira naš šolski sistem, se kdaj vprašate, koliko je pri določenem nazivu praktičnih izkušenj glede dotične izobrazbe.

To neenakost najbolj forsira folk, ki je doštudiral po bivšemu sistemu. In taki popolnoma napačno enačijo bivšo diplomo s trenutnim magistrom (ker sta pač oba 7. stopnja izobrazbe). Samo trenutna 7. stopnja je več kot bivša 7. stopnja (ki je dejansko enakovredna novi 6/2).

In mi gre na živce, ko me hočejo vsi degradirat - sem pa samo v 1. letniku eno tretjino predmetov delal z višjimi letniki, ki so študirali po starem sistemu. Pri nas je bolonja dejansko zgledala tako, da so 4 letnike stlačili v 3. Predmetov niso okrnili - izpite smo pisali identične kot študentje starega študija. Na koncu smo se ustno zjasnili, da je kreditov očitno več, kot jih je uradno (60 na letnik) in da so bili zmanjšani samo na papirju za določene letnike, tako da nam ni bilo potrebno opravljati samega diplomskega dela - kar je spet minus za nas.

Res pa je, da novi magister ni enak prejšnjemu - stvar poimenovanja (Bsc, Msc). Ne gre pač za isto stvar, ker je bivši master znanstveni naziv.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Po sep 23, 2013 11:58 am

odprti clio je napisal/-a:
R 34 GT-R je napisal/-a:Nikar se ne obešajte preveč na razne titule (bololgnski mag. nikakor ni enako prejšnjemu znantvenemu mag., itd), ki jih sproducira naš šolski sistem, se kdaj vprašate, koliko je pri določenem nazivu praktičnih izkušenj glede dotične izobrazbe.

To neenakost najbolj forsira folk, ki je doštudiral po bivšemu sistemu. In taki popolnoma napačno enačijo bivšo diplomo s trenutnim magistrom (ker sta pač oba 7. stopnja izobrazbe). Samo trenutna 7. stopnja je več kot bivša 7. stopnja (ki je dejansko enakovredna novi 6/2).

In mi gre na živce, ko me hočejo vsi degradirat - sem pa samo v 1. letniku eno tretjino predmetov delal z višjimi letniki, ki so študirali po starem sistemu. Pri nas je bolonja dejansko zgledala tako, da so 4 letnike stlačili v 3. Predmetov niso okrnili - izpite smo pisali identične kot študentje starega študija. Na koncu smo se ustno zjasnili, da je kreditov očitno več, kot jih je uradno (60 na letnik) in da so bili zmanjšani samo na papirju za določene letnike, tako da nam ni bilo potrebno opravljati samega diplomskega dela - kar je spet minus za nas.

Res pa je, da novi magister ni enak prejšnjemu - stvar poimenovanja (Bsc, Msc). Ne gre pač za isto stvar, ker je bivši master znanstveni naziv.

tvoja trditev ne drži, so razlike precej velike glede znanstvenega in strokovnega (bolonjskega) magistra....
med drugim se znanstveni piše pred imenom, strokovni pa za imenom, bolonjski je približno enak staremu univ, ....

http://www.mojazaposlitev.si/pregled-stopenj-izobrazbe/

da ne bo pomote, sam cenim ljudi po tem koliko so sposobni narediti in ne po tem kakšno izobrazbo imajo..

lp

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po sep 23, 2013 5:49 pm

radar je napisal/-a:

tvoja trditev ne drži, so razlike precej velike glede znanstvenega in strokovnega (bolonjskega) magistra....
med drugim se znanstveni piše pred imenom, strokovni pa za imenom, bolonjski je približno enak staremu univ, ....

da ne bo pomote, sam cenim ljudi po tem koliko so sposobni narediti in ne po tem kakšno izobrazbo imajo..

lp

Pravilno. V večini bolje razvitih držav cenijo predvsem znanje, pri nas pa pač papir (tudi, če je ponarejen), drugače praktično ne gre.

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Po sep 23, 2013 8:11 pm

maniaxxx je napisal/-a:

Naš kolk 700 evrov

Koliko pa stane menjava sklopke v A in SLO, mislim da ni dvakrat dražja v A. Ampak naši niso konkurenči zaradi previsokih minimalnih plač =P =P =P =P =P =P

Slab mesec nazaj je priletela kolegica iz Hannoverja na dopust.Fotr pa za njo z Golfom V, da so tukaj na pooblaščencu menjali sklopko :shock: sem jo okurcal, da bi lahko vsaj prej povedala kaj bo naredila pa bi ji zrihtal boljšega popoldanca za pol cene =P
litr bencina, litr olja ;)

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette To sep 24, 2013 2:40 pm

Kaj pa recimo češka? Se mi zdi zelo razvijajoča država z perspektivo...

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr sep 25, 2013 8:42 am

radar je napisal/-a:

lp

Sem vedel, da bo nekdo privlekel link od moje zaposlitve... Da ne bo kdo rekel, da sem pisal na pamet....

http://www.fs.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=792

Se pa očitno strojništvo tretira čisto po svoje...?

http://www.arhiv.mvzt.gov.si/indexe600.html?id=11789

Saj človek ne ve, kaj bi si mislil... Če bi bil starejši eno leto, bi z isto - ama identično količino pridobljenega znanja bil vreden več?

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Sr sep 25, 2013 1:35 pm

radar je napisal/-a:

lp

Sem vedel, da bo nekdo privlekel link od moje zaposlitve... Da ne bo kdo rekel, da sem pisal na pamet....

http://www.fs.uni-mb.si/podrocje.aspx?id=792

Se pa očitno strojništvo tretira čisto po svoje...?

http://www.arhiv.mvzt.gov.si/indexe600.html?id=11789

Saj človek ne ve, kaj bi si mislil... Če bi bil starejši eno leto, bi z isto - ama identično količino pridobljenega znanja bil vreden več?

Moja trditev drži, žal pa tvoja ne (tabele držijo, samo razlagaš si jo narobe).

ti primerjaš stari VS program, ki je enako kakor bolonjski univ. inž in to spada skupaj v 6/2.
stari univ. programi (ki so napram novim univ. precej težji) so pa enako magisteriju stroke (ZA imenom) (2. bolonjska st.) - tvoj primer. - 7 stopnja

stari mag. program - magisteriji znanosti (PRED imenom) - pa pade v skupino 8/1

ti dejansko žal mešaš jabolka in hruške, ker mag. Odprti clio pomeni čisto drugo kot Odprti clio mag.
Po domače povedano: Tvoj mag pomeni diplomo na strojni, ki jo imenujejo drugače (s posodobitvijo programov) kot so jo pred 10. leti. Takrat so jo univ. inž..

Ko boš kdaj v lekarni pa poglej, ko imajo nekateri napisano mag. pred imenom in mag. za imenom.

ampak smetiva tole temo in še enkrat - ti boš največ vreden, če boš znal znanje, ki si ga dobil na faksu nadgrajevati in dopolnjevati ter nabirati izkušnje. Ne zanašaj se na nazive (sploh po zmešnjavi), ko vsi vpijejo smo mag. pozabijo pa povedati kakšni.. :-P

lp

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio Sr sep 25, 2013 2:21 pm

Ne vem kje sem nekoč gledal tabelo, ki je govorila "meni v prid"... oops

Ne, saj mi je jasno, vse skupaj - samo sem očitno zjutraj površno pogledal tabelo :) nazivi pred in za imenom mi ne delajo težav, zato so zame vsi zdravniki pač zdravniki in ne doktorji. Za naziv doktorja je pač treba kaj narest :)

No, ne bom več smetil (Sem pa biolog :D )

nooblette
Novinec

Napisal/-a nooblette Pe sep 27, 2013 12:13 am

2 vprašanji.

1. Imate 10.000/50k/100k eur, kam bi odšli (država) in zakaj ravno tja?
2. Nimate prebite pare, kam bi odšli, da začnete novo življenje in zakaj tja?

Uporabniški avatar
BoneS
Poznavalec foruma

Kraj: Moćvara

Napisal/-a BoneS Pe sep 27, 2013 6:15 am

nooblette je napisal/-a:2 uprašanji.

1. Imate 10.000/50k/100k eur, kam bi odšli (država) in zakaj ravno tja?
2. Nimate prebite pare, kam bi odšli,da začnete novo življenje, in zakaj tja?

1. avstralija. iscejo kader z mojo izobrazbo
2. ostanem tu
Slika
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov