Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Pe dec 11, 2009 6:24 pm

Ena najpomembnejših stvari pri prenosniku.

Niti ne drži... Če je 20% hitrejši ali počasnejši se ravno ne bo veliko poznalo.
James May: I preffer this (AR 159) to the BMW 3-series :)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Pe dec 11, 2009 7:02 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:
Ena najpomembnejših stvari pri prenosniku.

Niti ne drži... Če je 20% hitrejši ali počasnejši se ravno ne bo veliko poznalo.

Prednosti procesorja so tudi energijske sposobnosti in T6600 ima naprom P8600 za 10W vecjo porabo... ni vedno cisto vse v % clocka (je pa vidna razlika med cache-jem)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
ST 13
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a ST 13 Pe dec 11, 2009 8:16 pm

Takega je brat kupil približno 14 dni nazaj v Akvoniju v Šentjurju za 690€ (je zelo zadovoljen)

Glede vzdržljivost baterije: več kot ima celic boljše je (ta asus ima 4)

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So dec 12, 2009 12:44 am

ST 13, a je dejansko isti (ker so si nekateri modeli precej podobni, pa so oznake čist druge)? Ta naj bi mel 6-celično.

Drugače mi je pa tale Dell že mal predrag. Ker omenjene laptope dobim nekoliko ceneje (za dobrih 700€).
Slika

Uporabniški avatar
ST 13
Novinec

Kraj: Celje

Napisal/-a ST 13 So dec 12, 2009 10:57 am

Na škatli piše AS/PRO64VG (tudi za baterijo, da je 6-celična). Specifikacije so vse enake tistim iz big banga. Imajo pa v akvoniju veliko rač.
Npr. http://www.datoteka.si/file/1823/asus-bmp.html

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n So dec 12, 2009 6:06 pm

Sem si mal od bližje prej pogledal omenjeno Toshibo in lahko samo to rečem, da je izpadla iz nakupa. Razlog za to pa je nikakva tipkovnica (ki že na pogled ne daje najboljšega filinga). Mislm, prtisneš eno tipko, pa se pol tipkovnice upogne.... Pa to samo ta, ostale Toshibe s srebrno tipkovnico in ostalo plastiko okol so imele pa normalno tipkovnico.
Slika

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So dec 12, 2009 7:13 pm

Žal če hočeš bulid quality in zanesljivost ga ni čez Della... Moj drži že 5 let brez problema... seveda pa je treba na comp malo pazit da doživi to starost.

Uporabniški avatar
BeMyWagen
Novinec

Napisal/-a BeMyWagen So dec 12, 2009 8:52 pm

Imel sem hp-ja delal 3 lete kot urca. Potem sem imel dosti te majhnosti in kupil kišto+24" ekran. Prenosnika sem kupil za 800€ in ga prodal za 500€ tako da se mi zdi da je kar držal ceno. Drugače je hp zelo dobra firma samo pomoje tudi če boš kupil kakšno drugo bo laufalo, dandanes na trgu splabe robe skoraj ni!

Lp

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron So dec 12, 2009 10:13 pm

Prokarjon je napisal/-a:Moj drži že 5 let brez problema... seveda pa je treba na comp malo pazit da doživi to starost.

Tu bi se obrazlozil kaj je tisto kar drzi 5 let in se vec prenosnika pokonci... namrec to je pravilna uporaba baterije. Bil sem ze prica vecim strankam, katere so imele notebook priklopljen na napajanje (non-stop) tudi po poteku 100% ...namrec pravilna uporaba je v tem primeru - izklop oz. baterijo vzeti iz notebooka (v kolikor se dela dlje casa - 24h in vec). Vecinoma se ravno tu ne spremlja pravilne uporabe... drugo je, ce imas notebook le na terenu - cca. 4h) potem delas normalno z baterijo. Bili so ze tudi problemi, da je baterija z nepravilno uporabo obesala BUS in s tem ??? kaj je narobe s komponentami.

BeMyWagen je napisal/-a:dandanes na trgu splabe robe skoraj ni!

Pricakovan odgovor nepoznavalcev... ravno dandanes je polno slabe robe v ne-brand modelih in prav tako v brandih (le v nekaterih modelih), to pa zaradi forsiranja proizvodne linije in s tem vec opuscanja dolgih testov. Te daljse teste so glede na tempo zamenjali genericni s tem pa je tudi vec RMA-jev.
Zadnjič spremenil MacTron, dne Ne dec 13, 2009 12:05 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Ne dec 13, 2009 12:04 am

MacTron je napisal/-a:
Prokarjon je napisal/-a:Moj drži že 5 let brez problema... seveda pa je treba na comp malo pazit da doživi to starost.

Tu bi se obrazlozil kaj je tisto kar drzi 5 let in se vec prenosnika pokonci... namrec to
je pravilna uporaba baterije. Bil sem ze prica vecim strankam, katere so imele notebook
priklopljen na napajanje (non-stop) tudi po poteku 100% ...namrec pravilna uporaba je
v tem primeru - izklop oz. baterijo vzeti iz notebooka (v kolikor se dela dlje casa - 24h
in vec). Vecinoma se ravno tu ne spremlja pravilne uporabe... drugo je, ce imas notebook
le na terenu - cca. 4h) potem delas normalno z baterijo. Bili so ze tudi problemi, da je
baterija z nepravilno uporabo obesala BUS in s tem ??? kaj je narobe s komponentami.

To ne drži že kar dolgo časa. Kot prvo li-ion baterije nimajo spominskega efekta. Pozna se jim starost in pa (zelo) jih lahko zdela vročina!
Vsi novejši prenosniki - tam 4 leta stari in novejši imajo li-ion baterijo, zato se tudi napajanje baterije prekine ko baterija pride na 100% (to tudi piše zraven statusa baterije - v taskbau pri uri, ko je par minut na 100% ne piše več charging)
Edino zaradi elektronike v bateriji je dobro na vsakih nekaj mesecev baterijo sprazniti do toliko, da se prenosnik že sam ugasne in potem napolniti, ker drugače lahko elektronika začne narobe kazati, kako polna baterija dejansko je.

Baterije ne jemati iz prenosnika, razen če je zlooo dolgo ne boste uporabljali, ali pa če bo prenosnik izpostavljen kakšni posebni vročini. Prej boste uničili kontakte na bateriji (ali še huje na prenosniku), kot naredili kaj pametnega kar se baterije tiče. Kakšni Applovi prenosniki možnosti hitro izstaviti baterije sploh nimajo.

Če je ne boste uporabljali dlje časa, jo napolnite nekje na 1/3 in dajte v hladilnik (ne zamrzovalnik).

Pricakovan odgovor nepoznavalcev... ravno dandanes je polno slabe robe v ne-brand
modelih in prav tako v brandih (le v nekaterih modelih), to pa zaradi forsiranja
proizvodne linije in s tem vec opuscanja dolgih testov. Te daljse teste so glede na
tempo zamenjali genericni s tem pa je tudi vec RMA-jev.

Presenečen bi bil, koliko robe je narejene v isti tovarni, pa je gor cel kup različnih imen. Še vedno se najde slabo robo (sploh pri prenosniku so problem ohišja in ekrani, ampak te lahko dobiš slabe tudi pri najboljših znamkah - recimo Apple ima za svoje prenosnike precej slabe ekrane, za iMac pa dosti boljše, pri poceni prenosnikih večine znamk so ohišja zelo "plastična"...).

Tako da na splošno samo po imenu še ne pomeni, da so kakšne stvari j***a. Recimo za AOC monitorje velja, da so j***a, ampak ko Samsungu zmanjka svojih panelov in notri daje iste panele, kot so v AOC monitorjih (ki včasih kupi tudi panele od Samsunga sicer) pa ljudje še vedno pravijo, da je to odlična stvar - čeprav neke bistvene razlike sicer ni. Pač brand marketing.
Tudi, ko Apple v svoje Time Capsule daje najcenejše možne Samsung diske, ki sploh niso mišljeni za "server" delovanje in potem ti Time Capsule crkujejo v povprečno 18 mesecih še noben ne reče da so j***a, čeprav za to Time Capsule zaračunajo noro veliko denarja.... tega je še in še.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne dec 13, 2009 12:38 am

ALIEn3001 je napisal/-a:To ne drži že kar dolgo časa. Kot prvo li-ion baterije nimajo spominskega efekta. Pozna se jim starost in pa (zelo) jih lahko zdela vročina!
Vsi novejši prenosniki - tam 4 leta stari in novejši imajo li-ion baterijo, zato se tudi napajanje baterije prekine ko baterija pride na 100% (to tudi piše zraven statusa baterije - v taskbau pri uri, ko je par minut na 100% ne piše več charging)
Edino zaradi elektronike v bateriji je dobro na vsakih nekaj mesecev baterijo sprazniti do toliko, da se prenosnik že sam ugasne in potem napolniti, ker drugače lahko elektronika začne narobe kazati, kako polna baterija dejansko je.

Baterije ne jemati iz prenosnika, razen če je zlooo dolgo ne boste uporabljali, ali pa če bo prenosnik izpostavljen kakšni posebni vročini. Prej boste uničili kontakte na bateriji (ali še huje na prenosniku), kot naredili kaj pametnega kar se baterije tiče. Kakšni Applovi prenosniki možnosti hitro izstaviti baterije sploh nimajo.

Drzi in ne drzi, predvsem drzi za tekst, ki sem ga napisal torej 24h in vec... tam se
baterija polni prazni, polni prazni... to pa pomeni da tudi, ce samo 1% tega porabi je
v tolikem casu to precejsna obremenitev (govorim za stalno uporabo) in to so bile
mocne napake, katere so se prevec zanemarjale in s tem prakticno postopoma kvarile
vir energije posledicno pa tudi mocno krajsalo dobo. Tudi, ce je batrija Li-on je se
vedno potrebno paziti ravno na zgornje male %, ki z leti nanesejo na vecje.

Glede unicenja kontaktov moras biti ze res nekaj kar ni ravno za v besedisce, ampak
ja nekateri to uspe... to je le moznost in v tvojem primeru je to opisano prevec nemozno
na moj prejsnji sestavek kar se jaz ne strinjam, ker je moznost da ravno zaradi
tega ohranis daljso dobo bateriji.

ALIEn3001 je napisal/-a:Presenečen bi bil, koliko robe je narejene v isti tovarni, pa je gor cel kup različnih imen. Še vedno se najde slabo robo (sploh pri prenosniku so problem ohišja in ekrani, ampak te lahko dobiš slabe tudi pri najboljših znamkah - recimo Apple ima za svoje prenosnike precej slabe ekrane, za iMac pa dosti boljše, pri poceni prenosnikih večine znamk so ohišja zelo "plastična"...).

Tako da na splošno samo po imenu še ne pomeni, da so kakšne stvari j***a. Recimo za AOC monitorje velja, da so j***a, ampak ko Samsungu zmanjka svojih panelov in notri daje iste panele, kot so v AOC monitorjih (ki včasih kupi tudi panele od Samsunga sicer) pa ljudje še vedno pravijo, da je to odlična stvar - čeprav neke bistvene razlike sicer ni. Pač brand marketing.
Tudi, ko Apple v svoje Time Capsule daje najcenejše možne Samsung diske, ki sploh niso mišljeni za "server" delovanje in potem ti Time Capsule crkujejo v povprečno 18 mesecih še noben ne reče da so j***a, čeprav za to Time Capsule zaračunajo noro veliko denarja.... tega je še in še.

Problemi pri prenosnikih so ohisja (ravno zato koorporacije vlagajo ogromne denarje
v razvoj cim bolj hlajenega ter prezracevanega cipseta oz. komponent v njem). Ekrani
so popolnoma odvisni tudi od tega za kateri brand gre... se je ze videlo, da so bili v
ne-brandovskih notebookih zelo dobri tft-ji, dacim se je ugotovilo, da v brandu ni bilo
niti pol tega. Ko sem omenil forsiranje proizvodne linije sem mislil zgolj o nepreverjenih
komponentah s to konfiguracijo. Na nek genericni nacin je "padlo skozi" koliko pa se
potem res pokaze je pa vidno v praksi nekega dela - predvsem se to pokaze v zahtevnih
aplikacijah. AOC je sicer sele pred kratkim uveljavljeno podjetje pri nas in glede na
RMA ne ravno slabo. Prej se pojavi pri kaksnem brandu seveda klasa II vecji "izmet".
Klasa I mora pac ustrezati standardom, ki jih narekuje... me pa res zanima koliko od
teh jih dobi koorporacija (namrec pri SMD tehnologiji tega ne mores pricakovati 100%).

Glede na to, da v Time Capsule dajejo navadne diske Samsung in bog ne daj raid
editon drugega proizvajalca, kateri so namenjeni serverjem (tudi zaradi drugacnih
lezajev) se ne cudim taksnemu izmetu, vendar ta TC je Applov brand in nihce ne bo
tega dal na veliki zvon podobno je bilo ze pri G3, ko so popolnoma zaj... postavitev
diska (naceloma nikamor glede designa) nepravilno dimenzioniran kabel poleg tega
pa se plosca na stranici... spomnim se tega kiksa pri tem modelu.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Ne dec 13, 2009 11:00 am

To ne bo čisto držalo...

Sam sem imel že li-ion baterijo, ki naj bi KAO izklapljala ko je polna vendar ni... Imel sem pa tako kot je MacTron napisal skos priklopljeno na šteker, in ker sem bil prepričan da izklaplja baterijo iz omrežja ko je poln sem jo puščal notri. Verjetno ni potrebno poudarjat da je baterija, ki ni bila uporabljena 20X, šla rakom žvižgat v letu in drobiž...

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Ne dec 13, 2009 9:21 pm

Najbrž zanič elektronika v bateriji, to je potrebno reklamirati dokler je še v garanciji...

Drugače read my lips MacTron: "Li-ion"!

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne dec 13, 2009 9:30 pm

ALIEn3001 je napisal/-a:Drugače read my lips MacTron: "Li-ion"!

off: Zaradi lapsusa (izpuscen i) taksen odgovor? ...bravo, res znas slediti se ostalo.
No sedaj pa se enkrat preberi kako sem povedal prvi sestavek glede na drugega...
read my lips: "obremenitev polnjenja in praznenja v daljsi dobi"

Ze s prvim nastopom mi delujes kot prodajalec v mega centru, namrec implementirano
prepricevanje in neodstopanje za milimeter ideje - pomisliti na moznosti pa ne.
Vem kaj pomeni Li-ion baterija in kaj je bila pred njo Ni-MH in katera ima spomniski efekt
in katera ne, ampak neglede na vse to, lahko bateriji podaljsas dobo ravno zaradi
zgornjih moznosti.

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 Po dec 14, 2009 12:14 am

Drzi in ne drzi, predvsem drzi za tekst, ki sem ga napisal torej 24h in vec... tam se
baterija polni prazni, polni prazni... to pa pomeni da tudi, ce samo 1% tega porabi je
v tolikem casu to precejsna obremenitev (govorim za stalno uporabo) in to so bile
mocne napake, katere so se prevec zanemarjale in s tem prakticno postopoma kvarile
vir energije posledicno pa tudi mocno krajsalo dobo. Tudi, ce je batrija Li-on je se
vedno potrebno paziti ravno na zgornje male %, ki z leti nanesejo na vecje.

Lahko pa tudi poizkusiš tole preprosto razložiti, kaj sploh hočeš povedati. Drugače sploh nisem opazil tipkarske napake, samo hotel sem te opomniti, da ne slabih aspektov ni-mh baterij pripisovati li-ion. Pač ni ista zadeva.

edit - Doma imamo 2 leti starega 17" HPja, ki je prižgan v povprečju 8 ur na dan, od tega večinoma na polnilcu. Baterija je bila zunaj samo enkrat (ko smo ga polili), pa še vedno zdrži podobno, kot ko je bil kupljen. Kar je precej standardno.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po dec 14, 2009 5:04 pm

Dobr, ni lih treba diplomirat iz tega :lol: :lol:

Jst jo zadnjih par mesecev nism not imel (ker je itak več al mn na štrom bil prklopljen), prej pa slabi 2 leti skoz notr. In je bateriji padla avtonomija za ene 50% (isto kolegu, ki ima Asus eee večinoma na štrom prklopljeno, iz 5 ur padlo na cca. 2 uri).

Tako da je pri tanovem laptopu tud ne bom imel notr, ko bo na štrom prklopljeno (razen, ko jo bom polnil). Me pa zanima, a kj škodje, če bi polno baterijo odstranil, ko je laptop prižgan?
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 To dec 15, 2009 12:40 am

Ja če si jo teh zadnjih nekaj mesecev imel narobe shranjeno (topel prostor, ali pa čisto prazna ali čisto polna) si ji lahko kar zbil avtonomijo. Najbolj pa avtonomija pada s starostjo pri li-ion.

Škode ne more biti, če baterijo pri prižganem prenosniku odstraniš, ko je polna se tako in tako ne napaja več in je čisto vseeno ali je notri ali ne.

Uporabniški avatar
DaDek
Mojster foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a DaDek To dec 15, 2009 2:14 pm

notebook imam zdaj 2leti, baterija ves čas not, 99% časa na štromu.. tak 2-3x mesečno jo izpraznim ko sem na terenu. baterija ima enako avtonomijo kot ob nakupu.

Drugače pa en dokaj hud prenosnik, enega sem danes naročil:
ASUS UL50VG-XX012 c2s su7300 sicer, 4gb ddr, 500gb hdd, gf go210m, avtonomija baterije baje 12ur :D

drugače pa kot je nekdo že rekel ali 4710s.. kr nekaj ljudi ki so bili fuul proti predvsem 6820s seriji zdaj tega hvali.. Pavillion tut ni slab, jaz bi še počakal malo da še pride več modelov v slovenijo.. trenutno je samo en na zalogi pri distributerjih (onega cenejšega so razprodali). Moj naslednji (ko trenutnega zamortiziram) bo skor 100% pavillion :D

z acerji imam slabe izkušnje, dell pravktako (predvsem jih je*e njihova zaloga, ki jo še forsirajo ko je konkurenca že 2 koraka pred njimi). presenetil me je MSI... toshibe se kar nekaj proda. lenovo ima par zanimivih modelov..

nekateri pravijo da se splača počakat kak mesec, ker pridejo januarja novi proci? :D

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n To dec 15, 2009 4:32 pm

12ur!? Zlo velik, čeprav se mi zdi malenkost prenapihnjeno.

Pismo, tale Pavilion DV6 mi je vedno bolj všeč....
Slika

Uporabniški avatar
ALIEn3001
Novinec

Napisal/-a ALIEn3001 To dec 15, 2009 10:27 pm

DV6 je luštna stvar, samo ne preveč pričakovati od baterije :) Je pač multimedijski prenosnik.

Asus UL50 pa 100% zdrži vsaj 8ur ob normalni uporabi, z ne preveč truda pa še kaj več (daš osvetlitev malo na manj, malo poštimaš kateri programi delujejo v ozadju itd itd)
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov