Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Re: stroški

Napisal/-a myster Po feb 20, 2012 6:15 pm

recimo jaz bom eden takih, ki pač imam to srečo, da si urejam svoje prostore v hiši mojih staršev (ker je pač velika) v drugem nadstropju. na nek način tudi hočeta starša, da ostanem doma in si priskrbita vsaj neko oskrbo, ko bosta ostarela, čeprav sem že imel pomisleke, da bi rad šel na svoje (imam službo za stalno), ampak tudi sam nisem tak, da bi se odselil, če vem da hočeta da ostanem. no sedaj sem se le odločil, da bom ostal doma, brat pa si v bližini našega doma gradi hišo.Pa na nek način sta tudi starša opazla, da določene stvari pač hočem po svojem urediti in sta se nekako navadila, da me "pustita na miru". sj marsikdo ve, kako je ko imaš nekaj v mislih, pa ti drugi "solijo" pamet (govorim na splošno). in stroški ki jih imam trenutno, so okoli 250/mesec za avto,telefon in malenkosti. kar mi ostane se vlaga v hišo (seveda je pa prvi večji projekt si urediti svoj vhod v hišo) in tudi za pomoč pri bratu za gradnjo...seveda sem praktik in deloven človek in razmišljam določene stvari drugače kot pa drugi.

ankete, ki pravijo, da smo slovenci "mamini sinčki" so malce zgrešene. spolnem se pa ene študije, da glede na število ljudi je največ slovencev, ki živijo v hiši (glede na EU). in sedaj če pomislimo, da gradimo kar velike hiše (cca.250m2) je že nekako logično da otroci ostanejo doma.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Po feb 20, 2012 6:16 pm

Heh stroški :) S punco živiva skupaj, tako da spodaj napisani stroški veljajo za 2 osebi, 1 avtomobil, 1 stanovanje in 2 plači.

Torej, mesečni ( "fiksni" ) stroški za:

- najemnino: 350 EUR / mes
- za ostale stvari v povezavi s stanovanjem - 33m2: (elektrika, voda, internet, ogrevanje..) : 250-300 EUR / mes
- stroški z avtomobilom (obrok, zavarovanje, servisi, bencin, gume..) : 680 EUR / mes (polovica tega zneska gre na bencin - 3.500-4.000 km/mes)
- ostali stroški (mobiteli, osebna zavarovanja, hrana..) : cca 400 EUR / mes

Skupaj torej 1.730 EUR / mes. Naj spet spomnim, da se to pokriva iz dveh plač in od katerih ostane..heh..nič :) V prihodnje (1-2 leti) načrtujeva tudi poroko, otroka,.., v tem času bo verjetno avtomobil odplačan, bo pa definitivno potrebno zmanjšati ostale stroške, ker bodo narasli drugi. Zaenkrat je sreča, da potrebujeva le 1 avtomobil (punca ima službo takoj čez cesto), če pa se pojavi potreba po dveh avtomobilih, pa je najverjetnejša opcija - prodati trenutnega in kupiti dva cenejša (takrat bi to pomenilo verjetno 2x po 4-5.000 EUR), ali če bi bilo mogoče, obdržati trenutnega in nakup enega za nekih 3-4.000 EUR -> o tem sem napisal malo več, glede na to, da smo na avtomobil. forumu in smo vendarle večinoma precej naklonjeni avtomobilom.

Počitnice pokrijeva iz enega regresa, ker greva na dopust 1x letno za nekih 5 dni, nekam blizu. Preostali dopust se pokuri za počitek ali "quality time" z družino, psi,.. Najlepši dopust mi je, ko sploh ne vem koliko je ura in se mi ni treba stalno planirati, da se v neke stvari "vklopim", ko mi ne piskajo opomniki na telefonu 20× na dan, ko vstajam/hodim spat kadar mi paše, ko zjutraj vstanem, se usedem na balkon, gledam v oblake in pijem kavo po 1 uro -> ko nisem suženj sodobnega sveta. Seveda pa nekdo drug potrebuje in ima raje drugačen dopust. Nič takega..zato več zapravi tam.

Pa še malo "dodatka" -> Kakorkoli že..stroški so, višina teh pa je odvisna od posameznika in njegovih potreb, želja, razvajenosti, varčnosti.. Jaz nikoli ne "jamram" in bi se mi zdelo nepošteno pritoževati, glede na stanje nekaterih drugih ljudi. Še več, sem zelo zadovoljen s trenutnim stanjem. Nekomu se zdi preveč, drugim premalo.

Za prihodnost bomo še videli.. Precej je odvisno od naju/nas, nekaj pa tudi od preostalega sveta in splošne situacije. Če pridejo neki hudi časi, bom pa obdeloval zemljo okrog hiše staršev, bomo menjali blago za blago in se bomo na tak način prebijali. Niti mi ne bi bilo težko zapravljati manj, ne-imeti avtomobila, telefona, interneta,.. Tudi tak način življenja ima svoje prednosti. Časa verjetno ne bi bilo nevem koliko več, bi pa bil bolj kakovosten, živel(i) bi bolj zdravo in polno, če že nič. Mi je pa trenutno seveda bolj logično živeti tako, kot živim. Anyways, važno mi je samo, da smo vsi zdravi, ostalo bo že prišlo.
Zadnjič spremenil ejsim, dne Po feb 20, 2012 6:22 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po feb 20, 2012 6:20 pm

.
Zadnjič spremenil nevermind, dne Ne apr 01, 2012 6:43 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Po feb 20, 2012 6:32 pm

Daedalus je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:Imam hišo ca. 350 kvadratov + 80 kvadratov drugih prostorov, katerih ne ogrevam. Porabim pa nekje 35 m3 drv, ki me ne stanejo nič (če izvzamem stroške nakupa traktorja, prikolice, vitla, Husquarna 372XP, Husquarna 137, pa še kaj bi se našlo :P). Drugače pa na mesec pride še za enih 160€ položnic (Siol, komunala, RTV, elektrika). Na leto gre še približno 10.000€ za vzdržavanje hiše, da o vzdrževanju vozil sploh ne govorimo :mrgreen: .

Je hiša potrebna postopnega dokončanja ali...? :o

Vedno se najde nekaj, kar je potrebno preurediti in dograditi. Ko enkrat začneš, se enostavno ne moreš ustavit. ;)

Uporabniški avatar
splash
Poznavalec foruma

Napisal/-a splash Po feb 20, 2012 6:48 pm

pri recimo 1200 plače dam za hrano 100€, telefon 80€, plus kake cunje (če izvzamem obleko in kravate) recimo 50€ na mesec, pa 100€ za nafto, 700€ za letno zavarovanje avta recimo je to to pa 150€ mam stroškov s flatom.

pa še nekaj denarja od drugega šihta ostane,... ne hodim pa okoli po izletih, ker sem že službeno skos po svetu, tko da vsaj na tem prišparam....

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po feb 20, 2012 6:55 pm

fare je napisal/-a:Elou,
mene zanima koliko kaj odštejete na mesec za vse položnice in koliko še imate stroškov z avtom(odplačevanje,servis,zavarovanje)?
lp.hvala.

Smem vprašati kaj je sploh smisel te teme?

Uporabniški avatar
marko01
Poznavalec foruma

Kraj: Maribor

Napisal/-a marko01 Po feb 20, 2012 7:22 pm

nevermind je napisal/-a:@kamal
Ne rabi me razumet, to je moje mnenje. Mogoče tudi zato, ker si od 18. leta vse sam skrbim. Meni je bolano živet več familij v eni bajti. Spet moje mnenje.
Najboljše imajo avstralci. Sem nekaj časa nazaj gledal eno oddajo. Tam po 18. letu gredo otroci papa, ne živijo več pri starših. Imajo drugačen sistem. Delajo, študirajo, starši jim tudi malo pomagajo seveda, če ne morejo vsega sami. Tako so vzgojeni. In pri nas bo potrebno še veliko let, da opustimo ta balkanski sistem.

Zakaj bi pustili hišo s 250 kvadrati. A ni boljše imet dve hiši in vsaka z 125 kvadrati. Eno pustiš otroku, v eni si ti.
Ni nobene zasebnosti, če so vsi v eni.

Nedolgo nazaj je bila ena anketa, da je nekje 68% (ne vem točnega podatka, ampak tu nekje) ljudi od 18 - 45 leta živi pri/s starši. To je meni bolano pa lahko obrneš kakorkoli. Zakaj bi se jaz rabil strinjat z vsemi tukaj? Imam pravico do svojega mnenja.

Pravico do svojega mnenja seveda imaš, nemoreš pa pričakovat da se bodo vsi strinjali z tabo. Tudi sam živim v svojem delu hiše z starši... in kaj zato, kaj bosta pa starša z veliko hišo ko bosta v penziji, če so družinske zadeve porihtane ni to nic takega. To pa ne pomeni da živiš na breme staršev, plačuješ svoj del in to je to. Glede tistega z Avstralijo, je pa totalna bedarija, saj so doli čisto drugačni pogoji, in vrjami da tudi tam veliko družin živi skupaj ( starih-mladih). Glede dveh hiš.... kako bodo stari ljudje sami skrbeli za vse pri hiši ??? Avto pa si vsak kupi po svojih zmogljivostih in potrebah. Ne moreš se v službo vozit nekam daleč z nekim malim avtom, sploh če so v avtu 4 osebe oz 5. Sam imam velik avto pa si lahko kdo misli ( ziher da vse za avto...), to je pač v glavah zavistnih slovencev, ker ga oni ne morejo imet... Doben pa ne pomisli da se pač nekateri zavedamo da smo dosti na cesti da imamo v avtih še tri očete in da smo z avtom višjega cenovnega razreda na naših kaskaderskih cestah sigurno bolj varni kot pa v nekem cliotu.
Lp by Mare

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Po feb 20, 2012 7:25 pm

nevermind je napisal/-a:Zakaj bi pustili hišo s 250 kvadrati. A ni boljše imet dve hiši in vsaka z 125 kvadrati. Eno pustiš otroku, v eni si ti.
Ni nobene zasebnosti, če so vsi v eni.

Nedolgo nazaj je bila ena anketa, da je nekje 68% (ne vem točnega podatka, ampak tu nekje) ljudi od 18 - 45 leta živi pri/s starši. To je meni bolano pa lahko obrneš kakorkoli. Zakaj bi se jaz rabil strinjat z vsemi tukaj? Imam pravico do svojega mnenja.

Meni so tudi zgrešene te ogromne hiše, skoraj privat bloki, ampak ne moreš spremenit dejstva, da je generacija naših staršev takšne hiše množično gradila (moji na srečo ne). Te hiše že obstajajo in imajo prostor za najmanj dve družini. Se strinjam s tvojim razmišljanjem, tudi mene se zdi čisto zgrešeno, da bi ostal "doma" (zdaj sem še mlad, študiram, punca tudi), ampak ne moreš pa vsevprek "obsojat" ostale.

Kaj naj po tvoje naredi nekdo, ki živi s starši recimo v veliki trinadstropni hiši z velikim dvoriščem in pripadajočo zemljo? Pusti starše same in gre gradit še eno novo? Oni bi bankrotirali z vzdrževanjem na pol prazne hiše, on bi si pa (z ženo) trgal od ust, da bi si zgradil/kupil drugo oz. plačeval najemnino. Poleg tega ima veliko takih hiš še zemljo v okolici, ki terja vzdrževanje. Dvomim, da je večini teh cilj ostati pri starših, ampak jih razmere prisilijo v to. Starši v takšnem primeru nimajo stroškov z njimi, ravno obratno, imajo nekoga, ki pokrije (velik) del stroškov, jim pomaga z urejanjem okolice in lahko poskrbi za njih, ko jih izda zdravje/leta. Drugače pa poznam nekaj primerov, kjer je takšna hiša uspešno ločena na dva dela.

Lahko je zdaj reč, da je lepše imeti dve s 125 kvadrati, ampak tista z 250-imi že 20 let stoji in daleč od tega, da bi bila nekje na podeželju zaradi kvadratov kaj dosti več vredna, od ene manjše, še težje jo je prodat.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Po feb 20, 2012 7:54 pm

cruiser1 je napisal/-a:
mene zanima koliko kaj odštejete na mesec za vse položnice in koliko še imate stroškov z avtom(odplačevanje,servis,zavarovanje)?
lp.hvala.

Kar tako. Zanima me kako kaj živimo, zapravljamo, koliko za kaj damo? Načeloma ni nekega globokega smisla za tem. Odgovoriš ali ne - demokracija. ;) .lp.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po feb 20, 2012 8:23 pm

mmikolj je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:Imam hišo ca. 350 kvadratov + 80 kvadratov drugih prostorov, katerih ne ogrevam. Porabim pa nekje 35 m3 drv, ki me ne stanejo nič (če izvzamem stroške nakupa traktorja, prikolice, vitla, Husquarna 372XP, Husquarna 137, pa še kaj bi se našlo :P). Drugače pa na mesec pride še za enih 160€ položnic (Siol, komunala, RTV, elektrika). Na leto gre še približno 10.000€ za vzdržavanje hiše, da o vzdrževanju vozil sploh ne govorimo :mrgreen: .

Vedno se najde nekaj, kar je potrebno preurediti in dograditi. Ko enkrat začneš, se enostavno ne moreš ustavit. ;)

To vem, da se vedno kaj najde, je pri nas isto, sam je vseeno preceeej manj kot 10000€/leto. :) Je pa res, da tudi ni tako velika...

fare je napisal/-a:
cruiser1 je napisal/-a:
lp.hvala.

Kar tako. Zanima me kako kaj živimo, zapravljamo, koliko za kaj damo? Načeloma ni nekega globokega smisla za tem. Odgovoriš ali ne - demokracija. ;) .lp.

Meni je všeč ta tema. In dejansko je isto kot teme kaj kdo vozi v Galeriji, samo da je tu vse strnjeno v eno samo temo, ker pač to ni nepremičninski forum. :) In marsikaj lahko zveš. Par strani nazaj je bila tudi debata o cenejšem ogrevanju itd., marsikdo marsičesa ne ve, lahko se najde kdo, ki preplača ogrevanje xxx€ na mesec in se tega sploh ne zaveda, ker nima primerjave z drugimi, in ga takšna tema lahko "reši" kakšnega odvečnega stroška.
Jaz rad prebiram takšne teme...in o avtih, in o bajtah. Glede obojega sem še "zelen", in vsaka informacija in "referenčna točka" je koristna. Zdej, če pač nočeš bit "ovca" in se ozirati na (oz. sploh slišati za) izkušnje/nasvete drugih, tudi ok, ampak jaz osebno se znanja in informacij ne otepam, ne vidim razloga, zakaj bi se. ;)
Zadnjič spremenil Daedalus, dne Po feb 20, 2012 8:47 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po feb 20, 2012 8:46 pm

.
Zadnjič spremenil nevermind, dne Ne apr 01, 2012 6:44 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Po feb 20, 2012 9:19 pm

Daedalus je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:

To vem, da se vedno kaj najde, je pri nas isto, sam je vseeno preceeej manj kot 10000€/leto. :) Je pa res, da tudi ni tako velika...

Teh 10.000€ ni niti preveč, ker skoraj vse naredim sam in tako porabim denar le za material. Nočem niti razmišljati o številki, ki bi se pojavila, če bi vse prepustil mojstrom. Pred nekaj meseci mi je npr. vodoinštalater za 4 dni (vsak dan 2 uri) dela zaračunal 1350€. Cena me ni preveč presenetila, ker ne premorem profesionalnega orodja. Bolj me je razjezilo to, da je pozabil zatesniti eno cev in sem naslednji dan, ko sem stopil v stanovanje skoraj umrl smradu :evil: .
Seveda pa to "hobi gradbeništvo" vzame veliko časa, ampak si po opravljenem delu vsaj zadovoljen s svojimi rezultati, ki so ponavadi odlični. Res, da delam zelo previdno in počasi, a vsaj ni treba popravljati za drugimi, kar se pogosto izkaže za mučno opravilo.
Tako pa ostane še nekaj denarja, ki ga lahko vložim v najbolj nesmiselno naložbo-pleh :mrgreen: .
Zadnjič spremenil dottore, dne To feb 21, 2012 8:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Po feb 20, 2012 9:29 pm

nevermind je napisal/-a:En je napisal da da za hrano 100€ en pa 100-150€.
Recimo jaz dam na teden nekje 70, 80€ za hrano in 40-50€ na mesec za prehranske dodatke.
Je pa res, da se že nekaj časa ukvarjam s fitnesom in tukaj nanese. Alkohola ne pijem več.

Hehe Nevermind tukaj se pa tudi jaz strinjam s tabo. Zdaj ne vem ali gre za pomoto ampak 100 EUR na mesec za futr se mi zdi res malo, če se seveda futraš na lastne stroške. Zdaj če za vikend ješ pri starših, pa še kdaj popoldne je pa številka kar realna.

Lp.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po feb 20, 2012 9:34 pm

Alkohola ne pijem več.

Softy. Kolk si ga pa prej preden si nehal? 2 pira na mesec?
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po feb 20, 2012 9:49 pm

evo danes je bil strošek rednega servisa pri 4 letih in 84.500km 195eur (menjava klima filtra, olja in oljnega filtra, svečk, redni servisni pregled, avtodiagnostika, morda kako malenkost pozabu), to je to, no potnih stroškov Šoštanj Lublana nisem upošteval :D, avto fiat bravo, blo je pa na fiatovo akcijo 16% popusta na storitev :)
Pa strošek nabave novih bord vezi je bil 105eur, 2eur parkinga u šparu, 0,55eur pol litra bravo soka, pa 4,80eur 4 trojanski krofi :mrgreen:
Zadnjič spremenil pinny, dne Po feb 20, 2012 9:53 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

peroRS
Mojster foruma

Napisal/-a peroRS Po feb 20, 2012 9:53 pm

pinny je napisal/-a:evo danes je bil strošek rednega servisa pri 4 letih in 84.500km 195eur (menjava klima filtra, olja in oljnega filtra, svečk, redni servisni pregled, avtodiagnostika, morda kako malenkost pozabu), to je to, no potnih stroškov Šoštanj Lublana nisem upošteval :D
Pa strošek nabave novih bord vezi je bil 105eur, 2eur parkinga u šparu, 0,55eur pol litra bravo soka, pa 4,80eur 4 trojanski krofi :mrgreen:

Vidiš, če bi se pa odpovedal avta, bi prišparal teh 195€+2€ za parking, sam kako bi pa potem do krofov prišel? :mrgreen:

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny Po feb 20, 2012 10:03 pm

poleti grem na krof tud z kolesom ;)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po feb 20, 2012 10:40 pm

mmikolj je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:
mmikolj je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:

Teh 10.000€ ni niti preveč, ker skoraj vse naredim sam in tako porabim denar le za material. Nočem niti razmišljati o številki, ki bi se pojavila, če bi vse prepustil mojstrom. Pred nekaj meseci mi je npr. vodoinštalater za 4 dni (vsak dan 2 uri) dela zaračunal 1350€. Cena me ni preveč presenetila, ker ne premorem profesionalnega orodja. Bolj me je razjezilo to, da je pozabil zatesniti eno cev in sem naslednji dan, ko sem stopil v stanovanje skoraj umrlo smradu :evil: .
Seveda pa to "hobi gradbeništvo" vzame veliko časa, ampak si po opravljenem delu vsaj zadovoljen s svojimi rezultati, ki so ponavadi odlični. Res, da delam zelo previdno in počasi, a vsaj ni treba popravljati za drugimi, kar se pogosto izkaže za mučno opravilo.
Tako pa ostane še nekaj denarja, ki ga lahko vložim v najbolj nesmiselno naložbo-pleh :mrgreen: .

To popolnoma razumem. Tudi sam sem vedno rad pomagal očetu pri teh opravilih, in tudi sam imam namen naredit čim več sam, ker ti privatniki računajo v zlatu. :huh: Koliko od tistih 1350€ je bilo materiala...?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po feb 20, 2012 11:10 pm

Jest bom pa kar lepo doma bil :D ni boljšga kot it v hosto pa nasekat drva, predelat doma zelenjavo, meso je doma, mleko tudi.....hiša ni ravno najnovejša je pa čist vredu za živet, ni lepšga ko zjutraj poleti it ven scat pa te ne more sosed vidt, kak ščiješ, ali pa kej pošranfaš na avtu, nabijaš gas pa te sosed ne more je*at, lahko kuriš za 1.5 kres pa te ne bo noben je*al, lahko driftaš po njivah pa te ne bo noben je*al, ker je to lastna zemlja, ko je sezona gob, kostanja gre v lasten gozd pa nabereš kukr češ, če pa kdo je notri ga pa pozdraviš :D zakaj bi se moral nekdo držat nekega običaja, delaš kar misliš in pusti živet drugim, kakor jim paše, poslušat svoje srce in ga upoštevat, druga vsiljena mnenja pa ignoriraš :D
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Po feb 20, 2012 11:17 pm

Slika
Sex turns gay people into Mexicans.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov