Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Mad
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Mad Ne okt 14, 2007 7:50 pm

Jorgi je napisal/-a:Kaj evropske cene... Za zjokat se je, ko v Berlinu, v samem zahodnem centru, v najbolj pomembni ulici dobiš računalnike ful ugodneje kot pri nas. Da o Dresdnu niti ne načnem, kjer lahko za polovico cene dobiš popolnoma enak laptop kot pri nas (ki je v akciji!). Tako da ne mi o evropskih cenah, ker sta Avstrija in Nemčija ugodnejši za zapravljat, da niti ne začnem o pestrosti izbire. Ali pa Eurospin na italijasko slovenski meji...20% cenejši kot Eurospin v Ljubljani.... Kaj evropske cene, ko bi bile vsaj! :x
... saj zato bo pa kak štrajk ... v kratkem mogoče celo pred tistim napovedanim 17.11 ... L.p. Mad
kinkyllama & Yoni fun club ...

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a adis Ne okt 14, 2007 8:01 pm

o ja, kar se tiče teh ulic in trgovin vem kako je, primer dajem samo munchen, kjer se ti zvrti od cen-nizke in od izbire izdelkov :shock:

no da ne omenjam palmanove-italija kjer so cene smešno nizke - laptop

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Ne okt 14, 2007 9:07 pm

zlomit je treba take...ko od trgovskih marž obogatijo ;) prodajalke in prodajalci pa s trebuhom za kruhom

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Ne okt 14, 2007 9:23 pm

myster je napisal/-a:zlomit je treba take...ko od trgovskih marž obogatijo ;) prodajalke in prodajalci pa s trebuhom za kruhom

sej to je to, smo premajhen trg za druge-tujino in zato mamo tko kokr pač imamo-cene
večji trg = več konkurence = več izdelkov = nižje cene

Uporabniški avatar
sonček
1/2 zvezdice

Kraj: 10 km iz Žirov v hribe

Napisal/-a sonček To okt 16, 2007 9:44 pm

Ste slišal neto povprečna slo.plača je 833€ bruto pa nekaj čez 1200€. A se hecajo

Za več pa si poglejte oddajo ZVEČER na 24.ur.com iz dne 16.10.2007

lp
Osu gre samo enkrat na led.lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis To okt 16, 2007 9:52 pm

sonček je napisal/-a:Ste slišal neto povprečna slo.plača je 833€ bruto pa nekaj čez 1200€. A se hecajo

ne se ne hecajo, zakaj? ker so to izračunali na podlagi statističnih podatkov, gre se za seštevek vseh prejetih plač ter so to delili z številom osebkov-prejemnikov teh plač....

dejansko stanje je daleč od te resnice....

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Sr okt 17, 2007 5:52 am

Nemški železničarji štrajkajo, da ne morejo preživeti s 1600 do 2000 evrov neto plače, pa imajo cenejšo hrano in cenejše skoraj vse stvari, razen dražje so storitve, vendar mi nismo daleč za njimi in se jim tudi na tem področju približujemo.

Torej oni ne morejo s še enkrat več preživeti, kako potem pri nas živijo tisti s 400 evri plače na mesec?
Old subarus never die, they just get faster!

maccek_21
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a maccek_21 Sr okt 17, 2007 6:03 am

nebivedu je napisal/-a:Nemški železničarji štrajkajo, da ne morejo preživeti s 1600 do 2000 evrov neto plače, pa imajo cenejšo hrano in cenejše skoraj vse stvari, razen dražje so storitve, vendar mi nismo daleč za njimi in se jim tudi na tem področju približujemo.

Torej oni ne morejo s še enkrat več preživeti, kako potem pri nas živijo tisti s 400 evri plače na mesec?

težko...In vedno težje bomo...
Fantje so avtomobili: če ne paziš si pod njimi!

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 3:09 pm

nebivedu je napisal/-a:Torej oni ne morejo s še enkrat več preživeti, kako potem pri nas živijo tisti s 400 evri plače na mesec?

evo zakaj ne morejo preživeti tisti v nemčiji, ker se ista zgodba ponavlja v švici - "meki denarja"

v nemčiji/švici je okrog 10-20% ljudi, ki so dejansko lastniki svojih nepremičnin ( stanovanje, hiša...), tisti, ki niso lastniki pa plačajo najemnino od 500€ + , kar je odvisno od predela kjer živijo in od m2

pri nas je pa stvar drugačna saj je okrog 80% ljudi ki so lastniki svojih nepremičnin in je nam malo lažje kot njim

npr. moj sorodnik v švici plača najemnino za stanovanje okrog 1000€

no potem je tu še stvar zdravstva, saj za vsak obisk plačajo okrog 20€ - zobozdravnik, to kar imamo mi zastonj ( zdravstvo, šolstvo...) oni plačajo

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Kraj: zabji raj

Napisal/-a Jorgi Sr okt 17, 2007 3:56 pm

Jah ne vem no, zobozdravnika plačujemo mi redno ob vsakem obisku, čeprav ima koncesijo. Stvari so malce drugačne, ko nisi več šolar....

Sicer pa, lahko te svoje navedbe o deležu lastnih nepremičnin tu in pri nas podpreš s konkretnimi podatki oz. statistično preverjenimi in potrjenimi raziskavami, kajti težko verjamem, da ima v Sloveniji 80% ljudi lastno nepremičnino...
Obey me. You'll be happier.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 4:02 pm

Jorgi je napisal/-a:Jah ne vem no, zobozdravnika plačujemo mi redno ob vsakem obisku, čeprav ima koncesijo. Stvari so malce drugačne, ko nisi več šolar....

Sicer pa, lahko te svoje navedbe o deležu lastnih nepremičnin tu in pri nas podpreš s konkretnimi podatki oz. statistično preverjenimi in potrjenimi raziskavami, kajti težko verjamem, da ima v Sloveniji 80% ljudi lastno nepremičnino...

Gre za starejše podatke za katere sem dal copy/paste: novinar S. Kovač - revija Mag
Statistični urad je v analizi revščine pred dvema letoma objavil podatek, da je imelo leta 1999 v (so)lasti stanovanje ali hišo kar 80,6 odstotka revnih gospodinjstev (Življenjska raven, 2002)...
Po podatkih Sursa je v letu 2000 imelo kar 85 odstotkov slovenskih gospodinjstev v lasti stanovanje ali hišo.

revija Kapital - 2005 - copy/paste
V Sloveniji imamo tudi nadpovprečno veliko lastniških nepremičnin, kar nas uvršča na najvišje mesto med evropskimi državami, saj je kar 80 odstotkov nepremičnin v lasti osebe, ki v njej biva. - gre za informacije pridobljene z strani nepremičninskih agencij

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Sr okt 17, 2007 5:31 pm

Zanimivo, zame zelo presenetljiv podatek...Morda še podatki za Nemčijo?

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 5:38 pm

Jorgi je napisal/-a:Zanimivo, zame zelo presenetljiv podatek...Morda še podatki za Nemčijo?

upam da bom zbrskal čimprej 8) in objavim

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Sr okt 17, 2007 5:45 pm

No, če se da, me zelo zanima. Ravno te dni sva spremljala oglase za najeme stanovanj v Berlinu pa se mi cene niso zdele tako zelo pretirane. Recimo, 65m2 za 400€ ali pa 87m2 za 600€ ob vedenju, da je kolegica ravno iskala flat zase in njenega izbranca, pa so ji v Domžalah ponujali dvosobno stanovanje (cca50m2) za 350€ ter 55m2 za 440€ v Ljubljani (pohištvo vključeno) (to so bile ta ugodne opcije)... V primerjavi s cenami nepremičnin pri nas oz najemninami ter prihodki z Nemčijo, so se mi zdele ponudbe v Berlinu hudo konkurenčne, če ne že zelo ugodne.

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Sr okt 17, 2007 6:53 pm

Jst mam še ugodnejšo varianto za 350€. :D
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 7:18 pm

@jorgi:

z pomočjo iz tujine sm pridobil podatke :D ker je moja nemščina slaba :lol:

no tkole je, v nemčiji naj bi bilo 18% tistih osebkov, ki imajo v lasti ali hišo ali stanovanje... se pravi sem imel prav glede podatkov :P
ampak to je za leto 1995, dejansko je sedaj nekako bolje, računam na nekje 25% da je dejansko stanje

link:
http://www.dw-world.de/popups/popup_pri ... 52,00.html

aja, v berlinu je samo 11% tistih, ki imajo svoje stanovanje ali hišo

Uporabniški avatar
Jorgi
Poznavalec foruma

Napisal/-a Jorgi Sr okt 17, 2007 7:43 pm

Samo 11 praviš... fju...to je pa res malo. Saj ostane skorajda samo miljon becirk, če malo karikiram. Ob taki primerjavi resnično ni dovolj samo primerjati neto plače... Kako pa je kaj z Avstrijo? Kot vemo, so glede zdravstva št.1...pa nepremičnine? Njihov sozialbau izgleda kot naše elitne soseske. Morda ve kdo, kako je s cenami in lastništvom?

Drgač pa, hvala za tele podatke adis. Razloži marsikaj.

Sicer pa, edino kar po mojem je potrebno upoštevati pri slovenksi statistiki je dejstvo, da večina mladih enostavno živi pri starših.

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 7:51 pm

no malo brskal in najdel podatke za leto 2005, v nemčiji naj bi imelo okrog 40+ % ljudi nepremičnino ( pod nepremičnino spada lahko hiša, stanovanje, vikend itd...itd...) tako da je to dejansko malo večji pojem, sicer če brskaš po tujih statističnih uradih je malo težje zbrskat podatke kot tuki doma ko točno veš kje je kaj - na internetni strani

sicer je okrog 39 mio ljudi ki ima dejansko nepremičnino v celotni nemčiji ( kakšno vrsto nepremičnine je pa vprašanje), jst osebno po novih podatkih mislim da jih je nekje med 25-40%, sicer se je pa stanje zelo izboljšalo po letu 1995

glede avstrije ko dobim podatke sporočim

lp

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr okt 17, 2007 8:07 pm

http://www.cybermarket.at/immo/immo.asp

zgori je link za ogled nepremičnin v avstriji ter kakšne so cene, sicer so te cene nižje kot so tiste v nemčiji

da tako je, kar se tiče mladih pri nas v slo, a upoštevati moraš dejstvo da ko neka mlada oseba v slo oddide iz hiše/stanovanja staršev si ta kupi lastno stanovanje in tako dobi lastništvo nad nepremičnino, ko pa je v tujini praksa da mlade osebe dobijo hipoteko in dejansko niso lastniki nepremičnine vsaj 30 let in se zato ne smatrajo kot lastniki nepremičnine toliko časa dokler ni hipoteka odplačana

taka praksa je v angliji

Uporabniški avatar
Alexx
Nov uporabnik

Kraj: Koroška

Napisal/-a Alexx So okt 20, 2007 9:36 pm

V Avstriji npr. ne poznajo t.i. dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Sicer obstaja zdravstveno zavarovanje, ki si ga lahko sam plačuješ, a si s tem zagotavljaš luksuz kot npr. pokritje stroškov privat zdravnika, veliko boljše sobe v bolnici, nezgodno zavarovanje ipd. Vse ostalo se pokriva iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. In za vse tiste, ki so mi zadnje čase pametni o tem, da se smo edini, kateri še zraven plače dobivamo malico, potne stroške, regres in podobno miloščino....Avstrija ti zmanjša davek za potne stroške...Vsakih 6 mesecev je 200% plače, deli se dobiček...Malico pa si res moram sam plačevat...Poštene Slovence pa država v sodelovanju z bogatuni tako lepo za nos vleče...Za skozlat...
Vruuuuum
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov