Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Malo delo?

Da
59
42%
Ne
83
58%

Skupaj glasov : 142

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe maj 21, 2010 6:35 am

Mindflash, se popolnoma strinjam. zadevo bi res lahko omejili, tako da bi med poletnimi počitnicami bilo več ur na razpolago. poleg tega bi lahko samo študijski sistem spremenili in zagotovili, da bodo vsi študenti naredili študij v čim krajšem času.

Mindflash, glede težkega dela, je pa sam denar problem. pomisli, da se navadnemu delavcu ne "splača" delat za 510 eur, še posebej če gre za težka fizična dela.
poleg tega na socialki pa dobiš 230€, pa če maš enga vzdrževanega člana, pa dobiš še 160€.torej 400€ socialke dobiš za ne delo oz. za počivanje doma. tudi tukaj je problem, še posebej za mlajše in zdrave ljudi, ki tudi izkoriščajo.
Lep pozdrav :)

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Pe maj 21, 2010 7:34 am

No, pa smo spet tam, da mora država urediti druge stvari. Pri vsej tej situaciji pa so vso krivdo zvalili na študente.

Naj obdavčijo študentsko delo do neke normalne meje, le omejitev ur mi gre na živce. To me najbolj moti. Bi pa res bilo lepo, da s to obdavčitvijo naredijo nekaj dobrega za ljudi. Ker pa imam občutek, da bodo javni razpisi postali le še dražji in potovanja politikov še bolj razkošna mi pa gre v nos tudi obdavčitev. Skratka, treba je naredit nekaj temeljnih sprememb in uvest podroben nadzor tudi v poslovanje vlade.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Pe maj 21, 2010 9:14 am

Mindflash je napisal/-a:Pri novem zakonu me najbolj moti to, da se bom moral med poletnimi počitnicami (ki se zame začnejo sredi junija, saj ponavadi vse izpite naredim preko kolokvijev ali v prvem razpisanem terminu) praskati po jajcih, ker preposto ne bom smel delati! Kako mi v državi, ki se ima za pravno in socialno nekdo sploh lahko prepove opravljati delo? Delo s katerim ne mislim nikogar ogoljufati? Naj me obdavčijo, meni je važno da ne ležim doma ampak delam nekaj produktivnega, obenem pa še nekaj zaslužim in tako razbremenim starše.

Nihče ti ne prepoveduje, da takrat ne delaš ;) Delaj, kot te je volja, le s tako nizkimi prispevki, kot jih imaš pri malem delu, ne boš mogel delati ;)

Lahko pa delaš honorarno, kot so morali delati do sedaj vsi, ki niso bili študenti, celo redno si lahko zaposlen, kot redni študent, lahko imaš svoj s.p. itd.

Sicer pa vprašaj na študentski servis (ali pa preprosto poglej na internetu), koliko si lani ur oddelal, s tvojim izračunom mislim, da boš še vedno brez problema prišel čez ;)

Pa nihče ne krivi študentov sedaj za vse na tem svetu, ŠOS, ŠOU in Študentski servisi so si sami krivi, da je prišlo do takega nasprotovanja demonstracijam. Propaganda mi gre na ku*ac, ki je nalimana čez celo Ljubljano, da ne rečem, da so s propagando vandalizirali 3/4 Ljubljane (posprejano po stenah, podhodih, tablah..), kjer so gesla, kot da bi jih pisal urednik SVETa na kanalu a.. Na ku*ac mi gre, da me nekdo, ki hoče da sem na njegovi strani obravnava, kot da imam IQ pomaranče.. Mogoče to deluje v Ameriki, pri nas pač ne bo..

V bistvu vse kar so dosedaj dosegli je to, da vsi tisti, ki so mogoče bili proti zakonu, ali pa so bili neopredeljeni, so sedaj proti ŠOS-u, ŠOU-u in štud. servisom.. Sedaj mislim, da bo do sprejetja tega zakona prišlo še 50% bolj za ziher kot je bilo to ziher do sedaj.

Po pravici povedano, tudi meni ni všeč, da bom moral dati 15% več v prispevke, z vsem ostalim pa nimam problema ;) Še s temi 15% se deloma strinjam, ker slej ko prej je moralo priti do tega.

lp
Slika

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe maj 21, 2010 11:18 am

lenivec je napisal/-a:kaj pa če me to da se z avtom pripelje prid ceneje kot bus, če se peljema dva še tolko ceneje, če smo ap trije pa že praktično zastojn...
z avtom zgubim mogoče urco do urco in pol na dan za prevoz. z busom bi 3.5-4 ure....
in kaj je zdaj narobe da grem z avtom?

Si siguren da je avto cenejši?

Seštej stroške ki jih imaš recimo v 4 letih, brez bencina

- izguba vrednosti avta, 4x registracije, 4x vinjeta, 4x2 menjava gum, 4x redni servis, morda še kakšne gume, izpuh, aku, izredni servisi... pa podeli z 4;

Si pa dober da se voziš vsak dan. Pri meni se parkirajo gospodje ki se cel teden ne dotaknejo avta izginejo samo za čez vikend. Tem bi bilo res ceneje da malo podremajo na avtobusu ali vlaku. Ampak sedaj so vsi gospodje in se jim ne da prestavit riti na avtobus.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Pe maj 21, 2010 11:23 am

rnisan je napisal/-a:No, pa smo spet tam, da mora država urediti druge stvari. Pri vsej tej situaciji pa so vso krivdo zvalili na študente.

Naj obdavčijo študentsko delo do neke normalne meje, le omejitev ur mi gre na živce. To me najbolj moti. Bi pa res bilo lepo, da s to obdavčitvijo naredijo nekaj dobrega za ljudi. Ker pa imam občutek, da bodo javni razpisi postali le še dražji in potovanja politikov še bolj razkošna mi pa gre v nos tudi obdavčitev. Skratka, treba je naredit nekaj temeljnih sprememb in uvest podroben nadzor tudi v poslovanje vlade.

Niso vse študentje krivi, kriv je sistem.

Da država nič ne da ni res. Študij ob delu stane 3,5-4k€ za 2 leti.

Torej nekdo ki redno dela, plača prispevke in davke, življenske stroške, potem pa še za študij.

To imajo študentje zastonj, se pravi da da država vsaj 7-8 k€ za 4 leta + bone za hrano (tudi tistim ki jih ne rabijo), pa zdravstveno zavarovanje, pa še kje se kaj najde (knjižnice, kulturne ustanove, itd) .

Sicer bi se pa študentje kot neka bodoča inteligenca boriti da so pravice in dolžnosti enaki za vse, ne pa samo za svoje privilegije.

Zaradi mene lahko dela vsak kolikor hoče, ampak naj se plačajo še prispevki in davki. S tem se bo zmanjšal tudi obseg fiktivnega dela ki gre mimo državne blagajne na račun študentskih napotnic.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Pe maj 21, 2010 7:17 pm

Si siguren da je avto cenejši?

Seštej stroške ki jih imaš recimo v 4 letih, brez bencina

- izguba vrednosti avta, 4x registracije, 4x vinjeta, 4x2 menjava gum, 4x redni servis, morda še kakšne gume, izpuh, aku, izredni servisi... pa podeli z 4;

Si pa dober da se voziš vsak dan. Pri meni se parkirajo gospodje ki se cel teden ne dotaknejo avta izginejo samo za čez vikend. Tem bi bilo res ceneje da malo podremajo na avtobusu ali vlaku. Ampak sedaj so vsi gospodje in se jim ne da prestavit riti na avtobus.

Mogoče ni cenejši ampak poglej tole:

Ivančna Gorica Odhod 04:43
Koper Prihod 08:36
Koper Odhod 09:00
Portorož Prihod 09:37

Za tole potovanje bi rabil kar okroglih 5 ur in dobrih 15€. Samo enkrat se pelji po tej transi s potovalko in nahrbtnikom pa boš videl kakšen gospod si šele ti. Tudi študentje smo ljudje z normalnimi potrebami po udobju. Pa tudi potrebi po zabavah in hobijih... tega pa po mnenju večine ne bi smel met. Najbolje, da smo po 10 ur na dan na faksu, 8ur za knjigami, 6 v postelji, vmes pa si v najboljšem primeru privoščimo 2 kosa kruha s pašteto. Med vikendi pa naj preživimo po 10ur na javnih prevoznih sredstvih, ostalo pa spet za knjigami.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Pe maj 21, 2010 8:13 pm

Pero je napisal/-a:
rnisan je napisal/-a:No, pa smo spet tam, da mora država urediti druge stvari. Pri vsej tej situaciji pa so vso krivdo zvalili na študente.

Niso vse študentje krivi, kriv je sistem.

Da država nič ne da ni res. Študij ob delu stane 3,5-4k€ za 2 leti.

Torej nekdo ki redno dela, plača prispevke in davke, življenske stroške, potem pa še za študij.

To imajo študentje zastonj, se pravi da da država vsaj 7-8 k€ za 4 leta + bone za hrano (tudi tistim ki jih ne rabijo), pa zdravstveno zavarovanje, pa še kje se kaj najde (knjižnice, kulturne ustanove, itd) .

Sicer bi se pa študentje kot neka bodoča inteligenca boriti da so pravice in dolžnosti enaki za vse, ne pa samo za svoje privilegije.

Zaradi mene lahko dela vsak kolikor hoče, ampak naj se plačajo še prispevki in davki. S tem se bo zmanjšal tudi obseg fiktivnega dela ki gre mimo državne blagajne na račun študentskih napotnic.

študij ob delu za diplomirano sestro pride 3400€ za en letnik. traja pa 3 leta ;)
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Pe maj 21, 2010 8:24 pm

airmike je napisal/-a:Glede poslancev se strinjam. Oni so tam da delajo ne pa da rečejo ne moremo se zmenit dejmo referendum ven :roll:

Glede tega da država hoče vse vzet. Res jim je v interesu da nam vse poberejo. Še posebej v potrošniški družbi ki propade če ni kupne moči. Res pametno razmišljanje :roll:

Zdravstvo torej plačaš 25€ na mesec. Da ti povem da je moja punca dobla račun za rekonstrukcijo čeljusti 4200€ ki ga plača zavarovalnica +3000€ za aparat ki ga tud plača zav. 25€ je zastojn če mene vprašaš.

Pa tak mimogrede nima samo Slovenija davkov veš. To je drugače zelo razširjen pojav ki se pojavlja ...uuuum....vsepovsod?

Srečko.....
Manj kot enoletno zdravljenje raka (študentka), čez palec nekje 50.000 (50 TISOČ) evrov!!
In sedaj je 25 evrov na mesec ogromno(kao samo jemljejo in nič dajo) ???? Če te boli glava in ti pomaga lekadol ni to nič v primerjavi....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So maj 22, 2010 8:38 am

Mindflash, debata je sicer o študentskem delu ampak da ti odgovorim iz vljudnosti.

V tvojem primeru je res dolg prevoz, a za ta čas lahko počivaš ali se učiš.

Če ti znese imeti avto me ne moti. Čudno pa je kako so lahko včasih 20-30 let nazaj ljudje študirali brez avtov (čeprav bi jih lahko imeli).

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero So maj 22, 2010 8:50 am

myster je napisal/-a:
študij ob delu za diplomirano sestro pride 3400€ za en letnik. traja pa 3 leta ;)

Jaz sem dal za primer ekonomista na eni od LJ šol.

Če redni študent po parih letih ne naredi nič, potem nič ne plača. Ubistvu porablja denar in čas drugih.

Tisti ob delu pa vse eno plačajo tudi če ne zaključijo. Plače le teh so bolj obdavčene od študentskih prihodkov, pa še šolnino morajo plačati.

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 So maj 22, 2010 5:46 pm

tomson je napisal/-a:700+ delovnih ur letno je več kot dovolj za kvalitetno šolanje! Kdor mi reče, da mu je študentsko delo edini način, da lahko študira, mu stisnem focn.
Vsakdo, ki prihaja iz socialno ogrožene familije IMA REPUBLIŠKO ŠTIPENDIJO, če je nima, očitno ni socialni problem.
Torej skupaj ti s štipendijo in povprečno urno postavko 4€ zaslužili letno okoli 5000 EUR, ki je dovolj za kvaliteten študij.

No verjemi, da ne dobi vsak kar tako štipendije, kot ti praviš.
myster je napisal/-a:zadeva gre tako, da je treba študij PLAČAT (kot npr. izredni študent). nepremožnim družinam se omogoči kredit (s strani države), ki je izključno namenjen za študij. (tako je vsaj neko zagotovilo, da študent študira in konča študij čimprej). tist ko si je vzel kredit, poišče delo, ki je podobno izobrazbi (tukaj nastopi kakšen "študenski servis"). tako lahko vsak študent študira, poleg tega, se izvaja praksa in odplačevanja kredita (tri muhe na en mah). študent pa dobi iz plače dovolj za preživnino (recimo 250€), ostalo pa gre za odplačevanja kredita.

Pametno. Da bodo študirali samo bogati in bodo še bolj bogati, ker bodo pobrali boljše službe. Reveži pa si tega ne bodo mogli privoščiti in bodo z slabšimi službami še večji reveži.

Tukej vas ima enepar mal napačne predstave o realnosti.

Tudi sam sem proti temu da delajo preko študenta pri 25ih letih in še dlje. Da se študentska organizacija in študentski servisi tako zalagajo z denarjem. Nadzor naj se izboljša. Nismo vsi študenti isti. Ne morete nas omejevati koliko naj delamo. Eni potrebujemo več kot drugi in delamo pošteno za pošteno plačilo. To da ne gre denar državi je pa tudi prav. Delodajalec naj ga da tistemu, ki ga je zaslužil. Drugače bo imela država še več denarja, ki ga bo lahko zapravila za bedarije.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh So maj 22, 2010 6:02 pm

eclipse_R je napisal/-a:Propaganda mi gre na ku*ac, ki je nalimana čez celo Ljubljano, da ne rečem, da so s propagando vandalizirali 3/4 Ljubljane (posprejano po stenah, podhodih, tablah..),

Na našem delu enako - ga skoraj ni viadukta ali mostu, in celo avtobusne postaje (Rače), da ne bi bilo zasrano s temi grafiti. Me prav zanima kdo bo to spucal in na čigave stroške??
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike So maj 22, 2010 6:35 pm

denko4 je napisal/-a: To da ne gre denar državi je pa tudi prav. Delodajalec naj ga da tistemu, ki ga je zaslužil. Drugače bo imela država še več denarja, ki ga bo lahko zapravila za bedarije.

Ti to resno? To kaj se ljudem trga ob plači ne gre pahorju v žep ampak gre v ZPIZ in nekoč boš od tega dobival penzijo (bolj bogo sicer)

Uporabniški avatar
denko4
Novinec

Kraj: dolenjske benetke

Napisal/-a denko4 So maj 22, 2010 11:33 pm

airmike je napisal/-a:
denko4 je napisal/-a: To da ne gre denar državi je pa tudi prav. Delodajalec naj ga da tistemu, ki ga je zaslužil. Drugače bo imela država še več denarja, ki ga bo lahko zapravila za bedarije.

Ti to resno? To kaj se ljudem trga ob plači ne gre pahorju v žep ampak gre v ZPIZ in nekoč boš od tega dobival penzijo (bolj bogo sicer)

Kur. jih gleda. Če bo šlo tko naprej bom šu u penzijo pr 70ih, pa še takrat bom dobival komaj kakšnih 100€.
Jz bom raj sam poskrbu za svojo penzijo.

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Ne maj 23, 2010 12:31 am

Seveda sej si bomo vsi mogli ;)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne maj 23, 2010 11:07 am

javni prevoz te pride ceneje(do 2/3) samo v primeru, da maš dobro povezavo in da nimaš predaleč do postaje. Drugače pa ne. Žal pri nas to velja samo v zelo redkih mestih, pa še tam so busi nenajbolj zanesljivi in pa če si doma kje blizu železniške postaje ob glavni železniški progi(KP-LJ-MB).
@Pero: stroški vozila se računajo: vsi izdatki za avto v določenem časovnem obdobju, ki jih deliš s prevoženimi kilometri v tem istem obdobju. Dobiš strošek prevoza na prevoženi km in si na podlagi tega računaš kaj se ti bolj splača. Na koncu pa še čas ki ga porabiš za isto pot z enim in drugim sredstvom pogledaš in se odločiš kolk ti je pomemben.
LP Rok

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne maj 23, 2010 7:47 pm

@lenivec; ti pa pol počasi hodiš :) v 45 min prideš še naprej od Kamnice.
Jaz sem hodil od železniške (kar je isto, oz. še malenkost dlje) 15 min.

Uporabniški avatar
Mindflash
Novinec

Kraj: Koper

Napisal/-a Mindflash Ne maj 23, 2010 8:30 pm

Pero je napisal/-a:Mindflash, debata je sicer o študentskem delu ampak da ti odgovorim iz vljudnosti.

V tvojem primeru je res dolg prevoz, a za ta čas lahko počivaš ali se učiš.

Če ti znese imeti avto me ne moti. Čudno pa je kako so lahko včasih 20-30 let nazaj ljudje študirali brez avtov (čeprav bi jih lahko imeli).

No jutri grem ob 8 uri od doma in ne 4.30, tako da se bom kar doma lepo spočil. ;) Hja to je nekako tako postalo kot z mobiteli. Se strinjam, da smo danes enostavno razvajeni... ampak ne v primeru, ki sem ga navedel.

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Po maj 24, 2010 6:35 am

Se mi pa malo smešno zdi, da nekateri govorite, kako so lahko študentje 30 let nazaj brez službe študirali in preživeli. Ja, takrat so družine lahko preživele tudi s 3x manjšimi prihodki kot danes. Bistvo: svet se spreminja, tempo življenja se spreminja in avto ni več luksuz ampak bolj nuja.

Zakaj se vsi osredotočate na to, da je treba imeti dovolj le za preživetje? Zakaj je greh, če si študent zasluži nekaj več denarja, kot pa ga porabi za osnovno preživetje? Zakaj ni greh, da se vlada vozi v ogromnih limuzinah s potratnimi mašinami, da so javni razpisi 3x predragi, da je državna uprava preveč obsežna in potratna,...?

Sem za nadzor štud. dela, tudi za neko smiselno prestrukturiranje, ne pa za obsodbo vseh že tako ogroženih skupin na golo preživetje. Študentje, brezposelni in upokojenci bodo z novim zakonom omejeni na 500€ mesečno oz. 5000€ letno, sicer izgubijo svoj status.

A se res nobenemu to ne zdi korak nazaj v socialni državi? A ni to dodatna represija, ki jo izvaja državni aparat nad ljudmi? Saj veste, držati nekoga na robu preživetja, da se ne more ukvarjat z drugimi pomembnimi stvarmi...
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov