Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Ali še živite doma pri starših?

1.) da
94
71%
2.) ne
34
26%
3.) se selim na svoje
5
4%

Skupaj glasov : 133

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr avg 11, 2010 7:55 am

Angleški, še bolj pa ameriški sistem šolanja mi je všečen, ker dobesedno "prisili" naraščaj, da se v določenem izobraževalnem ciklu odseli od staršev ter vsaj v določeni meri osamosvoji. Podobno, vendar v bistveno manjši meri, se zgodi tudi pri nas, s preselitvijo študentarije v kraj študija (pa četudi samo za 5 dni / teden). S tem se naučijo dela odgovornosti ter vsaj začetek trganja popkovine s svojimi starši (pa najsi jih imaš še tako rad - celo življenje ti pač ne bodo plačevali računov!).

Se pa strinjam z @adisom, da so finance prvenstven problem! Četudi želiš živeti v podjemniškem stanovanju, lahko dandanes s podpovprečno štipendijo ali plačo živiš (vsaj v Ljubljani) v navadni luknji, brez da bi sploh razmišljal o širjenju družine.

Zatorej je slovenski svojevrstni unikum širjenje stanovanjskih površin v družinskih (velikokrat predimenzioniranih) hišah. Ob pametnem načrtovanju ter popolni ločitvi gospodinjstev je lahko tudi velika prednost. Ob predpostavki dobrih odnosov, je lahko prednost neproblematičnega parkiranja, dogovorjenih njižjih mesečnih stroškov ter ob lastni odsotnosti brezskrbno varovanje stanovanja. Prvenstveno pa je potreben dogovor s starši / sorodniki / ipd, da se njihova "funkcija" nepreklicno spremeni v sosedsko, brez vsakršnega vmešavanja v lastno gospodinjstvo - kar dandanes ni noben problem več ob celodnevnih službenih odsotnostih ter vikend aktivnostih! Konec koncev, koliko dnevnega časa pa sploh preživite v stanovanjih?

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Sr avg 11, 2010 1:12 pm

Jest in moja familja smo živeli skupaj, nato prvo se je sestra odselila, potem pa še starša, tko da živim sam v 3-stanovanjski hiši, že od 20tega leta. Ko umre še maček staronaseljenc bo pa čisti mir :D
Če ne gledam grozljivk je super
Slika Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Sr avg 11, 2010 2:04 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:Če ne gledam grozljivk je super

Ha, ha! Dobra!
Jaz bi gotovo imel probleme, ker rad gledam grozljivke. :har

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Napisal/-a adis Sr avg 11, 2010 2:06 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:Jest in moja familja smo živeli skupaj, nato prvo se je sestra odselila, potem pa še starša, tko da živim sam v 3-stanovanjski hiši, že od 20tega leta. Ko umre še maček staronaseljenc bo pa čisti mir :D
Če ne gledam grozljivk je super

zvečer ko malo zapiha veter in naredi "šuuUUUuuu" te je strah? :lol:

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr avg 11, 2010 2:21 pm

Tut jst sm se nasmejal pr temu stavku :D

Velke bajte so kul ja, dokler ne rata tema pa začne vse škripat pa kej ropotat :P

Drugač pa pač, zgleda obstajata dve skupini ljudi. Ena, v kateri so ljudje, ki jim je doma živet super (dvomim, da jih je več kot 1%) in tisti, ki lahko življenje pri ta starih tolerirajo. Druga pa smo tisti, ki se gremo še vedno raje zakreditirat za 20 let in živet v 50 m2 stanovanju.. Pa če nam okoliščine doma omogočajo življenje v lastnem štuku, hiši, dveh štukih itd. Mogoče še tretja skupina, ki si nikoli ne more privoščit in se zaradi tega ne odseli, samo v tej skupini so vsi iz druge skupine, dokler jim ne odobrijo kredita :)

Meni, kot sem že napisal, je doma mama pripravljena dvignit hišo in zgradit iz nje stanovanjski blok, da bi lahko vsi trije otroci ostali doma, ali pa pokupit vsa posestva okoli hiše in na njih zgradit hiše za nas.. Pa me niti malo ne vleče. Življenje s tastarimi (pa če si v svojem štuku ali pa ne vem kakšnem prostoru z lastnim vhodom, še vedno živiš s starimi, nikakor drugače se temu ne reče) me tako živcira, da mi pač ni vredno. Sej jih mam vse rad, so najboljši ljudje na svetu, samo nočem, da mi nekdo celo življenje serje po glavi, kaj naj delam in kaj ne, kam sem avto parkiral in zakaj nisem listja pograbil, kdaj bom travo pokosil in toleriral vdiranje v prostore, kjer naj bi imel zasebnost.

Veliko mi pomeni svoboda, da se lahko nag po svojem stanovanju sprehodim, da lahko magar 4 dni skupaj ležim pred TVjem, al pa sem cel teden zaporedoma po žurih, al cele dneve delam, skačem po pojstli itd. Tudi če se še kakorkoli zmeniš s starši, da je to tvoja stvar in se ne vtikajo še vedno ostane nek procent, ki še vedno preži nad tabo in tudi to je preveč. Še posebej pri (bolj mamah, kot očetih) mojih in puncinih starših. Ko se vrne domov mama od punce ratam živčen že samo da jo slišim, ko da ključ v vhodna vrata, pri moji mami pa se to začne že pri poti domov, saj je itak vedno nekej narobe in me kliče že preden se vsede v avto.

Osebno bi raje živel v lastnem 10 m2 prostoru v centru Lj, kot pa doma v 200 m2 hiši (v kateri živimo trije, ki nas ni praktično nikoli doma). Se pa strinjam tudi s tistimi, da sem raje v stanovanju, kot hiši, ker pač tak sem. Rabim sekret pa kuhno/dnevno, mogoče še ločeno spalnico, samo to je že luksus. To je pa vse kar jaz rabim od domovanja.. Pa ja, čim bližje centru Ljubljane. Tudi bližina vsega mi veliko pomeni, to da grem lahko peš v center, grem zvečer ven pit pa sem v 15 minutah doma brez taksijev in busov pa da mi ni treba razmišljat ali sem preveč spil da vozim ali nisem..

Moj cilj v življenju je živeti s čim manj skrbmi, čim več svobode in s čim manj problemi. Vse to se bo pa začelo odvijati tisti dan, ko bom prvič prespal v lastnem stanovanju, ko bom življenje držal v svojih rokah.

lp
Slika

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

Napisal/-a myster Sr avg 11, 2010 3:19 pm

brat se je že odselil na svoje, jst pa malo iščem lokacije za lastni obrtni prostor. se ukvarjam z mizarstvom in upam, da mi bo nekoč ratalo imeti svoje podjetje.trenutna je delavnica pri hiši tko za silo.

živeti imam namen pri mami in očetu v svojem nadstropju z svojim vhodom.
Lep pozdrav :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr avg 11, 2010 4:26 pm

eclipse_R je napisal/-a:Sej jih mam vse rad, so najboljši ljudje na svetu, samo nočem, da mi nekdo celo življenje serje po glavi, kaj naj delam in kaj ne, kam sem avto parkiral in zakaj nisem listja pograbil, kdaj bom travo pokosil in toleriral vdiranje v prostore, kjer naj bi imel zasebnost.lp

Potem očitno niso najboljši ljudje na svetu.
Recimo moji starši si še takrat niso "upali" v mojo sobo, ko je punca prišla k meni na obisk. Da ne bi motili. Če imate nekateri take starše, da vam vdirajo v zasebnost, po tem še ne morete potem sklepati za ostale.
In jaz bi z užitkom ostal doma, če bi imel na voljo cel štuk. Imel bi cel kup ugodnosti: poceni bi si zrihtal stanovanje, stroški so manjši, ko greš na dopust ti čuvajo bajto, če moraš avto peljat na servis te peljejo, iskat grejo vnuke v vrtec itd itd.
Ampak žal bi si doma lahko zrihtal le 1 sobo in kopalnico. Skupni vhod, kuhinja, dnevna soba. Pač majhna bajta, na parceli pa ne smeš zgradit niti pasje ute, zaradi klinčevega spomeniškega varstva. In sedaj pač šparam na kubik, da si bom mogoče čez nekaj let z ogromnim kreditom nabavil bajto. Stanovanje je zame pač no-go, najemnina tudi.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Sr avg 11, 2010 4:36 pm

Energetik81 je napisal/-a:
eclipse_R je napisal/-a:Sej jih mam vse rad, so najboljši ljudje na svetu, samo nočem, da mi nekdo celo življenje serje po glavi, kaj naj delam in kaj ne, kam sem avto parkiral in zakaj nisem listja pograbil, kdaj bom travo pokosil in toleriral vdiranje v prostore, kjer naj bi imel zasebnost.lp

Recimo moji starši si še takrat niso "upali" v mojo sobo, ko je punca prišla k meni na obisk. Da ne bi motili. Če imate nekateri take starše, da vam vdirajo v zasebnost, po tem še ne morete potem sklepati za ostale.
In jaz bi z užitkom ostal doma, če bi imel na voljo cel štuk. Imel bi cel kup ugodnosti: poceni bi si zrihtal stanovanje, stroški so manjši, ko greš na dopust ti čuvajo bajto, če moraš avto peljat na servis te peljejo, iskat grejo vnuke v vrtec itd itd.

Ljudje smo očitno res zelo različni. In ti Energetik81 enostavn ne moreš razumeti ljudi, kot je npr. eclipse_R in jaz. Neglede kako dobro se razumem s starši in se niso kaj dosti vtikali vame, vseeno nisem nikoli imel občutka zasebnosti. Nekatere enostavno ne moti, če vsak dan vidi mamo in prav nič slabonamerno sprašuje kam greš, kje si bil, kaj delaš, a boš breskvo, ki sem jih ravnokar kupila?? :roll: za ZNORET!! Osebno poznam nekaj primerov, ki jim je pa prav luštno doma in jim mama vsak dan skuha kosilo pa čeprav živijo v svojem štuku. Mame so enostavno preveč skrbne in se nehote preveč vtikajo in ti hočejo pomagati in pedenati.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Sr avg 11, 2010 4:38 pm

Sej nekako razumem, recimo od punce mama je taka. Moji starši pač ne.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R Sr avg 11, 2010 6:57 pm

cruiser1 je napisal/-a:
Energetik81 je napisal/-a:

Ljudje smo očitno res zelo različni. In ti Energetik81 enostavn ne moreš razumeti ljudi, kot je npr. eclipse_R in jaz. Neglede kako dobro se razumem s starši in se niso kaj dosti vtikali vame, vseeno nisem nikoli imel občutka zasebnosti. Nekatere enostavno ne moti, če vsak dan vidi mamo in prav nič slabonamerno sprašuje kam greš, kje si bil, kaj delaš, a boš breskvo, ki sem jih ravnokar kupila?? :roll: za ZNORET!! Osebno poznam nekaj primerov, ki jim je pa prav luštno doma in jim mama vsak dan skuha kosilo pa čeprav živijo v svojem štuku. Mame so enostavno preveč skrbne in se nehote preveč vtikajo in ti hočejo pomagati in pedenati.

Evo točno to. Tale z breskvo je zmagala, ker je zraven še ilustrirala moj point. Če bom ostal doma, bom imel celo življenje mamo. Nekoga, ki ga bo vedno preveč skrbelo zame, ki mi bo prala, ki bo kuhala, mi ponujala breskve in mi težila zakaj nisem pojedel tiste kumare v hladilniku, ki je sedaj segnila itd.

Jaz osebno pa ne poznam nikogar, ki bi se ravno veselil življenja doma. Nekaterim je to bolj všeč, kot pa alternativa (porabiti ogromno denarja za lastno življenje) in se za to odločijo, prav noben pa ni ostal doma zaradi dejstva, ker bi tako rad živel s svojimi.

lp
Slika

Dawid1
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a Dawid1 Sr avg 11, 2010 8:23 pm

Star 22 živim doma(študent) v 2-satnovanjski hiši, v spodnjem štuku sta dedek in babica. Imamo namen še dvignit garaže, tako da je tam prostor še za eno stanovanje, imam še sestro.

Če bodo finance dopuščale čez nekaj let grem na svoje, parcela je ampak ni € za hišo.

lp D

Uporabniški avatar
Matey_
Uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a Matey_ Sr avg 11, 2010 8:43 pm

No star sem 20 let, trenutno študiram ... živim doma pri starših in ker smo oktobra 2009 hišo dokončali ter se vanjo vselili, se mi nikakor ne mudi, da bi se odselil. Je pa tudi res, da je dobrih 60 m2 podstrešja še ''neobdelanega'' in je primerno za stanovanje. Napeljana je voda in elektrika, vendar brez tlakov, ometa itd. tako, da si lahko po svoje uredim stanovanje. Že na začetku smo to predvidevali, zato je tudi konstrukcija hiše prilagojena ... stopničše v mansardo se lahko zazida in uredi vhod v mansardo iz zunanje strani.

Tako, da nekak nimam namena se še odselit ;)
Getting so drunk, the paramedics find blood in your alcohol stream. :D

''... the last time I had this much fun, some furniture got broken ...'' by J. Clarkson

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Sr avg 11, 2010 9:02 pm

Živim spet doma, stara 24 in se ne bi mogla bolj strinjati z eclipsom_R in cruiserjem1.

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi Sr avg 11, 2010 11:45 pm

northface je napisal/-a:Živim spet doma, stara 24 in se ne bi mogla bolj strinjati z eclipsom_R in cruiserjem1.

Očitno nisi sposobna živet sama ali pa ti je potekel študentski lajf, ali pa si se razšla s fantom (morda tudi punco), torej si še vedno odvisna od staršev, tvoj samostojni život je pa samo bajka, vsaj v tem trenutku.

Brez zamere in lep večer

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr avg 11, 2010 11:51 pm

Pa čakaj malo, kako lahko zaključuješ njen primer pa jo sploh ne poznaš?

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi Če avg 12, 2010 12:26 am

V bistvu se skriva rdeča nit nekje drugje ampak počakajmo kaj bo gospodična dodala.
Prilika o izgubljenem sinu?
"Živim spet doma" oh ne, groza, zakaj jaz
Mah.... :D

Uporabniški avatar
northface
Nov uporabnik

Napisal/-a northface Če avg 12, 2010 1:33 am

No, ne bo gospodična ničesar dodala, dragi maliBobi, ker tale tema ni namenjena razčiščevanje mojega finančnega, čustvenega in ostalega stanja, ampak temu, kje kdo živi in kje bi raje živel. Zakaj sem pa trenutno doma, pa tebe nič ne briga (saj veš, who the f u c k are you, anyway). 8)

Tako da, še enkrat spet doma (razumi to kot: imam izkušnje, take i onake), strinjam se s prej omenjenima (posebej breskve in gnile kumare, te zmagajo) in ja, raje bi živela kje drugje kot doma in ko bo čas za to pač bom (spet) in ni izključeno, da ko spet preteče ne bom SPET doma :D. Nimam s tem nobenih težav, zato ne vidim razloga, zakaj bi to moralo zbadati ravno tebe.

Pa brez zamere in lepo noč želim.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če avg 12, 2010 8:32 am

[quote="northface"]dragi maliBobi, ker tale tema ni namenjena razčiščevanje mojega finančnega, čustvenega in ostalega stanja, ampak temu, kje kdo živi in kje bi raje živel. Zakaj sem pa trenutno doma, pa tebe nič ne briga (saj veš, who the f u c k are you, anyway). 8)
/quote]

:clapclap

maliBobi
Novinec

Napisal/-a maliBobi Če avg 12, 2010 10:11 am

northface je napisal/-a:No, ne bo gospodična ničesar dodala, dragi maliBobi, ker tale tema ni namenjena razčiščevanje mojega finančnega, čustvenega in ostalega stanja, ampak temu, kje kdo živi in kje bi raje živel. Zakaj sem pa trenutno doma, pa tebe nič ne briga (saj veš, who the f u c k are you, anyway). 8)

Tako da, še enkrat spet doma (razumi to kot: imam izkušnje, take i onake), strinjam se s prej omenjenima (posebej breskve in gnile kumare, te zmagajo) in ja, raje bi živela kje drugje kot doma in ko bo čas za to pač bom (spet) in ni izključeno, da ko spet preteče ne bom SPET doma :D. Nimam s tem nobenih težav, zato ne vidim razloga, zakaj bi to moralo zbadati ravno tebe.

Pa brez zamere in lepo noč želim.

Rugelj?, hehe :o
Off topika med mojimi besedami nisem zaznal, mogoče kdo drug, jaz ne.
Sicer tema res temu ni namenjena ampak se neprestano govori (med vrsticami) o čustveni, finančni navezanosti na dom in domače, če dosežeš in presežeš vse te ovire
se lahko proglasiš za samostojnega in v vse to je vključeno, da to stanje obdržiš.
Podobno bi lahko situacijo opisal s kadilcem in cigareto.(če pač nekateri uživate ob sadju in zelenjavi) Opusti in znova začne, ni karakterja, preveč sem živčen morem eno prižgat, mmmm kako je sladko, pa sej bom spet nehal, kajti je škodljivo pa še celo raka lahko dobiš.
Sicer mi je žal, da sem te napade, pa ne zato, ker bi te prizadel ampak, ker bom moral razlagati zakaj, zato....

Adjö ;)

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Napisal/-a cruiser1 Če avg 12, 2010 10:49 am

maliBobi@
Ne pametuj preveč. Vsi smo že ugotovili, da je na to kje živimo največ odvisno od finančnega stanja. Jaz sem že povedal, da sem PREdolgo živel v hiši staršev in se ne želim več vrniti, žal pa človek nikoli ne ve kaj se lahko zgodi in lahko se tudi jaz zopet znajdem doma, čeprav si tega nikakor ne želim.
24let, kot jih ima northface ni prav veliko in marsikdo med nami (tudi jaz) pred 24 letom še nismo izkusili kako je živeti na svojem, brez staršev. Nekateri tega sploh nikoli ne bodo izkusili!
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 25 gostov