Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
Mdriver
Novinec

Kraj: Okolica Kopra

Re: Fitnes,Vaje,športna prehrana

Napisal/-a Mdriver Po feb 21, 2011 12:58 am

im nobody je napisal/-a:službo mam tako da delam na intenzivni negi in premetavam po 130 kilske težke bolnike...in to mi ni problem ker za svojo kilažo sem dosti močan...jem rečmo 3 krat na dan oziroma kokr čas dopušča.glede hrane nisem izbirčen...rolal sem včasih po 8 ur dnevno večinoma med sezono...sedaj ko mam tako službo se s športom ne ukvarjam več...imam hitro presnovo...včasih sem bil šprinter na kratke proge...definiran sem nimam pa nobene mase...ko sem pa treniral street fight slabo leto smo pa delali vse skupaj po 150 sklec,trebušnjakov itd...pač serije plus kontakti kar se tiče udarcev vendar to nima veze...mišična masa je v nekaj tednah prišla do izraza...najraje bi da bi npr jedel nekaj časa ogljikove hidrate potem pa ko bi pridobil na masi bi pa izoblikoval definicijo mišic.nedelje in praznike sem pa po 14 ur v službi...največji apetit mam pa ponoči...požrem tud 2 kebaba naenkrat če mi paše..vem pa da to ni prav..hvala za nasvet

Hja tako bom rekel kot si opisal zadevo je več kot očitno da imaš hiter metabolizem ,prebavo in pa predvsem hormone na svojem mestu - super ne :) pa najbrž niti starši al brat sestra niso debelinkoti...lahko gre tudi za dedno konstrukcijo....

Zdaj zadeva je zelo enostavna med sezono če boš rolal več ur na dan boš zgubil še tisto kilažo katero imaš ,ker med poletjem vsi padamo z kilažo ne glede strukture (večja izguba vode ,slabši apetit vročina itd..)
Zdajle mene osebno zanima kako te zrediti ti pomoje bi se zredil v smislu mišične mase in ne v sloj maščobe trebuha ??
Kar se tiče športa in misične mase in za hitrejšo vizualno spremembo boš moral v fitness saj tam modeliraš oz. izoblikuješ telo po želji...

Svetujem ti da se vpišeš v fitness (rolarje spravi v špajz) in da ga ubiskuješ vsaj 3 do 4 tedensko stem da med temi "3" dnevni REDNI obroki poješ nekaj še VMES MED OBROKI (jogurt 0.5L ,skuta zjutraj)
(tuna 200g z kruhom popoldan)
(3 do 5 j**c kuhanih zvečer)

Pazi glede rednih obrokov da imaš vsaj dva obroka mesna ,da zaužiješ vsaj 300g mesa....če slučajno ne zmoreš toliko jesti (6) obrokov dnevno priporočam da si kupiš navadne počasne (nepredelane beljakovine) torej to ni WHEY....da nadomesti igubljeni obrok (če si v službi itd..)

Na treningih uporabljaj trening napisan za začetnike ki sem ga spisal v prešnjem postu.. :con

Če se držiš vsaj malo teh enostavnih nasvetov pa da treniraš pridno v fitness-u vsaj 6 mesecev si zmagal..... ;)

Aja skor sem pozabil ko se vpišeš v fitness obvezno reci trenerju da ti napiše trening v mojem stilu in kako ga pravilno izvajati PRAKTIČNO !

L.p.

Baileyz je napisal/-a:Okej, bom spregledala očitno dejstvo da je to forum kjer se izmenjujejo mnenja, do katerih naj bi bili tolerantni - saj so navsezadnje posameznikovi pogledi na stvari. Bom pač prepustila besedo tako imenovanim ''profijem''.

Ma ne prosim :cry: valda boš kakšno vmes povedela :cry: pač nekateri mislijo da moški imajo zmeraj prav :cry: upam da boš še kakšen uporaben post napisala btw ;)
...in kot si sama rekla gre se za izmenjavo mnenj in nobeden ne ve vsega :?

L.p.
Zadnjič spremenil Mdriver, dne Po feb 21, 2011 1:04 am, skupaj popravljeno 1 krat.
My Audi A3 1.8T (180HP) !

http://www.youtube.com/watch?v=P0K9b78X ... re=related

speedfreak za moderatorja!

Uporabniški avatar
GorazdO
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a GorazdO Po feb 21, 2011 1:02 am

a vodene vadbe (body pump, body attack,...) pa noben ne obiskuje?
manjša obremenitev (kilaža) -> večje število ponovitev... ni glih "sam za babe", čeprav jih je veliko tam :DDD
(hujšam - minus 30 kg).

še nekaj - noben ni omenil glutamina (lahko da sem spregledal); osnova za futrat mišice, regeneracijo,...
Power is nothing without Control; so Think, Feel, Drive...

Uporabniški avatar
Mdriver
Novinec

Napisal/-a Mdriver Po feb 21, 2011 1:10 am

GorazdO je napisal/-a:a vodene vadbe (body pump, body attack,...) pa noben ne obiskuje?
manjša obremenitev (kilaža) -> večje število ponovitev... ni glih "sam za babe", čeprav jih je veliko tam :DDD
(hujšam - minus 30 kg).

še nekaj - noben ni omenil glutamina (lahko da sem spregledal); osnova za futrat mišice, regeneracijo,...

Glutamin je samo ena od AMINO KISLIN katera je esencjalna in najbolj pomembna drugače pa jih maš celo vrsto Leucine, Valine, Threonine, Phenilanaline ,Serine ,Cystine......stem da glutamin je tisti najpomembnejši...

L.p.

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po feb 21, 2011 10:12 am

Nobody: ne se preveč obremenjevat z izgledom, prvo zdravje. Pa tudi nisi edini ki ne more ustvariti maščob. Poznam kar nekaj ljudi ki lahko jejo kar želijo, nekateri pa že ob misli na hrano dobijo 0,5 kg :)

Če boš veliko rolal ali počel druge aerobne aktivnosti boš samo izgubljal na teži. Čeprav ni nič slabega na tem.

Če imaš tako življenje da si težko vzameš čas, ti svetujem da si namesto ur fitnesa raje kupiš dober komplet uteži, podlogo, itd... Lažje boš povečal sposobnosti da vsaj nekaj doma narediš kot da ne greš ven na fitnes.

Uporabniški avatar
Mdriver
Novinec

Napisal/-a Mdriver Po feb 21, 2011 10:45 am

Pero je napisal/-a:Nobody: ne se preveč obremenjevat z izgledom, prvo zdravje. Pa tudi nisi edini ki ne more ustvariti maščob. Poznam kar nekaj ljudi ki lahko jejo kar želijo, nekateri pa že ob misli na hrano dobijo 0,5 kg :)

Če boš veliko rolal ali počel druge aerobne aktivnosti boš samo izgubljal na teži. Čeprav ni nič slabega na tem.

Če imaš tako življenje da si težko vzameš čas, ti svetujem da si namesto ur fitnesa raje kupiš dober komplet uteži, podlogo, itd... Lažje boš povečal sposobnosti da vsaj nekaj doma narediš kot da ne greš ven na fitnes.

Povedal bom samo eno zadevo fitness in par bučk oz. uteži z podlago doma ni primerjave pa tudi volje in napredka ne bo !! (izkušnje) ....saj doma ne moreš izvajati niti 5% vaj ter gibov in spet imaš par uteži z isto težo kar je zelo težko in zelo omejen trening.....skaratka ne bo rezultatov.

Za problem katerega imaš ti moraš v fitness in moraš pravilno trenirati in moraš pravilno povečano jesti. Začetek je sicer najtežji vidni rezultati pa bodo vidni komaj po 6 mesecih saj moraš telo pripraviti na fizično obremenitev in prehrano da prične dobesedno telo sesati hrano in privajati telo na okolje če tega ne bo na žalost ne boš se redil v smislu misične mase nemogoče !!!

Zadeva je sestavljena zelo enostavno 1.) pravilen TRENING + 2.) pravilna PREHRANA+DODATKI in seveda 3.) POČITEK...telo ne raste ko treniramo in niti ko se prehranjujemo ampak ko počivamo oz. spimo seveda ne brez 1 in 2 točke ne gre !!

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po feb 21, 2011 11:30 am

Mdriver: nisem napisal da kupi plastične uteži. Naj si kupi prave, da bo lahko stopnjeval obremenitev. V bistvu je to investicija v njegovo zdravje, pa glede na to da se ne pokvarijo jih bo lahko imel celo življenje.

Morda sedaj res ne izgledam kot nekdo ki resno trenira, ampak če želiš ti lahko pošljem kakšen citat ali skenirano kaj vse se da narediti z utežmi, ki so še vedno klasika. Tudi naprave imajo nekatere prednosti, ampak večinoma se da brez njih. Razen za resne body-builderje ali športnike ki resno trenirajo.

Če človek dela 14 ur na dan si bo teško našel še čas za fitnes.

Tudi fitnes ga ne bo motiviral če nebo imel sam to v glavi. Če ima voljo, bo našel tudi pot! Bolj kot naprave je važna pravilna izvedba in ne število ponovitev. Če bo tekmoval sam z sabo v pravilnosti vaj bo več dosegel kot da se dokazuje zunaj.

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Po feb 21, 2011 12:26 pm

im nobody je napisal/-a:jaz pa potrebujem nasvet.velik sem 185 cm...kilogramov mam 65...včasih treniral atletiko,nekaj časa street fight,rolanje 8 let itd...problem je da se ne morem zrediti...vem da največ pomeni hrana oziroma redni obroki...me pa zanima za kakšen dodatek npr. ogljikovi hidrati oz. kaj podobnega da bi pridobil vsaj 10- 15 kg....hvala

očitno sva že dva z identičnim problemom :D :D :D
Slika

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche Po feb 21, 2011 12:55 pm

IcEm4n je napisal/-a:
im nobody je napisal/-a:jaz pa potrebujem nasvet.velik sem 185 cm...kilogramov mam 65...včasih treniral atletiko,nekaj časa street fight,rolanje 8 let itd...problem je da se ne morem zrediti...vem da največ pomeni hrana oziroma redni obroki...me pa zanima za kakšen dodatek npr. ogljikovi hidrati oz. kaj podobnega da bi pridobil vsaj 10- 15 kg....hvala

Sem imel enak problem. Zdaj pa se hočem znebit kg :lol: V zadnjih dveh letih, ko sem delal na terenu sem imel tak stil: Obilne malice v restavracijah, obvezno zraven kar nekaj kruha. Doma vsak dan pred spanjem najmanj liter piva :mrgreen: in ko ti je tečno pa neveš kaj si začet, ali kaj bi doma jedel si nardiš pico. Seveda pivo ni bilo skozi prisotno, so bli pa šoki nevem npr. en mesec po 1-1,5l na dan pa dva mesca nič pa potem spet. Z lahkoto sem dobil skoraj 25kg :mrgreen: Ampak na napačnih mestih, večinoma trebuh pa te maščobne obloge po celem telesu. Cilj se zredit se dosegel, kmalu pa bo treba v fitnes to normalizirat in začet uporabljat ta doping, ki ga vsi tako z veseljem konzumirajo.

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Kraj: maribor

Napisal/-a xalfist Po feb 21, 2011 1:00 pm

Mdriver je napisal/-a:
Pero je napisal/-a:Nobody: ne se preveč obremenjevat z izgledom, prvo zdravje. Pa tudi nisi edini ki ne more ustvariti maščob. Poznam kar nekaj ljudi ki lahko jejo kar želijo, nekateri pa že ob misli na hrano dobijo 0,5 kg :)

Povedal bom samo eno zadevo fitness in par bučk oz. uteži z podlago doma ni primerjave pa tudi volje in napredka ne bo !! (izkušnje) ....saj doma ne moreš izvajati niti 5% vaj ter gibov in spet imaš par uteži z isto težo kar je zelo težko in zelo omejen trening.....skaratka ne bo rezultatov.

Z tem se nikakor ne morem strinjati. Sam imam doma Mali fitnes oz vse kaj rabim, imam klop(bench), fitnes napravo( ki ima vaje za noge, metuljčka , hrbet, biceps, triceps, stimulacijo veslanje, potisk rok, in še kaj....), veliko ukrivleno palico za biseps, veliko ravno palico za klop, male ročke , uteži za par 100kg, sobno kolo, ročke za stoskanje z zapestjem. Z tem lahko delam povsem vse vaje kot bi jih na fitnesu, z to razliko, da na fitnesu ko je gužva čakaš na neko napravo- uteži (če delaš po nekem sistemu), doma pa imam vse na razpolago. Je res da rabiš več motivacije, kot če bi hodil v profesionalni fitnes, tam še kaj pogledaš :D , ampak ko padeš not, ti je že rutina. Prižgem radijo in tista urca gre ko keks.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
Pero
Poznavalec foruma

Napisal/-a Pero Po feb 21, 2011 2:24 pm

se več kot strinjam z xalfistom.

V parih letih denarja za fitnes si lahko nakupi solidno opremo za celo življenje.

Uporabniški avatar
pskoda
Mojster foruma

Kraj: Dolenska

Napisal/-a pskoda Po feb 21, 2011 2:49 pm

Ja že, samo doma ne vidiš kakše lepe, čvrste ženske ritke, da ti še bolj dvigne srčni utrip :wink:

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po feb 21, 2011 3:31 pm

MadIggy je napisal/-a:Zanimiva tema :) Sam se ukvarjam z šprintom, ki združuje hitrost, moč, tehniko pa tudi kondicijo in še kaj.

Rezultati?

MadIggy je napisal/-a: Od takrat (konec 70ih), ko je naprimer Pietro Manea tekel 10.01s na 100m so američani in jamajčani, ki uporabljajo zelo podoben sistem treninga napredovali za 0.3s+ evropejci pa tiščimo glavo v pesek in smo na nivoju izpred 40ih let.

Tudi Angleži s svojo stalno falango sprinterjev?
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

rnisan
Novinec

Napisal/-a rnisan Po feb 21, 2011 4:08 pm

Da povem še jaz svoje izkušnje:

10 let (med starostjo 9 in 19 let) redno in zelo resno treniral nogomet. Na prehrano nisem pazil niti malo, sem pa jedel pogosto, kolikor se je le dalo, in se nisem zredil. Treningi so res bili uničujoči, a sem zdržal. Zdaj že 5let igram nogomet le ljubiteljsko ob vikendih, a noge so še vedno zelo definirane in nabite, čeprav so malo uplahnile. Zgornji del je pa precej slaboten. Zadnji 2 leti in pol sem poskušal v fitnesu pridobiti nekaj mišic, enkrat vmes kupil kreatin monohidrat, a nisem si uredil prehrane, in učinka ni bilo. V dveh letih in pol nisem šel niti kg gor niti dol s fitnesom. Postal sem malo močnejši, ampak bistvenih razlik ni bilo. Lani poleti sem se informiral o teh zadevah in se odločil, da si načrtno oblikujem telo. Nekako sem se bal finančnega zalogaja, ker na prvi pogled proteini niso ravno poceni. Poleg sem se znova odločil za kreatin monohidrat ter vitamine. Z januarjem sem začel z izvedno načrtom.

Po 6 tednih pridnega treniranja v fitnesu (3-4x na teden po cca. eno uro) sem pridobil 5 kg. 4 pack na trebuhu je še vedno viden, celo telo se je utrdilo in dobilo lepe obline (mišice). :) Hlače so mi spet ob stegnih in riti obtisnjene - volumen mišic na nogah in riti je spet nazaj. Poleg tega pa imam bolj energije kot kadarkoli v zadnjih petih letih. Verjamem, da je ta pridobitev začetniška in da bo od sedaj dalje šlo počasneje, ampak sem z rezultati že zadovoljen. Še cca. mesec bom poskušal pridobivati kg, potem pa začnem s programom znebitve zadnjih maščobnih oblog.

Sicer pa je recept za prehrano enostaven:
Jem vsake dve-tri ure, prvi štirje obroki vsebujejo beljakovine in ogljikove hidrate ter malo zdravih maščob, zadnja dva beljakovine in zdrave maščobe.

Na koncu sem ugotovil, da proteini sploh niso tako dragi, saj prihraniš na drugih beljakovinskih živilih (mesu, tuni, jajcih,...), ki jih moraš jesti, če želiš doseči spremembe. Zdijo se dragi, ker jih kupiš za cel mesec vnaprej.

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Po feb 21, 2011 5:31 pm

pskoda je napisal/-a:Ja že, samo doma ne vidiš kakše lepe, čvrste ženske ritke, da ti še bolj dvigne srčni utrip :wink:

Če ne utrip pa ti kaj drugega dvigne :wink:

Uporabniški avatar
eljuero
Stalni uporabnik

Napisal/-a eljuero Po feb 21, 2011 5:45 pm

IcEm4n je napisal/-a:

Je pa po drugi strani nevarno, če imaš dober metabolizem. Ješ svinjarijo dan za dnem, na kilaži se ne pozna, špeha ni, krvna slika pa ojojoj.
Sicer pa z leti se stvari spreminjajo. Po 30 se lahku tudi kakšen suhec zredi v špeh, je pa res, da je vse povezano s stilom življenja pa tudi z geni. S starostjo imaš pa tudi praviloma manj časa za sebe (služba, družina ...) pa tudi vrednote se spreminjajo oz. prioritete ...

Sicer pa je zelo dobra vadba tudi vadba, ko uporabljaš lastno telo. Čisto zadovoljivo za zdravi lajf.

Če še kdo ne pozna te fitnes frikice, si lahko pogleda njen blog oz. kaj že ima
Slika
http://www.bodyrock.tv/

Uporabniški avatar
Baileyz
Novinec

Napisal/-a Baileyz Po feb 21, 2011 5:50 pm

Mdriver je napisal/-a:
Baileyz je napisal/-a:Okej, bom spregledala očitno dejstvo da je to forum kjer se izmenjujejo mnenja, do katerih naj bi bili tolerantni - saj so navsezadnje posameznikovi pogledi na stvari. Bom pač prepustila besedo tako imenovanim ''profijem''.

Ma ne prosim :cry: valda boš kakšno vmes povedela :cry: pač nekateri mislijo da moški imajo zmeraj prav :cry: upam da boš še kakšen uporaben post napisala btw ;)
...in kot si sama rekla gre se za izmenjavo mnenj in nobeden ne ve vsega :?

L.p.

No, najlepša hvala za podporo :D ampak dobro, saj priznam.. Kar se športa tiče sem načeloma kar razgledana, sama furam večinoma tek in fitnes, ampak tek je tisto, kar je res moje področje, o čemer vem precej več. Pomanjkanje znanja o raznih dodatkih za večat al pa manjšat mišice mi morete odpustit, s tem se nisem nikol prov blazno ukvarjala, veliko bolj pomembno se mi je vedno zdelo delat vaje uravnoteženo, pravilna izvedba, zdrave serije. V fitnes sem začela hodit predvsem da bi si povečala moč nog, kar se odraža v hitrejšem in lažjem teku (konstitucijsko sem bolj rojena bilderka kot rojena tekačica :lol: ).

Pa da ne bo čisto offtopic, moč nog se seveda s šprinti precej ojača. Zlo očitna razlika je med tekači na dolge proge (vzdržljivi suhci) in šprinterji (eksplozivni in mišičasti). Samo tek človeku poveča splošno vzdržljivost, kapaciteta pljuč in mišična moč pa se povečujeta na primer s tekom v klanec in šprinti.
Living on the edge

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po feb 21, 2011 10:36 pm

Pero je napisal/-a:se več kot strinjam z xalfistom.

V parih letih denarja za fitnes si lahko nakupi solidno opremo za celo življenje.

Sam nimam profesionalne fitnes naprave pa me že drži ene 5 let, pa še vse dobro funkcionira. Tako da če kupiš nekaj srednjega, se boš prej naveličo gvihtat, kot pa da bi kaj crknilo.

pskoda je napisal/-a:Ja že, samo doma ne vidiš kakše lepe, čvrste ženske ritke, da ti še bolj dvigne srčni utrip :wink:

Tiste ritke ki se 20 drugih gor slini , naj imajo drugi :D , jaz grem v fitnes gvihtat , ostalo dobim doma :lol: .

Je pa tudi, keri nismo ravno z mesta oz da ni kerega fitnesa v bližini, se že moeš vozit, in je že tu izguba časa in bencina itd, tak da jaz ostajam kr na svojem domačem "fitnesu" imam več kot dovolj naprav. Je pa res, kdo nima prostorov , za svoj fitnes, pa mu drugega ne preostane, kod da hodi gledat ritke :lol:
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
xalfist
Uporabnik

Napisal/-a xalfist Po feb 21, 2011 11:13 pm

No pa še eno vprašanje ob karetem bodo vrjetno nastala ne soglasja pa vseeno me zanima, da napišete do koliko kg ste prišli v določenem času za določene skupine mišič. Npr koliko kg ste gvihtali na klopi in v kolikem času ste to kilažo dosegli, pa npr za biceps na eni ročki itd.... pa po kolk kg ste stopnjevali kilažo v kakšnem časovnem odbobju. Nevem npr vsak mesec po 1kg gor..... če se da komu napisat.
Naj vnaprej povem , da se tu ne gre za razkazovanje ampak, samo me zanima napredek, enih in drugih.
Alfa romeo 147

Uporabniški avatar
HaMzO
Uporabnik

Napisal/-a HaMzO To feb 22, 2011 1:47 am

xalfist je napisal/-a:No pa še eno vprašanje ob karetem bodo vrjetno nastala ne soglasja pa vseeno me zanima, da napišete do koliko kg ste prišli v določenem času za določene skupine mišič. Npr koliko kg ste gvihtali na klopi in v kolikem času ste to kilažo dosegli, pa npr za biceps na eni ročki itd.... pa po kolk kg ste stopnjevali kilažo v kakšnem časovnem odbobju. Nevem npr vsak mesec po 1kg gor..... če se da komu napisat.
Naj vnaprej povem , da se tu ne gre za razkazovanje ampak, samo me zanima napredek, enih in drugih.

to je zlo teško opisat.
jz sm začel z 69kg danes imam 83kg, začel junija 2010, pa lahko rečem da imam recimo dobrih 2-3mesce pravilne treninge in hrano. rezultati bi bili večji in hitrejši če bi pravilno treniral in pazil na hrano ;)

kar se tiče napredek moči je tako, na začetku samo benč stango(20kg) danes pa 120kg =)

sicer pa je zadnja stvar na katero gledam jz kok dvignem, men je važn bolj da pravilno delam pa da jih usaj 8-10ponovitev + pump na max da žile izkočjo :)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To feb 22, 2011 10:52 am

Preveč filozofiranja in razglabljanja za precej preproste zadeve!

Če ne govorimo o tekmovalnem športu ali dokaj resni rekreaciji, ki je usmerjena v specifično športno zvrst, naj bo telesna vadba prvenstveno REDNA (vsaj 3x tedensko) ter RAZNOLIKA. Predvsem slednje je pomembno, da ne prihaja do enoličnosti in kasnejše zasičenosti.
Fitnes oziroma vaje z utežmi so sicer odličen temelj vsake športne zvrsti pri krepitvi muskulature oziroma ojačitvi tetiv, vezi ter nenazadnje izboljševanju fleksibilnosti in elastičnosti, na kar največkrat pozabljamo. Začetnik se mora seznaniti s kontrolo lastne teže, šele mnogo kasneje se lahko začne vadba s prostimi utežmi (največji efekt) – zaradi razvoja človekovega telesa toplo odsvetujem vadbo z utežmi pred 16 letom!
Največja napaka obiskovalcev fitnesa je delanje samo z eno mišično skupino (večinoma zgornji del trupa), zanemarjanje spodnjega dela ter predvsem, kar je najvažnejše – mišične skupine trupa (trebuh, hrbet). Še večji hendikep nastopi zanemarjanje ogrevanja, raztegovanja oziroma stretchinga (pred, med in po vadbi!).
Nekje osnovno pravilo pravi: priprava telesa na začetku cikla se izvaja z večimi ponovitvami vaj ter najmanjšimi težami (oziroma glede na natreniranost). Mišična masa se izgrajuje z eksplozivnimi vajami, manjšimi ponovitvami večjih (maksimalnih) tež. Praviloma delamo izmenično z vzporednimi mišičnimi skupinami (npr. kvadriceps : biceps,…).
Tudi ob redni fitnes vadbi je nujno potrebna vzporedna kardio / aerobna vadba (npr: tek ali kolo ali orbitrek, ipd). Obenem pa, kot že rečeno, je vadba s fitnesom / utežmi nujno potrebna tudi pri resnejši rekreaciji (pri tekmovalnem športu je itak nujna) – tekačem pomaga pri učvrstitvi najpomembnejših mišičnih skupin, katere je nemogoče natrenirati samo s tekom, ipd… Hkrati je moč natrenirati tudi obrobne mišične skupina, na katere največkrat pozabljamo, so pa zelo pomembni (abduktorji, adduktorji,…).
Vsakemu začetniku toplo priporočam delo z osebnim trenerjem, ki nauči pravilno delo z napravami in utežmi, zelo zaželeno je delo v skupini (motivacija).

V zadnjem obdobju se vse preveč razglablja o športni prehrani. Roko na srce, je razen resnih rekreativcev oziroma tekmovalcev, ostali ne potrebujejo! Z redno in zdravo prehrano ter redno rekreacijo je moč vzdrževati popolnoma dobro ravnovesje. Zmrazi me ob misli, ko nekdo, ki obišče 2x tedensko fitnes že kupuje Creatine, ne da bi vedela, zakaj se sploh uporablja! Ne nasedajte oglasom in NUJNOSTI prehrambenih izdelkov!!! Po koncu tekmovalne kariere že par let obiskujem rekreativno tudi fitnes – brez omembe vrednih prehrambenih dodatkov (osnovna hidracija, zelo redko proteini), pa preidem v dvigovalno formo v zelo kratkem času (70% teže iz tekmovalnega obdobja). Ostalim, ki se resneje ukvarjajo z rekreativno vadbo pa ni potrebne posebne filozofije: osnovna hidracija (OH) med treningom, proteini oz. aminokisline – tudi BCAA za boljšo regeneracijo (Glutamin po težjih treningih), osnovna vitaminizacija in minerali (E in C vitamin sta odlična antioksidanta). Creatin (zaradi lažje absorbcije skupaj s sladkorji – npr riboza) je priporočljiv SAMO dvigovalcem uteži, sprinterjem, metalcem – ostali mečete denar stran!
O prepovedanih poživilih, v obliki anabolnih steroidov ne bom niti razpravljal, saj je negativnih učinkov bistveno več, kot pozitivnih. Kura z anabolnimi steroidi je večmesečna, da se pokaže pravi učinek, vpliv hormonskega neravnovesja v telesu pa pušča stalne posledice (tudi kljub stalnemu zdravniškemu nadzoru prihaja do nenadnih smrti: http://www.dnevnik.si/novice/aktualne_t ... ba/215380/ ). Že sama uporaba testosterona pri moški populaciji poveča za večkratnik možnost raka na prostati!

O podobni temi smo pred časom že razglabljali, omenjena tema pa je "čudežno" izginila?!?
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov