Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Re: varčevalni ukrepi?

Napisal/-a chan Sr apr 04, 2012 9:05 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:30let? Ti si pa velik optimist. Po sedanjih scenarijih, kakor zadeve tečejo, bo vojna v treh do štirih letih. Iran prodaja nafto kitajcem. Kitajci pa ne bodo dolgo gledali, da jim bodo američani v zelje skakali. Trenutno jih nujno rabijo zato ker je večina izvoza v ameriko, vendar če se bo res vsa industrija preselila v Indijo, ker je delovna sila še cenejša, bodo kmalu moral oni enako "osvajat" na način kot to počne sedaj Amerika.

Jest sem ob neki razpravi nedolgo nazaj dal rok do vojne max. 10 let....In bo vsekalo. Tako kot je že cruiser napisal, se je vsaka kriza končala z vojno...tudi ta se bo..Nažvakal ga pa bomo mi...

Načeloma niti ne. Eden zadnjih primerov v sodobni zgodovini je bila naftna kriza v prvi polovici 70-ih let prejšnjega stoletja, ki je dodobra pretresla zahodno ekonomijo, pa posledično zaradi le te na zahodu ni prihajalo do vojaških spopadov.

Če že odmislimo različne vojne in vojaške spopade v tzv., za zahodni svet, "tretjem svetu", pa velja ravno zadnja polovica 20. stoletja ter začetek 21. za najbolj mirno obdobje človeške zgodovine. "Zasluge" ima pri tem največja morija v obdobju človeka, v obliki 2. svetovne vojne, ko se je razmišljanje in miselnost evropske politike drastično spremenila, z glavnim namenom neponovitve podobne morije (žal se je zadeva "sfižila" v primeru balkanske morije, na katero pa so tam onkraj Karavank itak gledali, ko ta že prej omenjeni tretji svet). Tako je morda celo zelo zanimiva že bežna primerjava miselnosti človeka v obdobju pred 2. sv. vojno ali danes.

Morda bistveno bližje klasičnemu spopadu kot v zdajšnjem času, je bila Evropa v celotnem obdobju hladne vojne, kjer je bila opazna drastično večja napetost med obema blokoma.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr apr 04, 2012 9:28 pm

zadnje case se sprasujem le se - ko po dolgem in pocez propada veliko gospodarstvo, nato pa razfukas se javni sektor...kaj potem se sploh ostane od drzave :?:
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Sr apr 04, 2012 9:29 pm

dobek je napisal/-a:zadnje case se sprasujem le se - ko po dolgem in pocez propada veliko gospodarstvo, nato pa razfukas se javni sektor...kaj potem se sploh ostane od drzave :?:

Himna ... =P

"Žive naj vsi narodi ..."
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Sr apr 04, 2012 9:31 pm

"..ki hrepene docakat dan.." ko bomo spet vsak svoj koscek travnika v vrt/njivo spreminjali, da bomo z blagovno menjavo preziveli?
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če apr 05, 2012 8:43 am

MRV je napisal/-a:ni ravno tako. če že zabluziš 4,5,6 let zato da si naredil fax, a na koncu delaš delo kot bi ga lahko še pred temi leti, je malo vija. jaz pravim, če si že dovolj pameten da narediš fax, potem si tudi dovolj pameten da nisi odvisen od ostalih ljudi.

Saj ni problem v tem, kaj delaš. Problem je, da ljudje s diplomo nočejo opravljati neko drugo delo in so raje brez službe, kot pa s "slabo" službo. Jaz imam npr. diplomo pa delam delo, kjer sploh ne potrebuješ izobrazbe. Plačo imam 4 mestno za 8 ur dela brez sobot. Sedaj pa pač malo iščem še za delo v svoji stroki in se ne smilim samemu sebi in še varčujem lahko od 300 do 500 eur na mesec brez nekih rezov glede dopustov (smučam, plavam). Niso pa to stran vržena leta šole, ker diploma ti po večini ostane do smrti. Diploma je dokaz neke organiziranosti, razumevanja področja, zahtevnosti, volje do dela na nekem področju, kar delodajalci še niso pogruntali, ker je enostavno preveč ljudi s tako izobrazbo.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če apr 05, 2012 8:49 am

kamal je napisal/-a:
MRV je napisal/-a:ni ravno tako. če že zabluziš 4,5,6 let zato da si naredil fax, a na koncu delaš delo kot bi ga lahko še pred temi leti, je malo vija. jaz pravim, če si že dovolj pameten da narediš fax, potem si tudi dovolj pameten da nisi odvisen od ostalih ljudi.

Saj ni problem v tem, kaj delaš. Problem je, da ljudje s diplomo nočejo opravljati neko drugo delo in so raje brez službe, kot pa s "slabo" službo. Jaz imam npr. diplomo pa delam delo, kjer sploh ne potrebuješ izobrazbe. Plačo imam 4 mestno za 8 ur dela brez sobot. Sedaj pa pač malo iščem še za delo v svoji stroki in se ne smilim samemu sebi in še varčujem lahko od 300 do 500 eur na mesec brez nekih rezov glede dopustov (smučam, plavam). Niso pa to stran vržena leta šole, ker diploma ti po večini ostane do smrti. Diploma je dokaz neke organiziranosti, razumevanja področja, zahtevnosti, volje do dela na nekem področju, kar delodajalci še niso pogruntali, ker je enostavno preveč ljudi s tako izobrazbo.

No tak je tudi moj načrt. Začasno se zaposlit dokler ne bo česa bolšega. V kateri panogi pa delaš da je štirimestna cifra za nekvalificirane delavce? :)

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če apr 05, 2012 9:06 am

Bom napisal samo predelava plastičnih mas. Ostalo naj bo pa skrivnost, ker itak ni pomembno. Dela je dost samo poiskat ga je treba in vztrajat tudi takrat, ko ti drugi solijo pamet, da to ni zate.

Glede varčevalnih ukrepov pa samo tole. Nekateri predlagani so faljeni nekateri pa ne. Politiki nek predlagan ukrep razlagajo po svoje. Nekdo zagovarja dvig ddv, nekdo drug pa ukrepe, kjer se znižujejo socialni standardi. Oba ukrepa sta pa na dolgi rok približno enako slaba ali pa dobra. Če gledamo na konkurenčnost gospodarstva, je dvig ddv nesmiseln, dejansko pa lahko zelo učinkovit. Vendar mora biti za tem nekaj prilagoditev npr. razbremenitev obdavčitve plač. Istočasno pa spodbuditi podjetja, ki izvažajo. Hkrati bi lahko znižali dohodnine fizičnim osebam in povišali ddv. Ta višek od dohodnine bi povečal potrošnjo, kar pomeni, da dodatne davčne prihodke lahko prinese le višji ddv. Morajo pa biti ukrepi celoviti, ker vsak ukrep ima negativne in pozitivne posledice. Pri nas pa trgujejo z vsakim ukrepom posamezno, kar pa ne prinese nič dobrega. Tu bi lahko napisal še 10 strani ukrepov, ki si morajo slediti.
Zadnjič spremenil kamal, dne Če apr 05, 2012 9:47 am, skupaj popravljeno 1 krat.
Se vidmo ko se zagledamo.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če apr 05, 2012 3:41 pm

Jest sem ob neki razpravi nedolgo nazaj dal rok do vojne max. 10 let....In bo vsekalo. Tako kot je že cruiser napisal, se je vsaka kriza končala z vojno...tudi ta se bo..Nažvakal ga pa bomo mi...

nič hudega..... =P samo sedaj bom dejansko vzel puško v roke, ne tako kot pred dvajsetimi leti, ko sem bil "pozadinac" v sanitetni enoti__povrhu vsega sem pa sedaj še mnogo pametnejši, da zelo dobro vem, kam bom cev obrnil.....

Uporabniški avatar
MRV
Uporabnik

Napisal/-a MRV Če apr 05, 2012 4:30 pm

nebivedu je napisal/-a:
grega983 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:
MRV je napisal/-a:no, kdo je še po vašem krivec?

Človeška neumnost, ki je brezmejna.

Politiki so takšno takšni kot si jih zaslužimo, stanje pa se ne bo izboljšalo, dokler se ne bo spremenilo razmišljanje raje.

Problem je pri nas, ker imamo isto garnituro že 21 let na oblasti, menjajo samo stolčke in si podajajo žogico, novih pa ne spustijo zraven, ker vedo, da bi potem vse izgubili (jankovič in pozitivna slovenija).
Uglavnem pri nas se jih drugače ne moreš znebit kot da jih pobiješ, ker mislijo da so zaradi osamosvojitve kar doživljensko poklicani, da bodo uničeval slovenijo.

krivi smo za vse sami. vsak dela vsaj nekaj, kar ne bi smel delat. kot amerika, katera bo najdla zmeraj izgovor zakaj bo nekoga napadla. dokler boste iskali težave v vsem ostalem in ne v sebi, bo pač tako kot je. naši politiki so isti, vse je krivo, razen njih samih. isti ste vi :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če apr 05, 2012 5:11 pm

Če bi bil jaz namesto vodilnih, bi dvignil davek ali za 2.5% ali pa za 5%, noben se nebi pritoževal, kot se ne na podražene cigarete, alkohol, goriva, najslabše je nižat plače, na to ne bo noben pristal, ker so že sedaj sramotne.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če apr 05, 2012 5:35 pm

tiguan je napisal/-a:Če bi bil jaz namesto vodilnih, bi dvignil davek ali za 2.5% ali pa za 5%, noben se nebi pritoževal, kot se ne na podražene cigarete, alkohol, goriva, najslabše je nižat plače, na to ne bo noben pristal, ker so že sedaj sramotne.

Če dvigneš davek za 2.5% pridobiš 300 miljonov evrov na leto, če zmanjšaš plače za 15% vsej JS dobiš 800 miljonov evrov, če pa ukineš zastonj fakse in narediš plačljive, pa prišparaš miljardo evrov letno.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če apr 05, 2012 9:42 pm

sašo5 je napisal/-a:

nič hudega..... =P samo sedaj bom dejansko vzel puško v roke, ne tako kot pred dvajsetimi leti, ko sem bil "pozadinac" v sanitetni enoti__povrhu vsega sem pa sedaj še mnogo pametnejši, da zelo dobro vem, kam bom cev obrnil.....

O jadna mi majka... :cry: :cry: :cry:

Ej,stari...Forda jutr peljem v prešo in grem vplačat novega golfa...(vem, da bom z VW-jem živce zgubu,ampak ok...bolje živce zgubit, kot pa kuglo pokasirat) :mrgreen:
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Če apr 05, 2012 10:38 pm

nebivedu je napisal/-a:
tiguan je napisal/-a:Če bi bil jaz namesto vodilnih, bi dvignil davek ali za 2.5% ali pa za 5%, noben se nebi pritoževal, kot se ne na podražene cigarete, alkohol, goriva, najslabše je nižat plače, na to ne bo noben pristal, ker so že sedaj sramotne.

Če dvigneš davek za 2.5% pridobiš 300 miljonov evrov na leto, če zmanjšaš plače za 15% vsej JS dobiš 800 miljonov evrov, če pa ukineš zastonj fakse in narediš plačljive, pa prišparaš miljardo evrov letno.

In če namesto brezplačnega faksa ukinemo brezplačne družboslovne fakse (oz. vse, za katere ne potrebujemo mase novih diplomantov, SLS je imela tako idejo) prišparamo recimo 750M€ ali pa vsaj 500M€, skupaj od 1.6M€ do1.850M€. Moral sem :mrgreen:

anži
Nov uporabnik

Kraj: notranjska

Napisal/-a anži Če apr 05, 2012 11:47 pm

Moram priznati da nisem prebral vseh postov,ker jih je preveč! Naj začnem pri šolstvu,po avtorju teme! Naše trenutno usposablja ekonomiste ,ki jih sistem ne rabi saj jih je nesorazmerno glede neposrednih proizvajalcev, torej so v breme! Glede uslužbencev v JS,sem precej skeptičen,saj brez njih država ne more funkcionireti. Skrbi me le nadzor nad porabljenimi financami in javna naročila,ki niso transparentna in bi moral naročnik predhodno precizirati kakšne so zahteve pri določenem projektu,kot tudi ceno,ne pa da jo določi ponudnik.
Zdaj pa naj mi en šolan ekonomist razloži kako bo razdelil 5. pomaranč,če ima pa samo 3.?
Zakaj vprašanje? Če še to ni razumljivo, zakaj potem sploh šolanje?
VSE FINANCE, KI SO JIH USTVARILI DELAVCI V NAŠIH PODJETJIH S KRVAVIMI ŽULJI SO ŠLE V TUJINO,VEČINA NA VZHOD, DA BO NEKDO ŠE BOLJ MASTNO ZASLUŽIL,SAJ PROIZVODI OD TAM ZA NAS NISO NIČ CENEJŠI,KOT ČE BI BILI NAREJENI PRI NAS. TUKAJ PA LJUDJE OSTAJAJO BREZ DELA IN Z NIZKIMI OSEBNIMI DOHODKI,TOREJ TUDI NIMA KDO TEGA KUPOVAT!
ZATO PA BI BILO POTREBNO UVESTI 3000% CARINE NA VSE BLAGO IZ VZHODA IN TO RAZDELITI V OBLIKI SOCIALNE POMOČI,DA BI NEKAJ OD TEGA SPLOH LAHKO KDO KUPIL!

POLEG TEGA MENIM, DA ČE SE DELAVCEM ZMANJŠA PLAČA RAVNO TAKO NE MORE BITI POTROŠNIŠTVA, SAJ NIMAJO S ČIM KUPOVATI,ZATO PA BI MORALI NAŠI BOGATAŠI DRASTIČNO ZMANJŠATI SVOJE APETITE PO VEČANJU PREMOŽENJA, TO PA JE TUDI EDINA POT IZ KRIZE,NE PA ZATEGOVANJE PASU IN ZVIŠEVANJE DAVKOV NA PLEČIH ŽE TAKO OSIROMAŠENIH DELAVCIH,KI NIMAJO VEČ NITI VOLJE DO DELA!

SLEDEČE, KAR ME MOTI JE TROŠARINA PRI GORIVU,SAJ MENIM DA BI BILO MNOGO BOLJE ČE BI BILA DOSTI NIŽJA, TOLIKO DA BI BILO CENEJE KOT V SOSEDNJIH DRŽAVAH IN BI TRANZIT TROŠIL PRI NAS, TAKO NAM PA SAMO PUŠČA STRUPENE PLINE IN POVZROČA GNEČO NA CESTAH!

TUDI POLICISTI BI LAHKO RAJE KAZNOVALI TUJCE,PREDVSEM VOZNIKE TOVORNJAKOV, KI VEČ KOT OČITNO DELAJO PREKRŠKE NA NAŠIH AVTOCESTAH,KOT PA DA ČAKAJO ZA VOGALOM VSAKE BIRTIJE NA NEKOGA ,KI IMA 300 METROV DO DOMA IN GA OGLOBIJO BREZ PARDONA! KO BI SE VSAJ ZAVEDALI DA SO PLAČANI IZ NAŠEGA SKUPNEGA PREMOŽENJA!

p.s. z veliko večino se strinjam z vami!

uf! pa ja še to sem pozabu: ZBIRAM VSE VRSTE KONVENCIONALNIH IN PODOBNIH PRIPOMOČKOV ZA PIPSANJE, KI SE BO VERJETNO PRAV KMALU ZAČELO :evil: !
Zadnjič spremenil anži, dne Pe apr 06, 2012 12:01 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Če apr 05, 2012 11:47 pm

Varčujejo naj pri JU, eni dobijo tud po 500 evrov potnih stroškov, najemnina stane 300 evrov s tem, da maš 2 uri/dan več časa, da se da enim vozt po 2 uri/dan po AC na delo v JU....tam bi se dalo brez problema privarčevat 800 milijonov evrov.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe apr 06, 2012 6:34 am

Kot tehnik prav občudujem ekonomiste v sloveniji.
Zakaj?
Jaz, če natankam avto za 10 evrov, ga ne morem prepričat, da bi me vozil 1000km daleč, če mu zmanjka bencina že po 120kilometrih, naši vrli ekonomisti, pa tudi ko nimajo nič več denarja, še vedno zapravljajo na veliko.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Pe apr 06, 2012 6:39 am

tiguan je napisal/-a:Varčujejo naj pri JU, eni dobijo tud po 500 evrov potnih stroškov, najemnina stane 300 evrov s tem, da maš 2 uri/dan več časa, da se da enim vozt po 2 uri/dan po AC na delo v JU....tam bi se dalo brez problema privarčevat 800 milijonov evrov.

Se vidi da še nimaš familje. En navaden policaj, ki se vozi iz ptuja v ljubljano, bi po koncu šihta bil rad ob otroku, ne da bo šel nekam v eno najeto stanovanje med tednom. Službe drugje ni dobil, tako da je primoran voziti se v ljubljano in nazaj vsak dan.
Meni je to čisto sprejemljivo.

Ni pa mi recimo sprejemljivo, da ima vsak direktor 3 svetovalce ki imajo samo malo manjšo plačo kot sam direktor. Če ni sposoben naj odstopi, svetovalce pa naj odpustijo. Bo namesto njega prišel direktor, ki ne rabi svetovalcev.

In bomo tukaj prišparali. In to veliko več, kot če enemu policaju s 700 evri plače oduzameš še tisti denar (300 do 500 evrov) za prevoz, ki mu pomenijo njemu in družini preživetje.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Pe apr 06, 2012 7:09 am

nebivedu je napisal/-a:Kot tehnik prav občudujem ekonomiste v sloveniji.
Zakaj?
Jaz, če natankam avto za 10 evrov, ga ne morem prepričat, da bi me vozil 1000km daleč, če mu zmanjka bencina že po 120kilometrih, naši vrli ekonomisti, pa tudi ko nimajo nič več denarja, še vedno zapravljajo na veliko.

tole si pa svetovno napisal ... ampak je res (so tudi izjeme)

sem se nasmejal, ko sem spomnil na sošolce, ki izhajajo iz družboslovja, sam prihajam pa iz tehnike..
Skupine so bile sestavljene iz tehnikov/naravoslovcev ter družboslovcev.
Kakšne nepremostljive ovire so bile ... težko smo jih prepričali, da si življenja ni treba posebej komplicirati.... :lol:

lp

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d Če apr 12, 2012 7:41 pm

Pol leta nazaj smo še denar posolaji grčiji, zaj pa ko ga sami rabimo kdo nam ga bo dal?
DEfinitivno je treba začet varčevat, žalostno pa da bi spet najraje na revežih varčevali. Naj začnejo najprej v vladi.
Nevem zakaj se ne obdavčijo luksuzna stanovanja, hiše, vikendi, jahte, avti... dvig cen alkoholu in tobaku. tudi obdavčijo naj visoke plače.
Zaj pa ko hočejo javnemu sektorju znižat plače pa vsi jamrajo in demonstrirajo... Noben pa se ne vpraša koliko ljudi pa dela pri privatnikih za 500 ali 600eurov.

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 Če apr 12, 2012 8:29 pm

Pol leta nazaj smo še denar posolaji grčiji, zaj pa ko ga sami rabimo kdo nam ga bo dal?

No, ni tako preprosto, stvar je finančno malo bolj kompleksna, ampak pustimo to.

DEfinitivno je treba začet varčevat

Definitivno ne smemo sedaj varčevati, ker nimamo kaj varčevati, prenehati je potrebno zapravljati denar, ki ga nimamo. Varčevati bi morali takrat, ko je bilo.

Deffo naj začnejo v javnem sektorju, ampak ne na vrtcih in šolah, policiji, gasilcih, med. sestrah, ampak naj nabrcajo v rit trop ljudi, ki, ko pride v službo, spije 4 kave, pregleda mejle, 2x stisne enter, razumevajoče pokima šefu, si popravi kvadratne špegle, pogleda fejsbuk, potoži nabavnemu, da je zmanjkalo kartuše v kopircu in že hiti na malico. Pomočnik pomočnika namestnika....2200€ bruto+prevoz iz Kopra do Ljubljane vsak dan, dodane vrednosti pa nič. Ampak take opice hitro stopijo skupaj in jim težko kaj. Pred vsem tem, pa seveda izslediti poti denarja in tajkunom pobrati vse, vključno z hišami, stanovanji, delnicami in v prihodnje za vsako lumparijo odsekati prst, kot v deželah Vzhoda, pa da vidmo...

P.s.: vsem ditejlerjem, oziroma felgenpucerjem je treba nabit davek za okolje, ker s svojimi pripravki vztrajno spreminjajo pitno vodo v gnojnico samo zato, da se cedi zavorni prah s felten in se odstranjuje zračno rjo. Pa brez zamere :D
Sex turns gay people into Mexicans.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov