gasolinedream je napisal/-a:Ne marajo da tujci delajo pri njih (če ni res neka pametna in visoka pozicija). Podobno kot pri nas ljudje gledajo na priseljene delavce.
Evo točno to! In ko bi Slovenci dali skozi enkrat nekaj takega, delati v tujini, kjer vsi hodijo po njih, bi mogoče spremenili odnos in mnenje do vseh južnih, ki so zgradili Slovenijo, eni zastonj, eni za drobiž.
Bi pa to drugače omejil nekako na starejšo generacijo, kjer se res vidi tisto zaničevanje, podcenjevanje, predsodki itd.. Sicer sem tud jaz najprej slišal od ljudi, kakšni so oni tam, pa nisem verjel dokler sam nisem bil gori. Ampak ni vse tako posplošeno. Ko delaš en čas z njimi, ugotoviš, da oni majo po eni strani bolj sami s sabo probleme (no sej tud to vidim tukaj pri sosedih in njihovih odnosih družinskih)..
Sem delal npr. z avstrijci, zraven je bil pa še en hrvat. Ker je pač težko razumet njihov dialekt sem si občasno pomagal s hrvatom in smo tako med pavzo rekli kakšno besedo glede razmer in stvari pač nasplošno. No pa da povem samo za dva primera konkretna. Avstrijec (ima družino, dva sinova - eden od nijh vodovodar) si gradi novo hišo, najeti mora vodovodarje, ker ni razlike ali mu pride delat sin ali pa firma - plačat more oba. Sin noče delat zastonj. Enako je pri vsej njegovi družini. Na vsake 2 meseca pridejo na objekt z rokami v žepih in gledajo in komentirajo - nihče ne vpraša za pomoč itd.. Drug primer - tip pred upokojitvijo se trga za delom, nikomur ne pusti opravljat njegovega dela, nikomur ne deli naprej znanja, z nikomer se ne pogovarja, totalen solist v vsem kar dela, tud na malici

.. umre mu lastna mama. Pogreb je na soboto ob 13h. On pride v soboto normalno delat nadure (ki so mimogrede v tem podjetju povsem prostovoljne) do 12h, potem pa na pogreb. Čist hladni so po eni strani.
Medtem, ko so pa mladi čist druga liga. Jaz bi jih nekako rangiral do 30 let so super, od 30-45 odvisno od človeka, nad 50 pa so zajebani vsi po vrsti. Četudi se ti dela prijaznega, se lepo pogovarja s tabo, samo čaka kdaj se boš obrnil, da ti zarine nož v hrbet in te prikaže kot nesposobnega. Z mladimi je pa tako, ful odprti, ful naklonjeni pogovoru, ne delajo razlik, čudijo se kako ljudje preživijo tukaj s takšnimi plačami (no vbistvu se vse generacije - ampak starejši ob tem ne pokažejo čustev, se občasno pač samo nasmejijo češ nam gre pa super), kažejo pač nek interes.
Po drugi strani pa sem bil v Nemčiji še dlje časa, kjer pa ne morem prehvalit ljudi od 20-65 let. Čisto vsi se obnašajo enako, vsi so odprti, neverjetno družabni,.. vglavnem vse kontra Avstriji.