Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

blaz2013
Stalni uporabnik

Ponarejen denar, POZOR!

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 2:52 pm

Nimam pojma kdo mi ga je podtaknil, danes ko sem na banko hotel naložiti denar na svoj račun, so mi ugotovili da je ponarejen 1 bankovec za 50€. Baje so prejšni teden v Krškem aretirali združbo, ki se je s tem ukvarjala, ne vem pa če ta bankovec izvira od tam, ker so ga poslali v forenzični labarotorij.

Ko sem ga še enkrat pogledal se na prvi pogled čisto nič ne vidi in je identičen, tudi tisti svetleč pečat je isti. Se pa čuti na dotik razlika, ni tako kot pravi denar, ne šumi isto.

Torej pazite, ker občutek je katastrofalen, posebej ko te popiše policija.
Ne vem ali sem ga dobil pri prodaji starega vozila ali v trgovini in tudi verjetno ne bom nikoli izvedel. Ostal sem brez 50€ in s popisom kriminalistov. Torej pazite tisti ki poslujete z gotovino. Za večje vsote je še vedno najboljši prenos preko banke, torej transakcija.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Re: Ponarejen denar, POZOR!

Napisal/-a INFINITI To mar 17, 2015 2:55 pm

Fak - jaz imam pa same pedesetake v žepu ta mesec :D
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 3:01 pm

Preveri jih sam, saj na dotik se hitro opazi.
Samo če pa zapiska morš pa vedet da bodo policijo klical, pa al je to trgovina al pa banka.

matejxx
Uporabnik

Napisal/-a matejxx To mar 17, 2015 3:31 pm

Kaj pa potem stori policija?

Samo zapisnik, in poveš kje si dobil denar. Al še je kaj drugega. Moraš slučajno k sodniku in se tam zagovarjat???

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 4:38 pm

Jaz sem imel to "srečo" da se mi je to zgodilo na banki.

Pokličejo policijo, prišla sta dva kriminalista, vzela podatke od mene in uslužbenke. Nato se je naredil ločen zapisnik od mene in ločen od uslužbenke in bankovec potem spravijo kot dokazno gradivo in ga pošljejo v forenzični laboratorij na preiskavo.

Seveda te izprašajo od kje denar itd. in to zapišejo v zapisnik. Kot neke vrste zasliševanje je in to se potem da v zapisnik. Kaj bo naprej pa ne vem. So rekli da dobim po pošti nadaljna pojasnila. Bomo videli.

Pa tako kot sem pošten , včasih še preveč in se vedno držim črke zakona in vedno pazim, na koncu pa izpadeš kot največji lopov.
Pazite da se še komu to ne zgodi, ker ni prijetno. Tistih 50€ je od vsega še najlažje pozabiti.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI To mar 17, 2015 7:13 pm

Zakaj bi ti sedaj izpadel lopov - pač so vzeli izjavo in je to vse. Sej ne boš sedaj kar na lepem brez obsodbe dobil kartoteko kriminalca :lol:
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 To mar 17, 2015 7:26 pm

Izviram iz familije kjer je poštenje daleč pred vsem ostalim in pač tak občutek sem imel, čeprav tako na banki kot policisti so bili zelo prijazni.

Seveda ne bo nič, zapisnik so naredili in to je verjetno konec vse zgodbe. Rekli so da če ugotovijo da je original da ga bom dobil nazaj, samo glede na to da ni bilo šelestenja in tudi pod UV se ni videlo tistih nitk močno dvomim v to.
Treba je bit danes res previden, ker vsak očitno gleda kako te bo prinesel naokrog. Kriv sem si pa sam ker ko sem dobil denar za staro vozilo nismo nič preverjali, prešteješ denar narediš podpis in greš. Ni pa spet rečeno da sem ga tukaj dobil, lahko da so mi ga kje drugje podtaknili... Vsaka šola nekaj stane.

rs5
Novinec

Napisal/-a rs5 Pe mar 20, 2015 8:47 am

Včasih sem delav na črpalki,kjer smo imeli navado,da vsak bankovec visji od 10€ preverimo.Sem pa enkrat naletel na enega prepotentnega možakarja in se je začel name zdirat,da kaj si jaz mislim da če je on baraba,da ponareja dnar.... jaz pa njemu nazaj:gospod pri nas preverimo vsak bankovec,zato da nebi slučajno vi dobili nazaj ponarejenga,možakar je samo zafarbal,iz ozadja se je pa slišalo,no zdej si zvedu ta svoje.
Smo pa večkrat dobili tudi ponarejene,pač policija jih zaseže in naredi zapisnik kaj je bilo pa potem z tistim ki je imel ta dnar pa ne vem.

Uporabniški avatar
ejsim
Uporabnik

Napisal/-a ejsim Pe mar 20, 2015 9:00 am

Glede na to da si nesel na banko, sigurno ne boš v "ožjem izboru", ampak če bi pa šel nekam drugam plačat s tem in bi ugotovili, bi bilo pa že vprašanje kako bi nate gledali.

Je pa sigurno neprijeten občutek, to pa res verjamem..

mavrica
Novinec

Napisal/-a mavrica Pe mar 20, 2015 9:09 am

Še dobro da so pri tem policisti kar uspešni. Saj je logično, če nekdo prinese dva bankovca in od tega en drugačen, da to ne pije vode. Tisti, ki ne uporabljajo gotovine večjih vrednosti, zagotovo večkrat primejo denar in ga preštejo, že zaradi občutka. Drugo je, če imaš vsak dan pologe enakih bankovcev in da se ti recimo lahko zgodi, da se vmes kaj znajde. Pa še to redko. Zato me bo težko kdo prepričal, da ni vedel.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Pe mar 20, 2015 1:20 pm

Očitno je še pri prodaji starega avta najbolje iti s kupcem na banko, pa ti tam nakaže na račun in je to to.
Tudi jaz najraje nakažem, ko kaj večjega nabavim, ampak prodajalci se kar nekaj otepajo tega in bi raje gotovino.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe mar 20, 2015 1:28 pm

Mah tile "detektorji" ala na petrolu so tudi bolj tako. Enkrat sem dal 500 eur in je nenehno zavračalo češ da ni original. OK sicer niso delali panike, so probali parkrat, ščistili nekaj senzor pa spet... v glavnem rosa - niso klicali zato policijo ampak sem potem pač na kartico plačal in šel v banko preverit, pa se je iskazalo da je vse OK z bankovcem. Potem sem normalno plačal v eni trgovini in je šlo čez preverbo normalno čez.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Pe mar 20, 2015 1:35 pm

Denar more biti na računu preden je narejen prepis, ne pa da se naredi prepis in potem odide na banko. Tako je tudi ko kupiš novega, najprej nakažeš denar, ko je denar na računu dobiš originalen račun s katerim greš registrirat vozilo.

Manjši preprodajalci starih vozil so tako sinonim za nepoštenje, mogoče so še politiki hujši, zato pa hočejo denar na roke itd. saj so jim utaje vsakdanje stvari. Če se denar nakazuje na roke ni sledljivosti denarja, po navadi pa še v pogodbo vpišejo manjši znesek kot ga dejansko prodajo da ne plačajo davek na dobiček. Na prste bi jim bilo potrebno stopiti, tako prodajalcem kot naivnim kupcem in obratno(naivnim prodajalcem in kupcem ki je v vlogi preprodajalca).

"Navadni" kupci so pa tudi pri nas zelo nezahtevni, saj pri starih vozilih ko kupijo ne zahtevajo da je v pogodbi zapisano koliko je prevoženih kilometrov itd... Prav tako so nezahtevni "navadni" prodajalci, ko ne zahtevajo št. kilometrov v pogodbi ko vozilo prodajo. Ko sem jaz prodajal avto(beri naivni prodajalec) so obvezno morali biti vpisani kilometri, saj ga ne bo nekdo kupil lepo ohranjenega, potem pa vrtel kilometre in služil na račun zlorabe. Sem bil pa verjetno prinesen naokoli z denarjem.
Si kdo predstavlja da bi dobil 3000 eur ponarejenega denarja, dokažeš pa zelo težko?!

Jaz sem zelo pazljiv pa še premalo.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Pe mar 20, 2015 2:24 pm

INFINITI je napisal/-a:Mah tile "detektorji" ala na petrolu so tudi bolj tako. Enkrat sem dal 500 eur in je nenehno zavračalo češ da ni original. OK sicer niso delali panike, so probali parkrat, ščistili nekaj senzor pa spet... v glavnem rosa - niso klicali zato policijo ampak sem potem pač na kartico plačal in šel v banko preverit, pa se je iskazalo da je vse OK z bankovcem. Potem sem normalno plačal v eni trgovini in je šlo čez preverbo normalno čez.

Če ga detektor zavrne, še ne pomeni da je ponarejen. Lahko je samo zavihan kje na robu, pomečkan čez zaščito, ali kaj podobnega, pa detektor teži.
Bolj se mi zdi problematično, če bi detektor skozi spustil ponarejenega, to pa se definitivno ne sme zgoditi ...

supermico
Nov uporabnik

Napisal/-a supermico Pe mar 20, 2015 2:30 pm

Ko lih omenjate ponarejen denar in razliko v papirju: smo bili ene 14 dni nazaj v Rimu, možakar pred mano hoče plačat karto za bus do letališča zase in za ženo z bankovcem za 50 €. Tip, ki je prodajal karte (kao sprevodnik), je brž ko je prijel bankovec v roke, rekel: gospod, ta je pa ponarejen, se čuti razlika. Možakar je gledal začudeno, preverjal bankovec, gledal proti luči, potem še žena, pa nista videla razlike. Ta tip pa iz prve... Je pa res, de je imel v roki cel šop denarja (karta je 5 €, plačilo samo z gotovino, na roke :D )
Res pa je tudi, da nisem videl, lahko da je vzel pravega, pa mu vrnil ponarejenega. Zgledal je že en "taprav" :D

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe mar 20, 2015 7:46 pm

Na otip je težko rečt, če je ponarejen, če niso geniji ravno na navaden papir tiskali :) Je lahko opran na sto in en način, pa je na otip čisto drugačen, pa zato ni ponaredek. Preveriš tistih nekaj zanesljivih točk na bankovcu, pa ti je hitro jasno če štima al ne.

Kar se tiče avtorja-kljub postopku preverjanja obstaja samo sum, da je bankovec ponarejen-v 99% se izkaže, da je bil le tako ali drugače izpostavljen kakšnim zunanjim vplivom in ga po postopku dobiš nazaj.

supermico je napisal/-a:Ko lih omenjate ponarejen denar in razliko v papirju: smo bili ene 14 dni nazaj v Rimu, možakar pred mano hoče plačat karto za bus do letališča zase in za ženo z bankovcem za 50 €. Tip, ki je prodajal karte (kao sprevodnik), je brž ko je prijel bankovec v roke, rekel: gospod, ta je pa ponarejen, se čuti razlika. Možakar je gledal začudeno, preverjal bankovec, gledal proti luči, potem še žena, pa nista videla razlike. Ta tip pa iz prve... Je pa res, de je imel v roki cel šop denarja (karta je 5 €, plačilo samo z gotovino, na roke :D )
Res pa je tudi, da nisem videl, lahko da je vzel pravega, pa mu vrnil ponarejenega. Zgledal je že en "taprav" :D

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 22, 2015 10:09 pm

Speedfighter je napisal/-a:Kar se tiče avtorja-kljub postopku preverjanja obstaja samo sum, da je bankovec ponarejen-v 99% se izkaže, da je bil le tako ali drugače izpostavljen kakšnim zunanjim vplivom in ga po postopku dobiš nazaj.

99% je verjetnost da je ponarejen, ker se že na otip čuti kot da bi imel navaden papir v roki in ni šelestenja. Poleg tega se pod uv lučko ni videlo nitk. Če dobiš enega v roke se ga hitro prepozna, če ti ga pa kdo podtakne vmes je pa malo težje.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov