Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

blaz2013
Stalni uporabnik

Pirelli in drugi giganti postajajo kitajski

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 6:04 pm

Danes poslušam "udarno" novico, da so Kitajci kupili več kot 50% Pirelija in zadnjih nekaj let se dogaja točno to kar je pred leti napovedal miljarder Donald Trump. Ko je bil kandidat za predsednika USA, kasneje je kandidaturo umaknil, je v intervjuju za ameriško televizijo dejal, da Kitajska sama po sebi ni problem, problem je pa to da cel svet zadnji dve desetletji vlaga v njo, saj ni problem stvar poceni kupit, problem je to da ko se seli proizvodnja se tam ustvarja novo delovno mesto.

In sedaj je rezultat vlaganja v Kitajsko s strani najbogatejših svetovnih korporacij to da standard kitajskega naroda(povprečne plače) strmo raste, Kitajci pa kupujejo v Evropi vse kar se kupiti da. Mimogrede leta 2009 je nemška vlada podpisala posel trgovskih pogodb z kitajsko vreden 10 miljard €(največ koristi so imeli Audi, BMW, Daimler in VW). Od avtomobilistične branže so Kitajci že kupili Volvo, delež PSA, Pireli, nekdanji ponos ameriške avto industrije itd, itd,... Koliko je še drugih podjetij, poleg tega ne bom niti pisal koliko je država ZDA zadolžena prav Kitajski državi..

Ko se je pred kratkim menjala grška vlada je ustavila zadnji del pogajanj za prodajo ogromnega grškega pristanišča, ki so ga hoteli kupiti prav Kitajci. Grški premier je dejal da takšna infrastruktura kot je pristanišče nima vrednost, saj če bi prodali pristanišče je tako kot da bi prodal državo. Nakup je seveda ustavil, kljub negodovanju Junkerja in podobnih "poštenjakov". p.s. Danes pa berem da bodo Grki le morali prodati svoje največje pristanišče in kupili ga bodo prav Kitajci. Očitno so bili pritiski in dolg preveliki.
Pri nas se dogaja identično, Cerar se tolče po prsih ko prodaja nekatera zdrava podjetja oziroma infrastrukturo kot je Luka Koper(glavni kupec so tudi Kitajci), letališče Brnik itd. Avstrijska vlada je Kitajcem prepovedala postavitev računalniškega centra, zaradi nevarnosti gospodarskega vohunjenja po čemer so Kitajci znani(vdori kitajske vlade v Pentagon, Twiter itd.), naši politični imbecili so pa ponosni da so prodali v Gorici staro tovarno Kitajcem, kjer bodo Kitajci odprli "moderen računalniški center".

Pa da omenim še čunga lunga pnevmatike in ostale kopije iz Kitajske. Te kopije izvirajo iz tovarn, ki jih vzporedno odpirajo lastniki tovarn, ki imajo podpisane licence z originalnimi podjetji kot so Iphone, itd... in kopirajo princip proizvodnje multinacionalk za katere so oni zadolženi na Kitajskih tleh. Kvaliteta ni in ne bo nikoli ista, ampak če oni v vsaki džavi prodajo samo 5% čungalunga znamk je to ogromen delež in delež prodanih čungalunga stvari iz leta v leto raste tako v EU kot drugod. Samim Kitajcem je pa tako vseeno ali je čungalunga ali ne, samo cena jim je pomembna, zato se na Kitajskem dogaja da originalne tovarne zapirajo vrata, čungalunga pa obstane..

Slika skupne seje nemške in kitajske vlade oktobra 2014 v Berlinu pove več kot 1000 besed.
Po moje je padec kvalitete novih vozil v zadnjih nekaj letih povezan tudi s tem, da se veliko rezervnih delov evropskih avtomobilskih podjetij proizvaja prav na Kitajskem...
Kitajska je lani proizvedla daleč največ osebnih avtomobilov na svetu. Letos naj bi proizvedli 24 milijonov osebnih vozil, leta 2020 pa že 30 milijonov.
Če kdo spremlja avtomobilizem in njen design skozi leta bo ugotovil, da dizajn s poševnimi(kitajskimi) lučmi itd postaja vedno bolj kitajski prav zaradi odebeljenega tiska zgoraj. Kitajska je največji trg in evropski avtomobilski giganti podrejajo vse v to smer. Danes je po designu na prvi pogled že težko ločiti ali prihaja avto iz EU, Kitajske, ZDA ali Japonske, po vgradnih materialih pa tudi saj le ti prihajajo v večini iz Kitajske.
Tudi 90% elektronike, ki jo imamo doma je bilo narejeno na Kitajskem...

Svet postaja Kitajski in to je dejstvo.

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Re: Pirelli in drugi giganti postajajo kitajski

Napisal/-a darkside Ne mar 29, 2015 6:50 pm

blaz2013 je napisal/-a:................ je v intervjuju za ameriško televizijo dejal, da Kitajska sama po sebi ni problem, problem je pa to da cel svet zadnji dve desetletji vlaga v njo, saj ni problem stvar poceni kupit, problem je to da ko se seli proizvodnja se tam ustvarja novo delovno mesto. ......

to tudi že sam dolgo govorim. In ne samo, da ustvarja nova delovna mesta. Celo izobražuje manj razvite države. Saj se ne čudim, da kitajci pokupijo velika podjetja. Povrh vsega pa saj prav tak, zakaj so pa lastniki teh podjetij taki bedaki in selijo na kitajsko. Seveda je b**** tudi končni uporabnik, saj želi vse dobiti ceneje in tako proizvajalce sili iskati trg kjer bo delovna sila cenejša.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 7:09 pm

Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.

V Sloveniji se v zadnjih 10 letih ni odprla 1 vecja tovarna tujega investitorja, politiki bi samo prodajal in provizijo v zep in tudi tega bo enkrat konec.
Ko sem bil na ceskem, slovaskem in madzarskem lansko leto in ko pogledas samo avtoindustrijo koliko novih tovarn so odprli potem pa primerjas to z zahojeno slovenijo dobis odgovor da ni cudno da smo kjer smo ce se pa v naso drzavo nic ne investira in odpira novih tovarn. Se tiste ki so vredu se prodaja tujcem ti pa ponavadi selijo proizvodnjo drugam. Pri nas vse kar se odpira so nakupovalna sredisca
Japonec ki je hotel pri nas odpreti podjetje z 400 na novo zaposlenimi je dejal da do takrat ko se pri nas dobi vsa dovoljenja da na Slovaskem ze tovarna stoji.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Ne mar 29, 2015 7:27 pm

blaz2013 je napisal/-a:Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.

Ne drži. Če hočeš odpreti tovarno, moraš ceoten model proizvodnje razkriti kitajcem, drugače sploh ne dovolijo, da odpreš tovarno. Tako da jim ni problem potem narediti kopije vsega.
Old subarus never die, they just get faster!

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 7:40 pm

nebivedu je napisal/-a:
blaz2013 je napisal/-a:Evropejci odpirajo tovarne dol, potem pa kitajci skopirajo model proizvodnje in ko dosti cungalung prodajo na kitajskem se zacnejo sirit s cungalungo v afriko, europo, rusijo, s in j ameriko in spodrivajo prvotnega narocnika. Pameten narod.

Ne drži. Če hočeš odpreti tovarno, moraš ceoten model proizvodnje razkriti kitajcem, drugače sploh ne dovolijo, da odpreš tovarno. Tako da jim ni problem potem narediti kopije vsega.

A ti ne znaš brat al ne razumeš. Ravno to kar si napisal v repliki jaz govorim. Evropejci najamejo kitajske tovarne ali pa zgradijo svoje tovarne kjer so obvezno Kitajski nadzorniki notri in tako "ponudijo" vso znanje Kitajcem, Kitajci pa vzporedno odpirajo nove tovarne z istim sistemom z slabšo kvaliteto in 3/4 cenejšim proizvodom čungalunga, ki spodrine Evropejskega.

@darkside: Po moje pa niso problem kupci, bolj so problem korporacije ki imajo miljardne dobičke na račun poceni Kitajske delovne sile in se ne zadovoljijo z nekim normalnim dobičkom. Jaz če kupim na uradnem servisu plastiko, ki je bila nareta na Kitajskem ali pa v Sloveniji bo cena zame čisto ista le s to razliko da pri plastiki iz Slovenije bo marža 20% in Kitajske bo pa imel prodajalec 200% marže. Človeška požrešnost, ki na dolgi rok vodi v to da bodo sedaj Kitajci pokupili pol Evrope in ZDA in še marsikaj druga.

Potem pa berem da avtomobilska industrija uvaja modele nizkocenovne proizvodnje, dva dni pred to novico pa berem da ima predsednik uprave daimlerja vsaj 10 miljonov eur letne plače. Dvoličnost da ni večje.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Ne mar 29, 2015 7:44 pm

blaz2013 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

A ti ne znaš brat al ne razumeš. Ravno to kar si napisal v repliki jaz govorim. Evropejci najamejo kitajske tovarne ali pa zgradijo svoje tovarne kjer so obvezno Kitajski nadzorniki notri in tako "ponudijo" vso znanje Kitajcem, Kitajci pa vzporedno odpirajo nove tovarne z istim sistemom z slabšo kvaliteto in 3/4 cenejšim proizvodom čungalunga, ki spodrine Evropejskega.

@darkside: Po moje pa niso problem kupci, bolj so problem korporacije ki imajo miljardne dobičke na račun poceni Kitajske delovne sile in se ne zadovoljijo z nekim normalnim dobičkom. Jaz če kupim na uradnem servisu plastiko, ki je bila nareta na Kitajskem ali pa v Sloveniji bo cena zame čisto ista le s to razliko da pri plastiki iz Slovenije bo marža 20% in Kitajske bo pa imel prodajalec 200% marže. Človeška požrešnost, ki na dolgi rok vodi v to da bodo sedaj Kitajci pokupili pol Evrope in ZDA in še marsikaj druga.

Potem pa berem da avtomobilska industrija uvaja modele nizkocenovne proizvodnje, dva dni pred to novico pa berem da ima predsednik uprave daimlerja vsaj 10 miljonov eur letne plače. Dvoličnost da ni večje.

Ne, ti ne razumeš. Če hočeš odpreti obrat moraš prvo predati ves "know how", šele nato se oni odločijo ali ti bodo dovolili odpreti obrat. Nič oni ne kopirajo od tebe, oni že dobijo vse, samo še svoj obrat morajo postavit.

Uporabniški avatar
darkside
Stalni uporabnik

Napisal/-a darkside Ne mar 29, 2015 7:51 pm

Blaž: se strinjam tudi s tvojim odgovorem sedaj. Je pa udi res in vzamiva primer. Za znamko xx (vstavi poljubno) recimo če je že omenjena plastika jo dajva spet stane slovenska 100 eur (z maržo), recimo kitajska z maržo pa ne vem, 80 eur? In jo sam najdeš za 20 eur na kakšni kitajski strani in potem boš seveda naročil na kitajskem.

In ja, vsako podjetje gleda tudi kje bo ceneje skoz prišlo in da bo lahko nabilo maržo. Sam tudi raje plačam kak eur več če je tudi razlika v kvaliteti boljša ;) pri vseh pa žal ni tako, raje eur manj pa četudi zdrži parkrat manj (poznam primere)

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 7:54 pm

@nebivedu: ne bom se razpravljal s tabo.... Večja podjetja tako samo najamejo Kitajske tovarne in nič ne postavljajo razen mašinerije in znanje. Si se obesu na en moj stavek kot da nimaš kaj bol pametnega za delat. Seveda imajo v vse tovarne dostop Kitajci tako ali drugače. In oni so tako pametni da so v njihovi državi še vedno oni glavni ne glede na tuje investicije. Še vedno je tam komunizem in vsak vrabec ve kako tam potekajo stvari, kjer je politika vpeta v vsako stvar. Drugače je pa drugih tem še dosti na tem portalu...

Počitniško sem par let nazaj delal v eni tovarni v Sloveniji, kjer delajo vzmeti za VW, Audi, razne ležaje, metlice za male gospodinjske aparate Bosch itd... Na uro so mi plačali 1€ in še tako hinavski so bili da na začetku niso hoteli povedali koliko je urna postavka, šele ko sem končal so mi povedali.
Delavci tam pa dobijo nekje 450€/mesec pa delajo kot črnci po 10 ur na dan in ja to se dogaja v Sloveniji.

Potem sem pa hotel prejšnji teden na servisu BMW kupit eno plastiko, ki stane proizvajalca mogoče 10 centov. Cena na servisu je bila 120€. Kar naj jo imajo za ta denar. Kapitalizem prve klase.

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Ne mar 29, 2015 8:20 pm

Saj iphone tud ni vreden 600€ pa narod ob polnoči stoji na Čopovi v vrsti do Prešerna zanj,pa še na kitajskem je narejen.Sicer raje vidim da svet postane kitajski kot ameriški.

Uporabniški avatar
Bat_zajla
Stalni uporabnik

Napisal/-a Bat_zajla Ne mar 29, 2015 9:15 pm

Tudi kitajska bo postala predraga in se bo proizvodnja premaknila drugam. Drugače pa smo kupci sami krivi, da kupujemo kitajske izdelke. Če bi vsi kupili izdelke, ki so narejeni v evropi, kitajci nebi mogli prodreti na naš trg. Seveda večina ljudi hoče najceneje in temu se morajo dražji ponudniki prilagoditi in tudi oni preselijo proizvodnjo tam kjer je ceneje. Tukaj pišete, kot da so drugi krivi, sami pa pri tem nimate nič.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Ne mar 29, 2015 9:35 pm

Katerokol obleko se kupi ko pise gor made in china pa je to nike al adidas al pa mana. Pa tut superge so v 90% made in china in to originali... Katerokol televizijo ce grem jutr kupit v trgovino bo pisal made in china. Jaz jutri kupim televizijo ki je narejena v Evropi, sam jo ne morm ker jo ni. Tudi ostala elektronika je v vecini iz Kitajske. Kaj je tukaj kriv povprecn kupec, ce nam to servirajo v trgovinah? Se zdnjic ko sem klincev fizol kupoval v sparu so ga mel sam iz kitajske. Krive so korporacije in hlastanje za dobickom.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po mar 30, 2015 5:04 am

blaz2013 je napisal/-a:@nebivedu: ne bom se razpravljal s tabo.... Večja podjetja tako samo najamejo Kitajske tovarne in nič ne postavljajo razen mašinerije in znanje. Si se obesu na en moj stavek kot da nimaš kaj bol pametnega za delat. Seveda imajo v vse tovarne dostop Kitajci tako ali drugače. In oni so tako pametni da so v njihovi državi še vedno oni glavni ne glede na tuje investicije. Še vedno je tam komunizem in vsak vrabec ve kako tam potekajo stvari, kjer je politika vpeta v vsako stvar. Drugače je pa drugih tem še dosti na tem portalu...

Še vedno ne razumeš. Kitajci nič ne kradejo znanja. Ni jim treba. Če hočeš izdelek, jim moraš prvo predati znanje, oni pa potem naredijo izdelek.
Potem pa naredijo izdelek s tvojim logotipom, zraven pa še en izdelek brez logotipa ali pa z drugim logotipom.

Pri njih ni intelektualne lastnine in se jim kratkomalo j**e za to.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po mar 30, 2015 5:07 am

blaz2013 je napisal/-a:Katerokol obleko se kupi ko pise gor made in china pa je to nike al adidas al pa mana. Pa tut superge so v 90% made in china in to originali... Katerokol televizijo ce grem jutr kupit v trgovino bo pisal made in china. Jaz jutri kupim televizijo ki je narejena v Evropi, sam jo ne morm ker jo ni. Tudi ostala elektronika je v vecini iz Kitajske. Kaj je tukaj kriv povprecn kupec, ce nam to servirajo v trgovinah? Se zdnjic ko sem klincev fizol kupoval v sparu so ga mel sam iz kitajske. Krive so korporacije in hlastanje za dobickom.

No tiste stvari, ki so made in china, so že "drage" za firme, ki bi rade še večji dobiček. Industrija se seli iz kitajske ven. Poglej si recimo Nokie - zadnji modeli so delani v Vietnamu. Tam še vedno delajo za 1 evro na mesec.

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Napisal/-a firebird Po mar 30, 2015 7:42 am

čare je napisal/-a:Saj iphone tud ni vreden 600€ pa narod ob polnoči stoji na Čopovi v vrsti do Prešerna zanj,pa še na kitajskem je narejen.Sicer raje vidim da svet postane kitajski kot ameriški.

Seveda s tem,ko kupiš Kitajskega Appla pa podpiraš katero korporacijo? Pa če mi lahko razložiš v čem je Kitajski kapitalitem in neokolonializem boljši od ameriškega ali katerega drugega.

Uporabniški avatar
Locher
Uporabnik

Napisal/-a Locher Po mar 30, 2015 7:56 am

Predvsem bi se morali ukvarjati z vprašanjem, kaj bomo mi proizvajali in od česa bomo mi živeli.

Za brezumne nakupe revežev (kot je iPhone nekoga z minimalcem ipd) bi bilo treba uvesti ukrepe. Kupiš iPhona, nisi več upravičen do nadomestila za brezposelnost v prihodnje.

gasolinedream
Uporabnik

Napisal/-a gasolinedream Po mar 30, 2015 9:52 am

Jaz sem 2x prebral temo, pa me zanima, ali obstaja ponta te teme, ali kakšno vprašnje za si postavit, ali za kaj se gre? Nekako je izpostavljena kitajska kot problem, pa je res problem? Kaj točno je narobe z tovrstnim sistemom?

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Po mar 30, 2015 10:14 am

firebird je napisal/-a:
čare je napisal/-a:Saj iphone tud ni vreden 600€ pa narod ob polnoči stoji na Čopovi v vrsti do Prešerna zanj,pa še na kitajskem je narejen.Sicer raje vidim da svet postane kitajski kot ameriški.

Seveda s tem,ko kupiš Kitajskega Appla pa podpiraš katero korporacijo? Pa če mi lahko razložiš v čem je Kitajski kapitalitem in neokolonializem boljši od ameriškega ali katerega drugega.

Kitajski kapitalizem bolj izkorišča in je slabši, neokolonializma pa imajo bolj malo in je v tem ZDA močno v ospredju. Poglej kaj dela ZDA globalno in ti bo vse jasno. In večino političnih konfliktov nastane zaradi ZDA in njene želje zamoriti vse, kar diši po komunizmu in ne zaradi Rusije/Kitajske in njihovega umešavanja v posle drugih.

Poleg tega so ZDA podle do amena. Po eni strani poveličujejo patriotizem in zaničujejo komunizem, po drugi pa selijo proizvodnjo v cenejše države (začelo se je s komunistično Kitajsko). Dno dna, če vprašaš mene. ZDA ne pozna morale, samo denar, in ne izbira sredstev kako do tega denarja pride. Kitajska in Rusija imajo dovolj denarja za napilnit komunistične žepe in se niti približno ne vtikajo v druge tako, kot se ZDA. Kdo je torej slabši?

gasolinedream je napisal/-a:Jaz sem 2x prebral temo, pa me zanima, ali obstaja ponta te teme, ali kakšno vprašnje za si postavit, ali za kaj se gre? Nekako je izpostavljena kitajska kot problem, pa je res problem? Kaj točno je narobe z tovrstnim sistemom?

Problem ni Kitajska ampak zahodna civilizacija z mediji, ki pumpajo potrošništvo (imet je treba vse česar ne rabiš, torej mora biti poceni) in želje po čim večjih dobičkih. Kot primer je bil podan iPhone...brez poceni delovne sile ne bi Apple imel tretjine toliko dobička.

Prej ali slej se bo ta sistem moral evolvirati, ker bo enostavno preveč nepotrebnega in premalo nujnega.

hippo
Poznavalec foruma

Napisal/-a hippo Po mar 30, 2015 1:36 pm

NWO se počasi a vztrajno oblikuje, pa mi hoteli ali ne. Itak hočejo znižat populacijo na 500 mio ljudi. Briga njih za nas, pa lahko napišemo miljon strani na forumu...
V bistvu so vse razprave na temo amerikanci, kitajci, rusi in ostalo čisto neplodne in brezvezne, ker nimamo vpliva na to. Dobre so edino za gostilniške razprave, ki pa ničesar ne rešijo.

blaz2013
Stalni uporabnik

Napisal/-a blaz2013 Po mar 30, 2015 1:52 pm

Nekaterim je vseeno kaj se dogaja, nekaterim ni, je pa res da vpliva nima povprečen človek nobenega. Vse niti držijo v rokah politiki in ostala peščica.

Mene osebno moti, da nimamo tako sposobne države da se morajo prodat pristanišča, letališča, železnice... Pristanišče oziroma povezanost z mednarodnimi vodami je del suveronosti države in jaz štejem da ko se bo prodalo pristanišče je isto kot bi se prodal Triglav. Isto menim za železnice, ki so del države.

Verjamem pa da večino ne moti če pokupijo tujci vso infrastrukturo in vsa slovenska podjetja, danes je samo še pomembno da imaš denar, na kakšen način ga imaš nobenega ne zanima(še države ne). Če si pošten, načelen, narodno zaveden te že drugi smatrajo da si čudak. Mogoče bodo pa kdaj na našem grbu namesto treh zvezdic trije polmeseci. Pahor vem da ne bi imel nič temu proti in bi se še vedno široko objemal s komerkoli pač. Tudi tistim, ki daje zavetje skrajnežem in kupuje nafto na črnem trgu od ISIS-a...
Pomemben je samo denar, pa tudi če bo čez 10 let, ko bodo železnice kupili Kitajci na naših vlakih dvojezični napisi Slo in Kitajski. Samo da bodo vlaki, ki se bodo vozili z 340km/h. Samo to šteje kajne?

Uporabniški avatar
firebird
Novinec

Kraj: Ljubljana-Šiška

Napisal/-a firebird Po mar 30, 2015 2:31 pm

Čez deset let bomo imeli kitajske napise na vlakih zaradi kitajskih turistov,ki bodo hoteli videti vlake ki vozijo 40 km/h,ker takih drugje ne bo več za videt.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google Adsense [Bot] in 2 gostov