še nekaj z naših koncev
Predsinočnjim sem slišal za naslednji doživljaj: Dan prej sta se znanca (par srednjih let) peljala z avtom iz Idrije proti Ljubljani. Pri Hotedršici je ob cesti stal »velik nobel« avto, družina ob njem pa je razburjeno ustavljala mimovozeče. Ko sta se znanca ustavila, je »sine« stopil pred avto, »mama« za njega, »ata« pa je odprl vrata avta in ju okradel. Bili so Romuni, drugo mi ni bilo povedano zelo podrobno.
Včeraj, 9.9.2004 ob 17:30 smo se z družino peljali od Velikih Blok proti Cerknici. Nekako tam, kjer se cesta povzpne najviše, je ob cesti stal temno siv BMW serije 7, starejši, vendar v dobrem stanju. Romunska registracija, zadaj zatemnjene šipe. Vzporedno ob njem je ravno ustavila svoj avto domačinka, ženska v živopisanih oblačilih, kot jih najpogosteje vidimo pri Rominjah, pa se je voznici približevala tako, da je scena najbolj spominjala na prometno kontrolo tik preden policist reče: »Dober dan, dokumente prosim.«
Ker je bila pripoved prejšnjega večera še nadvse živa, sem zapeljal vzporedno z avtomobiloma (k sreči ni bilo nikogar z nasprotne strani), voznici pa smo s kričanjem in mahanjem dopovedali, naj odpelje dalje. Hitro je dojela in speljala. Nekaj sto metrov dalje sva oba ustavila in se na hitro sporazumela, za kaj gre. Sivi romunski BMW je tačas že pripeljal za nami. Na poti proti Cerknici nam je nekaj časa sledil, v nekem trenutku pa vešče prehitel. Na tisti cesti se z brzino ne da delati čudežev, zato smo ga v prvem naselju videli zopet stoječega ob cesti, ko je nevpadljivo opravljen najstnik brkljal zadaj po prtljažniku. Pozneje je avto spet mirno vozil za nami in odpeljal proti Rakeku.
Voznica-domačinka pred nami je medtem po telefonu že obvestila policijo v Cerknici, mi pa smo policistoma v avtu, ki sta pripeljala nasproti, dali listek z opisom in registrsko številko avta. Vozil ga je čokat možakar z brki, poleg opisanih je bil četrti član družine še manjši otrok, ki je ves čas dogajanja sedel v avtu.
Ni šala, ni pripovedka, žal mi je, ker bo imel kak romunski turist morda dodatne težave, èe se mu bo v Sloveniji pokvaril avto ali pa ga bo prijelo lulat, ampak kilogramska Mag-lajtka in spray CS ostajata v vsakem od naših avtov.
Če se vam zdi vredno, povejte še komu.
to sm dobu včeri po mailu