Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Kdo včlanjen v strelsko društvo?

Napisal/-a INFINITI Pe apr 29, 2005 8:01 am

Zanima me kakšna učlanitev v strelsko društvo, kjer bi se naučil pravilnega in varnega ravnanja z orožjem ter hodil na tekmovanja. Kako je s pridobivanjem strelnega orožja in orožnih listov? Vem le da je potrebno opravljati neke psiho teste pred začetkom vsega skupaj itd. -Ima kdo praktične izkušnje s to zadevo? -Ugibanja in rekla-kazala me ne zanimajo ;)
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Habir
Nov uporabnik

Napisal/-a Habir Pe apr 29, 2005 9:54 am

no pred leti sem tud sam hodu parkrat strelat. Vizitko sem izgubil, tako da ne vem kako se imenuje ta podjetnik. Vem sam da stane velik od pištole pa pridobitve dovoljenja. Pridobit dovoljenje za nakup in za posedovanje doma se da še nekak, da bi pa orožje sabo mel je pa nemogoče dobit karkoli boš navedel v obrazcu. Kot zanimivost orožje, ki je bilo men všeč cev 7 mm je bila cena prek 200 čukov. Psiho testi niso problem...Jaz ti svetujem... poišči klub, se včlani in ostalo bodo oni zrihtal, ti imej denar. :P

Norden
Novinec

Napisal/-a Norden Pe apr 29, 2005 10:34 am

Član strelskega društva si lahko brez večjih težav. Za to ne potrebuješ lastnega orožja. Orožje pač dobiš na strelišču in lepo streljaš tam. Mislim, da je vse, kar potrebuješ, osebni dokument in nekaj denarja. Morda je potrebno le še podpisati izjavo o nekaznovanosti, pa še to najbrž zgolj za ustrezno področje.

Če pa hočeš imeti lastno orožje doma (in ga voziti v kovčku na strelišče ali tekmovanja), moraš pa opraviti še nekaj zadev.
Žal ne vem več dobro, kaj vse točno, ampak potrebuješ neki tečaj varnega ravnanja z orožjem, opraviti pisni izpit (ali celo ustni oziroma kombinacijo?) opraviti moraš strelski preskus in zdravniški pregled, ki mislm, da vključuje tudi pogovor s psihologom.
Nato pa izgubljaš živce na upravi enoti, da dobiš še ustrezna dovoljenja, nato pa si lahko omisliš orožje.

Bolj natančno ti pa vse skupaj lahko povem šele v ponedeljek. če te zanima.

Če pa želiš le malo streljati, pa greš na strelišče, plačaš toliko in toliko, ter streljaš. Ne treba biti član strelskega društva.

bizi10
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a bizi10 Pe apr 29, 2005 11:02 am

Jaz ti rečem lovca vpraši on bo ziher vedu :) http://www.lovstvo.net/forum/index.php

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe apr 29, 2005 11:18 am

Hvala za odgovore fantje. Rad bi tudi sam posedoval strelno orožje sčasoma; ko se odločim kaj bi imel - ga pa nebi rad nosil naokoli kot kak šerif :lol: . Imel bi ga samo doma torej in ga občasno nosil le na strelišča. Norden - informacije so dobrodošle; če mi jih lahko posreduješ bom hvaležen. Včlanil bi se pa rad v kašen kvaliteten klub iz Ljubljane.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

Uporabniški avatar
vizo
Nov uporabnik

Napisal/-a vizo Pe apr 29, 2005 11:35 am

Glede orožnega lista oz dovoljenja za posest orožja je tako da moraš izpolniti par pogojev:
-polnoletnost
-biti moraš član strelskega društva
-opraviti zdravniški in psih. predled
-ne smeš biti kaznovan za prekrške z elementi nasilja
-ne smeš biti nevaren za okolico
-opravljen izpit o varnem ravnanju z orožjem

Sam sem pridobil orožni list pred ene dvemi leti in morem reči da ni večjih težav pri pridobitvi vsega potrebnega, je pa res da zadeva vzame nekaj časa in denarja. Časovno rabiš ene pol leta da pridobiš vse zadeve, pa ene 100k bo tudi šlo !

Če te zanima kaj več je tukaj (http://www.geocities.com/strelec000/) stran našega strelskega kluba kjer zveš več, če pa te zanima še kej pa PM.
Slika

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a mloncar Pe apr 29, 2005 11:40 am

tko je, dovoljenje za posest orožja ni takšen problem dobit (večina je birokratskega dela, ki se zna zavleč), dovoljenje za nošnjo orožja je pa skoraj nemogoče dobit (za to imajo zelo strogo določene zahteve)!

moraš se pa zavedati, da začetna investicija (torej strelno orožje in pa varnostni pripomočki) so manjši del stroškov... ...strelivo je precej drago! seveda je odvisno s kakšnim kalibrom streljaš.. ..npr. malokalibrski naboj (0.22") košta od 15sit/kom naprej, za 9mm standarni naboj pa te košta od rečmo 35sit/kom (če maš malo poznanestev, da ti kateri mojster doma "nafila" metke, drugače so min 10sit dražji), da za večje kalibre sploh ne govorim cen, ker te začne glava bolet!

v glavnem, ta šport je precej drag! če se ti tu pa atm kdaj zlušta mal strelat, potem naredi tako kot Norden reku.. ..greš na strelišče, si sposodiš orožje je streljaš! če se imaš pa namen bol resno ukvarjat s tem športom, potem pa se pripravi na "luknjo v denarnici"!

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Pe apr 29, 2005 12:47 pm

infiniti kaj pa pm :roll:

cal 45. stane cca 75 sit komad. zdaj so mogoče že dražji....ne vem dolgo nisem nabavljal :lol:

Uporabniški avatar
ManyMan
Nov uporabnik

Kraj: Ljubljana- Rudnik

Napisal/-a ManyMan Pe apr 29, 2005 1:00 pm

jst pa treniram na strelisču(rudnik) z zračko ......

Uporabniški avatar
vers
Novinec

mhhhm

Napisal/-a vers Pe apr 29, 2005 1:23 pm

ja jst sm pa hodu v strelski krozek v osnovni soli to je pa vse!vem pa da sm jm se douzn 2150 sit za clanarino loool!
razumem,da se otroci spikajo in kadijo travo in nasploh drogirajo!!!!ampak da sedijo na mrzlem betonu to pa nebom nikol razumel!!!:)

Uporabniški avatar
marsal_tito
Novinec

Napisal/-a marsal_tito Pe apr 29, 2005 1:24 pm

Z zračko jest treniram doma na dvorišču.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Napisal/-a INFINITI Pe apr 29, 2005 1:38 pm

Eh fantje pustmo zračne - to sm trosu v vrcu, kasneje v vojski pa kalašnjikova :twisted: , jah star sm že - zame je bla obvezna

:lol:

Drugače hvala za vse resne odgovore. Bom nekatere od vas pokontaktiral ko se vrnem iz po praznikih (zdej sm v službi madona :lol: ) - tako da hvala še enkrat; če pride komu še kaj pametnega na pamet pa naj napiše tu ali pa na PM

-Uh skoraj sem pozabil MENJEKUL pm si tudi ti dobil ;)

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Pe apr 29, 2005 2:01 pm

INFINITI je napisal/-a:
-Uh skoraj sem pozabil MENJEKUL pm si tudi ti dobil ;)

itak starac :D

zgleda da je kle gor kar nekaj ninđ. kva je ninđe au pokal al nau 8)

s čim streljate? :D

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Napisal/-a mloncar Pe apr 29, 2005 2:31 pm

lansko leto sem vsake 14dni hodu strelat z enim znancem.. ..streljala sva z malokalibersko baretto (model 87 Cheetah), potem pa z glock 19 in glock 17! streljal sem pa že z coltom 911 goverment (cal .45), pa z baretto M92...

glock je zakon ;)

Uporabniški avatar
menjekul
Poznavalec foruma

Napisal/-a menjekul Pe apr 29, 2005 2:47 pm

mloncar je napisal/-a:lansko leto sem vsake 14dni hodu strelat z enim znancem.. ..streljala sva z malokalibersko baretto (model 87 Cheetah), potem pa z glock 19 in glock 17! streljal sem pa že z coltom 911 goverment (cal .45), pa z baretto M92...

glock je zakon ;)

če si streljal z 1911 govermentom ne vem kako ti je lahko glock zakon, če pa razpade po 5000 strelih :? . glock ma nek čuden imidž iz filmov drugače ni lih "a must have" kar za 1911 ne bi mogli rečt. enako velja za desert eagle. daleč najboljša reklama na svetu sploh! ampak pretežka pištola, prevelika,predraga, in niti ne najbolj natančna

M92 je dolga baretta ne? ta ki jo imajo policaji?

Uporabniški avatar
mloncar
Uporabnik

Napisal/-a mloncar Pe apr 29, 2005 6:14 pm

menjekul je napisal/-a:
mloncar je napisal/-a:lansko leto sem vsake 14dni hodu strelat z enim znancem.. ..streljala sva z malokalibersko baretto (model 87 Cheetah), potem pa z glock 19 in glock 17! streljal sem pa že z coltom 911 goverment (cal .45), pa z baretto M92...

glock je zakon ;)

če si streljal z 1911 govermentom ne vem kako ti je lahko glock zakon, če pa razpade po 5000 strelih :? . glock ma nek čuden imidž iz filmov drugače ni lih "a must have" kar za 1911 ne bi mogli rečt. enako velja za desert eagle. daleč najboljša reklama na svetu sploh! ampak pretežka pištola, prevelika,predraga, in niti ne najbolj natančna

M92 je dolga baretta ne? ta ki jo imajo policaji?

ja, to je takšna kot jo imajo policaji!

tko bom reku.. ..daleč od tega da bi bil strokovnjak na tem področju, vedar kolikor sm jst (pa tudi lastnik lpištole) prestreljal s glockom sem/sva zelo zadovoljna z njim!

ena stvar drži.. ..ko primerš v roko colta, ti da tak poseben občutek.. ..taka težka, robustna pištola, ampka še vseeno elegantna.. ..po drugi strani, pa ko primeš glocka v roke, je skor tko k bi igračko prjeu u roko (plastic fantastic).. ..ko pa začneš strelat, je glock bolj stabilen, velik manj odsuna (seveda tudi zaradi večjega kalibra) in bol okretna!

glock razpadel po 5000 strelih?? to si kje slišu, al si doživel? prijatelj, je zelo zadovoljen s svojima glockoma in oba delujeta brezhibno (sta pa oba posebej prebavila že dost več k 5000 strelov)!

Uporabniški avatar
idol plemenit
Novinec

Napisal/-a idol plemenit So apr 30, 2005 10:28 pm

Jest treniram z zračno pištolo WALTHER LP 300 PA ŠE STEYR 2! :D :D :D
men je dedek zmeri govoru:zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača, guma na feltno-avto

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Napisal/-a W|zz So apr 30, 2005 11:25 pm

Jst pa strelam s štartno pištolo pa je ful dobr! Waaaaa :P joke
Kok pa to v klubu stane kej? Recmo za n nabojev za x časa...? V kerih klubih pa ste (bli), te k ste se oglasil..?
lp

Uporabniški avatar
AgitatoR
Mojster foruma

Kraj: Rbn 104

Napisal/-a AgitatoR Ne maj 01, 2005 12:33 pm

Če ni Taurus 44 pol ni nič. :twisted:

Za nakup 'pravega' orožja:

Najprej moraš pridobiti tri potrdila.
Od okrajnega sodišča, da nisi v nobenem kazenskem postopku.
Od ministrstva za pravosodje - iz kazenske evidence, da nikoli nisi bil kaznovan zaradi kazivega dejanja.
In od sodnika za prekrške, da nikoli nisi bil kaznovan kot kršitelj JRM z elementi nasilja in da proti tebi ne teče noben postopek. Tukaj so izključeni razni CPP prekrški in podobno.

Ko pridobiš ta tri dovoljenja moraš opraviti zdravniški pregled in psihotest.
Potem pa še tečaj o varni uporabi orožja, iz katerega potem narediš tudi izpit.

Če hočeš imeti orožje za športno streljanje se včlani v strelski klub, kjer ti izdajo potrdilo za UE, da si njihov aktivni član.

Za varnostno orožje moraš pa na UE ob predložitvi zgornjih papirjev (razen potrdila za članstvo v klubu) napisati en papir v katerem utemeljuješ zahtevek za izdajo nabavnega dovoljenja za varnostno orožje.
Seveda moraš na UE plačati takso.

Ko dobiš nabavno dovoljenje, le-ta velja 6 mesecev od datuma izdaje. To pomeni da si lahko v teh šestih mesecih kupiš novo ali rabljeno pištolo kalibra, ki je naveden v nabavnem dovoljenju (npr. 5.6, 7.65, 7.62, 9x17, 9x19, ...) Pištolo si lahko uradno kupiš povsod kjer jih (uradno) prodajajo, naprimer pri meni. In s tem kosom orožja greš na zaj na UE in ga daš na vpogled in šele na podlagi tega ti potem izdajo orožni list oz. posestno dovoljenje, ...

Glavna razlika med posedovanjem varnostnega in športnega orožja, tudi če gre za popolnoma enako pištolo, je ta, da lahko varnostno orožje nosiš pri sebi (npr. za pasom) pripravljeno na strel. Se pravi s metki v nabojniku in nabojnikom v pištoli.
Športno orožje pa lahko le prenašaš (napromer od doma do strelišča). Tto pomeni da moraš imeti kakršnokoli torbo s najmanj tremi ločenimi predali. V en predal gre pištola sama, v drugega prazen nabojnik, v tretjega pa metki v originalni embalaži.
U ti mater kakšna kolona je danes. Še dobr, da sm taprvi.
Bencin je zakon. Probej se zadevati z dizlom. Neizvedljivo.

Cacek
Nov uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a Cacek Ne maj 01, 2005 1:04 pm

Samotar je napisal/-a:Če ni Taurus 44 pol ni nič. :twisted:

Za nakup 'pravega' orožja:

Najprej moraš pridobiti tri potrdila.
Od okrajnega sodišča, da nisi v nobenem kazenskem postopku.
Od ministrstva za pravosodje - iz kazenske evidence, da nikoli nisi bil kaznovan zaradi kazivega dejanja.
In od sodnika za prekrške, da nikoli nisi bil kaznovan kot kršitelj JRM z elementi nasilja in da proti tebi ne teče noben postopek. Tukaj so izključeni razni CPP prekrški in podobno.

Ko pridobiš ta tri dovoljenja moraš opraviti zdravniški pregled in psihotest.
Potem pa še tečaj o varni uporabi orožja, iz katerega potem narediš tudi izpit.

Če hočeš imeti orožje za športno streljanje se včlani v strelski klub, kjer ti izdajo potrdilo za UE, da si njihov aktivni član.

Za varnostno orožje moraš pa na UE ob predložitvi zgornjih papirjev (razen potrdila za članstvo v klubu) napisati en papir v katerem utemeljuješ zahtevek za izdajo nabavnega dovoljenja za varnostno orožje.
Seveda moraš na UE plačati takso.

Ko dobiš nabavno dovoljenje, le-ta velja 6 mesecev od datuma izdaje. To pomeni da si lahko v teh šestih mesecih kupiš novo ali rabljeno pištolo kalibra, ki je naveden v nabavnem dovoljenju (npr. 5.6, 7.65, 7.62, 9x17, 9x19, ...) Pištolo si lahko uradno kupiš povsod kjer jih (uradno) prodajajo, naprimer pri meni. In s tem kosom orožja greš na zaj na UE in ga daš na vpogled in šele na podlagi tega ti potem izdajo orožni list oz. posestno dovoljenje, ...

Glavna razlika med posedovanjem varnostnega in športnega orožja, tudi če gre za popolnoma enako pištolo, je ta, da lahko varnostno orožje nosiš pri sebi (npr. za pasom) pripravljeno na strel. Se pravi s metki v nabojniku in nabojnikom v pištoli.
Športno orožje pa lahko le prenašaš (napromer od doma do strelišča). Tto pomeni da moraš imeti kakršnokoli torbo s najmanj tremi ločenimi predali. V en predal gre pištola sama, v drugega prazen nabojnik, v tretjega pa metki v originalni embalaži.

Glede zadnjega odstavka, sem pa jaz od trenerja drugace slisal... Pistola v kabini, metki pa v prtljazniku, ali pa obratno... baje da morejo bit loceni na malenkost vecji razdalji, glede sportnega orozja. Al se motim?
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov