Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Mrežni kabel - NUJNO, rabim pomoč

Napisal/-a dejvi To dec 06, 2005 1:46 pm

Torej, klical sem na siol, telekom in se mi zdi da ne razumejo čist...

Imam službeni prenosni računalnik, ki ima modem 56 k. Rad bi ga povezal z ADSL linijo preko ITP kabla (torej ne UTP). Se pravi, kabel bi moral biti na eni strani 4 žilni (kot za telefon), na drugi strani pa 8 žilni (kot velja za priklop za mrežno kartico). Zakaj vem, da tak kabel obstaja? Ker je doma povezava iz ene škatlice v drugo (tam kjer pride tel. linija in kjer je priklop opravil mojster Siola) s takšenim par cm dolgim kablom.
Torej ali se dejansko da priklopiti linijo iz navadnega modema na ADSL (VPN omrežje)?

Link do VPN: http://www.telprom.si/vpn.htm
Računalničarji prosim za pomoč!!!

Uporabniški avatar
none
Novinec

Kraj: Maribor

Re: Mrežni kabel - NUJNO, rabim pomoč

Napisal/-a none Sr dec 14, 2005 5:53 pm

dejvi je napisal/-a:Torej ali se dejansko da priklopiti linijo iz navadnega modema na ADSL (VPN omrežje)?

Prvo kot prvo, ADSL in VPN sta dve čisto različni zadevi. ADSL je tehnologija s pomočjo katere se priklopiš na tvojega ISP-ja ("na internet"), VPN pa je navidezno privatno omrežje, ki ponavadi služi za povezavo oddaljenih lokacij med seboj - si recimo doma, do svoje službe pa vzpostaviš VPN in s tem dosežeš, da je tvoj računalnik preko interneta povezan z tistimi v službi. Seveda je ta povezava kriptirana...

In ne, navadni analogni modem ne moreš kar priklopiti v ADSL modem in preko le-tega vzpostaviti povezavo do ISP-ja. Kolikor jaz vem ima tisti SiOL-ov modem (mislim, da se imenuje Calisto) priklop za napajanje, mrežo (10/100baseT - UTP) in linijo. Lahko pa priklopiš navaden modemski kabel iz notebooka v tisto dodatno škatlico, ki je poleg modema - to je isto kot da bi gor priklopil analogni telefon. Lahko pa se seveda tudi motim...
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov